We willen allemaal aardig gevonden worden — het liefst zonder daar veel voor te doen. Toch werkt dat niet zo. Kijken we namelijk naar ‘s werelds meest sympathieke persoon – een autoverkoper met een hart van goud – dan zien we 6 opvallende dingen. Stuk voor stuk zaken die ook jij kan doen, wil je sympathiek zijn.
Sympathiek zijn kan pas wanneer je anderen een reden geeft je aardig te vinden
In zijn boek ‘Invloed’ haalt Robert Cialdini het verhaal aan van Joe Girard. Joe is een autoverkoper, maar niet zo maar een: Joe verkoopt maar liefst vijf auto’s per dag. Genoeg om hem een plekje in het “Guinness Book of World Records” te gunnen.
Natuurlijk reuze benieuwd naar hoe Girard dit deed, ging Cialdini op onderzoek uit — zou hij deze techniek ook kunnen gebruiken? Is Joe een keiharde salestijger of schuilt er meer achter?
Hij ontdekte dat Joe Girard gewoon een eenvoudige man was — met nog een eenvoudiger systeem.
- Allereerst leerde Cialdini dat Girard eerlijk was. Hij probeerde nooit een klant te belazeren met een slechte aankoop en hij zou nooit iemand een beslissing laten maken waar hij of zij niet volledig achter stond.
- Daarnaast ontdekte Cialdini dat Girard oprecht interesse had in zijn klanten, ongeacht de grootte van zijn klantenlijst. Joe Girard vond het namelijk ontzettend belangrijk dat hij iemand was waarmee klanten graag zaken zouden doen. Hij schreef dan ook iedere maand een handgeschreven brief naar zijn clientèle, waarin hij zelfs naar de kinderen vroeg. Die hij bij naam noemde.
Joe deed dit omdat hij 1 heel simpel aspect van het menselijk gedrag begreep:
Als jij iemand laat zien hoe erg je hem waardeert dan zul je, negen van de tien keer, de gunst terug kunnen verwachten.
Iets dat veel mensen niet begrijpen…
Veel te vaak willen we namelijk dat mensen ons leuk vinden — gewoon, zó. Zonder dat wij ze een reden geven ons daadwerkelijk aardig te vinden. Wanneer dat vervolgens niet gebeurt, vinden we dat maar gek…
Leer je echter dat je de goedkeuring van anderen moet verdienen en dat je werkelijk aardig moet zijn om aardig gevonden te worden, gaat er een wereld voor je open.
Dit is hoe Joe Girard dat moeiteloos deed:
1. Sympathieke mensen zorgen ervoor dat anderen een goede eerste indruk kunnen maken
Sympathieke mensen weten dat de kracht van hun eigen eerste indruk bij de ander ligt — kunnen ook zij hun sterke punten benadrukken? Om er voor te zorgen dat de ander zich hier zelfverzekerd genoeg voor voelt, stellen ze gerichte, open vragen:
“Als je vanavond niet hier was, hoe zou je dan normaal gesproken je dinsdagavond benutten?” in plaats van “Wat doe je in het dagelijks leven”.
Ze doen dit omdat ze iets willen leren over de persoon die tegenover hen staat. Vragen naar iemand zijn passies of hobbies is een uitstekende manier om dit te doen. Je krijgt een beter beeld van iemand waardoor het voor jou makkelijker is die persoon leuk te vinden.
2. Sympathieke mensen sturen een follow-up (maar alleen als het waardevol is)
Wat zou jij er van vinden als je de dag nadat jij iemand hebt leren kennen, een mail ontvangt waarin staat dat de ander het leuk vond je te ontmoeten? — best leuk, toch? Toch zul je verder geen actie ondernemen en belandt hij meteen in je prullenbak.
Stel je nou voor dat je de volgende mail in je postvak vindt:
“Hé Sandra. Toen we elkaar ontmoette zei je dat je bezig was met het ontwikkelen van een nieuwe fitness-app. Per stom toeval ontmoette ik gister iemand die ook bezig is met een soortgelijk project. Als je het fijn vindt kan ik jullie twee in contact brengen — hij staat namelijk te popelen om met je te praten. Laat me maar wat weten”
Marketing-expert Set Godin schreef ooit: “Dat je iemands mailadres hebt, wil nog niet zeggen dat ze iets van je willen horen.” Sympathieke mensen begrijpen dit en contacteren dan ook alleen mensen als ze iets waardevols te melden hebben.
3. Sympathieke mensen zijn geduldig en hechten waarde aan een diepe relatie
Robert Greene, auteur van het boek ‘Mastery’, bedacht een metafoor voor het onder de knie krijgen van een skill: ‘je weg naar binnen vinden.’ Hij gelooft dat als je iets nieuws leert, je eerst van de buitenkant naar binnen kijkt — alsof je door een raam kijkt. Pas wanneer je daadwerkelijk de tijd neemt, de details leert kennen en ervaring opdoet, vindt je langzaam een weg naar binnen.
Sympathieke mensen doen dit ook, maar niet alleen als het op het leren van een nieuwe vaardigheid aankomt. Ook bij het opbouwen en onderhouden van relaties weten ze dat deze metafoor van toepassing is.
Ze doen dit omdat zij uit ervaring weten dat je pas een goede win-win-relatie kunt opbouwen als deze niet is gebaseerd op gehaaste of oppervlakkige beoordelingen. Het ontwikkelen van een band heeft tijd nodig en je zult je weg naar binnen moeten vinden.
4. Sympathieke mensen zijn ruimdenkend en willen graag van anderen leren
Sympathieke mensen vinden niets fijner dan wanneer ze een relatie kunnen opbouwen op basis van gemeenschappelijke overeenkomsten. Dit betekent echter niet dat ze worden afgeschrikt door mensen die anders dan hun denken.
Sympathieke mensen vinden het namelijk altijd leuk om te leren — ze staan dan ook altijd open om andere meningen te horen. Ze doen niet niet alleen zodat ze de andere persoon beter begrijpen, maar ook omdat ze er zich ervan bewust zijn dat hun standpunt misschien niet klopt — twee belangrijke factoren, wil jij je persoonlijke groei een boost geven.
5. Sympathieke mensen houden zich aan hun woord (en als dat niet lukt, komen ze er voor uit)
Reputatie is alles. Sympathieke mensen begrijpen doet en proberen dus niet jan-en-alleman te imponeren met hun beloftes, die ze misschien niet kunnen waarmaken. In plaats daarvan doen ze wat ze zeggen. Dit zorgt ervoor dat mensen hen vertrouwen — nogal belangrijk, als je wil dat mensen je sympathiek vinden.
Dit betekent natuurlijk niet dat sympathieke mensen altijd hun beloftes kunnen nakomen — soms lukt het gewoonweg niet een belofte te vervullen. Maar in plaats van dit te negeren, nemen sympathieke mensen het heft in eigen handen en komen ze uit voor hun eigen fouten.
6. Sympathieke mensen helpen anderen graag en verwachten niets terug
De woorden “wat heb jij de laatste keer voor mij gedaan of “wat krijg ik daarvoor terug” zul je zelden uit de mond van een sympathiek persoon horen. Zij doen namelijk iets aardigs voor een ander omdat het hen dáár om gaat — niet of ze er een tegenprestatie uit kunnen slepen.
Ze delen dus niet alleen actief hun netwerk met anderen, maar ook hun kennis en andere middelen. Sympathieke mensen vinden namelijk niets leuker dan anderen helpen hun doelen te bereiken, omdat ze zich een tijd herinneren waarin iemand hen ooit hielp.
Dus
Ongeacht of je nu dagelijks vijf auto’s wil verkopen of gewoon een beter persoon wil zijn, een kleine dosis vriendelijk kan nooit kwaad. Probeer dus eens de manieren van Joe Girardi uit en kijk wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat mensen je aardig en sympathiek vinden:
- Zorg er voor dat anderen een goede eerste indruk kunnen maken.
- Stuur een follow-up, maar alleen als dit een waardevolle toevoeging heeft.
- Wees geduldig bij het opbouwen van relaties.
- Wees ruimdenkend en leer van anderen die anders denken.
- Hou je altijd aan je woord en kom er voor uit wanneer dit niet lukt.
- Help anderen en verwacht niets terug.
“Nice guys finish last”? — nogal achterhaald. Met aardigheid bereik je juist het meest.
Er is ook weer zoiets als té aardig zijn…
Zó aardig zijn dat anderen je voor lief nemen? Altijd maar voor anderen klaar staan zonder daar ooit iets voor terug te krijgen? In die gevallen ben je simpelweg té aardig. Het volgen van een assertiviteitscursus is dan ook een beter idee dan het opvolgen van die adviezen van een auto-verkoper.
Dat kan bij ons.
In onze 1-daagse training Assertiviteit leren we je namelijk wanneer je jouw vriendelijkheid zijn grens moet bereiken. We leren je sterker in je schoenen te staan en geven je praktische tips die jij in het dagelijks leven kunt gebruiken.
Aardig zijn is dan wel een deugd, over je heen laten lopen is alles behalve dat.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog