“Zitten is het nieuwe roken…” Hoe vaak je deze zin niet ergens leest. Zelf zeiden we het ook — een paar keer zelfs. En hoewel we er nog steeds achter staan (pun intended) blijkt dat het alternatief – zo’n verstelbaar zit/sta bureau – ook uitermate slecht voor je gezondheid! Hoe je dan wel moet werken? De wetenschap vertelt:
‘Er is geen enkel onderling verband tussen langdurig zittend werken en ernstige aandoeningen’
Jouw collega denkt daar ander over. Zij gaf een klein fortuin uit aan haar ingenieus ergonomisch, hydraulisch, anti-slip verstelbaar bureau na te hebben gelezen dat een doorsnee ‘zit’-bureau dodelijk zou zijn.
‘Waarom een zit sta bureau?!’ Ze vertelt je graag dat je als jij zo doorgaat, “je misschien wel eens last zou kunnen krijgen van een gebrek aan zuurstof, diabetes, depressie of nog erger dood neervalt.” Overdreven? Een tikkeltje misschien, maar neem het haar niet kwalijk:
In de laatste jaren toonde onderzoek na onderzoek inderdaad aan dat langdurig zitten schadelijk was voor je fysieke – en zelfs mentale – gezondheid. De oplossing, zit/sta bureau’s, vlogen dan ook als warme broodjes over de toonbank.
Nu lijkt dat op het eerste oog inderdaad de perfecte manier om onze ‘zitziekte’ tegen te gaan — je staat immers, beweegt en bent dus lichamelijk actief.
Helaas…
Een onderzoek, gepubliceerd in het ‘British Journal of Sports Medicine’, volgde 13 jaar jaar lang vijfduizend mensen die gebruik maakten van zit/sta bureau’s.
Zij vonden totaal geen enkel onderling verband tussen langdurig zittend werken en ernstige aandoeningen, zoals diabetes.
Dát lees je dus niet wanneer je Google raadpleegt. Zelfs de meest nuchtere persoon zou bij het lezen van die onheilspellende adviezen ervan overtuigt zijn dat hij ieder moment dood kan neervallen, zou hij nog langer zittend werken.
Niet nodig dus, bang zijn om zittend te werken. Je kunt je beter zorgen maken om dat staand werken achter zo’n zit/sta bureau — het brengt namelijk evenveel schadelijke risico’s met zich mee:
Het alternatief – staand werken – net zo schadelijk
Een andere studie toont namelijk aan dat die zit/sta bureaus ook niet helemaal pluis zijn:
“Meer dan twee uur staan per dag staan zorgt voor zwelling in de onderste ledematen, een gevoel van ongemak een een aanzienlijke afname van cognitieve functies — op den duur verlaagt dit weer de totale productiviteit.”
Je zal dus moeten kiezen tussen dood neervallen op je werk omdat je te lang zit of ontslagen worden omdat je niets gedaan krijgt omdat je de hele dag staat.
.. maar dat is niet alles.
Uit nog een ander onderzoek bleek dat lang staan de kans op hart- en vaatziekten deed toenemen doordat de ophoping van bloed in de benen de druk op de aderen zou vergroten — een zorgwekkende bevinding als je nagaat dat ieder jaar in de Verenigde Staten al meer dan 630.000 mensen sterven aan hartziekten.
Jouw keuze blijkt dus nog iets meer macaber te zijn: kiezen om zittend te werken en dood te gaan of kiezen om staand te werken en dood te gaan.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Zittend of staand werken aan bureau? Bekommer je liever om deze 4 punten
Dat houdt in dat je dus prima staand kunt werken, zolang je het ook afwisselt met zittend werken — zoek gewoon een prima balans en onthoudt dat moderatie meestal het juiste antwoord voor alles is.
Misschien moeten we ons daarom allemaal iets minder focussen op de lichaamshouding waarmee we werken – aangezien ze ons beiden de dood injagen – en ons meer focussen op wat we daar buiten doen.
In plaats van je daarom druk te maken over wat de juiste lichaamshouding is, kun je beter hier dan daar wat aanpassingen maken in je levensstijl — dat is waar de echte verandering plaatsvindt, niet in of je zit of staat.
Iets gezonder leven, iets meer fysiek-verantwoord werken, dus.
Doe dat zo:
1. Wandel een half uur per dag
De gemiddelde Nederlander loopt op een normale werkdag zo’n 4000 stappen, dat is ruim onder de grens van de aanbevolen 10.000 stappen. In plaats van je dus druk te maken of jij het nieuwste elektrisch verstelbaar zit/sta bureau moet kopen, kun jij je beter druk maken over hoe jij jouw stappen-aantal verhoogt.
Wandelen werkt namelijk niet alleen super voor het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten, je verscherpt je focus en daarnaast verbeter jij je geheugen én humeur — doen, dus.
Je zou bijvoorbeeld aan het eind van je werkdag een flink stuk met de hond kunnen lopen, maar toch houdt je dit vaak niet langer dan een week vol. Maak daarom kleine aanpassingen:
- Begin je werkdag actief door bijvoorbeeld je auto een stuk verder te parkeren en neem eens de trap in plaats van de lift.
- Maak je pauzes actief door tijdens de lunch een wandeling te maken of haal koffie voor je collega’s bij dat koffietentje een paar blokken verder.
- Maak je stappen meetbaar, met een fitBit bijvoorbeeld of een Oura-ring — stimuleert je om nog meer te wandelen én geeft je een seintje wanneer je te lang stil zit.
- Breng je kind eens met de fiets naar school, ook al duurt het langer dan met de auto. Gezond én geeft het goede voorbeeld.
2. Drink voldoende water
Ook dagelijks voldoende water drinken is belangrijker dan je druk maken of je vandaag niet te lang hebt stilgezeten. Het verlaagt de kans op een hoge bloeddruk én versterkt je algehele immuunsysteem waardoor je minder snel vatbaar bent voor ziektes.
Niet te porren voor een groot, ijskoud glas water? Maak het jezelf wat makkelijker:
- Voeg wat (bevroren) fruit toe aan je water of een takje munt — geeft het al meteen meer smaak.
- Zet een kannetje water op je bureau — spoort je aan meer te drinken in plaats van dat jij steeds moet opstaan om je glas bij te vullen.
- Ook je waterinname kun je weer bijhouden met een app (Apple of Android). Extra handig: het herinnert je eraan wanneer je te lang droog staat.
Proost.
3. Let op wat je gedurende de dag eet
Misschien voor de handliggend dat je lichaam (en energieniveau) niet ontzettend vrolijk worden van een broodje kroket tijdens de lunch, maar toch kun je beter letten op wat je achter je kiezen hebt dan of je zit/sta bureau wel juist in ingesteld.
Want net als dat het voor een topsporter belangrijk is om goed te eten, zul ook jij als kantoorwerker baat hebben bij het verbeteren van je eetgewoonten:
- Eet je ontbijt om je glucoseniveau op peil te houden. Bovendien helpt het je stofwisseling op gang komen.
- Eet voedsel die jou een langdurige energieboost geven, in plaats van een korte energiepiek. Denk aan meergranen producten, appels of pinda’s.
- Eet 5 of 6 keer per dag kleine beetjes in plaats van drie grote maaltijden — minimaliseert je energiedips- en pieken.
- Eet de juiste portie. Je wil een voldaan gevoel hebben waarbij je maag niet propvol zit maar je ook geen honger meer hebt.
Hierop letten zal een groter verschil uitmaken in of je vroegtijdig te maken krijgt met hart- en vaatziekten dan wanneer jij manisch op je sta- of zithouding let.
4. Zorg voor dagelijkse beweging
Tot slot kan dagelijks een half uurtje sporten je gezondheid een ontzettende boost geven, vooral wanneer je de hele dag in die bureaustoel hebt gezeten. Het verbetert namelijk niet alleen je fysieke gesteldheid, ook je humeur krijgt een flinke oppepper.
- Voor deze effecten te verkrijgen hoef je niet uren te buffelen in de sportschool. Drie tot vijf dagen in de week zo’n 20 tot 30 minuten bewegen is al voldoende.
- Ook zelfs wanneer je zit, kun je een aantal oefeningen tussendoor doen. Probeer deze ‘deskersizes’ eens.
Kortom
Ga dus zitten of staan, het maakt niet uit. Uiteindelijk blijkt dat ze beiden even slecht zijn voor je — is het niet voor je gezondheid, dan wel voor je productiviteit. Belangrijk is om af te wisselen en te werken (en te leven) met enige moderatie en balans.
Let daarom iets meer op je lichaamsbeweging en op wat je in je lijf stopt, dan hoef jij je minder druk te maken over je lichaamshouding tijdens je werk. Zo bespaar jij je al snel een klein fortuin dat je anders zou uitgeven aan een zit/sta bureau.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over zit sta bureau
Mochten wij je toch niet hebben kunnen overtuigen – je wil alsnog dolgraag een zit sta bureau maken of kopen – dan beantwoorden we de vragen die je daarover mocht hebben:
-
1. ‘Wat kost een zit/sta bureau?’
Net als bij een ‘normaal’ bureau kun je het zo gek maken als je wil. Bij Ikea heb je al verstelbare bureau’s vanaf 179,- euro. Zoek je een kwaliteitsproduct? Doorgaans ben je er dan zo’n 600 tot 800 euro voor kwijt; een hoop geld, maar door de immense run op thuiswerken zijn ze wel in prijs gedaald. Daarvoor tikte je makkelijk 1200,- euro aan.
-
2. ‘Welk zit sta bureau is goed?’
Nou, zoals je hebt gelezen in principe geen enkele. Het werkt niet. Mocht je toch een geschikt zit/sta bureau zoeken, kies er dan minstens een die aan de ARBO-wetgevingen voldoet (wit, mat, verstelbaar). In dit artikel vertellen we je meer over een (gezonde) werkplek.
-
3. ‘Hoe hoog moet een sta bureau zijn?’
Dat is natuurlijk afhankelijk van je eigen lengte. Doorgaans stel je een zit sta bureau in tussen de 86 en 130 cm hoog. Belangrijk is in ieder geval dat je je armen 90 graden op het tafelblad kunt plaatsen. Lees ook hier meer over een gezonde werkplek of werken in een gezond binnenklimaat.
Meer weten? Lees verder of volg een training
Naast de jarenlange discussie of zitten of staan beter is voor je lichaam en productiviteit, zijn er nog een aantal andere factoren die jouw productiviteit en concentratie om zeep helpen. In onze 1-daagse cursus Snellezen vertellen we je graag welke dat zijn.
Zoek je meer interessante informatie over gezond en productief werken, check dan eens onderstaande artikelen.
- Seks, aardbeien, ontspanning: de oplossing voor een dopamine tekort
- Serotonine tekort | Zo heb jij invloed op de aanmaak van je gelukshormoon
- Binaural Beats: Niet Magisch, Wel een Uitstekend Hulpmiddel
- Stress? Lichamelijke klachten? Herken wat jouw lijf je wil vertellen
- Je kunt een slaaptekort inhalen, zegt NASA: ‘bijslapen met een powernap’
Wie zijn wij? | Cursus Snellezen
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog