In de meeste functies kun je niet zonder een goede dosis organisatorische en time management kwaliteiten. Of je nu aan de slag gaat in de keuken van een zorginstelling, receptioniste wordt bij een dokterspraktijk of de projectmanager bij een multinational vervangt: deze vaardigheden mogen niet ontbreken op je cv als je op banenjacht gaat.
Met een sterk organisatievermogen laat je zien dat je beschikt over de juiste focus en strategische blik die nodig zijn bij het uitvoeren van je taken. Maar hoe toon je dat? Hoe zet je dat op je cv?
Simpel:
Allereerst ga je aan de slag met een cv sjabloon. Hier kun je heel eenvoudig je cv maken. Je doel?
Uitgenodigd worden voor een gesprek en het binnenhalen van die baan!
Nu komt het: hoe verwerk je jouw timemanagement vaardigheden zo effectief mogelijk op je cv om je kansen te vergroten?
Ook dat blijkt simpel.
Onthoud wat bedrijven willen zien en speel dáár op in
In vrijwel alle bedrijven wordt er gewerkt met deadlines. Deadlines zijn een belangrijk middel om taken, producten, diensten en projecten te kunnen beheersen zodat de bedrijfsvoering soepel verloopt.
Precies daarom wordt er in de meeste vacatures gevraagd naar iemand met goede organisatorische vaardigheden. Neem je een medewerker aan zonder deze skills dan kan je bedrijf klanten verliezen, doelen missen of inboeten aan efficiëntie.
Met goede time management vaardigheden is het mogelijk om prioriteiten te stellen bij doelstellingen en het proces hieromheen effectief te organiseren zodat je ook daadwerkelijk het doel behaalt.
Zo weet je precies hoe je je tijd moet indelen om een bepaalde taak te kunnen uitvoeren. Naast goed kunnen plannen, gaat time management ook over discipline. Snel kunnen schakelen, weten wanneer je iets zelf moet doen of moet delegeren, horen hier ook bij.
De combinatie van goed kunnen plannen, organiseren, strategisch denken, delegeren en het vermogen om je aan te passen maken van iemand een betrouwbare medewerker waarop men kan bouwen. En dat is precies het type persoonlijkheid waar een werkgever naar op zoek is.
Timemanagement skills: wat zijn dat precies?
Het is dus belangrijk dat je bepaalde time management skills toont op je cv. Maar voordat je deze vaardigheden echter kunt opschrijven, wil je eerst weten welke timemanagement skills er zijn.
Een greep uit de collectie:
- Doelen stellen
Wat je doel ook is – van meer omzet behalen tot een promotie – het kennen van je eigen doelen helpt je bij het geven van de juiste tijd en aandacht aan de dingen die bijdragen aan het behalen van deze doelen.
- Prioriteiten stellen
Taken en opdrachten identificeren en in volgorde van belangrijkheid of urgentie rangschikken, helpt je om de juiste resultaten te bereiken.
- Realistisch plannen
Doelen behalen doe je door haalbare deadlines te stellen. Realistisch plannen voorkomt frustratie.
- Delegeren
Als je time management goed in de vingers hebt, gebruik je je eigen tijd voor de taken die jij zelf het beste kunt en besteed je de rest uit.
- Focussen
Personen met sterke time management kwaliteiten focussen zich intensief voor een bepaalde tijd op een prioriteit. Zo weten ze zeker dat een groot deel van de taak is afgerond en dat ze voldoen aan hun eigen verwachtingen, ongeacht of ze thuiswerken of op kantoor.
- Afleiding verminderen
Om deze focus te behouden, wijs je op een beleefde manier uitnodigingen voor een gesprek, een kopje koffie of (online) vergaderen af. Dit geldt ook voor social media, telefoontjes en e-mails.
- Opruimen
Deze klinkt misschien als een vreemde eend in de bijt, maar een opgeruimde omgeving zorgt voor zo min mogelijk afleiding. Met een leeg en overzichtelijk bureau verspil je geen tijd op zoek naar documenten of informatie en kun je je focussen op de taak die voor je ligt.
Herken je eigen kwaliteiten in 4 stappen
Nu je een idee hebt van de verschillende vaardigheden is het tijd om naar jezelf te kijken. In vier stappen herken je je eigen timemanagement kwaliteiten:
Stap 1: Denk na over je eigen stiptheid en het halen van deadlines
Kijk naar je dagelijkse gewoonten, zowel op zakelijk als persoonlijk vlak. Heb je doelen gesteld en behaald binnen een redelijke termijn? Heb je aan je eigen verwachtingen voldaan voor wat betreft het op tijd behalen van deze doelen? Denk ook na over de manieren die je hebt gebruikt om deze deadlines te behalen.
Stap 2: Vraag om feedback
Een goede raadgever is bijvoorbeeld een familielid of vriend. Vraag om een eerlijke mening. Houd je je aan de afgesproken datum als jullie afspreken? Kom je op tijd aan op de afgesproken plaats?
Stap 3: Analyseer je prestaties bij je huidige baas of in vorige functies
Nadat je feedback hebt gevraagd op persoonlijk vlak, ga je je zakelijke skills onder de loep nemen. Vraag vorige werkgevers, leidinggevenden en betrouwbare collega’s voor input. Een andere waardevolle bron van informatie is het bekijken van samenvattingen van eerdere functioneringsgesprekken.
Stap 4: Kies de timemanagement vaardigheden die je op je cv wilt zetten
Alle informatie en feedback die je hebt verzameld, kun je nu gebruiken om te bepalen waar jouw sterke punten liggen. Kies de time management skills die bij jou passen en verwerk deze op je cv.
Dat doe je zo:
Timemanagement skills: hoe zet ik ze op mijn cv?
Een lijstje met vaardigheden op je cv plaatsen onder een kopje als ‘Vaardigheden’ alleen is niet voldoende. Het is zaak om te bewijzen dat je over deze skills beschikt. Dit doe je door voorbeelden te noemen die laten zien dat je ze toegepast hebt.
- Zoekwoorden toevoegen
Een kleine side note: een aantal timemanagement vaardigheden noemen in een rijtje met andere skills is zeker aan te bevelen. Zo kom je door de eerste schifting van een recruitmentsysteem waarin een computer checkt of bepaalde termen uit de vacature ook terugkomen op je cv. Zodra jouw curriculum vitae in handen komt van een menselijke recruiter gaan ze op zoek naar bewijzen.
- Beste plaats op je cv
Je persoonlijk profiel en het kopje ‘Werkervaring’ zijn de uitgelezen plekken op je cv om je time management vaardigheden te vermelden.
- Persoonlijk profiel
In de profielschets, die je bovenaan je cv plaatst, presenteer je jezelf in een aantal zinnen. Het is een korte samenvatting over wie je bent, wat je doet en wat je ambitie is. Een office manager verwerkt bijvoorbeeld zijn of haar timemanagement vaardigheden als volgt in het persoonlijk profiel:“In mijn functie als office manager is het mijn taak alle zaken achter de schermen vlot en soepel te laten verlopen. Een positie waarin ik me ontzettend thuis voel: door prioriteiten te stellen en werkzaamheden realistisch in te plannen, zorg ik ervoor dat mijn collega’s precies weten waar ze aan toe zijn en we gezamenlijk op een efficiënte manier kunnen werken.”
- Werkervaring
Bij het opstellen van je cv is de omschrijving van je werkervaring de perfecte plaats om bewijs aan te dragen voor jouw timemanagement vaardigheden. Naast de uitgevoerde taken in een bepaalde functie vermeld je ook de resultaten die je hebt bepaald en welke methode je hiervoor hebt gebruikt.Een aantal voorbeelden:Secretaresse
“In de agenda’s van alle werknemers blokkeerde ik om de dag een tijdslot van een uur waarin geen vergaderingen of afspraken ingepland konden worden, ze elkaar niet konden bellen of even langs elkaars werkplek konden lopen. Na twee maanden resulteerde dit in een toename van het aantal projecten dat binnen de gestelde tijd werd afgerond.”Hoofdredacteur
“Ik introduceerde een bonusprogramma waarbij tekstschrijvers 10% bovenop het afgesproken bedrag voor een blogartikel ontvingen bij aanlevering vóór de afgesproken deadline. Dit leverde drie dagen per maand extra tijd op voor het redigeren en vormgeven van het magazine.”Coördinator zorginstelling
“Aan de hand van een enquête die gehouden werd onder de cliënten onderzocht ik hun dieetvoorkeuren en verminderde ik de inkoopkosten voor voeding met 18%. De tevredenheid van cliënten en familie ging omhoog met 25%.”
Herken jij je hierin? Dan is een training timemanagement iets voor jou
Moeilijk om erachter te komen over welke timemanagement vaardigheden jij beschikt? Of denk je dat je bepaalde skills nog niet helemaal onder de knie hebt omdat jouw werkdag vaak als volgt verloopt:
“Het is bijna 9 uur en je moet je pc nog opstarten. Je komt een paar minuten te laat binnen bij je online meeting. Hoe laat is het? Oh nee, deadline gemist voor dat ene project. Dan maar je pauze overslaan. En je moet de leverancier nog even bellen. Snel opschrijven, anders vergeet je het. Niet aan gedacht! Je hebt over vijf minuten een afspraak met je leidinggevende. Helemaal vergeten.”
Ben jij dit? Dan is een training timemanagement een handige manier om te leren productiever en efficiënter te werken. Zo leer je onder andere technieken om je workflow te verbeteren, en ontvang je tips voor thuiswerken. En dat alles binnen 1 dag! Zo zet je binnen no time wél de juiste skills op je cv.
Volg je onze training liever met je collega’s, overweeg dan de training Effectief Thuiswerken voor Teams. Daar leer je al het bovenstaande, met als kers op de taart samenwerken.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog