Jij verdient méér. En dat kun je regelen. Of je nu in onderhandeling bent over een nieuwe baan of al jaren op dezelfde plek werkt: salarisonderhandeling is de moeite waard. “Keihard” hoef je er niet voor te zijn, wel helder én goed voorbereid. Gebruik deze 7 tips om succesvol te onderhandelen over je salaris.
Wat komt aan bod?
- Kun je altijd onderhandelen over salaris?
- Verdiep je in een salarisindicatie
- Hoe doe je salarisonderhandelingen
- Hoe te onderhandelen over salaris?
- Weet wat je waard bent
- Plan een functioneringsgesprek in
- Oefen de salarisonderhandeling
- Communiceer in het gesprek helder en to the point
- Onderhandel, altijd!
- Leg de afspraken vast
- Kortom: hoe onderhandel je over salaris?
- Veelgestelde vragen rondom salarisonderhandeling
“Je verdient méér” is geen statement om je een hart onder de riem te steken. Het is waar. De kans bestaat dat jij meer zou kunnen verdienen. Of beter gezegd: kunt krijgen wat je verdient.
Maar hoeveel hoger kun je inzetten bij een salarisonderhandeling? Hoe bereid je een salarisonderhandeling of arbeidsvoorwaardengesprek voor? En wanneer kun je eigenlijk om salarisverhoging vragen?
Een heleboel vragen! Laten we beginnen met de eerste:
Kun je altijd onderhandelen over salaris? Wel in deze gevallen:
“Ik vind dat ik te weinig verdien” of “Ik heb meer salaris nodig om een huis te kunnen kopen” is natuurlijk geen goede reden voor je werkgever om de portemonnee te trekken. Daarvoor moet je met sterkere argumenten op de proppen komen.
Maar er zijn zeker situaties waarin je meer kunt vragen dan je op dit moment krijgt. Dat geldt al helemaal als je aan deze 6 criteria voldoet:
- Je doet meer dan wat van je wordt verwacht.
- Je stelt proactief veranderingen voor waar de organisatie de vruchten van plukt.
- Je werkt hard en bent niet standaard de eerste die om vijf uur de deur uit is.
- Je gaat actief aan de slag met ontvangen feedback en vraagt ook zelf om feedback.
- Je hebt een positieve instelling op het werk.
- Je kunt concrete resultaten laten zien die jouw succes bevestigen.
Kun jij die punten allemaal afvinken? Dan heb je zeker een goede reden om het over je salaris te hebben.
Er zijn een aantal specifieke passende momenten voor salarisonderhandelingen:
- Ben je in gesprek over een nieuwe functie? Ga dan altijd het salarisgesprek aan.
- Of plan je salarisonderhandeling als je promotie maakt. Vergeet ook bij een interne sollicitatie je salarisonderhandeling niet.
- Ga de salarisonderhandeling aan bij een beoordelingsgesprek. Dan hebben jullie het immers over jouw functioneren en resultaten.
- Of plan zelf een functioneringsgesprek en kaart proactief je salarisideeën aan.
Maar eerst dit: verdiep je in een salarisindicatie
Om te weten of salarisonderhandeling jou kansen biedt op een beter loon of arbeidsvoorwaarden, is het belangrijk om te weten hoeveel je zou kunnen verdienen én hoe dat zich verhoudt tot wat je nu verdient.
Ontdek jouw mogelijke salaris
Om erachter te komen of wat je krijgt ook is wat je verdient, moet je eigenlijk weten wat je directe collega’s en wat professionals in eenzelfde functie bij andere organisaties verdienen.
Wat verdienen je directe collega’s?
Je directe collega’s kun je vragen wat ze verdienen. Doorbreek het taboe! Wees er open over dat je wilt onderhandelen en deel je eigen huidige salaris – in die volgorde:
- “Ik ga over mijn salaris onderhandelen.”
- “Nu heb ik daarvoor een kader nodig.”
- “Ik verdien nu € 2.300 bruto? Wil je vertellen wat jij verdient?”
Openheid van anderen bereik je door zelf het voortouw te nemen. De kans dat je collega reageert met “Dat zeg ik liever niet” is klein als jij de kaarten al op tafel hebt gelegd.
Heeft je directe collega tien jaar meer ervaring dan jij of heeft hij extra taken? Dan kun je niet hetzelfde salaris vragen. Wel biedt zijn salaris houvast om de salarisonderhandelingen in te gaan.
Wat verdienen indirecte collega’s?
Voor een antwoord op die vraag bestaat de salarischeck van het FNV. Die kan je een goede salarisindicatie geven.
Geef aan wat jouw situatie (functie, aantal jaar werkervaring, branche, etc.) is. Dan krijg je te zien of jouw salaris past bij wat anderen verdienen. Inclusief een boven- en ondergrens. Dat zijn handige marges voor tijdens je salarisonderhandeling:
Hoe doe je salarisonderhandelingen? Begin altijd zelf!
Voordat we met tips voor je salarisonderhandelingen komen, alvast één belangrijk punt: wacht niet af totdat je leidinggevende het over je salaris gaat hebben. Dat heeft belangrijke voordelen volgens Adam Galinsky, die onderhandelings-trainer en auteur van dit boek over communiceren en onderhandelen in je carrière is.
Volgens Galinsky is de uitkomst van een salarisonderhandeling in jouw voordeel als je zelf het initiatief neemt. Wacht dus niet tot je werkgever erover begint of tot het jaarlijkse functioneringsgesprek.
Hoe te onderhandelen over salaris? 6 salarisonderhandeling-tips
Een salarisonderhandeling is gelukkig niet zo lastig en confronterend als je denkt. Pak het goed aan: zonder ongemakkelijk gedoe of snoeiharde communicatietechnieken, maar door wél assertief, duidelijk en concreet te zijn.
Een goede onderhandeling over je salaris zit ‘m volgens Galinsky vooral in de voorbereiding en de communicatie. Hoe je het goed aanpakt? Volg dit stappenplan met 6 salarisonderhandelingen-tips.
Stap 1. Weet wat je waard bent
Het is belangrijk om zowel salarisonderhandelingen als een arbeidsvoorwaardengesprek goed voor te bereiden. Met deze stappen:
Bepaal je boven- en ondergrens
Om te bepalen wat je wilt verdienen, moet je weten wat je zou moeten verdienen en wat je zou kunnen verdienen. Laat je wens niet afhangen van een wilde gok, maar doe research om tot een goede salarisindicatie te komen. De tip hierboven dus:
- Vraag een directe collega wat diegene verdient.
- Doe online onderzoek naar de salarismarge voor jouw functie.
Bepaal wat jouw ideale (en realistische!) salaris zou zijn. Maak ook helder wat voor jou de boven- en ondergrens zijn voordat je de salarisonderhandeling ingaat.
Kijk ook naar de voorwaarden
Bedenk bovendien dat er méér is dan salaris. Je kunt van een salarisgesprek ook een arbeidsvoorwaardegesprek maken. Zo kun je naast of in plaats van meer salaris onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan:
- een vast contract;
- opleidingsbudget;
- een lease-auto;
- pensioenvoordelen;
- meer thuiswerken;
- bonussen of winstdeling;
- een betere reiskostenvergoeding.
Maak je wensen (qua salarismarge én secundaire arbeidsvoorwaarden) zo concreet mogelijk, zodat je straks heel helder kunt communiceren wat je wilt.
Verdiep je ook in de cao om te kijken wat er qua arbeidsvoorwaarden wel en niet mogelijk is.
Heb je argumenten helder
Bepaal ook welke argumenten jij hebt om extra salaris te vragen. Zet ze allemaal voor jezelf op papier, op volgorde van heel belangrijk tot minder belangrijk.
Maak je argumenten zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld:
- Haal concrete resultaten aan die je hebt behaald (de resultaten van een campagne, extra websitebezoekers, omzet die aan jou toe te schrijven is, etc.).
- Geef aan waarin je bent gegroeid.
- Benoem taken die je op je neemt terwijl die niet tot je functie behoren.
- Verwijs naar cursussen die je hebt afgerond of vaardigheden die je hebt opgedaan.
- Maak ook helder wat jouw werk het bedrijf oplevert.
Stap 2. Plan een functioneringsgesprek in
We zeiden het net al: vraag zélf om een functioneringsgesprek. En noem het ook een “functioneringsgesprek”, geen salarisonderhandeling. Daarmee leg je de nadruk op je functioneren. Oftewel: wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf is én welke waarde (salaris!) daar tegenover zou moeten staan.
“Ik wil het graag hebben over mijn functioneren” is makkelijker om te zeggen en klinkt prettiger dan “Ik wil het hebben over mijn salaris”.
Kies verder een passend moment voor het gesprek. Plan het bijvoorbeeld tactisch net nadat je een mooi resultaat hebt bereikt of vlak na de evaluatie van de (positieve) bedrijfsresultaten.
Of salarisonderhandeling ook per mail kunnen? Liever niet! Jullie doen allebei voorstellen en moeten zo uiteindelijk tot een middenweg komen. Dat gaat lastig via e-mail, omdat je dan de overwegingen en directe reactie van de ander niet meekrijgt. Plan het gesprek dus liever face-to-face of via videobellen.
Stap 3. Oefen de salarisonderhandeling
Met de juiste voorbereiding ben je al een heel eind. Maar vergeet ook niet om het gesprek kort te oefenen. Bedenk daarvoor niet alleen wat jij gaat zeggen, maar ook wat de ander zou kunnen zeggen. Zo kun je alvast over tegenargumenten of een plan B nadenken.
Let bij het oefenen in elk geval op het volgende:
- Zorg dat je weet met wie je onderhandelt: met een hr-medewerker of met je directe leidinggevende? Dat is ook bepalend voor de argumenten die je inbrengt.
- Heb een plan B klaar. Bedenk wat je als tegenvoorstel kunt doen als extra salaris geen optie is. Kun je dan ergens anders iets uithalen? Bijvoorbeeld een lease-auto of een vast contract?
- Bepaal welke argumenten je het eerst wilt aandragen. In een salarisonderhandeling wil je niet alle argumenten in één keer op tafel gooien. Houd er een paar achter de hand voor later in het gesprek.
Stap 4. Communiceer in het gesprek helder en to the point
Dan is het moment daar: hét salarisgesprek. Wat daarvoor belangrijk is? Wees to the point! Ga niet slijmen of eindeloos uitweiden. Kom snel met je voorstel.
Dat doe je als volgt:
- Bespreek je functioneren kort. Benadruk de positieve feedback van je werkgever of manager.
- Maak dan het bruggetje naar de wens om over je salaris te onderhandelen. Neem hierin de lead.
- Open met jouw voorstel. Benadruk dat dit zorgvuldig onderbouwd rekenwerk is. Draag enkele argumenten aan. Bewaar een paar mogelijke argumenten voor later.
- Benoem eventueel je berekeningen om aan te tonen waar je voorstel vandaan komt.
Een belangrijke tip van Galinksy om je voorstel extra kracht bij te zetten: noem een specifiek cijfer, geen afgerond cijfer.
Zeg:
“Mijn voorstel is € 2.875 bruto: het exacte gemiddelde voor mijn functieprofiel.”
Dus niet:
“Ik dacht aan € 2.900 bruto.”
Waar moet je op letten tijdens een salarisonderhandeling?
Let verder tijdens het gesprek op het volgende:
- Overdonder de ander niet met argumenten. Begin met één argument, kom later met meer.
- Houd de sfeer goed door een positieve houding aan te nemen.
- Ga niet dreigen (bijvoorbeeld met ontslag), maar ook zeker niet te erg slijmen.
- Deel alleen feiten (bijvoorbeeld over een gemiddeld salaris), ga geen dingen verzinnen.
- Stel je niet te bescheiden op. Wees assertief.
- Ga niet in de medelijdenrol kruipen als je leidinggevende aangeeft dat extra salaris lastig is. Blijf zakelijk.
- Wees duidelijk in je wensen, maar zorg dat je nooit gefrustreerd overkomt. Luister naar wat de leidinggevende te zeggen heeft en reageer niet direct afkeurend.
Nog een tip voor de salarisonderhandelingen bij een nieuwe baan: laat in dat geval de ander beginnen met een salarisvoorstel. Vertel niet exact je vorige salaris. Dat kan in je nadeel werken.
Stap 5. Onderhandel, altijd!
Accepteer niet meteen het eerste aanbod, maar neem de tijd om te onderhandelen. Na jouw voorstel zal de ander met een tegenvoorstel komen. Zoals:
“Oei, hoger dan € 2.500 bruto is lastig voor ons.”
Precies dit type reactie is de reden dat jij van tevoren jouw ondergrens én de alternatieve opties hebt bepaald. Die kun je nu inbrengen.
Reageer bijvoorbeeld met:
“Mijn absolute ondergrens is € 2.650 bruto, op basis van mijn berekening. Daarvan afwijken zou betekenen dat ik minder dan het gemiddelde voor mijn functie verdien. Dat lijkt me niet terecht, aangezien jullie heel tevreden met mij blijken te zijn.”
Mocht je hier toch niet uitkomen (omdat jouw absolute ondergrens hoger is dan de absolute bovengrens van je werkgever), dan trek je het blik met alternatieven open. Zo kun je uit een salarisonderhandeling misschien wel een vast contract slepen of budget voor een opleiding:
“Ik weet dat de organisatie budgetten heeft voor opleidingen. Een betaalde doorontwikkeling binnen mijn functie is wat mij betreft ook een optie, als mijn voorgestelde loon echt niet haalbaar is.”
Stap 6. Leg de afspraken vast
Komen jullie tot een deal waar jij én je werkgever tevreden mee zijn? Mooi! Dan is het belangrijk om concrete afspraken te maken. Maak heel helder wat jullie uitkomst is en welke concrete acties daaruit voortkomen. Bijvoorbeeld:
- Vanaf welke datum gaat je hogere salaris in?
- Hoeveel opleidingsbudget krijg je en waar mag je dat aan besteden?
- Als je nu nog geen salarisverhoging kunt krijgen, wanneer kan dat dan wel? Kunnen jullie een evaluatiemoment plannen waarop jullie er nog eens naar kijken?
- Welke stappen gaat je leidinggevende zetten voor de lease-auto, de reiskostenvergoeding, etc.?
Om te voorkomen dat hier later onduidelijkheid over ontstaat, kun je het beste per e-mail terugkomen op de salarisonderhandeling. Zet in een e-mail zwart op wit wat jullie afspraken zijn.
Doet je leidinggevende daarvoor de aanzet? Dan moet je het aanbod accepteren per mail, wat er bijvoorbeeld zo uitziet:
“Bedankt voor je e-mail ter bevestiging! Ik ga akkoord met jouw salarisvoorstel, inclusief de gemaakte afspraak dat bij het salaris ook een lease-auto hoort.”
Kortom: hoe onderhandel je over salaris?
Samengevat: een goede salarisonderhandeling valt of staat bij de juiste voorbereiding. Let in elk geval op het volgende:
- Ontdek wat mensen met een soortgelijke functie verdienen.
- Bepaal van tevoren jouw boven- en ondergrens voor het salaris.
- Bedenk argumenten waarom je meer salaris verdient.
- Zorg voor een plan B en bedenk over welke secundaire arbeidsvoorwaarden je kunt onderhandelen.
- Communiceer helder en to the point over jouw salariswens.
- Onderhandel altijd en ga niet meteen met het eerste voorstel akkoord.
- Stuur na afloop een e-mail ter bevestiging om de afspraken vast te leggen.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over salarisonderhandeling
-
Hoe bereid je een salarisonderhandeling voor?
Allereerst denk je dus na over je salaris en over mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand, een auto van de zaak of opleidingsmogelijkheden. Bedenk ook wat jij te bieden hebt. Wat zijn jouw sterke kanten? Wat lever jij de organisatie en het team? Kortom: zorg ervoor dat je kunt onderbouwen waarom je meer waard bent dan wat je op dit moment verdient. Bekijk enkele criteria voor salarisverhoging waar je idealiter aan voldoet.
-
Hoe kun je het beste onderhandelen over je salaris?
Vraag zelf een gesprek aan en geef aan dat je het over je functioneren wilt hebben. De onderhandeling over je salaris vloeit daar dan uit voort. Draag in het gesprek argumenten aan waarom je vindt dat jij meer zou moeten verdienen en doe een concreet salarisvoorstel. Ga daarna de onderhandelingen aan. Komen jullie er niet direct uit? Zorg dat je een plan B hebt en breng dat in.
-
Hoeveel enthousiasme bij salarisonderhandeling voor een nieuwe baan?
Ons advies: zie enthousiasme over een functie en salarisonderhandelingen als twee losstaande dingen. Je kunt prima een functie heel leuk vinden maar wel meer salaris eisen. Laat dus zeker je enthousiasme blijken. Maar lijkt het erop dat het salaris nog een ding is? Blijf dan in de salarisonderhandelingen wel zakelijk.
-
Hoeveel hoger tegenbod salaris?
Het is gebruikelijk om een tegenbod van zo’n 10 tot 20% bovenop het voorstel te doen.
-
Hoe lang duren salarisonderhandelingen?
Dit zal erg verschillen per situatie. Als je werkgever het al snel met je eens is over het hogere salaris, hoeft een onderhandelingsgesprek maar een half uur te duren. Soms moet je leidinggevende de salariswens nog neerleggen bij een hr-medewerker of bij een hoger persoon in de organisatie. In dat geval duurt het even voordat je verder kunt onderhandelen.
-
Waar moet je op letten bij salarisonderhandelingen?
In dit artikel vind je heel wat aandachtspunten voor tijdens de onderhandelingen. Zorg er in elk geval voor dat je het gesprek constructief houdt. Ga aan de andere kant niet te snel mee in medelijden met je leidinggevende als de salarisopties beperkt blijken. Kijk dan of je met een plan B kunt komen om er alsnog iets uit te halen.
-
Hoe wijs je een salarisvoorstel af?
Een eerste voorstel hoef je niet direct af te wijzen. Misschien is er meer uit te halen door de onderhandeling aan te gaan. Maar blijkt na een tijdje dat jullie er niet uitkomen bij de contractonderhandelingen? Geef dan netjes aan dat dit hem niet gaat worden en licht dat kort toe.
Blijf je dit eng vinden? Volg een Assertiviteitscursus
Vind je salarisonderhandelingen nou intimiderend en laat je snel over je heen lopen? Dan is onze 1-daagse cursus Assertiviteit wat jij zoekt. Onder begeleiding van een ervaren assertiviteitscoach leer je hoe je het gesprek met je baas aangaat en hoe je communiceert over wat je wilt en waard bent.
Dus: ben jij klaar om jouw functie (en je zelfvertrouwen!) naar een hoger niveau te tillen? Volg dan zeker de cursus assertiviteit!
Dit bericht op Instagram bekijken
Meer lezen over assertiviteit op de werkvloer?
- Pesten op de werkvloer: de (gevaarlijke) grens met “ik plaag je maar”
- Assertief communiceren tips: het ik-model
- Verschil introvert en extravert | Hoe kun je als introvert van extraverte mensen leren?
- Je collega aanspreken? Kort en bondig communiceren voor het grootste effect
- ‘Is het dringend? Ik ben eigenlijk aan het werk’ — Storende collega’s terechtwijzen
Wie zijn wij? | Assertiviteitstraining
Tijdwinst is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker een kijkje op onze websites of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog