Je werkplek kan je werk behoorlijk beïnvloeden, zegt werkplekinrichtings-expert R.D. Chin. Hoe je je bureau indeelt bijvoorbeeld (clean desk of gezellige rommel?), maar ook waar je je bureau plaatst (bij een raam of bij de deur?) kan je werkdag beter maken. 

Wat komt aan bod:

  1. De onderzoeken
  2. Werkplek inrichten, feng shui style, doe je zo
  3. Flex Shui

Goed, ‘Feng Shui’ klinkt misschien alsof je in een of ander bezinningsoord terecht bent gekomen in plaats van je kantoor. Maar als je er de juiste dingen voor jou uit plukt, kan het je zeker weten helpen om beter om te gaan met alle werkdruk en stressvolle situaties van 9 tot 5. Dát is namelijk waar Feng Shui en je werkplek inrichten om draait. Vooral aangenaam en praktisch, dus.

R.D. Chin, architect en Feng Shui expert, weet daar uiteraard alles van. Hij heeft dan ook met veel grote kantoren gewerkt, tot grote bankbedrijven toe, om de omgeving zo optimaal mogelijk te maken voor kantoorwerkers.

“Feng Shui is vooral handig als je je niet altijd op je gemak of relaxt voelt in een werkruimte.”, beweert hij.

En dat kan nogal eens voorkomen, in ons kantoorklimaat van deadlines, in je nek hijgende bazen, opdringerige collega’s, targets en taken. Alle beetjes die helpen om jou op je gemak en relaxt te laten voelen, zijn dan mooi meegenomen – toch?

Klopt, zeggen wij. En de wetenschap is het met ons eens.

Werkplek inrichten

De onderzoeken

Feng Shui werkt voornamelijk met het organiseren, ordenen en op een vaste manier indelen van een plek, om hem zo te optimaliseren voor een prettig gevoel. En dát (een opgeruimde, georganiseerde plek) is precies wat je nodig hebt om goed en gezond te kunnen werken. Dat zegt een time management onderzoek, gepubliceerd in het gezondsheids-wetenschappelijk blad ‘Workplace Health and Safety’ in 2012, althans:

“Het bureau opgeruimd houden en een organisatie-systeem creëren bevordert onze efficiëntie” is de heldere conclusie. Exact waar Feng Shui om draait.

Onderzoek van Princeton University’s neurowetenschappelijke instituut bevestigt deze conclusie met eigen onderzoek.

Daarnaast is er dit onderzoek van Oakland University, afdeling psychologie. Het bevestigt een ander belangrijk onderdeel van Feng Shui: het toevoegen van natuurlijke en evolutionaire elementen in een ruimte om het welzijn te optimaliseren.

“Werkgevers die bereid zijn een evolutionaire psychologische benadering aan te nemen in hun werkplekken, kunnen de algemene psychische en fysieke gezondheid en de productiviteit van hun werknemers drastisch bevorderen.”

Dat zijn precies de dingen waar Feng Shui al minstens 1700 jaar om draait in de Chinese filosofie:

  • organisatie en opgeruimdheid in de ruimte;
  • balans tussen druk en rust;
  • de juiste objecten op de juiste plekken;
  • en het gebruik van natuurlijke elementen.

En dat allemaal in het doel van optimale efficiëntie en welzijn. Van jou, de kantoorwerker, in dit geval.

Werkplek inrichten doe je zo

Werkplek inrichten, feng shui style, doe je zo

Feng Shui is een middel om dat doel te bereiken: efficiëntie en welzijn. En dat doet deze Chinese filosofie aan de hand van 9 elementen: welvaart, roem, liefde, familie, gezondheid, creativiteit, kennis, carrière, reizen.

Elk element is daarbij verbonden aan een kleur (paars, rood, rose, groen, yin yang, blauw en grijs – corresponderend met de elementen in dezelfde volgorde) en soms zelfs aan een natuurlijk bestanddeel zoals water, hout, aarde, vuur of metaal.

Heel simpel. Eigenlijk is er maar één heldere boodschap voor jou om in de praktijk te brengen op je eigen kantoor:

DOE VOORAL NIET DIT: aan een ongeordende werkplek werken met veel afleidende verwijzingen naar onafgeronde taken

..MAAR WEL DIT: geen leeg, maar een geordend bureau waar alle 9 Feng Shui elementen geordend staan om je werk en welzijn te bevorderen

Dit laatste is een typisch Feng Shui verantwoord bureau. En daarmee een time management verantwoorde werkplek. Een plek die je relaxt laat voelen in de stress-storm die op kantoor vaak rond waait, een plek die je focus op een bepaalde taak biedt en een plek die je kan helpen bepaalde elementen in je werk te bevorderen (creativiteit, inspiratie of balans bijvoorbeeld).

Elk van de 9 Feng Shui elementen komen hier terug, op de juiste plek, om jouw werk en welzijn te bevorderen. Je ziet bijvoorbeeld dat nummer 5 (gezondheid – corresponderend met het yin yang symbool) centraal staat. Dit is dan ook de enige plek waar niets staat of ligt.

Daar omheen zijn alle andere elementen in een rondje gevormd:

    1. Welvaart – paars (je pc, een mooie vaas, kunstwerk)
    2. Roem – rood – vuur (een kaarsje, je diploma of marathoncertificaat)
    3. Liefde rose – aarde (een foto van je partner, een gepot plantje)
    4. Familie – groen – hout (een familiefoto in een houten lijstje)
    5. Gezondheid – (helemaal niks!)
    6. Creativiteit – wit – metaal (notitieboekje, metalen beeldje, inspirerend kunstwerk)
    7. Kennis – blauw (interessant non-fictie boek, afbeelding idool)
    8. Carriere – zwart – water (motiverende quote, glas water)
    9. Reizen – grijs (vakantiekiekje, reisgids, adresboek, je telefoon)

En uiteraard hoeft niet alles precies op deze plekken te liggen, anders staat dat glas water behoorlijk in de weg en kun je nog amper bij het toetsenbord van je pc in de hoek. Waar het om gaat is dat deze elementen wat balans kunnen brengen door je te herinneren aan de dingen die belangrijk zijn, náást de dagelijkse druk van je werk. Zoals familie, iets waar je door geïnspireerd wordt of door je te herinneren aan die laatste relaxte vakantie.

Al kies je voor één simpel plantje op je bureau of besluit je toch die vakantiefoto maar eens in te lijsten. Doe wat voor jou werkt.

werkplek-inrichten-1

Flex Shui

Flexwerkers. Natuurlijk, die hebben geen vast bureau. Maar ze hebben wél altijd een (soort van) bureau! Of je nu in een lokaal café op een flexplek op kantoor gaat zitten: feng shui kan overal.

Neem bijvoorbeeld het liefst plaats waar zoveel mogelijk licht binnen komt en waar je zicht hebt op het raam en de deur. En als het kan ook in de buurt van een plant. Die gezellige familiekiekjes en vakantiefoto’s kun je eventueel op de achtergrond van je laptop zetten; je bureaublad. Want je digitale bureaublad is natuurlijk ook gewoon een bureaublad – dat zeker niet onderschat mag worden! Ziedaar: Flex Shui.

Waar je dus ook gaat of staat; neem Feng Shui met je mee. (Als je dat goed uitspreekt, rijmt het ook nog eens. Leuk.) Dát is namelijk waar ik met je naartoe wil in deze mini-class Feng Shui voor kantoor. Dat je net iets bewuster wordt van je werkplek. Dat je je werkplek instelt als een plek waar je graag wil zijn en waar je ook wat rust kunt vinden in de drukte van alledag. Jij toch ook?

Meer weten?

Meer leren over slimmer werken en optimaal functioneren – aan de hand van handige tips, appetijtelijke apps en zinnige technieken? Volg onze ééndaagse cursus time management en wordt nóg wijzer over slimmer werken! 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog