Hoe je het ook wendt of keert: gelezen moet er worden. Dat stopt niet ineens nu je thuiswerkt. Aangezien je wel te maken hebt met de nodige afleiding (lees: partner die ook vanuit huis werkt of collega’s die telkens appen met vragen), heb je een manier nodig om je leeswerk zo snel en efficiënt mogelijk af te ronden. Door te leren snel lezen lukt dat, zegt onderzoek. Dit is wat zij aanraden:

Het merendeel van jouw taken en verantwoordelijkheden is of bevat leeswerk. Je leest op een dag tig mails, beoordeelt verslagen, spit notulen door en bestudeert ook de nodige managementboeken om zo uit te kunnen blinken in je werk. Dat is allemaal niet gestopt je nu thuiswerkt.

Ook nu je jouw kantoor hebt ingeruild voor je keukentafel of eigen werkkamer, zal het merendeel van je normale werkzaamheden gewoon moeten gebeuren, leeswerk of niet.

Maar dat kan tamelijk lastig zijn. Want kom maar eens in die concentratiebubbel wanneer je partner ook thuis is. Of wanneer je net aan een hoofdpijndossier begint en je kinderen komen net terug uit school. Tamelijk lastig om dan je concentratie en focus te bewaren.

Gelukkig zijn er manieren om daar slimmer mee om te gaan. Manieren die niet alleen je concentratie tijdens het lezen verhogen, maar ook je tekstbegrip. Zodat je het lezen ook daadwerkelijk weet én onthoudt wat je zojuist las. Dat bespaart je niet alleen ontzettend veel (lees)tijd, maar ook frustratie.

Hoe? Door te leren snel lezen.

De (on)waarheden rondom snel lezen

Er bestaan nogal wat waar- en onwaarheden rondom snel lezen.

Zo zou je bijvoorbeeld met de snelleesmethode Rapid Serial Presentation ‘n boek in één uur kunnen lezen. Woorden springen dan één voor één op je scherm. En omdat jouw ogen zich op één vast punt focussen, zou je dan alles binnen moeten krijgen, met het gevolg dat je als een malle door een boek of tekst heen gaat.

Of neem de snelleestechniek waarbij je woorden in verschillende kleuren leest, waardoor je jouw voorleesstem stilt. Jouw “subvocalisatie” heet dat ook wel. Ook dat belooft jouw leestempo zodanig te verhogen dat je binnen no time een boek dichtklapt.

Het probleem is alleen dat ze niet werken. Niet alleen deze snelleestechnieken, maar het overgrote deel. Het zijn niets meer dan shortcuts en slimme trucjes. En misschien blader je daardoor inderdaad vlugger door een boek heen, maar begrijpen wat je zojuist “las” zit er echt niet in.

Toch is dat wel de nummer 1 reden waarom je überhaupt iets leest. Zodat je begrijpt wat er staat en met de informatie aan de slag kunt. Wat heeft snel lezen dan voor zin als alles aan je voorbij gaat?

Dit betekent niet dat snel lezen niet kan of niet werkt. Zeker wel! Alleen niet op de manier zoals veel populaire cursussen aanbieden. Er zijn speciale manieren waarop je zeker jouw leessnelheid kunt verhogen. Niet zo hoog dat je binnen een uur Tolstoj er doorheen jast, maar wel dat je veel minder leesstijd kwijt bent gedurende het thuiswerken. Zónder in te leveren op tekstbegrip.

snel lezen thuiswerken

5 Wetenschappelijk bewezen manieren (de wél werken)

Volgens een onderzoek, uitgevoerd door 5 gerenommeerde psychologen, blijkt dat je jouw leestempo flink kunt verhogen wanneer je inspeelt op de werking van je brein. Met snelleestechnieken en -methoden die weten hoe het brein waarneemt en verwerkt.

Dit is wat er uit het onderzoek naar voren kwam:

“De factor die leessnelheid het sterkst bepaalt, is woord-identificatie. Dat toont dat snel lezen nauw verbonden is met taal-verwerkingsvaardigheden, eerder dan oogbeweging controle.”

en

“Oefeningen die mensen helpen om woorden te identificeren en beter te begrijpen helpt snel lezen; gewoon visuele informatie sneller opnemen doet dat niet. Als visuele informatie sneller binnenkomt dan het begrip-systeem kan verwerken, gaat de verhoogde snelheid alleen maar ten koste van het begrip.”

Dat wil dus zeggen dat die snelleesmanieren die focussen op oogbeweging (denk aan RSVP) niet werken. Ze gaan ten koste van je woordbegrip. Met andere woorden: je begrijpt er geen snars van.

Je wil juist gebruik maken van de taalverwerking van je brein. Zodat je leest en direct begrijpt wat er staat. Dat werkt wel! Volgens hen zijn er dan ook een viertal manieren waarop dat kan. Waarop je jouw leessnelheid verhoogt, zonder daarmee in te leveren op begrip.

1. Zorg voor voorkennis door te scannen en te skimmen

Natuurlijk begrijp je dat rapport beter wanneer je al enige kennis hebt over het onderwerp en de strekking. Zodra je namelijk iets nieuws onder ogen komt – een onbekend onderwerp bijvoorbeeld of nieuwe terminologieën – is het vanzelfsprekend dat je iets meer tijd nodig hebt om door de stof heen te gaan.

Door een tekst echter vooraf te skimmen (je loopt er vlug doorheen. Kijkt waar de belangrijke passages zijn, welke koppen je tegenkomt en welke begrippen), geef je jezelf een voorsprong. Daardoor ga je, wanneer je daadwerkelijk begint met lezen, er niet alleen vlugger doorheen, je verhoogt ook jouw tekstbegrip.

Of zoals het onderzoek zei:

“Effectief skimmen betekent slimme beslissingen maken over welke delen van de tekst zorgvuldiger gelezen moeten worden”

2. Praat mee tijdens het lezen

… in je hoofd dan. Die subvocalisatie die we eerder noemden. Toen je hebt leren lezen bevond dat stemmetje zich aan de buitenkant, nu binnen in je hoofd. Het onderzoek wees namelijk uit dat de woorden die je leest te laten weerklinken in je hoeft je beter begrijpt wat je leest. Is dat taalverwerkingsstukje van je brein.

En nu hoef je natuurlijk niet ieder woord volledig en perfect te articuleren, maar enkele woorden laten weerklinken, zou voldoende moeten zijn om je leessnelheid een vooruit te helpen.

3. Laat je ogen over de tekst glijden

Zodra je woorden tegenkomt die je zelden ziet of hoort, wordt je brein een beetje onzeker — ‘heb ik dit wel goed gelezen?’ of ‘begrijp ik wat hier staat?’ Om jezelf en je brein dan gerust te stellen, lees je terug. Het woord of de hele zin. “Regressie” heet dit ook wel.

En ondanks dat je denkt je brein hier een plezier te doen, heeft dit een averechts effect. Door terug te lezen begrijp je de tekst juist minder goed. Je verliest de structuur van de tekst uit het oog en daarmee verlaag je juist jouw begrip.

Je wil regressie daarom zoveel mogelijk voorkomen. Het onderzoek toonde aan dat dit makkelijk kan, wanneer jouw ogen de mogelijkheid hebben om soepeltjes over de tekst te glijden. Hierdoor kunnen ze anticiperen op de woorden die gaan kopen (vooruitkijken), maar ook in een milliseconde teruglezen indien een woord niet duidelijk was (regressie).

Door je ogen gedurende het lezen te begeleiden, voorkom je dat ze blijven “vasthangen” op bepaalde woorden. Je kunt dit eenvoudig doen door je vinger, een pen of (bij voorkeur) een markeerstift vloeiend onder de zin door te bewegen. Hiermee verhoog je niet alleen je leessnelheid, maar ook je concentratie.

Wat kun je nog meer doen?

Bovenstaande wetenschappelijk bewezen technieken werken uitstekend om je leessnelheid te verhogen. Maar laten we eerlijk zijn: indien je thuiswerkt en constant wordt gestoord, komt er nog weinig van lezen terecht.

4. Creëer een concentratiebubbel

Voordat je aan de slag gaat met je leeswerk, wil je er zeker van zijn dat je ongestoord kunt werken. Kies daarom een afleidingsvrije omgeving. Eén waar je niet gestoord wordt door je kids of door collega’s die je via direct messaging tools lastig vallen met vragen.

Dit kan van alles zijn: jouw werkkamer waarvan je de deur op slot doet, maar ook de zolderkamer die je provisorisch ingericht tot tijdelijke thuiswerkkantoor/leesplek. Doe de deur achter je dicht, ze alle notificaties van al je devices uit, zet een noise cancelling headset op en ga aan de slag!

5. Maak aantekeningen en verwerk ze op een slimme manier

Tijdens het snel lezen maak je gebruik van een marker om je ogen te begeleiden. Dat heb je zojuist geleerd. Maar die marker komt dus ook uitstekend van pas om gedurende het lezen, belangrijke woorden of passages te markeren.

Doe dit dan ook zeker, want dit naderhand werkt fantastisch indien je de informatie die je gelezen hebt, wil verwerken. Bijvoorbeeld aan de hand van de slimme noteertechniek de Cornell Methode. De stof aan de hand van die techniek samenvatten helpt je beter begrijpen wat je las en komt later handig van pas indien je het nog eens wilt raadplegen.

Ben je een visuele leerling of heb je te maken met uitvoerig leeswerk dat meerdere dossiers of stukken beslaat, breng het dan overzichtelijk samen in een mindmap. Dit maakt het voor je brein visueel overzichtelijk en helpt bij het maken van nieuwe associaties. Goed voor je brein én geheugen.

snel lezen thuiswerken

Kortom

Probeer bovenstaande technieken uit wanneer je een hoop leeswerk hebt te verzetten. Zeker wanneer je thuiswerkt en je doorsnee werkzaamheden moet combineren met je privé-situatie. Dan zul je niet alleen moeten roeien met de riemen die je hebt, je wil ook gewoon zo snel mogelijk klaar zijn met je leeswerk. Door bovenstaande technieken toe te passen, lukt dat. Je zal niet alleen sneller lezen, maar ook met méér concentratie én tekstbegrip.

Wie zijn wij? | Training Effectief Thuiswerken voor Teams

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. Of dat nou op kantoor is of thuis. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan een cursus snellezen (die wél werkt). Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog