Telefoontjes van klanten, bliepjes van je telefoon of je gezinsleden die tussendoor storen — jouw aandacht wordt gedurende je thuiswerkdag constant opgeëist. En behalve dat die onderbrekingen best vervelend zijn, voorkomen ze dat je productief bent of in een ‘flow’ terecht komt. Daarom deze 6 tips: voor thuiswerken mét behoud van concentratie.
Wil jij je werkzaamheden goed uitvoeren, dan zul je daar de nodige concentratie voor moeten opbrengen. Dan pas kun je verzonken raken in een taak. Je vastbijten in die opdracht en je stempel drukken op dat project. Word jij telkens afgeleid, dan lukt dat niet.
Laten we uitleggen waarom:
Dit is waar het volgens Loughborough University misgaat
Om gefocust te werken zul je jouw aandacht moeten richten op één taak of handeling. Zonder afleiding, zonder versnippering. Word je ook maar door iets gestoord, dan verlies je die aandacht. Een onderwerp dat vaak terugkomt tijdens onze cursus Time Management.
Hierbij maakt de ernst van de interruptie niet uit; je wordt evengoed afgeleid door twee discussiërende collega’s als door een simpele whats-app notificatie. Voor je brein is het om het even. Het verschuift simpelweg zijn aandacht van de taak waar je mee bezig was naar de stoorzender.
… en dit telkens verschuiven eist een hoge prijs:
Een studie – uitgevoerd door Loughborough University – toont aan dat wanneer je wordt afgeleid het gemiddeld 64 seconden duurt voordat jij je aandacht weer kunt richten op je werkzaamheden. Niet heel schokkend, totdat je beseft dat het 10 tot 25 minuten duurt voordat je concentratie weer op zijn hoogtepunt is.
Met andere woorden: word jij om de tien minuten afgeleid – al is het door een simpele notificatie – dan zul je nooit in een staat van concentratie terecht komen.
“… ach, daar doe ik het voor. Ik heb maar een beetje concentratie nodig voor deze taak. Hij is vrij simpel. Wat afleiding kan heus geen kwaad.”
Zo werkt dat niet:
Interrupties schadelijker dan je misschien denkt — 4 gevolgen
Je kunt je niet een beetje concentreren. Het is een absolute toestand: je bent geconcentreerd of je bent het niet. Er bestaat niet zoiets als een schemergebied. Verlies je jouw aandacht, dan ben je hem ook kwijt.
Met alle gevolgen vandien:
1. Je komt niet in een flow terecht
Onderbrekingen voorkomen dat je in een ‘flow’ terecht komt. Je weet wel: het kunnen opgaan in het uitvoeren van een taak dat je de compleet de tijd uit het oog verliest. Cruciaal, wil je niet alleen productief zijn, maar ook plezier in je werkzaamheden hebben.
2. Je levert een slechtere kwaliteit
Interrupties zorgen er daarnaast voor dat je werkzaamheden versnipperd raken — je switchtaskt. Ineens wissel je drie taken af, in plaats van je te concentreren op één belangrijke taak. Hierdoor maak je meer fouten en zie je zaken sneller over het hoofd. Komt de kwaliteit van je werk niet ten goede…
3. Je verspilt een hoop energie
Onderbroken worden is ook een grote mentale energievreter. Je zal telkens opnieuw beslissingen moeten maken:
“Geef ik mijn aandacht aan mijn bliepende telefoon of aan deze nota?”, “Is de mail die zojuist binnenkwam belangrijker dan het afronden van die nieuwsbrief?”
Het continue moeten maken van deze keuzes put uit en het weerhoudt je van het kunnen concentreren op je denkwerkzaamheden.
4. Je ervaart meer stress
En vergeet niet: hoe vaker je wordt afgeleid, hoe minder tijd je hebt om je taken of doelen uit te voeren of af te ronden. Door deze tijdsdruk ervaar je stress.
Kortom:
Interrupties eisen een hoge prijs. Niet alleen krijg je minder werk verzet, de kwaliteit is ook lager. En omdat je voortdurend opnieuw keuzes moet maken, raak je ook gestresst en mentaal uitgeput.
Wat je daarom voortaan doet — 6 concentratietips
Nu weet je welke nare zaken een gebrek aan concentratie veroorzaken. Tijd om te zorgen dat je jouw focus en concentratie kunt vasthouden — met deze tips uit onze cursus time management:
1. Bepaal welke taken jouw aandacht verdienen
Je kunt pas gefocust werken wanneer je weet waar jouw aandacht zich moet bevinden. Dit vooraf bepalen, voorkomt dat je wordt afgeleid door ad hoc klussen of minder belangrijke taken — zoals het verwerken van je mailbox of het checken van je social media.
Zoals James Clear zegt:
“If you commit to nothing, you will be distracted by everything”
Kies daarom maximaal 3 taken uit die jouw aandacht verdienen en bestempel ze als prioriteit.
Wat er ook gebeurt, dit zijn de taken waar jij je vandaag mee bezighoudt. Pas als deze afgerond of uitgevoerd zijn, verplaats jij je aandacht naar een volgende taak.
2. Gebruik je agenda als leidraad
Nu je weet waaraan je gaat werken, maak je tijd vrij om er ongestoord aan te kunnen werken.
Rooster daarom in je agenda een tijdsblok in waarin je werkt aan bovengestelde taken. Maak een inschatting hoe lang iedere klus duurt. Kies vervolgens een geschikt moment en leg de taak vast.
Een zware concentratie klus rooster je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend in, wanneer je nog ‘fris’ bent. Leeswerk of een vergadering via Skype na de lunch.
Vergeet ook niet om na het uitvoeren je agenda bij te werken. Niet alleen zodat jij een handig overzicht hebt van hoe je thuiswerkdag is verlopen, maar ook om je leidinggevende inzicht te geven in hoe jij je werktijd hebt besteed. Werk je vanuit huis dan zijn je uren namelijk vaak flexibel; enig terugkoppeling kunnen verschaffen is dan wel zo transparant.
Dat brengt ons bij het volgende:
3. Gebruik je Golden Hours
Thuiswerken geeft ontzettend veel vrijheid. Maak daar zeker gebruik van.
Frustreer jezelf niet door te denken dat je al je concentratietaken tussen 9 en 5 moet uitvoeren. Soms kun jij je simpelweg niet concentreren en hervind jij je focus in de avonduren.
Dat is prima.
Bepaal wat jouw ‘golden hour’ is (het moment waarop jouw productiviteit en concentratie piekt) en werk in die uren. Goed voor je concentratie én productiviteit. (Hierbij geldt natuurlijk dat je ook die uren netjes in je agenda bijhoudt.)
Zo voer je bijvoorbeeld concentratieklussen in de ochtend uit: het schrijven van dat artikel, het bestuderen van dat complexe stuk of het nauwkeurig analyseren van die cijfers. Vergaderingen? In de namiddag.
4. Bundel taken
Een andere manier waarop jij je beter kunt concentreren, is door je werkzaamheden in batches uit te voeren — je bundelt gelijksoortige taken.
Je neemt de taken samen en voert ze na elkaar uit. Op die manier hoef niet telkens mentaal te schakelen, waardoor je minder snel je concentratie verliest.
Je kunt deze tip perfect aanvullen met de Pomodoro Techniek. In dit artikel lees je daar meer over.
5. Reken af met afleiding
Voorkom dat je wordt afgeleid door externe prikkels. Je wilt echt voorkomen dat jij je aandacht verliest omdat je wordt afgeleid door appjes, notificaties of andere digitale aandachtstrekkers.
Voordat je aan je thuiswerkdag begint zet je daarom telefoon stil en je notificaties uit. (Nee, ook geen trillen, want dat werkt alsnog afleidend!) Gebruik eventueel deze functie zodat je wel bereikbaar blijft voor werkgerelateerde communicatie.
En je inbox? Die pauzeer je heel eenvoudig. Zo druppelen er tussendoor geen mails binnen.
Omgevingsgeluiden? Maak gebruik van een noise cancelling headset, waarbij je eventueel muziek afspeelt om achtergrondgeluid te verdringen. Doet wonderen voor je concentratie!
En je partner? Ook daar weten we raad mee:
6. Maak afspraken met het thuisfront
Er bestaat een grote kans dat jij niet de enige bent die op dit moment vanuit huis werkt.
Ook je partner moet zijn of haar werkzaamheden misschien verrichten vanachter de keukentafel. Wanneer je daarnaast ook nog eens (kleine) kinderen moet amuseren, heb je je handen vol. Gezellig, maar wel extra vormen van afleiding.
Probeer toch te roeien met de riemen die je hebt.
Werk aan concentratietaken terwijl kleine kinderen slapen – ‘s middags, ‘s ochtends vroeg of in de avond. Verdeel de overige werktijd met je partner — “Ik neem de ochtend op me, zo kan jij aan die klus werken. Na de lunch wisselen we om.”
Het is misschien niet optimaal, maar onthoud dat het in deze tijd een noodgreep is.
Wil je nou meer lezen over thuiswerken, en dan met name in tijden van corona, lees dan dit artikel. Hier geven we uitgebreid tips over hoe je thuiswerken met een gezin soepel laat verlopen.
Kortom: thuiswerken, hoe doe je dat?
Thuiswerken mét concentratie? Het kan. Het is mogelijk. Beter gezegd: het is helemaal niet zo lastig als dat je dacht.
Jij begrijpt nu dat je niet een ‘beetje’ afgeleid kunt zijn. En nu je weet dat het voor je concentratiespanne niet uitmaakt of je wordt afgeleid door een notificatie of een brandweeralarm, ga je bewuster aan je slag:
- Je bepaalt vooraf welke taken jouw aandacht verdienen.
- Legt deze vervolgens vast in je agenda (en werkt deze routinematig bij).
- Werkt op momenten waarop je concentratie en energie pieken.
- Voert gelijksoortige taken in batches uit.
- Rekent af met afleiding.
- En maakt duidelijke afspraken met je omgeving.
Niets dat jouw concentratie nu nog in de weg staat.
Meer weten? Volg onze cursus Time Management
Volg dan (digitaal) onze 1-daagse cursus Time Management. Daar vertellen we je meer over focus en concentratie. Hoe behoud jij bijvoorbeeld je focus wanneer je aan die intensieve concentratietaak moet werken of hoe ga je om met storende collega’s? Woon de cursus bij, dan vertellen we je al onze tips & tricks!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog