De 8-uur-per-dag-werken-regel is al bijna 100 jaar oud… Henry Ford voerde hem ooit in om consumptie te bevorderen. Maar op je productiviteit en welzijn heeft het geen enkel voordeel, zegt wetenschappelijk onderzoek. Hoog tijd om de regels te herschrijven, zoals bijvoorbeeld Netflix dat doet.
Wat komt aan bod:

  1. de 40-uren-truc van Henry Ford uit 1920
  2. Waarom het niet werkt
  3. Waarom Ford’s tijden niet werken voor 41% van de bevolking
  4. De nieuwe werkfilosofie, anno 2015
  5. Breng zélf de logica terug in je werktijden

“Als ik maar aan m’n uren kom.” Het blijft een veelgehoorde uitspraak in de werkwereld, waarbij kantoorwerkers refereren aan hun 9 tot 5 verdiensten.

Maar hij slaat natuurlijk nergens op.

Wat je met die zin namelijk zegt is A. “Het gaat niet om kwaliteit en resultaat, maar om kwantiteit in mijn werk en B. “Er bestaat zoiets als een standaard aantal uren per dag waarin iedereen zijn werk gedaan moet krijgen, met succes.”

Een standaardformule bestaat helemaal niet. Er is namelijk ook geen standaard-werknemer. En toch proberen we elke kantoorwerker, van alle soorten en maten, door dezelfde koker te proppen als het op uren aankomt. Waarbij sommigen er moeiteloos doorheen glijden, maar de meesten hopeloos vast komen te zitten en enorme opstoppingen veroorzaken doordat ze moeite hebben met de standaard tijdstippen.

Denk maar eens aan je eigen opstartproblemen, je overuren, je middagdips, je moeizame maandagen en de vooruitkruipende vrijdagen. Allemaal opstoppingen, terwijl je in diezelfde tijd allang moeiteloos door je takenlijst heen had kunnen glijden. Hoe? Door te stoppen met “aan je uren komen” – en je filosofie (of die van je baas) aan te passen.

Die uren-regel is namelijk de boosdoener van al dat productiviteitsleed. De veroorzaker van al je opstoppingen – en onnodige stress. En bovendien al zo oud als Methusalem. Totaal niet meer van deze tijd. Hoe heeft het dan ooit zover kunnen komen dat we, 100 jaar na de invoering, nog altijd krampachtig aan aan dat onlogische urensysteem van 40 uur in de week, 8 uur per dag, van 9 tot 5 vasthouden?

Waar het allemaal begon: de 40-uren-truc van Henry Ford uit 1920

Henry Ford, je kent hem wel – bouwde de eerste auto en daarna zijn imperium Ford Motor Company – kwam in de jaren ‘20 van de vorige eeuw bent een briljant idee. Dat vond hij zelf althans. De maatschappij was in die tijd gewend om zo’n 10 tot 16 uur per dag te werken, 6 dagen in de week, omdat de fabrieken nu eenmaal altijd draaiden en er brood op de plank moest komen. Ford kwam daarop met de revolutionaire omslag om zijn werknemers 8 uur per dag en maar 5 dagen in de week te laten werken voor een gelijk loon. Het liep storm aan sollicitanten bij Ford Motor Company.

8-uur-per-dag-werken-4

Henry Ford en zijn 40-uren-werknemers bij Ford Motor Company, circa 1920

Helaas had deze nieuwe regel verrassend genoeg niets te maken met dat hij zo’n toegeeflijk en gul man zou zijn, of dat hij begaan was met het welzijn van zijn werknemers. Nee, Henry Ford’s doel was iets minder nobel dan dat:

“Goed betaalde werknemers kunnen kopen wat ze willen, ook een eigen Ford.”, was zijn uitleg.

Hij gaf zijn mensen dus alleen maar meer tijd om geld uit te geven en te consumeren. En het liefst zijn auto’s. Een aanpak die toen werkte, en Ford succesvoller en rijker maakte dan ooit. Maar hij hield met zijn regel echter alleen rekening met het bevorderen van consumeren – niet met het welzijn van zijn werkers.

Waarom het niet werkt: de 40-uren-façade van nu

Het is nu zo’n 100 jaar later – en alleen het consumeren in onze vrije tijd is erin gebleven (wat dat betreft een goede zet van Henry). De rest is veranderd, en alles behalve ten goede. We doen geen lopende band werk meer met z’n allen. We hebben ieder onze eigen functie, die diversiteit en creativiteit vereist. We staan ook niet meer de hele dag aan de band. We zitten, aan ons bureau, van 9 tot 5. En we kiepen zo ongeveer met de bosjes om, burn-out na burn-out.

8-uur-per-dag-werken-6

De 40-uren werkweek is dan mooi gebleken voor de economie, maar niet voor onze portemonnee – en nog veel belangrijker: ook niet voor ons welzijn. Laat stáán voor onze productiviteit.

En dat heeft alles te maken met ons circadiaans ritme… Een wetenschappelijke onderbouwing van de nonsens achter Ford’s 40-uren-regel.

Waarom Ford’s tijden niet werken voor 41% van de bevolking

Iedereen heeft een eigen energieniveau, dat wordt bepaald door de optische zenuwen achter je oog; je circadiaans ritme genoemd. Die optische zenuw achter je oog bepaalt welk moment in de dag het is en hoe jouw hersenen daarop gaan reageren. En bij de één gaat dat ritme heel anders dan bij de ander, bevestigt onderzoek. Iets wat we ochtend- of avondmens noemen. Misschien heb je er wel eens van gehoord?

“Genetische aanleg bepaalt of je een korte of een lange cyclus hebt”, zegt professor en arts Katherine Sharkey van het Sleep for Science Research Lab. “Dat gen noemen we Period 3, of ook wel: ‘klokgen’.”

Zie je wat dat betekent? De klok van je werkdag hangt niet op kantoor aan de muur, of bij Henry Ford thuis, maar die zit binnen in jou – ín je genen. En die bepaalt wanneer jij er klaar voor bent om (productief) te werken en wanneer je beter vrij zou kunnen zijn.

Wat zei ik nou van die standaard-medewerker? Die bestaat dus inderdaad niet. Iedereen heeft een andere interne klok – en iedereen zou dus op zijn eigen optimale uren moeten werken. Uren die bij lange na niet tussen 9 en 5 liggen.

Maar liefst 44% van de vrouwen en 37% van de mannen (gemiddeld 41%) zegt liever later op de dag te werken. Niets om verontwaardigd over te zijn. Hun genetische klok is gewoon niet zo vroeg als negen uur ‘s ochtends ingesteld; het zijn avondmensen.

En daar is helemaal niets mis mee, blijkt uit nog meer onderzoek. Avondmensen hebben namelijk een veel langere energie-spanne. Dat bewees Philippe Peigneux, professor in klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Brussel, wiens onderzoek zulke opvallende resultaten boekte, dat het gepubliceerd is in het beroemde wetenschappelijk blad ‘Science’.

“Het zijn de late wakkerworders en de avondmensen die in het voordeel zijn. Ze presteren veel beter dan de vroege vogels”, ondervond Peigneux tegen alle verwachtingen in.

En dan na te gaan dat bijna de helft van alle vrouwen en meer dan een derde van alle mannen in deze groep valt. Zoveel mensen die hun tijd verspillen door vroeg op kantoor te moeten zijn en dan niet kunnen presteren. Als zij in hun eigen ritme zouden kunnen werken, zouden ze zoveel meer gedaan krijgen! En zoveel gezonder met hun energie omgaan.

Gelukkig zijn wij, nu we dit lezen, niet de enigen die dit feit ingezien hebben. Het bedrijf Netflix is een heel goed voorbeeld van een plek waar Ford ook al een tijdje niet meer zo serieus wordt genomen. Zijn regel wordt er zelfs met de grond gelijk gemaakt. “Tijd voor een werkwijze die meer bij onze tijd past”, klonk er door de kantoorgangen van Netflix.

8 uur per dag werken hoeft niet volgens netflix

De nieuwe werkfilosofie, anno 2015: ‘Hard Work – Not Relevant’

Het bedrijf voerde hun ‘Hard Work – Not Relevant’-filosofie in. Het gaat in deze tijd niet meer om hard werken en aan je uren komen, maar om goed werken door slim te werken. Dat levert namelijk het meest op (tja, het blijven bedrijven). Alleen werkt het deze keer ook in het voordeel van de werker.

Een dia uit de slideshow waarin Netflix haar bedrijfsbeleid en controversiële filosofie presenteerde:

Hard Work – Not relevant.

We don’t measure people by how many hours they work or how much they are in the office.

We do care about accomplishing great work.

Sustained B-level performance, despite “A for effort”, generates a generous severance package, with respect.

Sustained A-level performance, despite minimal effort, is rewarded with more responsibility and great pay.”

 En niet alleen bij Netflix galmt het na van de feitelijke weerleggingen van Ford’s 40-uren-regel. Veel andere bedrijven beginnen langzaam in te zien dat ze met de kraan open aan het dweilen zijn. Dat ze tegen de bierkaai aan het vechten zijn. En dat ze hun beste schippers aan wal zetten, op bepaalde tijden dan. 

Het Amerikaanse Zappos, Google en Hubspot, het Engelse Virgin, het Nederlandse CoolBlue en ook de Zweden en Harvard Business Review zijn het er over eens: de regels moeten herschreven worden. Geen 8 uur per dag meer, zelf in te delen uren, oneindig aantal vakantiedagen, zelf te kiezen werkplekken en een kantoor dat bolstaat van de creatieve ontspanningsruimtes – dát hoort bij onze tijd.

Allemaal regels die de filosofie van Henry Ford compleet omver maaien. Nouja, tijd voor consumptie zal er blijven – misschien zelfs vermeerderen – dus de man heeft niks te klagen. Maar dit keer wordt er boven alles rekening gehouden met welzijn en logische productiviteit.

Breng zélf de logica terug in je werktijden

Ik ga je niet laten wachten tot je baas er achter is gekomen dat we geen lopende band medewerkers meer zijn en dat meneer Ford allang onder de zoden ligt. Voordat zo’n systeem bij de meeste bedrijven hier is doorgevoerd, zijn we waarschijnlijk een heel tijdje verder. En bij Netflix zijn op het moment geloof ik ook niet bar veel lopende vacatures.

Daarom moeten we onze eigen regels maar gaan herschrijven, voor zover dat kan. Mijn adviezen, gebaseerd op al het bovenstaande, als ik me met je reglement zou mogen bemoeien: 

  • Onderzoek je eigen circadiaans ritme, en daarmee jouw piekuren. Zou jij wel ‘s ochtends om negen uur aan je bureau moeten zitten, met wallen tot op je knieën en je vingers bijna neurotisch vastgeklampt om je koffiemok? Of val jij in de groep die veel beter presteert als het wat later begint? Heroverweeg je tijden.
  • Denk aan de vakantiedagen. Neem ze allemaal op, zonder schroom. Bespreek misschien zelfs onbetaalde dagen, als je ze nodig hebt. Je weet wat ze waard zijn!
  • Onderschat je pauzes niet. Als je dan toch 8 uur per dag moet maken, zorg dan op zijn minst voor een natuurlijke rust-productie-curve binnen die tijden. Hier vind je de bewezen beste pauzemomenten, gebaseerd op ons natuurlijke energieniveau.

Inmiddels niet meer dan logisch, toch?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog