Sneller lezen door te wandelen? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn. En toch is wandelen een krachtige manier om je productiviteit te verhogen. Door regelmatig de benen te strekken tijdens een ommetje, verbeter je niet alleen je fysieke gezondheid. Het stimuleert ook je geest. Het lopen verhoogt je concentratievermogen en zorgt dat je efficiënter werkt. Deze verhoogde productiviteit vertaalt zich naar een verbeterd leesvermogen. Je verwerkt informatie sneller en onthoudt het beter. Laten we er dieper op induiken om te ontdekken hoe het precies werkt. 

Wat komt aan bod:

  1. Waarom wandelen goed voor je is?
  2. De hersengebieden die actief zijn tijdens een wandeling
  3. De effecten van wandelen op je brein
  4. Hoe lang moet je wandelen per dag?
  5. Mensen vroegen ook over wandelen

Waarom wandelen goed voor je is?

Dat wandelen goed is voor de gezondheid, hoor je overal. Maar waarom is het zo goed? Een stevige wandeling heeft effect op verschillende delen van je lichaam:

  • het versterkt je spieren en botten; 
  • je bloedsomloop verbetert;
  • je cholesterolwaarde wordt lager;
  • de kans op botontkalking, diabetes en sommige kankersoorten neemt af;
  • je verbrandt er calorieën door;
  • je hersenen gaan beter werken;
  • je wordt er vrolijker van;
  • én je energieniveau wordt hoger!

De hersengebieden die actief zijn tijdens een wandeling

Je hebt vast weleens gegoogeld ‘hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?’ als de zomer in zicht kwam #summerbody. Maar wat het effect van wandelen op de hersenen is, is iets waar je minder snel iets over leest. Terwijl het ook een  enorme impact heeft op je brein. Ons brein bestaat uit meerdere gebieden. En elk deel heeft een functie. Wanneer je lekker wandelt, werken de verschillende hersengebieden samen om dit te doen. Ze sturen onder andere je spieren aan, zodat je de beweging maakt. Er zijn drie gebieden die extra hard aan het werk gaan om jou in beweging te zetten:

  1. De hersenschors. De hersenschors is de buitenzijde van je brein. Hiervan plant de prefrontale en premotorische cortex de beweging van het lopen in. En de motorische cortex stuurt je lichaam aan om de stappen daadwerkelijk te zetten. Want als het alleen bij plannen blijft, dan blijf je stil staan.
  2. De basale ganglia. Dit deel van je hersenen zorgt voor de juiste spanning in je spieren, dat je de juiste lichaamshouding hebt, dat je evenwicht houdt en helpt bij het starten en stoppen van de beweging. En de basale ganglia helpt je om bewegingen die je niet wilt maken te onderdrukken. Zodat je niet opeens zwembewegingen gaat maken als je wilt lopen.
  3. Het cerebellum. Het cerebellum, ook wel kleine hersenen genoemd, stuurt de beweging aan. Hierdoor zet jij op het juiste moment je voet neer in een vloeiende beweging.  

wandelen

De effecten van wandelen op je brein

Om uit te leggen welk effect wandelen op je hersenen heeft, gaan we terug naar wat wandelen fysiek met je lichaam doet. Volgens professor klinische neuropsychologie Erik Scherder gaat je hart beter werken tijdens een wandeling. Daardoor komt er meer bloed door je halsslagader, waardoor deze meer bloed naar je hersenen pompt. In je bloed zit zuurstof en glucose. Dé ingrediënten die je brein nodig heeft. Het maakt de verbinding tussen hersencellen sterker en draagt bij aan de aanmaak van nieuwe hersencellen. Daarnaast maakt bewegen verschillende goede hormonen aan en verlaagt het stresshormoon. En dit alles heeft verschillende effecten op de werking van je hersenen. 

1. Verhoogde concentratie dankzij een ommetje

Op een gegeven moment tijdens een werkdag merk je het: je concentratie is ver te zoeken. Met je beeldscherm nog open ben je ondertussen ook op je telefoon aan het scrollen op social media. En bedenk je wat je nog aan boodschappen moet halen voor het avondeten.

Je brein bestaat ook uit het deel fasciculus uncinatus en staat in verbinding met gebieden die belangrijk zijn voor je geheugen en emoties. Dit hersendeel helpt je om alle informatie die op je afkomt te filteren. Het kijkt naar wat wel belangrijk is en wat niet belangrijk is. Wanneer er geen goede doorbloeding in je hersenen is, werkt deze filter minder goed. Waardoor je je niet meer op je taak kunt focussen. Wandelen helpt de doorbloeding weer te verbeteren, waardoor je wel langer dan 5 minuten je focus hebt op die ene taak die je gedaan wilt krijgen.

2. Verbeterde geheugen

“Oeps, vergeten”. Een geheugen dat je af en toe in de steek laat, is behoorlijk lastig. Ben je af en toe vergeetachtig? Trek dan zeker je wandelschoenen regelmatig  aan. Om informatie beter te onthouden, is een goed geheugen nodig. En ook daar heeft wandelen invloed op, omdat wandelen de bloedtoevoer naar verschillende gebieden in de hersenen stimuleert.

Hierdoor ontstaan er nieuwe hersencellen die ervoor zorgen dat je geheugen sterker wordt en blijft. Sterker nog: beweging vergroot de hippocampus, waardoor je de kans op ziekten als Alzheimer en dementie verkleint.

3. Je gaat sneller denken

In je hersenen zit een witte en een grijze stof. De grijze stof is een informatieverwerker en de witte stof zorgt voor de communicatie tussen je zenuwcellen. Om de witte stof aan het werk te krijgen, is er veel bloed nodig. Door te wandelen gaat er meer bloed naar de witte stof toe. En doordat er een betere doorbloeding in je hersenen is, communiceren de verschillende delen ook beter met elkaar. Hoe beter bepaalde gebieden met elkaar communiceren, hoe sneller ze met elkaar communiceren. Hierdoor ga je daadwerkelijk sneller denken.

4. Creatiever, oplossingsgericht en je maakt betere beslissingen

Volgens professor Shane O’Mara worden je hersenen tijdens wandelingen op meerdere vlakken actief. Zo staat je gehoor en zicht op scherp en je reactievermogen is sneller. Want je moet goed opletten op andere verkeersdeelnemers, wortels van bomen die uitsteken en andere obstakels die je tegenkomt. Daardoor werkt je motoriek en evenwichtsgevoel ook extra hard. Doordat je hersenen zo actief bezig zijn en je hart het bloed naar je brein pompt, maken je hersenen nieuwe verbindingen aan. Het resultaat: je wordt creatief, je kunt je beter concentreren, maakt betere beslissingen en bent een ster in het oplossen van problemen. 

Ook professor neuropsychologie Erik Scherder geeft aan dat je creatiever bent als je wandelt. Volgens hem neem je tijdens het wandelen bewust even afstand van het ‘probleem’ dat je probeert op te lossen. Terwijl jij aandacht besteedt aan de mooie bloemen langs het wandelpad, de eendjes in het meertje of iets anders dat je aandacht trekt, staat je onderbewuste niet stil. Die is druk bezig een antwoord te vinden op jouw ‘probleem’. De kans is dus groot dat je na je ommetje ineens een aha-erlebnis hebt. Handig!

5. Minder stress en verhoogt geluksgevoel

Je las al dat je prefrontale cortex aan het werk gaat als je wandelt. Maar waar we het nog niet over hebben gehad, is dat dit deel van je hersenen je stress vermindert. Door de beweging van je lichaam vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. En de beweging stimuleert juist de aanmaak van dopamine, serotonine en endorfine. Hormonen die je laten ontspannen, je gelukkig maken en zorgen voor een goede nachtrust. Van wandelen word je dus blij en minder gestrest, terwijl angst en depressiviteit juist verminderen. 

wandelen

Hoe lang moet je wandelen per dag? + 6 tips om meer te wandelen

Dan de hamvraag: hoe lang moet je wandelen per dag om deze effecten te krijgen? Goed nieuws: 30 minuten met een stevig tempo wandelen helpt al. Het stevige tempo is wel een vereiste om je brein voldoende te prikkelen en het bloed te laten stromen. En consistentie is ook belangrijk. Je kunt wel eenmalig een half uurtje wandelen, maar om de effecten te behouden moet je dagelijks in beweging blijven. Denk je nu: hallo, 30 minuten per dag wandelen, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor? Geen zorgen, met deze tips kom je heel gemakkelijk toch aan de 30 minuten beweging in je dag.

Tip 1. Het draait allemaal om goede planning

Werken, de kinderen ophalen, koken, wassen, je favoriete serie kijken: voor je het weet is de dag weer om. Terwijl je toch echt het goede voornemen had om vandaag te wandelen. Het draait allemaal om een goede planning (en prioriteiten stellen). Wil je morgen en de rest van je leven wel elke dag (of bijna elke dag) 30 minuten wandelen? Plan dit dan standaard in je dag. Zet het in je digitale agenda met een herinnering. Zet het op je to-do lijst, zodat je het kunt afvinken zodra je het hebt gedaan. Zorg hoe dan ook dat wandelen een non-negotiable wordt, iets waar je niet over onderhandelt. Het is niet de vraag of je het doet, maar de vraag wanneer.

Tip 2. Maak er een leuke weekendactiviteit van

De weekenden zijn ook heel geschikt om weer wat stappen te zetten. Ga wandelen met een app zoals Komoot of Strava. Je vindt op deze apps verschillende wandelroutes door heel Nederland. Of je nu wilt wandelen in Susteren of wandelen in Friesland. Wil je weer eens een weekendje weg? Ga dan wandelen in Nederland met overnachting. Daardoor combineer je de gezonde wandeling ook nog eens met iets heel aangenaams. Kijk naar een NS wandeling of maak gebruik van het wandelnetwerk om van knooppunt naar knooppunt te lopen. Tip: ga naar wandel.nl agenda om leuke wandelevenementen te bekijken. 

Tip 3. Stippel wandeling in de natuur uit

De omgeving waar je loopt, heeft invloed op het effect van wandelen op je hersenen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit in Utah dat een wandeling in de natuur je concentratie beter helpt herstellen. Sneller dan wanneer je door de stad wandelt. Ga je wandelen in de buurt en woon of werk je in een stad? Zoek dan een park op voor het beste effect. 

Tip 4. Zoek een wandeling in de buurt van je werk uit

Zit je dag echt volgepland? Ga dan wandelen in je pauze. Neem je lunch gewoon mee. Of parkeer ‘s morgens de auto iets verder van kantoor, zodat je voor en na het werk wandelt. Meeting gepland? Maak er een weeting (wandelmeeting) van. Sparren tijdens een wandeling pakt ook nog eens gunstig uit. Het zorgt dat je creatiever bent en het ontspant. Dankzij de handige app Braintoss leggen jullie belangrijke ideeën of punten vast. Deze ideeën of punten worden automatisch naar je mailbox gestuurd. Easy peasy! Voor je het weet heb je tientallen ideeën en je wandeldoel voor de dag gehaald. 

Tip 5. Ga wandelen met betekenis – koppel je uitdaging aan een goed doel

Heb je wat extra motivatie nodig om te wandelen? Meld je dan aan voor de Year Challange for Charity – wandelchallange. Naast een wandeldoel dat je eind van het jaar moet behalen, is het ook de bedoeling dat je geld inzamelt voor een goed doel. Alleen of met een team van vrienden of collega’s. Deze challenge is een extra stok achter de deur, want je donateurs motiveren je om je doel te behalen. 

Tip 6. Combineer taken of afspraken met wandelen

Zet je wandeling productief in en combineer het met iets anders dat op je lijstje staat. Heb je een belafspraak? Doe je oortjes in en klets al wandelend verder. Of pak eens niet de auto of fiets om een pakketje op te halen, maar wandel naar het ophaalpunt. Ook in je vrije tijd kun je weetings organiseren. Om eindelijk weer eens goed bij te kletsen met die goede vriend(in). In plaats van de hele tijd koffie te drinken in een café, neem je een koffie-to-go gewoon mee.

wandelen

Strik je veters en ga op pad om je hersenen te stimuleren

Wandelen biedt dus verrassend veel voordelen voor je productiviteit. De beweging stimuleert de doorbloeding van je hersenen, wat de werking van belangrijke hersengebieden verbetert. Het resultaat: je hersenen functioneren beter, wat leidt tot een verhoogde concentratie, sneller denken, verbeterde creativiteit en een beter geheugen. Daarnaast verlaagt wandelen stress en verhoogt het juist je geluksgevoel dankzij de aanmaak van positieve hormonen. Dagelijks een half uur in een stevig tempo wandelen is voldoende om deze voordelen te ervaren. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandel schoenen aan, stippel een leuke wandelroute uit en maak een ommetje.

Dagelijks meer handige tips op social media

Voor meer handige tips en goede inzichten volg je ons op Pinterest en Instagram. Hier delen we je fijne handvatten om slimmer te communiceren en tips om productiever te werken. En wil je alle laatste artikelen makkelijk ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse nieuwsbriefLees ook ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Dan maak je lezend kennis van de inzichten uit onze trainingen en ontdek je hoe je slimmer kunt werken in plaats van harder. Onder andere door snellezen en tekstbegrip. Zodat je meer tijd overhoudt op een dag om te wandelen.  

Krijg een ijzersterk geheugen dankzij de cursus Snellezen, Geheugentechniek & Mindmappen

Vergeet alles wat je dacht te weten over onthouden. Met onze cursus “Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmappen” til je je skills meerdere niveaus omhoog. Ontdek hoe je:

  • Razendsnel informatie absorbeert: leer sneller te lezen en efficiënter complexe teksten te doorgronden
  • Geheugen werkt als een magneet: leer krachtige geheugentechnieken aan die je helpen om namen, feiten en details moeiteloos vast te houden
  • Gedachten ordent met mindmaps: ontdek hoe je visuele structuren creëert om complexe informatie overzichtelijk te maken en het onthouden is een fluitje van een cent

Onze 1-daagse cursus is jouw sleutel tot:

  • Leessucces: verslind boeken en doe sneller kennis op
  • Een scherpere geest: vergroot je analytische vaardigheden, je concentratie- en leervermogen
  • Een groter zelfvertrouwen: tijdens en na de cursus ontwikkel jij een olifantengeheugen

Klinkt goed? Schrijf je nu in!

wandelen

Mensen vroegen ook

  • Wat doet 5 km wandelen met je lichaam?

    Een wandeling van 5 km heeft verschillende positieve effecten op je lichaam. Zo versterkt het je spieren en botten, verbetert je bloedsomloop, verhoogt je energieniveau, verlaagt je cholesterol en vermindert de kans op botontkalking, diabetes en bepaalde kankersoorten. Daarnaast stimuleert het je hersenen, waardoor je concentratie en geheugen verbeteren. En het vermindert stress door de aanmaak van hormonen zoals dopamine, endorfine en serotonine.

  • Hoe gezond is een uur wandelen?

    Wandel een uur en je versterkt je spieren en botten, verhoogt je energieniveau en verbetert je bloedsomloop. Het helpt bij het verlagen van cholesterol en vermindert het risico op diabetes, sommige kankersoorten en botontkalking. Voor de hersenen is wandelen ook goed, dankzij de verbeterde doorbloeding worden je geheugen, concentratie en je cognitieve functies versterkt. 

  • Hoeveel stappen per dag moet ik zetten voor een gezonde levensstijl?

    Zet voor een gezonde levensstijl 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Start klein en bouw het aantal stappen geleidelijk op. En maak je stappendoel haalbaar voor jezelf. Ben je boven de 60 jaar? Dan zijn 6.000 tot 8.000 stappen al voldoende. Meer stappen per dag zetten, is nog beter.

  • Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wandelen?

    Wandelen heeft verschillende gezondheidsvoordelen:

    • Je verbrandt calorieën en dat helpt bij het verliezen van overtollige kilo’s
    • Het verlaagt je bloeddruk
    • Het verbetert de bloedsomloop, waardoor je hersenen beter verbindingen maken
    • Je slaapt er beter door
    • Je spijsvertering verbetert, waardoor je geen constipatie krijgt
    • Het vermindert gevoelens van stress, angst en depressie
    • Het geeft je dankzij positieve hormonen een goed gevoel
    • Je hebt minder kans op ziekten, zoals dementie, bepaalde kanker, diabetes en hart- en vaatziekten
    • Je spieren en botten worden sterker
    • Je slaapt er ‘s nachts beter door
  • Hoe begin ik met een wandelroutine?

    Begin met haalbare doelen, bijvoorbeeld door dagelijks 10 tot 15 minuten te wandelen en verhoog geleidelijk de duur. Kies een vast tijdstip op de dag om te wandelen, zoals tijdens je lunchpauze en zet het in je agenda als vast onderdeel van je dag. Zo maak je er een gewoonte van. Varieer je wandeltochten om het boeiend te houden. Nodig vrienden, familie of collega’s uit om met je mee te wandelen.  

  • Wat is het beste tijdstip van de dag om te wandelen?

    Kies een tijdstip uit dat past bij jouw ritme en voorkeuren. Krijg een positieve en productieve boost van een ochtendwandeling. Wandelen in de middag is slim om je concentratie een oppepper te geven en je stress te verlagen. En dankzij een wandeling ‘s avonds slaap je beter.

  • Kan wandelen helpen bij gewichtsverlies

    Kies een tijdstip uit dat past bij jouw ritme en voorkeuren. Krijg een positieve en productieve boost van een ochtendwandeling. Wandelen in de middag is slim om je concentratie een oppepper te geven en je stress te verlagen. En dankzij een wandeling ‘s avonds slaap je beter.

  • Kan wandelen helpen bij gewichtsverlies

    Wandelen draagt zeker bij aan gewichtsverlies. Je verbruikt calorieën en verhoogt je stofwisseling. Hierdoor verlies je overtollig vet. Daarnaast versterk je je spieren. En je spieren verbranden in ruststand meer calorieën dan het vet in je lichaam doet.

  • Wat zijn goede wandelroutes in mijn omgeving?

    Kijk op de app Komoot of AllTrails voor wandelroutes in de buurt. Of bekijk een online wandelagenda voor leuke wandelevenementen bij jou in de omgeving. Er zijn online heel veel leuke routes bij jou in de buurt te vinden.

  • Wat zijn de beste schoenen voor wandelen?

    Kijk op de app Komoot of AllTrails voor wandelroutes in de buurt. Of bekijk een online wandelagenda voor leuke wandelevenementen bij jou in de omgeving. Er zijn online heel veel leuke routes bij jou in de buurt te vinden.

  • Wat zijn de beste schoenen voor wandelen?

    Goede wandelschoenen bieden:

    • Goede demping
    • Een voetbed dat de natuurlijke vorm van je voeten volgt
    • Ondersteuning voor je enkel en voetboog

    Ga naar een goede outdoorwinkel om verschillende modellen en merken uit te proberen.

  • Hoe kan ik wandelen leuker maken?

    Voeg een spelelement aan het wandelen toe. Let op je wandeling hoeveel mensen je met zwarte schoenen, hoeveel witte auto’s of hoeveel straatlantaarns tegenkomt. Ga samen met iemand wandelen, stel doelen en doe mee met challenges.

  • Is wandelen veilig voor mensen met chronische gezondheidsproblemen?

    Wandelen kan een effectieve en veilige manier zijn om je gezondheid te verbeteren, ook als je een chronische ziekte hebt. Het is wel belangrijk om eerst met je arts te overleggen wat voor jou persoonlijk goed is. En om je wandelroutine aan te passen aan jouw lichaam.

  • Hoe houd ik mijn motivatie om te blijven wandelen?

    Stel haalbare doelen, maak het leuker door naar muziek, een audioboek of een podcast te luisteren, ontdek nieuwe routes, plan je wandeling in je agenda, doe eens mee aan een educatieve wandeling of een wandeluitdaging.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Wij van Tijdwinst.com hebben de cursus Snellezen opgezet. We zijn een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer werken. Onze trainingen bieden we door het hele land aan, van assertiviteit tot snellezen. Ben je benieuwd naar de trainingen? Neem een kijkje op onze website en schrijf je snel in voor onze (online) trainingen.