Wat Jobs, Tesla en da Vinci gemeen hebben? Ze zijn ontzettend creatief; een skill je nodig hebt, wil je niet alleen snel slim worden, maar ook meer innoverende resultaten boeken. Wie wil dat nou niet? Leer van ze (dankzij deze 5 tips!)
Snel slim worden? Focus je op het ontwikkelen van je creativiteit
Je zou kunnen denken “wat heeft slim zijn te maken met creativiteit? Draait slim zijn niet om het weten van zoveel mogelijk feitjes?”
Zeer zeker niet.
Om de volgende grote genie te kunnen zijn, zul je telkens met nieuwe en innoverende ideeën moeten aankomen. Je zal constant op zoek moeten gaan naar nieuwe mogelijkheden waarmee jij vooruitgang kunt boeken. Iets dat je niet in de schoolbanken leert, maar dat je moet trainen.
… erg handig, blijkt:
In een recent onderzoek kwam naar voren dat creatief denkende mensen bepaalde netwerken in het brein laten samenwerken die normaal gesproken niets met elkaar te maken hebben. Ze maken als ware nieuwe verbindingen tussen gebieden die eerder los stonden van elkaar.
Eén van de onderzoekers:
“Een groot deel van de personen waarbij de gedachtegang flexibel verloopt en waarbij creatieve ideeën sneller naar de oppervlakte komen, is in staat ‘netwerken’ te activeren die anders niet geprikkeld zouden worden.”
De onderzoeker haalt hierbij aan dat het voornamelijk om drie soorten netwerken gaat:
- Het ‘gewone’ netwerk: hier bevinden zich vooral de gebieden die te maken hebben met het geheugen.
- Het salience netwerk — gebieden die vooral geactiveerd worden wanneer opvallende gebeurtenissen in de omgeving plaatsvinden.
- Het ‘uitvoerende’ netwerk — gebieden die voornamelijk te maken hebben met het creatieve gedeelte van het brein.
Het ‘Salience netwerk’ in het brein.
Bij genieën is voornamelijk de synchronisatie van al deze gebieden samen de reden dat ze tot nieuwe creatieve ideeën kunnen komen. Gelukkig is dit niet iets waar je wel of niet goed in bent, zegt ook de onderzoeker:
“Creativiteit is een complex iets — we beginnen nu pas te begrijpen hoe het werkt. We vinden ook steeds meer manieren waarop we deze vaardigheid kunnen ontwikkelen.”
Heb jij het creatief vermogen van een stoeptegel stel jezelf dan gerust: creativiteit is niet iets waar je enkel mee geboren wordt; je kunt het ontwikkelen. Wil jij dus snel slim worden, richt je dan daar op.
… maar hoe?
1. Wees geduldig en geef het tijd
Nancy Andreasen, neurowetenschapper en neuropsycholoog, legt je dat haarfijn uit:
“Innovatie kan natuurlijk niet worden samengevat in één simpel proces en het kan ook niet worden vastgelegd in een momentopname — mensen kunnen niet spontaan een creatief idee verzinnen, bijvoorbeeld onder druk.”
Het ontwikkelen van geniale inzichten heeft op de eerste plaats tijd nodig. Soms kan het bijvoorbeeld jaren duren voordat een meesterwerk volledig kan worden afgerond. Het vereist geduld.
Je ziet dan ook vaak dat genieën lang aan een uitvinding of project werken voordat ze een concrete oplossing bedenken. De reis, deze zoektocht naar inspiratie, is nodig. Het is onderdeel van het creëren.
Kijk bijvoorbeeld naar de werkwijze van Newton;
Hij ontwikkelde zijn concept rondom zwaartekracht rond 1666. Dat betekent niet dat hij pas vanaf 1666 zijn wiskundige talenten ontwikkelde — daar was hij natuurlijk al jaren van te voren mee bezig.
Met andere woorden:
“Newtons ontdekking betreffende de zwaartekracht duurde meer dan 20 jaar en omvatte meerdere componenten: voorbereiding, inspiratie, reflectie, het ‘eureka’-moment zelf en natuurlijk de uitvoering.” schrijft Andreasen.
Newton was dus zeker een zeer pientere kerel, zijn theorie kwam niet bepaald uit de lucht vallen — pun intended. Innovatief zijn vereist dus de nodige jaren aan voorbereiding. Iets dat je moet begrijpen, wil je zelf snel slim worden. Het gebeurt niet over één nacht ijs.
Duidelijk. Wat heb je nog meer nodig om uit te groeien tot een genie?
2. Vind de juiste motivatie
Denk ook eens even aan alle genieën die vroegtijdige schoolverlaters waren: Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg. Stuk voor stuk mensen die zichzelf liever dingen leerden, dan dat ze afwachtten tot hen het juiste werd geleerd. Als zogenaamde autodidacten kozen ze liever zelf hun onderwerpen en theorieën uit.
… en ondanks dat ze dan officieel geen formele opleiding hebben afgerond, staat dit hen niet in de weg van wat ze daadwerkelijk willen bereiken. Hun eigen persoonlijke zoektocht vult dit educatie-gat namelijk op.
Andreasen:
“Omdat hun manier van denken anders is, zien we regelmatig dat de standaard manier van leren niet bij bij hen aansluit — in sommige gevallen werkt de conventionele manier zelfs afleidend.”
Dit komt voornamelijk uit het feit dat veel genieën intrinsiek gemotiveerd zijn. Dat houdt in dat ze motivatie vinden binnenin zichzelf, in plaats van stimulans te zoeken in externe beloningen. Ze leren graag omdat ze de daadwerkelijk nieuwsgierig zijn naar de antwoorden, niet omdat het hen iets oplevert.
Wil je dus snel slim worden, dan lukt je dat alleen als je werkelijk geeft om het verbreden van je kennis en capaciteiten. Doe je het enkel vanuit een beloning, bijvoorbeeld omdat je die nieuwe functie in de wacht wil slepen, dan zul je al snel de handdoek in de ring gooien.
3. Verbind informatie op een nieuwe manier
Daarnaast zien we ook dat genieën een speciale leertechniek gebruiken: ze zorgen ervoor dat ze experts zijn in meer dan één gebied. Zo kunnen ze zich vervolgens beter aanpassen, mocht het werkveld daar om vragen. (Elon Musk, bijvoorbeeld) Hierdoor kunnen ze connecties maken die andere niet zien, bijvoorbeeld tussen zaken die compleet los van elkaar staan.
Neem bijvoorbeeld Leonardo Da Vinci. Hij zag een relatie tussen het geluid van een belletje en een steen die het water raakt. Dit stelde hem in staat vast te stellen dat geluid zich in golven voortbeweegt.
En wat dacht je van Nikola Tesla? Op een bepaalde manier zag hij een connectie tussen een ondergaande zon en een motor; een concept waar vervolgens de dynamo uit ontstond.
Stuk voor stuk uitvindingen waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen — en dat enkel door het verbinden van twee simpele stukjes informatie.
“Innovatie is gewoon dingen verbinden. Als je creatieve mensen vraagt hoe ze iets hebben gedaan, voelen ze zich een beetje schuldig; ze hebben het namelijk niet echt verzonnen, ze zagen gewoonweg iets.”
Aldus, Steve Jobs; iemand die ook het klappen van de zweep kent.
Dat is dus wat genieën doen: het onbewust creëren van bruggen tussen zaken die op het eerste oog geen enkele connectie hebben.
Wil je dus snel slim worden, probeer het dan ook eens. Hier vertellen we je hoe je dat in twee eenvoudige stappen doet.
4. Zoek op een nieuwe manier naar oplossingen (en problemen)
Krijgen we een probleem voorgeschoteld, dan reageren we daar normaal gesproken altijd op een soortgelijke manier op: we gaan uit van wat we kennen.
We voeren de taak dus telkens op dezelfde manier uit. Kijken we naar een genie, dan zien we dat deze het probleem op een andere manier te lijf gaat:
Hij of zij zal zich eerder afvragen of er nog andere manieren zijn om naar de situatie te kijken. “Kan ik mijn perspectief op het probleem veranderen?” of “hoeveel verschillende manieren kan ik verzinnen op het probleem op te kunnen lossen?” Ze zien het als een uitdaging om met zoveel mogelijk antwoorden op te komen dagen, ongeacht of ze onconventioneel zijn.
Zo geloofde Leonardo da Vinci dat je het probleem pas écht begrijpt als je het op elke manier mogelijk uit elkaar hebt gehaald. Doe je dit niet, dan was je volgens hem bij voorbaat al geneigd om de conventionele manier te kiezen.
Zo kun jij dus bijvoorbeeld je hoofd breken over het vinden van een oplossing voor het productiviteitsprobleem óf je vraag je af hoeveel manieren er zijn waarop jij je baan makkelijker kunt maken. Hierdoor zul je ongetwijfeld met nieuwe inzichten komen.
Door niet telkens uit te gaan van slechts één perspectief lukt het je niet alleen om bepaalde problemen sneller op te lossen, je zult ook nieuwe problemen ontdekken. Dit zorgt op zijn beurt weer voor nieuwe oplossingen. Zo houd je een vicieuze cirkel van innovatie en creativiteit in stand; belangrijk, wil je uitgroeien tot het volgende genie.
5. Creëer veel en maak nog meer fouten
Cal Newport, de schrijver van ‘Deep Work’, zei : “Totdat jij ergens in uitblinkt heb je geen recht van spreken.” Echte genieën scherpen hun kennis en kunde dan ook altijd aan. Ze kijken er elke dag naar uit om te blijven leren en ontdekken, ook al zijn ze ‘binnen’.
Zo had Thomas Edison meer dan 1000 patenten op zijn naam staan. Bach schreef iedere week een nieuw stuk, ook al was hij ziek of op. Picasso schilderde in zijn hele leven meer dan 50.000 werken, Mozart componeerde er meer dan 600.
Zie jij de overeenkomsten? Ze hadden allen kunnen stoppen nadat ze de successen op hun naam hadden bijgeschreven, toch gingen ze door. Niet omdat ze zich nog wilden bewijzen. Nee, omdat ze van innoveren en creëren hielden.
En betekent dat dan dat al hun werk goed was? Nee, natuurlijk niet.
In een studie uitgevoerd onder 2036 wetenschappers, bleek dat de meest gerespecteerde onderzoekers óók degenen waren die het slechtste werkt aanleverden. Maar dat was niet erg:
In de hoeveelheid werk die ze leverden zaten zo nu en dan een paar rotte appels. Toch zorgde de grote kwantiteit er ook voor dat ze uiteindelijk kwaliteit konden leveren.
Over het algemeen zijn creatieve genieën dus niet vanzelfsprekend beter in hun vakgebied dan hun leeftijdsgenoten; ze produceren simpelweg gewoon méér werk waardoor ze meer variatie tonen en een grotere kans op originaliteit hebben.
Wees dus niet bang om te falen en laat je perfectionisme achterwege. De enige manier om daadwerkelijk iets te bereiken en iets nieuws te ontdekken is namelijk om fouten te maken. Heel. Veel. Fouten. — “Fail forward.”
Kortom, snel slim worden?
Wil je werkelijk slim zijn, vergroot dan je creatief vermogen. Lukt het jou namelijk om sneller tot vernieuwende of innoverende oplossingen te komen, dan ontwikkel je jezelf niet alleen sneller in je vakgebied, je ontwikkelt ook jezelf. En dat is iets dat iedereen kan, daar hoef je geen Picasso of Da Vinci voor te zijn.
Dat deed je door op deze punten te letten:
- Wees geduldig en geef het tijd — jouw zoektocht naar het ontwikkelen van iets nieuws kost tijd. Gun het die, het hoort bij het proces.
- Vind de juiste motivatie — stimuleer je leerproces vanuit intrinsieke motivatie. Externe beloningen werken minder goed.
- Verbind informatie op een nieuwe manier — ontdek nieuwe mogelijkheden door onderwerpen die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben te verbinden.
- Zoek op een nieuwe manier naar oplossingen (en problemen) — vraag jezelf niet hoe je iets kunt oplossen, maar zoek naar zoveel mogelijk manieren waarop je de situatie makkelijker kunt maken.
- Creëer veel en maak nog meer fouten. Als je veel werk creëert, verhoog je de kans dat er een pareltje tussen zit. Schuif perfectionisme dus opzij en faal af en toe.
Meer weten over creativiteit en je brein?
In onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen gaan we verder in op de werking van jouw brein en dan met name hoe het op een creatieve manier informatie opslaat.
Ook leren we je een aantal verschillende technieken waarmee jij dit proces kunt verbeteren, zodat je niet alleen creatiever wordt, maar ook al die creatieve en innovatieve ideeën weet vast te leggen. Kom dus eens een kijkje nemen en haal meer uit je brein en denkproces.
Wie weet word jij wel de nieuwe da Vinci 😉
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog