“The Onion” is de Amerikaanse versie van “De Speld”. Al meer dan 30 jaar komen ze met de meest hilarische headlines. Hoe die ideeënstroom maar blijft komen? Door hun brainstormtechniek, die beter werkt dan de jouwe. En heel makkelijk te kopiëren is naar jouw kantoor, in 3 stappen.
Niet om vervelend te doen, maar waarschijnlijk werken jouw brainstormsessies niet. Of je nu organisator bent – en je dacht dat je fanatieke inzet z’n vruchten afwerpt – of je lijdzaam deelnemer bent, die telkens moet toekijken hoe een uur gevuld wordt met over en weer geroep, met twijfelachtig resultaat.
Het is de traditionele manier van brainstormen, een groep in een ruimte opsluiten om vervolgens allerlei ideeën op tafel te gooien, in de hoop dat er iets waardevols uit komt. En het werkt niet.
Toch mag het brainstormen op zich niet in z’n geheel afgeschreven worden. Het is slechts die veel voorkomende traditionele vorm van brainstormen die niet werkt. – Strategisch brainstormen daarentegen, dat werkt wel.
Strategisch brainstormen werkt als een diner klaarmaken
Het verschil in traditioneel of strategisch brainstormen zit hem in hoe je je ideeën genereert en bespreekt. De kern van het brainstormen dus. Bij strategisch brainstormen gaat dat iets anders dan je gewend bent.
Daar zit het hem vooral in de voorbereiding.
Brian Janosch is ex-medewerker van “The Onion” – satirisch nieuwsblad en de originele Amerikaanse versie van “De Speld” – en weet hoe brainstormen (wel) werkt. Zijn baan was het proces managen van idee-generatie tot team brainstorms, tot aan de publicatie van afgeronde content.
Via die ideegeneratie en brainstorms levert The Onion al meer dan 30 jaar de meest hilarisch headlines, elke dag weer. Hun creatieve bron lijkt onuitputtelijk. Hoe ze dat doen? Met een strategische brainstormtechniek, die net even anders werkt dan die van jou.
Janosch onthulde hun techniek, die volgens hem vooral te vergelijken is met het klaarmaken van een groot gezamenlijk diner. Zo’n diner waarbij iedereen zijn eigen deel voorbereid, om vervolgens alles bij elkaar op tafel te zetten en samen smakelijk te eten in een gezellige setting, om tenslotte met een voldaan gevoel naar huis te gaan.
Eh… Hoe dan?
Brainstorm beter – met deze 3 stappen
Je weet vast de belangrijkste regel van elke chefkok voor een goed en succesvol diner? Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding. Met strategisch brainstormen werkt het net zo.
Het meeste werk wordt namelijk gedaan vóór de brainstorm, en niet tijdens. Deelnemers komen niet blanco binnenlopen om vervolgens te horen te krijgen waar ze over moeten gaan nadenken om ter plekke ideeën te genereren. Zo werkt het niet, is keer op keer bewezen.
Ideeën moet je alleen bedenken, dus dat is de eerste en belangrijkste stap.
1. Bedenk (zoveel mogelijk) ideeën alleen
Bij The Onion moet iedereen vóór de brainstormsessie alle ideeën bedenken, die passen op een post it. Alles mag, niks is te gek. Zolang het idee maar kort en krachtig is.
En dat doet ieder in z’n eentje. Aan het bureau, op het toilet, in de kantoortuin, tijdens het lunchen; waar dan ook. Overal, behalve in de ruimte waar een team bij elkaar zit om te brainstormen.
Frappant? Klopt. Toch is het het geheime wapen van hun succes, zegt Janosch:
“In tegenstelling tot wat je zou verwachten, komen de ideeën bij The Onion niet voort uit een groep brainstormen met een overdosis cafeïne op, rondom een rommelige tafel. Het proces begint bij iedereen apart. Zo kan iedereen op z’n eigen tempo en in z’n eigen ruimte met ideeën komen.”
Waarom dat werkt
Iedereen kan zo op z’n eigen manier tot ideeën komen. En dat werkt vooral goed voor de introvertelingen onder ons. Zet je een groep extraverte lawaaimakers aan een tafel, dan zal de introvert als eerst z’n mond houden. Om zomaar iets te roepen terwijl iedereen om tafel je aankijkt, dat doe je dan niet zomaar. Dus blijven enorm veel ideeën liggen.
Bovendien is het de vraag of de ideeën die wel geopperd worden door de extraverten van voldoende waarde zijn. Want creativiteit werkt nu eenmaal het best vanuit isolatie, blijkt uit alle woorden van alle grote creatievelingen ter aarde. En uit onderzoek.
Daarnaast is het feit dat er zoveel mogelijk ideeën op voorhand bedacht moeten worden belangrijk. Want uit hoe meer ideeën er te kiezen valt, hoe groter de kans is dat er iets waardevols tussen zit, redeneert Janosch:
“Door in eerste instantie overvloed te creeën, zet je automatisch een kwaliteitsstandaard en voorkom je dat ideeën te dierbaar worden bij de makers.”
In een enkele brainstormsessie kan een overvloed aan ideeën remmend werken, omdat men daardoor al gauw de weg kwijt is. Maar met de juiste voorbereiding werkt het dus juist in het voordeel van de brainstorm. Mits je de volgende stap zet:
2. Houdt een pre-brainstorm
Een voorronde, zou een voetbalfanaat zeggen. Een voorselectie, zou een talentenshow producent zeggen. Kaf van het koren, zou jij het misschien noemen.
De tweede stap is wederom een voorbereidende stap op de daadwerkelijke brainstorm. Een pre-brainstorm, als het ware. Hierin gooit iedereen al z’n ideeën in de groep, en wordt op hoog tempo 70% afgekeurd, en 30% doorgestuurd naar ‘de volgende ronde’. De finale.
Waarom dat werkt
Het werkt efficiënter. Komen al deze ideeën als serieuze opties om op voort te borduren in de uiteindelijke brainstormsessie met collega’s, dan kun je vaak al gauw een complete werkdag uittrekken om tot een goed resultaat te komen met z’n allen. Dat kost veel te veel tijd. De pre-rondes zorgen ervoor dat het gros van het onkruid al weggemaaid is, zodat alleen de parels nog serieus bekeken hoeven te worden.
Janosch, over deze aanpak:
“Dit kan vrij meedogenloos zijn om te ervaren als creatief persoon, maar het staat uiteindelijk in dienst van het creatieve proces.”
3. Bouw verder aan de rest
“De rest” is hier de 30% beste ideeën die zijn overgebleven na de voorrondes. Dit zijn de potentiële parels die de moeite waard zijn om met een groep in een afgesloten ruimte te behandelen. Wat wil zeggen: om ze alsnog af te ketsen (97%) of om er samen verder aan te bouwen (3%).
Dat is strategisch brainstormen. Niet samen met een groep mensen in een ruimte ideeën bedenken, maar samen in een ruimte de beste bedachte ideeën opbouwen tot concrete concepten. Zo werkt creativiteit (wel).
En dat werkt als volgt:
- Elk idee wordt individueel gepitcht. Niet per sé door de maker, maar juist losgekoppeld van de bron (“Door het idee los te koppelen van de maker, geef je elk idee z’n eigen ruimte om te shinen”, zegt Janosch.)
- De rest reageert vervolgens afwijzend – “toch niet zo’n goed idee”, of “hier kunnen we niet verder op bouwen”
- …of opbouwend – “Hé, en als we daarmee nu..?” op ideeën met de meeste potentie.
Belangrijk is om hier net zo – of zelfs minstens zo – rigoureus te zijn als in de vorige stap in het oordelen over elkaars ideeën. Zijn de nieuwe ideeën niet meteen raak, dan wordt het afgeschreven. Gaat het verder uitwerken van de ideeën gemakkelijk, dan heb je een echte parel te pakken:
Janosch, over waarom dat werkt:
“Elke idee dat dit proces overleeft is met zorg gevormd, getest door de groep en opgebouwd door het team. Tegen de tijd dat het klaar is voor productie, is het altijd beter en groter dan het was.”
Duidelijk?
Organiseer je een brainstorm, focus dan vooral op de voorbereiding:
Geef je deelnemers dan van tevoren de taak om al – alleen! – zoveel mogelijk ideeën te genereren. Werk je niet met headlines generen (grote kans), denk er dan eens over om een vraag te formuleren: “Hoe kunnen we het vertrouwen van onze klanten vergroten? of “Hoe kunnen we product X in een nieuw verfrissend daglicht zetten?”. Vergeet bij je instructie vooral ook de post-it tip niet: het antwoord moet er op passen!
Pas dan kom je bij elkaar voor je brainstorm. Waarin eerst alle ideeën getest worden in een voorronde (70% afgekeurd) en de beste behandeld worden in de finale, om uiteindelijk slechts 3% op te bouwen tot nieuw concept of product.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog