Als leidinggevende krijg je regelmatig lastige gesprekken voor je kiezen. Je moet een medewerker kritische feedback geven, hebt slecht nieuws te delen met je team of je moet een van je medewerkers gaan ontslaan. In al die situaties bereid je je natuurlijk goed voor. Maar hoe ga je dan om met felle kritiek, excuses waar je niets mee kunt of met tegenargumenten die kant noch wal slaan? Ga aan de slag met affirmeren. Het helpt je om vast te houden aan je kernwaarden, ook als het moeilijk wordt.
Soms kun je niet onder een lastig feedbackgesprek uit. Elke cursus feedback geven zal het je leren: constructieve feedback helpt jezelf én de ander verder. Maar ja, hoe pak je dat aan?
Stel: jouw medewerker mist elke week zijn deadline en komt vervolgens twee dagen te laat met zijn werk aanzetten. Daardoor loopt de projectplanning bijna wekelijks in de soep. Heel irritant. Een belangrijke reden dus om dat op een nette manier aan te geven en samen tot een oplossing te komen.
Je wilt er in een goed gesprek iets van zeggen om te voorkomen dat je medewerker vaker zijn werk pas een aantal dagen later jouw kant op stuurt. Maar je weet ondertussen ook dat deze medewerker altijd een weerwoord klaar heeft en vaak heel goed is in er allerlei argumenten bij halen om zichzelf in te dekken. Misschien gebruikt hij zelfs stemverheffingen of dreigt een gesprek met hem haast standaard op een welles-nietes-discussie uit te lopen. Daar zit je niet op te wachten.
Je neemt je voor om je daardoor niet van je stuk laten brengen. Graag wil je vasthouden aan jouw kernwaarden. Denk aan:
- op een respectvolle manier met elkaar communiceren
- het belang van afspraken nakomen
- open communicatie over of iets wel of niet lukt
- rekening houden met elkaar en met elkaars planning
Affirmaties kunnen je helpen om die kernwaarden – koste wat kost – niet uit het oog te verliezen. Hoe je medewerker ook reageert. Stemverheffing of niet.
Affirmaties vs. mantra’s
Wat zijn affirmaties? Misschien krijg je bij het horen van dit woord meteen jeuk omdat je aan allerlei goeroes en coaches denkt. Maar nee, verwar affirmaties vooral niet met mantra’s. Mantra’s zijn woorden die je herhaalt met een bepaalde spirituele betekenis die ook vaak in meditaties worden gebruikt. Affirmaties hebben daarentegen geen spirituele of religieuze betekenis. Je kunt ze voor allerlei doelen gebruiken, ook op het gebied van werk. Het gaat om korte zinnen die je regelmatig herhaalt met als doel om positieve, helpende gedachten, attitudes en gedachten te ontwikkelen.
Je kunt affirmeren zien als positieve gedachten bekrachtigen door deze gedachten vaker te herhalen (het liefst hardop). In de praktijk zie je dat veel mensen met affirmaties zelfliefde vergroten of met affirmaties zelfvertrouwen opkrikken. Als je die positieve affirmaties maar vaak genoeg zou uitspreken, zou je vanzelf gaan geloven dat je er ook echt goed in bent.
Maar naast zelfliefde en zelfvertrouwen, werken affirmaties ook goed in een lastig feedbackgesprek, een ontslaggesprek of een ander slechtnieuwsgesprek. Affirmaties zijn bedoeld om gedachten te verstevigen. Je kunt er dus ook belangrijke kernwaarden nog prominenter mee maken in je hoofd voorafgaand aan zo’n lastig gesprek. Hoe vaker je ze voor jezelf herhaalt, hoe sterker ze in je hoofd zitten als je straks het gesprek aangaat.
Affirmeren: herhalen totdat het beklijft
De kracht van affirmaties zit ‘m in de herhaling. Als je iets maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, ben je meer gefocust op die overtuiging. Geloven deed je er al in, maar de affirmatie helpt je om die gedachte ook echt op de voorgrond te plaatsen.
Het zit zo: hoe vaker je iets hoort (of dat nu is van een ander of van jezelf), hoe groter het belang ervan en de gedachte eraan wordt. Het is eigenlijk net als wanneer je naar de supermarkt gaat en jezelf twintig keer toespreekt dat je de boter niet mag vergeten. De kans is dan klein dat je straks met een volle boodschappentas zonder een kuipje boter de winkel uitloopt.
Zo werkt het ook met je kernwaarden. Als je die meerdere keren voor jezelf herhaalt – elke dag of de hele dag door, is de kans een stuk kleiner dat je ze in welk lastige gesprek dan ook laat varen. Zelfs als je tijdens het gesprek die neiging krijgt, bijvoorbeeld door hoe je medewerker reageert.
Affirmaties zijn krachtig
Affirmaties zijn geen mythe. Het effect van affirmaties is in meerdere wetenschappelijke studies met aangetoond. Dat affirmaties je helpen om minder stress en meer zelfvertrouwen te ervaren en om vaker met een positieve uitkomst uit een stressvolle meeting te komen, blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek. Da’s positief, ook in de context waar wij het hier over hebben.
Daarnaast kunnen affirmaties je helpen om rooskleuriger tegen dingen aan te kijken. Zo blijkt uit onderzoek van psychologisch onderzoeker Jennifer Taber en haar collega’s dat affirmaties de basis kunnen vormen voor het herstructureren van je gedachten. Zij deden onderzoek naar de invloed van spontane zelf-affirmaties op kankerpatiënten. Het bleek dat de kankerpatiënten significant meer gevoel van hoop hadden na het gebruik van spontane affirmaties.
Zo ook helpen affirmaties misschien om met meer zelfvertrouwen en een goed gevoel dit lastige gesprek in te gaan. Vooral krachtig zijn affirmaties als je kiest voor waarden waar je vierkant achter staat. Als eerlijkheid voor jou bijvoorbeeld altijd voorop staat, is dat een goede om in het gesprek mee te nemen. Zodra je medewerker met oneerlijke excuses op de proppen komt, kun je die excuses beter parkeren om het gesprek weer tot de essentie terug te brengen.
Affirmeren voor een moeilijk gesprek, hoe pak je dat aan?
Affirmeren doe je altijd met eigen affirmaties, die bij jou en bij de situatie passen. Bepaal daarvoor wat jij uit het gesprek wilt halen. Wat zijn de kernwaarden die jij niet wilt loslaten? En welke boodschap wil je hoe dan ook overbrengen aan je collega? Dat vormt de basis voor jouw affirmaties.
Ga vervolgens aan de slag met het formuleren van je affirmaties. Houd ze bij jezelf. Zorg ervoor dat je affirmaties stroken met wat je over jezelf gelooft of zou willen geloven. Begin met ‘ik’ of ‘mijn’ en gebruik de tegenwoordige tijd.
Bijvoorbeeld:
“Ik vind eerlijkheid het belangrijkst.”
“Mijn feedback op Piet is zinvol en terecht.”
“Ik wil dat we elkaar in het team met respect behandelen.”
Herhaal je affirmaties meerdere keren, het liefst hardop. Doe dat in ieder geval voorafgaand aan het gesprek, maar liever nog de hele dag door. Als je de woorden vaker naar jezelf toe uitspreekt, blijven ze nog beter hangen dan wanneer je ze enkel jezelf influistert of ze op papier zet. Als je je affirmaties maar vaak genoeg herhaalt, zal je ze tijdens het gesprek haast onmogelijk uit het oog verliezen.
Dus: geeft het een kans, dat affirmeren. Sterke affirmaties kunnen je boodschap extra kracht bij zetten en het gesprek nog beter laten verlopen. Jij gaat het met meer zelfvertrouwen en een scherpere boodschap in én je gesprekspartner kan er daardoor ook nog eens meer uit halen. Win-win!
Jouw slechtnieuwsgesprekken verbeteren? Volg een cursus feedback geven!
Met handige feedbackmethoden kom je in elk feedbackgesprek een heel eind. Net als met heldere overtuigingen over wat jij uit het gesprek wilt halen. Maar er valt nog veel meer te leren over feedback geven. Dat alles kun je in 1 dag leren bij deze effectieve cursus feedback geven – verzorgd door de nummer 1-trainer van Nederland. Volg ‘m online of sluit aan bij de cursus feedback geven bij ons op locatie. Je bent van harte welkom.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog