In hoeverre is een medewerker met een burn-out of burn-out gerelateerde klachten de verantwoordelijkheid van de werkgever? Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, deed Tijdwinst.com onderzoek onder 1.022 Nederlanders werkzaam in loondienst. De meest opvallende resultaten vind je hieronder.

Strakke werkdeadlines, hoge verwachtingen van de baas en een thuissituatie die constant je aandacht vraagt: stress is er in allerlei soorten en maten. Als iemand lange(re) tijd last heeft van stress, kan dat leiden tot een burn-out. Wat kunnen werknemers en werkgevers doen om dit te voorkomen? Tijdwinst.com vroeg het werkend Nederland:

Een last-minute video-overleg of collega’s die taken afschuiven terwijl je agenda bomvol zit. Werkgerelateerde stress is er in allerlei soorten en maten. Als  werknemer zijn er verschillende vaardigheden en technieken die je kunnen helpen hiermee om te gaan,  zoals time management en helder plannen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf werkende Nederlanders vindt dat collega’s met een burn-out dit vooral aan zichzelf te danken hebben. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Een gezonde werkdruk begint met zelfkennis en duidelijk grenzen aangeven bij je werkgever. Maar hoe kijken Nederlanders aan tegen het financiële getouwtrek dat vaak volgt na een burn-out van een werknemer? Een derde van alle respondenten vindt dat een werkgever niet alleen de financiële verantwoordelijkheid mag dragen wanneer een van zijn medewerkers kampt met een burn-out of-gerelateerde klachten. Bekijk de visual voor de verhoudingen tussen de verschillende provincies.   

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt geregeld gevraagd naar werkervaring, hobby’s en interesses. Daarentegen blijft iemands psychologische staat van dienst nog vaak onbesproken. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van alle werkende Nederlanders vindt dat een psychologische screening een verplicht onderdeel moet worden van het sollicitatieproces. Opvallend genoeg zien mannelijke zestigplussers dit het meest zitten. Benieuwd naar de exacte verschillen tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

Omdat mentale problemen van buitenaf vrijwel niet te zien zijn, is het voor veel werkgevers moeilijk om een aankomende burn-out bij een medewerker op tijd te signaleren. Maar ook een burn-out of burn-out gerelateerde klachten bij jezelf herkennen, is vaak lastig. Het is daardoor des te opmerkelijk dat maar liefst één op de tien Nederlandse jongeren volgens het onderzoek binnen vijf jaar een burn-out denkt te ontwikkelen. Benieuwd naar de exacte verschillen per leeftijdscategorie? Je ziet het in de visual.

Stel: een collega valt uit met een burn-out. Wie is er volgens jou verantwoordelijk voor de kosten van het herstel van de werknemer? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op de drie hoogopgeleiden vindt dat deze kosten niet per se voor rekening van de werkgever moeten komen. Bekijk de visual voor de exacte verhouding tussen verschillende opleidingsniveaus.

Meer weten over burn-out?

Wil je meer informatie over burn out? En met name hoe je er een kunt voorkomen? Raadpleeg dan eens onze andere artikelen. Daarin geven we je meer doelgerichte tips. Ook kun je onze burn out test doen om te zien of je er wellicht last van hebt.

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog