Je werkt misschien al een tijdje vanuit huis. Misschien vanwege de coronamaatregelen of omdat jouw leidinggevende jou die mogelijkheid heeft gegeven. Wat de reden ook is; je vraagt je af of je daadwerkelijk productiever bent wanneer je vanachter je keukentafel werkt in plaats vanachter een bureau. Dit onderzoek geeft het antwoord. Wij vertellen je vervolgens waardoor het komt. 

Is thuis werken productiever dan op kantoor? ‘Ja’, zegt onderzoek

‘Ja! Thuiswerken is productiever dan op kantoor’

… and we’ve got the data to back that up: 

Neem het onderzoek ‘We Werken Thuis’, uitgevoerd door het center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafel Experts, TU Delft en TU Eindhoven. Zij ondervroegen 40.000 thuiswerkers naar hun ervaring en kwamen tot de volgende analyse:

55% van de thuiswerkers geeft aan productiever te zijn dan op kantoor en geven hun productiviteit een 7,7. In vergelijking: kantoorwerkers geven beoordelen hun productiviteit met een 6,7.

Nog enkele andere cijfers uit hun studie:

thuiswerken productiever Klik hier voor het onderzoek

‘Maar in een ander artikel zeiden jullie 70%…’

Ook Intermediair deed een poos geleden (pre-corona) een onderzoek naar de productiviteit. In dit onderzoek gaf zelfs 70% van de ondervraagden aan thuis meer werk verzet te krijgen.

Een groot verschil met ‘We Werken Thuis’, dus. Waar dat aan ligt, kunnen wij niet zeggen. Misschien heeft het te maken met lockdown-moeheid en gaat thuiswerken (met thuiszittende kids) na een poos vervelen.

We laten het exacte cijfer dan ook in het midden. De redenen waarom thuiswerkers een hogere productiviteit ervaren blijft namelijk hetzelfde, en dat is waar dit artikel over gaat:

10 redenen waarom thuiswerkers productiever zijn dan kantoorwerkers

thuiswerken productiever

Reden 1. Thuis worden ze minder afgeleid dan op kantoor

Je hebt je net vastgebeten in een zware concentratieklus, vraagt je collega ‘… of ik je een kop koffie kan meenemen?’. Collegiaal, maar wel weer de zoveelste onderbreking op een dag. Eerder werd je ook al afgeleid door een telefoongesprek én hoewel je een koptelefoon droeg, kreeg je ook de brainstormsessie tussen twee collega’s mee.

Kortom: op kantoor wordt je concentratie regelmatig gekaapt. Nu is dat thuis niet anders. Ook daar zul je wel eens uit je concentratie worden gehaald, bijvoorbeeld wanneer er een pakketje wordt bezorgd of een collega jou belt met een dringende vraag.

Desondanks ervaart de thuiswerker over het algemeen minder interrupties en is de duur ervan ook korter. Goed nieuws, want minder afleiding betekent meer productiviteit!

Reden 2. Ze hebben thuis meer grip op hun werkomgeving

Een ander voordeel van thuiswerken is dat je eerder je omgeving naar je hand kunt zetten. Wanneer jij je thuis niet goed kunt concentreren, bijvoorbeeld omdat je partner die dag ook vanuit huis werkt, verkas je toch eerder dan wanneer je op kantoor zou werken. Daar zijn vaak maar een beperkt aantal plekken beschikbaar; indien bijvoorbeeld de vergaderruimte bezet is en ook de stilteplek geen ruimte meer biedt, zul je jouw werkzaamheden toch ten midst van de kantoortuin moeten verzetten. Met alle afleiding van dien.

Thuis heb je niet per se een vaste werkplek. Indien je woonkamer niet optimaal is, verhuis je misschien naar de eetkamertafel in de keuken. Of naar de zolder. Of de naar speciaal ingerichte tuinwerkplek. Hoe dan ook: keuze zat.

En is het er te koud, dan pas je snel de temperatuur aan of je pakt een vest uit je kast. Niet comfortabel genoeg? Je legt een kussen in je rug. Neemt je focus af? Je zet een kop extra sterke koffie.

Met andere woorden: als thuiswerker heb je meer grip op je werkomgeving dan op kantoor. Je kunt sneller bijspringen wanneer je merkt dat je productiviteit en concentratie niet optimaal zijn en je omgeving daarop aanpassen.

Reden 3. Ze werken meer uren en krijgen daardoor meer werk verzet

Het onderzoek uitgevoerd door Intermediair toont daarnaast aan dat 81% van de thuiswerkers het ontbreken van reistijd als één van de grootste voordelen van thuiswerken beschouwt. Logisch, wanneer je nagaat dat de gemiddelde kantoorwerker per werkdag zo’n 74 minuten aan forenzen kwijt is.

Die tijd wordt echter niet besteedt aan uitslapen of lanterfanten. Veel thuiswerkers werken vaak langer door en beginnen vaak ook eerder. Daarnaast biedt het voor velen ruimte om toch even die korte work-out aan hun dag toe te voegen.

Gemiddeld maken ze dus meer uren dan een kantoorwerker. Dit valt ook te wijten aan de pauzes die thuiswerkers nemen: vaak zijn deze korter van duur of slaan zij ze zelfs in totaliteit over.

82% van thuiswerkers geeft aan evenveel of minder pauze te nemen dan wanneer zij op kantoor werken. Dit vanwege een (soms knagend) verantwoordelijkheidsgevoel.

Hoewel productiviteit natuurlijk belangrijk is, vinden wij dit bij Tijdwinst.com geen goede ontwikkeling. Voldoende pauze en ademruimte is een must. Niet alleen voor je concentratie, maar zeker voor het bewaken van de balans. Let er dus op dat je voldoende pauzeert; iedere 90 minuten een kwartiertje, ongeveer.

thuiswerken productiever

Reden 4. Ze verspillen minder tijd aan meetings

Eigenlijk wordt niemand echt blij van meetings. Ze vreten tijd, putten mentaal uit en vaak had het net zo goed een e-mail kunnen zijn. Fijn dus, dat je als thuiswerker gemiddeld minder vergaderingen hebt dan een kantoorwerker. Ze duren ook korter omdat de drempel om een meeting te organiseren voor thuiswerkers lager ligt.

De keerzijde is wel dat als je er een hebt, deze vaak online plaatsvindt. Scheelt jou natuurlijk reistijd, maar als jij jouw collega nog één keer hoort vragen ‘... of jullie me nu wel horen? Ja, de microfoon hapert steeds’ smijt je uit frustratie jouw laptop tegen een muur. (Om met zulke online-vergader-struggles om te gaan, schreven we gelukkig dit artikel.)

Reden 5. Ze kunnen hun uren flexibel indelen

Een ander voordeel dat thuiswerken heeft, is dat jij in principe zelf kunt bepalen wanneer je begint en eindigt. Vaak werk je namelijk op basis van output; je krijgt een taak of opdracht en het is vervolgens aan jou om dit binnen een bepaalde tijd rond te krijgen.

Begin jij het het liefst een uurtje eerder omdat je concentratie optimaal is, dan heb je dus die mogelijkheid. Evenals later doorwerken; misschien vind je het prettiger om ‘s middags twee uur met je kids door te brengen om dit vervolgens ‘s avonds in te halen. Indien je verantwoordelijkheid neemt voor je werk én dit transparant aangeeft in je agenda kan dat ontzettend bevorderlijk zijn voor je productiviteit en werk/privé-balans.

Reden 6. Ze passen hun planning aan op hun concentratie

Naast het zelf indelen van je uren, bepaal je ook sneller waaraan je vandaag of deze week werkt, en wanneer. Zo werk je liever woensdagmiddag aan die zware klus omdat je weet dat je het rijk voor je alleen hebt. En op donderdagen rooster je liever geen online meetings in omdat je partner die dag ook vanuit huis werkt. Kortom: wanneer je vanuit huis werkt, kun je jouw thuiswerkdag inrichten op basis van je eigen planning.

thuiswerken productiever

Reden 7. Ze zijn gemotiveerder dan kantoorwerkers

Een onderzoek uitgevoerd door PGI toont daarnaast aan dat werken vanuit huis over het algemeen ook gelukkiger maakt. Alle bovenstaande factoren, en dan met de name de flexibiliteit die je als thuiswerker hebt, zorgen er namelijk voor dat je gemotiveerder aan de slag gaat.

Telkens afgeleid worden doet namelijk iets met je werkgeluk, evenals je geforceerd voelen om tussen negen en vijf bepaalde werkzaamheden te moeten verzetten. Thuiswerken biedt de ademruimte die je daarin soms nodig hebt; het geeft je de flexibiliteit en de invloed die je op je werkomgeving wil hebben.

80% van thuiswerkers geeft dan ook aan dat hun motivatie en werkgeluk is gestegen sinds ze (vaker) vanuit huis werken.

Reden 8. Ze ervaren een groter verantwoordelijkheidsgevoel

Wanneer je jouw collega’s niet dagelijks bij de koffieautomaat treft, loop je het risico het teamgevoel te verliezen. Nu is dat tamelijk eenvoudig tegen te gaan; kwestie van goed communiceren en onderling afspraken maken.

Ook over de loyaliteit richting het bedrijf, leidinggevende of andere teamleden hoef jij je volgens dit onderzoek geen zorgen te maken. Thuiswerkers hebben vaker een sterkere band met het bedrijf dan hun naar-kantoorgaande-collega’s.

Op afstand werken vraagt namelijk om blind vertrouwen. Jouw leidinggevende moet er vanuit kunnen gaan dat jij dezelfde verantwoordelijkheden en werkzaamheden op je neemt dan wanneer je wel fysiek aanwezig zou zijn. Wanneer jij deze gunst – zo mag je thuiswerken best zien – krijgt verleent, doet dat voor veel thuiswerkers iets met hun verantwoordelijkheidsgevoel.

Reden 9. Ze melden zich minder vaak ziek

We kunnen niet anders concluderen dat werken vanuit huis fantastisch is! Niet alleen voor je concentratie en productiviteit, maar ook voor je motivatie. Ook niet geheel onbelangrijk! Je krijgt meer gedaan in minder tijd én dat met weer werkplezier. Niet gek dat 69% van de thuiswerkers dan ook aangeeft dat zij zich minder vaak ziekmelden! Minder ziekteverzuim, dus.

Reden 10. Je kunt in je pyjama werken!

Misschien wel de beste reden om niet langer naar kantoor te gaan: je kunt eindelijk met je verwassen pyjamabroek deelnemen aan een meeting — en niemand die het ziet!

thuiswerken productiever Iets waar SuitSupply leuk op inspeelt

(Geintje natuurlijk. Behandel je werkdag hetzelfde als wanneer je wel op kantoor zou werken. Sta op tijd op, verzorg je en kleed je representatief aan. Hoe jij je kleedt heeft namelijk ook invloed op hoe jij je voelt én gedraagt. Maar daar lees je hier meer over.)

Kortom

Thuiswerken is productiever, dat wijst onderzoek na onderzoek uit. Waarschijnlijk dat je het dan ook al (vaker) doet. Nu weet je in ieder geval waarom je meer werk verzet krijgt dan wanneer je op kantoor zou werken:

  1. Je wordt minder afgeleid dan op kantoor
  2. Je hebt thuis meer grip op je werkomgeving
  3. Je werkt meer uren en krijgt daardoor meer werk verzet
  4. Je verspilt minder tijd aan meetings
  5. Je kunt je uren flexibel indelen
  6. Je kunt je planning aanpassen op je concentratie
  7. Je bent gemotiveerder dan wanneer je alleen op kantoor werkt
  8. Je ervaart een groter verantwoordelijkheidsgevoel
  9. Je meldt je minder vaak ziek
  10. En misschien wel de beste reden: je doet dit allemaal in je pyjama. (Grapje, niet doen)

Verder lezen?