Thomas Edison – de grootste uitvinder die onze tijd gekend heeft – en jij hebben 1 ding gemeen. Benieuwd wát het is en hoe jij het kunt gebruiken om keihard resultaat te boeken met dat ene project (zonder afgeleid te worden door randzaken)? Ontdek het in 3 simpele stappen en wellicht gaat er een lampje bij je branden.
Thomas Edison, een schoolvoorbeeld van resultaatgerichtheid
Waar uitvinder Thomas Edison bekend om stond (buiten het feit dat hij talloze briljante uitvindingen op zijn naam heeft staan)? Hij was resultaatgericht. Énorm resultaatgericht zelfs. En daardoor ook productief. Zo heeft het meesterbrein ruim 1400 uitvindingen “bedacht”. Wat dacht je bijvoorbeeld van de voorloper van de filmcamera, de batterij, de elektrische motor? O ja, én natuurlijk de gloeilamp!
Hoe hij dit allemaal deed, vraag je? Door zonder afleiding te werken richting een eindresultaat. Hij had simpelweg geen tijd om zich bezig te houden randzaken, hij had namelijk een wereld te innoveren!
Thomas Alva Edison (Februari 11, 1847 — Oktober 18, 1931)
In het boek “How They Succeeded: Life Stories of Successful Men and Women Told by Themselves” uit 1901 verklaart Edison zijn aanpak dan ook als volgt:
“The object of all work is production or accomplishment and to either of these ends there must be forethought, system, planning, intelligence, and honest purpose, as well as perspiration for results. Seeming to do is not doing.”
Niet lullen, maar poetsen dus.
Je kan wel ontzettend druk zijn, maar daar boek je geen resultaat mee, zegt hij. Wilde Edison zijn doel behalen om elke 10 dagen (!) met een nieuwe uitvinding op de proppen te komen, dan zou hij anders moeten werken.
Zijn checklist:
- vooraf je doel helder voor ogen hebben
- systematisch aan de slag gaan
- je tijd goed plannen
- een stukje intelligentie
- en een hele hoop doorzettingsvermogen
Die eerste 3, daar gaan wij je mee helpen. Daar hoef je geen briljante uitvinder voor te zijn. Jij bezit namelijk het zelfde als dat hij destijds had:
… tijd.
Je hebt het: tijd en aandacht (maar je gebruikt het verkeerd)
Jullie dagen bestaan uit hetzelfde aantal uur, 24 om precies te zijn. Waarom kreeg die grote denker dan tóch meer gedaan dan jij? En néé, Edison had geen geheime uitvinding waardoor hij een paar extra uurtjes uit zijn dag kon persen…
Het verschil zit ‘m in de wijze waarop hij zijn uren indeelde.
Wat hem zo productief maakte, is dat hij 2 cruciale elementen in zijn werkproces efficiënt benutte: zijn tijd en zijn aandacht. Hierdoor kon hij zijn energie steken in het uitvoeren van de juíste taken die hem dicht bij het bereiken van zijn doel brachten; namelijk een nieuwe uitvinding op de markt brengen.
En dát is waarom resultaatgericht werken bij jou niet lukt:
- Je besteedt jouw tijd aan activiteiten die je niet vooruit helpen.
- Je besteedt jouw aandacht aan zaken die er niet toe doen.
Ga het maar eens na; hoeveel uur heb je vandaag niet gespendeerd aan het beantwoorden van mailtjes, verzoeken van collega’s of andere zaken die jou van dat marketingplan afhouden? Precies. Dat marketingplan is geen millimeter opgeschoten…
We wijzen niet met het vingertje en vertellen je ook niet dat die activiteiten vanaf vandaag uit den boze zijn — zeker niet, die moeten ook uitgevoerd worden. Je moet je er alleen bewust van zijn wáár jouw tijd en aandacht nu heen gaan. Niet naar dat marketingplan in ieder geval.
Druk? Besteed liever tijd en aandacht aan het eindresultaat
“… dat zal wel allemaal, maar Ik ben echt heel druk en dan schiet het erbij in… ”
… who cares.
We trekken niet in twijfel dat jij drukt bent. We geloven je direct wanneer je stelt dat je tijd besteedt aan het bijwonen van vergadering na vergadering. En jouw aandacht? Die gaat op aan het beantwoorden van al die mailtjes en verzoeken. Andere zaken, daar kom je niet aan toe.
Sta ons toch toe tegen een heilig huisje aan te schoppen: het maakt niet uit hoe druk je bent.
Je wordt niet beloond voor jouw overvolle agenda, maar voor wat je daadwerkelijk bereikt.
Je bent dan wel zo druk, maar dat marketingplan ligt te verstoffen. Aanpoten dus. Denk je dat Edison zich verschool achter smoesjes als “ik ben te druk”? Zeker niet. Hij was ijverig bezig de voorloper van het röntgenapparaat te ontwikkelen!
Kostbare tijd aan aandacht verliezen aan randzaken kon hij zich dus echt niet permitteren. Of zoals Edison zelf stelde:
“Time is really the only capital that any human being has, and the only thing he can’t afford to lose.”
Wijze woorden dus, van een wijze man.
Of het doel nu is de wereld te verrijken met een grote uitvinding of dat je simpelweg een geweldige marketingstrategie wil neerzetten;
De enige actie die telt, is die wat je onderneemt om dichter bij het eindresultaat te komen.
Hoe? Door resultaatgericht aan de slag te gaan. Hiervoor zul je jouw kostbare tijd en aandacht anders moeten gaan indelen.
Dat kun je.
- Krijg voor jezelf helder wát jouw einddoel is en welke stappen je hiervoor moet zetten.
- Weet waar jouw tijd en aandacht op dit moment heen gaan.
- Creëer rust om met jouw doel aan de slag te gaan.
Dit zijn de 3 stappen, in het kort. Klaar voor de eerste?
Stap 1. Maak je doel helder — plan achterstevoren
Ergens lukraak aan beginnen zonder dat je weet waar je naartoe werkt, werkt niet. Edison ging bijvoorbeeld ook niet willekeurig, in de wilde weg, koperdraden aan elkaar lassen in de hoop dat daar iets concreets uit zou komen.
Om resultaatgericht je doel te behalen, zul je eerst voor jezelf duidelijk moeten maken wat hetgeen is waar je naar toewerkt. Om te bepalen waar deze denkbeeldige eindstreep zich voor jou bevindt, zul je anders moeten werken. Achterstevoren om precies te zijn:
Je begint bij het eind (het resultaat) en werkt vanuit daar terug naar het begin. Klinkt niet al te ingewikkeld, toch? Hoe ga je precies te werk?
- Bedenk het gewenste eindresultaat. Wát moet het concrete overblijfsel zijn van jouw harde werk en wannéér wil je dit af hebben?
- Vervolgens denk je na over de stappen die je moet ondernemen om dit doel te bereiken. Begin ook weer hierbij met de laatste stap en werk naar het beginpunt toe.
- Ten slotte eindig je met de eerste stap die je moet zetten; jouw ‘Eerst Volgende Actie’. Wat is de állereerste stap die jij nú kunt zetten om jouw project in werking te stellen?
- Heb jij jouw eerstvolgende actie helder? Uitstekend! Plan ‘m dan meteen in je agenda!
In ons boek Elke Dag om 15.00 Klaar vertellen we je uitgebreid over deze zogenaamde Mini Scrum methode. Check ook eens deze video:
Stap 2. Jouw tijd en aandacht — skip randzaken
Je hebt nu een eerste stap gezet richting het behalen van je doel, namelijk wéten wat jouw doel is en wat je daarvoor moet doen. Jouw vólgende stap is weten wat de zaken zijn die jouw op dit moment beroven van jouw tijd en aandacht, waardoor jij niet aan dat je grote project toekomt (die vergaderingen bijvoorbeeld?).
Edison was hier zelf tamelijk streng in (en dat is nogal zacht uitgedrukt). Hij bracht praktisch al zijn tijd door op zijn werkplek, sleutelend aan zijn nieuwste ontdekkingen. Familie of gezin, daar had hij geen tijd voor. Hij zag ze dan ook zelden. (Zijn dochters claimden hem zelfs niet te kennen!) Zijn werk, dát was belangrijk en dáár hield hij zich mee bezig.
En gelijk had ‘ie.
Niet dat stuk over je familie verbannen, natuurlijk. Jij hecht veel waarde aan je familietijd. Je enkel bezighouden met zaken die belangrijk zijn, dát wel. Vooral als je een doel voor ogen hebt.
Zodra jij je namelijk constant bezig houdt met zaken die:
- Niet belangrijk zijn,
- Niet urgent zijn,
- Of die door iemand anders uitgevoerd kunnen worden,
… besteed jij eigenlijk tijd aan zaken die niets bijdragen aan het bereiken van je doel. Een gevalletje ‘verkeerde prioriteiten stellen’, ook wel. Dat moet en kan anders:
Je zult de taken die je voorgeschoteld krijgt, moeten onderverdelen in 2 categorieën: belangrijk en onbelangrijk. Zo weet je weet wat wél en niet jouw aandacht verdient:
- Taken die onbelangrijk zijn, daar gaan we niet moeilijk over doen. Dit zijn al die taken die géén bijdrage leveren aan het bereiken van dat doel, maar die alleen jouw tijd aan aandacht opslokken.Denk aan het bijwonen van een vergadering waarbij het onderwerp niet in jouw portefeuille zit. Die taken doe je gewoon niet of je laat ze door iemand anders uitvoeren — wel netjes delegeren natuurlijk!
- Taken die wél belangrijk zijn, dáár ga je beter mee om. Dit zijn taken die jij zelf moet uitvoeren, nu of op de lange termijn.Denk hierbij aan de functie-eisen in je baan, maar ook zeker alle taken waarbij het uitvoeren ervan jou dichterbij het behalen van dat doel brengt, de taken die je in de vorige stap hebt opgesteld dus.
Deze taken plan je netjes in je agenda en takenmanager. Zo kun je ze onder geen enkele voorwaarde over het hoofd zien én krijgen andere (ad hoc) zaken niet de mogelijkheid jouw planning in de war te schoppen.
Ook hier gaan we in het boek verder op in. Je leert hoe je belangrijk en urgente zaken kunt onderscheiden én hoe je zaken in overzichtelijk in je agenda en takenmanager plant. Lees het dus zeker eens.
Je hebt nu een duidelijk beeld van je doel. Je weet welke stappen je moet ondernemen. Je weet welke zaken niet jouw aandacht verdienen en dus plaats kunnen maken voor dat doel — het plaatje is bijna compleet, nog 1 ding:
Stap 3. Benut je tijd en aandacht – neem jezelf serieus
Je zult daadwerkelijk tijd vrij moeten maken om resultaatgericht aan je doel te kúnnen werken. Daar ben je in stap 2 al aan begonnen. Je hebt de belangrijke taken ingepland in je agenda en takenmanager — cruciaal.
Belangrijk is nu dat je deze afspraak met jezelf ook serieus neemt. Veel te vaak laat je toch nog andere zaken vóór jouw project komen; die ‘dringende kwestie’ waar je collega mee aankomt bijvoorbeeld, of die ‘urgente’ mail. Die zaken kunnen best wachten.
Doe je dit niet, dan creëer jij het beeld dat jij je doel, maar ook jezelf niet serieus neemt. Je schuift het namelijk zomaar 1-2-3 opzij. Behandel daarom jouw eigen project zoals je ook een afspraak met een cliënt aangaat:
- “Werken aan analyse 9:00” staat ingeroosterd. Je daagt dus op. Verzetten, uitstellen? Geen sprake van. Wil je resultaatgericht werken, dan neem je jouw doel serieus.
- Een collega die tussendoor jouw kantoor op stormt met dringende ‘kwesties’? Helaas, dit zou ook niet mogelijk zijn als je met die belangrijke klant in gesprek was. Maak duidelijke afspraken met je omgeving of plan desnoods ‘overleg’ in zodat niemand je stoort. Een “Ik ben even bezig, ik kom bij je terug” doet wonderen.
- Ervaar je toch dat je regelmatig afleiding ondervindt, plan dan een thuiswerkdag in. Is dit niet mogelijk, ga dan apart zitten en gebruik een koptelefoon — kan een enorm verschil maken!
Alles op een rij
Dat zijn ze dus; 3 tips hoe jij ervoor zorgt dat je aan je doel kunt werken (of een gloeilamp uitvindt. Mag ook, wij doen niet moeilijk! ). Zolang jij maar resultaatgericht aan de slag gaat.
Hoe je dat ook alweer deed?
- Je maakt voor jezelf duidelijk wat jouw einddoel is en welke stappen je hiervoor moet zetten. Beschrijf het gewenste eindresultaat en werk terug naar jouw eerstvolgende actie.
- Kijk kritisch naar wat op dit moment jouw aandacht en tijd opslokt waardoor je niet aan bovenstaande stappen toekomt. Maak onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke zaken.
- Maak tijd vrij om aan jouw doel te werken. Behandel je doel zoals je ook andere (werkgerelateerde) zaken behandelt: professioneel, dus.
Edison zou trots op je zijn.