Vóór de coronatijd was er een duidelijke grens tussen werk en privé — en grens die ontbreekt nu je thuiswerkt. Je eettafel is immers gelijk je bureau, je woonkamer gelijk je kantoor. Om toch die werk/privé-balans stabiel te houden delen we 3 eenvoudige tips. Zodat je kunt afschakelen en je thuiswerkdag netjes (en stressvrij) kunt afsluiten!
Bewaak je werk/privé-balans bij thuiswerken — 3 manieren
Nu je veel vanuit huis werkt blijkt het lastig om een duidelijke grens te trekken tussen je werk- en privéleven. Dat merken we ook aan onze cursisten tijdens onze training Time Management.
Zij geven aan moeite te hebben met het bewaken van vrije tijd. Waar ze eerst heel duidelijk werk konden scheiden, blijkt dat nu tamelijk ingewikkeld — vooral zodra je bureau ook gelijk je eettafel is.
Het is immers maar al te makkelijk om nog even een mail op te pakken. Om ‘s avonds nog even aan dat voorstel te werken, en ach: zaterdagochtend een uurtje in die klus steken, wat maakt het uit?
Toch zorgt de mogelijkheid om ieder moment met werk bezig te zijn, voor een toename in stressgerelateerde klachten. Dat wijst ook een onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out uit:
Vanwege het niet goed kunnen bewaken van de werk/privé-balans hebben thuiswerkers een 40% hoger stressniveau dan voorheen. Gevolg? Piekeren, verminderde nachtrust, hartkloppingen en een kort lontje. Dat wil je niet. Dat wil je partner niet, dat wil je leidinggevende niet.
Niemand heeft er immers baat bij zodra jij na de coronatijd met een burn-out achter de kiezen terugkeert naar de werkvloer. Voorkom het daarom. Door beter je grenzen aan te geven en zo je werk/privé-balans te bewaken.
Deze tips helpen daarbij:
1. Stel je takenlijst direct aan het eind van je thuiswerkdag op
Maak je een takenlijst dan doe je dat vaak pas ‘s avonds. Soms pas op de dag zelf. Op zich niets mis mee, maar waarom zou je het jezelf lastig maken?
Schrijf meteen aan het eind van je thuiswerkdag je taken voor de komende dag of week op. Jij zit immers nog in die flow, en de werkzaamheden nog vers in je geheugen. Maak gebruik van dat momentum!
Je wil gelijk opschrijven wat is blijven liggen, niet vanavond nog moeten oprakelen wanneer je net met een goed boek op de bank zit.
Dit kost je hooguit 5 minuten:
- Je kijkt naar wat je vandaag hebt gedaan. Is alles afgerond? Zijn er extra of onvoorziene taken bijgekomen?
- Vervolgens bepaal je waar je niet aan bent toegekomen. Wat is er blijven liggen? En wat wil je daar mee doen: doorschuiven of schrappen?
- Tot slot neem je je planning erbij. Welke taken en afspraken staan er morgen op de agenda? Wat zijn jouw top drie prioriteiten, en welke taken kun je uitvoeren zodra je daar klaar mee bent?
Vooruit kijken helpt je jouw thuiswerkdag af te sluiten. Je weet waar jij je morgen mee moet bezighouden en wat je prioriteiten zijn. Dat zorgt voor overzicht én rust — zo kun jij stressvrij aan je avond (en aan dat boek) beginnen.
In onze training Time Management leer je dit, dat prioriteiten stellen. Je leert welke taken werkelijk van belang zijn, en welke je in principe kunt schrappen. Cruciaal, wil jij je tijd nuttiger en efficiënter besteden.
2. Voorkom doorwerken door werk buiten handbereik te leggen
Zodra je thuiswerkt wil het nog wel eens voorkomen dat je kantoortijden… losjes interpreteert. Je start een uur eerder of later, en werkt vaak ‘s avonds nog even door — “dan heb ik het tenminste af.”
Dat is in principe prima – thuiswerken biedt jou immers die vrijheid – maar sla er niet te ver in door. Je wil niet dat “even die mail beantwoorden” en “even die aanvraag afronden” jouw werk/privé-balans in de war schoppen.
Stel grenzen om te lang doorwerken te voorkomen: leg werkgerelateerde zaken uit het zicht of buiten handbereik.
- Leg je werklaptop in een andere kamer zodat je er niet telkens aan herinnerd wordt dat je die aanvraag nog moet afronden (— kan ook morgen).
- Stel je smartphone in dat je na zes uur geen werkgerelateerde e-mail meer ontvangt (— anders ga je deze toch beantwoorden).
- Blokkeer collega’s en andere werkgerelateerde contactpersonen zodat je in je privétijd niet gestoord wordt met werkvragen (— behalve in noodsituaties natuurlijk).
- Leg restricties op bepaalde websites zodat je niet kunt doorwerken aan dat project (— al zou je het willen).
Kortom:
Leg alles dat met werk te maken heeft uit het zicht. Vooral zodra je werkt in een ruimte die je doorgaans ook als leefruimte gebruikt — zoals aan de keukentafel.
Je wil niet aan het eind van een lange werkdag uitkijken op een stapel onverwerkte dossiers…
3. Sluit je werkdag bewust af
Om echt die thuiswerkdag te kunnen afsluiten, heb je een duidelijk signaal nodig — een teken dat je privé tijd is aangebroken. Zowel psychisch als lichamelijk:
- Zet een wekker om je eraan te herinneren dat het tijd is om je laptop dicht te klappen. Klinkt kinderlijk eenvoudig, maar een deze duidelijke reminder voorkomt dat je jouw werk/privé-balans uit het oog verliest.
- Stel desnoods je telefoon (of home-device) zo in dat je om klokslag 18.00 een opgewekt nummer door je werkkamer galmt. Een duidelijk teken dat je vrije tijd is aangebroken!
- En schakel ook lichamelijk af. Je wil echt fysiek voelen dat je werktijd erop zit. Neem een warme douche, ga buiten in het zonnetje zitten, ga voor een stevige wandeling of een korte work-out. Zolang je maar uit die bureaustoel komt.
Kortom: 3 tips bij thuiswerken
Nu je structureel veel thuiswerkt is het aan jou om die grenzen te bewaken. Voor jezelf, maar ook zeker voor je werkgever — je wil niet met een burn-out eindigen omdat je de verleiding niet kunt weerstaan om nog “even” langer door te gaan.
Let er dus op:
- Door gebruik te maken van je momentum en gelijk je taken voor de komende dag op te schrijven.
- Door werkgerelateerde zaken uit het zicht en buiten handbereik te leggen.
- Door je thuiswerkdag op een bewuste manier te eindigen.
Meer tips bij thuiswerken?
Wil je nou meer lezen – bijvoorbeeld over de voordelen van thuiswerken of hoe je afspraken met je thuisomgeving maakt – check dan deze artikelen:
- Gefocust thuiswerken, hoe doe je dat? Volg deze 6 tips op!
- Productieve ochtend routine tijdens thuiswerken? Doe deze 5 dingen
- Concentratie vasthouden tijdens thuiswerken? Pomodoro techniek blijkt de oplossing.
- Thuiswerken op basis van vertrouwen. Houd je aan deze 3 regels.
Volg je liever een training?
Dan is onze 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams een aanrader! Daar leer je samenwerken op afstand, online vergaderen, en afspraken maken met je teamleden (over zaken als bereikbaarheid, output, reactietermijnen…) Kortom: alles dat jij nodig hebt om in deze tijd – en daarna – deel uit te maken van een goed functionerend team — op afstand, of op kantoor.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog