Schrijven. Het doet het analytisch vermogen van je brein groeien, vermindert het gevoel van een vol hoofd, verlaagt je bloeddruk, verbetert je communicatie en humeur, biedt je inzichten en overzicht, maakt je gelukkig en gezond én geeft je bergen voldoening. Moeten we daar nog wat aan toevoegen? Oké, een paar dingen dan…
Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over het “Lief dagboek, dit zijn mijn gevoelens”-schrijven. Het gaat hier over praktisch schrijven, expressief schrijven, plannen en doelen schrijven. Schrijven zodat je er daadwerkelijk beter van wordt op alle vlakken, want niet alleen je volle hoofd profiteert. Je hele gezondheid én je werk krijgen een fijne boost wanneer je elke dag even kort pen en papier opzoekt.
Dat klinkt je misschien nu al vermoeiend in je oren: elke dag gaan schrijven. Maar laten we eerlijk wezen… als succesnummers als Richard Branson, Mark Zuckerberg, Warren Buffett en Bill Gates er bij zweren, waarom zouden we het dan niet op zijn minst eens proberen?
Waarom Gates, Buffett en Branson al fan zijn van schrijven
Buffett, derde rijkste ondernemer ter wereld, benoemt schrijven tot:
“De sleutel naar het verfijnen van mijn gedachten.”
Branson, eigenaar van Virgin Group, zei ooit:
“Mijn meest essentiële bezit is een standaard opschrijfboekje.”
En Gates, welbekend, schrijft ook graag:
“Om even stil te staan en mijn gedachten en acties van de dag te evalueren.”
Om nog maar niet te spreken van andere grootheden als Benjamin Franklin, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg , Charles Darwin, Mark Twain, Beethoven, Winston Churchill, Newton, Picasso, Edison en Da Vinci. Stuk voor stuk schrijf-fans tegen een vol hoofd.
Waarom jij ook fan zou moeten zijn
Schrijven, of ‘loggen’ (wat iets minder dagboek-bloemetjes-en-bijtjes-achtig klinkt) bezorgt je in elk geval een helder hoofd. Maar daarnaast kun je kiezen op welke manier je wil schrijven, met het bijbehorend positieve effect van dien.
Je kunt bijvoorbeeld schrijven om meer overzicht te creëren of om je humeur te verbeteren. Zit je vast in een probleem op het werk? Schrijven helpt je de knoop los te krijgen. Loop je over van de stress en onrust? Daar bestaat ook een effectieve vorm van schrijven voor. Zoek je manieren om vandaag nog eenvoudig te kunnen beginnen? Gebruik dan een van de volgende praktische schrijfopties die ideaal zijn om je vol hoofd weer helder te krijgen en stress te verminderen:
1. Som kort op wat je vandaag voor elkaar gekregen hebt
De eerste schrijf-vorm is meteen een hele simpele en toepasbare, wanneer je jezelf nog geen pagina’s vol ziet kladden: maak aan het einde van je (werk)dag gewoon een kort lijstje met de dingen die je vandaag gedaan hebt. Een paar korte feiten, onder elkaar opgesomd.
Waarom je dit zou doen:
- Door deze dagelijks op te schrijven, reflecteer je op dat moment even op je dag.
- Je hebt overzicht van wat er al gedaan is, en wat er eventueel over is gebleven om morgen verder op te pakken.
- Je sluit je dag met voldoening af, doordat je letterlijk voor ogen hebt waar vandaag goed voor is geweest (nooit meer dat ‘ik-heb-geen-idee-wat-ik-vandaag-op-kantoor-heb-gedaan-gevoel’, terwijl je de hele dag aan het rondrennen bent geweest).
- Bovendien kun je op deze manier goed inzicht houden in je voortgang, wat weer enorm motiveert (bewezen!) om op volle kracht vooruit te kunnen blijven gaan. Het werkt bijvoorbeeld heel goed voor marathon-renners, dus ook voor jou.
2. Schrijf je doelen op
Klinkt vaag; ‘je doelen opschrijven’, maar het gaat hier juist om concretiseren. ‘Je doelen’, die zijn pas vaag. Maak ze daarom helder en haalbaar, door ze op te schrijven.
Waar wil je zijn over 5 jaar? Of 1? Wat is de bedoeling van je werk? Wat wil je over jezelf kunnen zeggen aan het eind van je leven? Dat soort vragen beantwoord je in ‘je doelen’.
Blijf de antwoorden en de definitie van ‘je doelen’ niet te lang overpeinzen in je hoofd, dat wil je juist leeg krijgen. Begin gewoon met schrijven. Vooraan. En blijf doorgaan totdat je voor jouw gevoel helder hebt waar jouw (werk)leven voor staat op dit moment.
Waarom je dit zou doen:
- Onderzoek heeft uitgewezen dat toekomstige dromen en doelen opschrijven mensen gezonder en gelukkiger maakt. Voldoende voordeel, toch?
3. Deel al je gedachten met het papier
De derde is de meest uitvoerige manier van schrijfwerk voor een helder hoofd. Hierin schrijf je gewoon al je gedachtes, zorgen, problemen, ervaringen, overpeinzingen en al het andere dat in je hoofd zit rechtstreeks op papier. Expressief schrijven, heet het ook wel. En psychologen zweren er bij.
Deze bijvoorbeeld, dr. James Pennebaker – psycholoog en niet geheel toevallig expert op het gebied van expressief schrijven. Hij pleit er voor bij alle cliënten die plaatsnemen op zijn sofa. En dat doet hij niet zomaar:
“Het meest opvallende onderzoek naar expressief schrijven toonde aan dat het niet alleen je psychische gezondheid verbetert, maar zelfs biologische veranderingen teweeg brengt. Mensen leggen minder doktersbezoekjes af in de maanden nadat ze zijn begonnen met expressief schrijven.”
Waarom je zou beginnen aan expressief schrijven, volgens dr. Pennebaker en verschillende wetenschappelijke onderzoeken:
- het verbetert je immuunsysteem (doordat het T-lymphocytes immuuncellen versterkt);
- verlaagt je bloeddruk (het kalmeert je namelijk);
- verbetert je nachtrust;
- vermindert stress en tekenen van depressie;
- verbetert je humeur en zin in sociale interactie;
- heelt fysieke (!) wonden sneller;
- het verbetert je communicatie, doordat je beter wordt in het uiten van complexe gedachten en ideeën;
- het vergroot je emotionele intelligentie;
- je brein wordt beter in beta-dingen, zoals wiskunde (mocht je dat willen);
- het lost mentale blokkades op (het gevoel van een vol hoofd).
Vol hoofd: stress?
Dat laatste punt – van die mentale blokkades / een vol hoofd – licht psychotherapeut Maud Purcell graag nog even toe:
“Door te schrijven bezet je de linkerkant van je brein, dat het analytische en rationele werk doet. Terwijl de linkerkant daar mee bezig is, is de rechterkant vrij om te doen waar het goed in is; creatief en intuïtief zijn. Op deze manier verwijdert schrijven mentale blokkades en optimaliseren we ons eigen breinvermogen om de wereld om ons heen en onszelf beter te begrijpen.”
Sluit dus al die mentale tabjes en verwijder de roest in je brein van al die jaren niet schrijven. Ga Gates, Zuckerberg, Branson, Buffett en de rest achterna in hun goede gewoonte.
Zolang je maar begint met schrijven. Vandaag. 5 minuutjes, straks aan het einde van de dag. En morgen gewoon weer. Want wie heeft ooit gezegd dat schrijven veel werk moet zijn? Het is gewoon een kwestie van elke dag even doen.
Of het nu een lijstje is, een half boekwerk over je gedachtenstroom of een overzichtelijk ‘levensplan’: kies wat voor jou werkt – en laat het zijn werk doen. O ja, en je hoeft natuurlijk geen pen en papier te gebruiken als je dat niet prettig vindt. Digitaal schrijven met het toetsenbord van je laptop, tablet of smartphone heeft hetzelfde positieve effect.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog