Als thuiswerker heb jij misschien de neiging om toch lang door te werken. Je neemt geen pauze, omdat je bang bent dat collega’s en je leidinggevende het idee krijgen dat je het rustig aan doet. Pauze tijdens het werk is echter ontzettend belangrijk om je productiviteit te verhogen. Voel je daarom niet schuldig als je even achterover leunt en laat je niet vertellen dat een pauze onproductief zou zijn. Neem je meer pauzes, dan zul je zien dat het onder andere je productiviteit verhoogt. Wel alleen als je met deze tips pauze neemt.

Pauze tijdens het werk is even belangrijk als rust voor een topatleet

Misschien is het je ooit wel eens opgevallen. Topatleten doen er in een korte pauze tijdens de wedstrijd alles aan om de focus en energie te behouden. Zo zie je bijvoorbeeld dat tijdens tenniswedstrijden de spelers nog een paar sprongetjes maken en aan ademhalingsoefeningen doen, ze wisselen van raket, eten snel een banaan en duiken met hun gezicht nog even een handdoek in.

Je verwacht het misschien niet, maar een korte micropauze van 90 seconden is een cruciaal onderdeel van een wedstrijd. In deze seconden doen de topatleten er vaak alles aan om even goede moed in te praten, de focus terug te brengen en de game weer te beginnen met een frisse dosis energie.

Je verwacht het niet, maar eigenlijk mag je jouw werkdag ook vergelijken met een wedstrijd van deze topatleten. Een werkdag kan namelijk ook een fysieke en/of mentale uitdaging zijn. Net als atleten heb jij het ook nodig om meerdere pauzes per dag te nemen, om je productiviteit te verhogen. Op kantoor, maar ook gewoon als je thuis aan het werk bent.

Hoe zit dat precies?

Wetenschappelijk bewezen: pauze tijdens het werk werk verhoogt de productiviteit

Vandaag de dag leven we in een wereld die nooit stil staat. Continu staan we met elkaar in verbinding. We leven met zijn allen in een workaholic-cultuur, waarin het nemen van pauze haast wordt gezien als een tijdverspilling. Onze boterham eten we wel achter de laptop op. Met name nu je thuis aan het werken bent, is die verleiding wat groter en ga je misschien langer door, zonder pauze te nemen. Het nemen van pauze lijkt soms ook afgekeurd te worden; je zou niet productief genoeg zijn en het leidt tot verlies van concentratie.

Niets is minder waar. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat dat juist niet het geval is en dat het nemen van pauzes helpt om je prestaties op meerdere gebieden te verbeteren. Dat lichten we even toe:

  • Het nemen van korte pauzes verbetert onder andere jouw vermogen tot besluitvorming én het verhoogt je creativiteit. Sterker nog, werk je een lange tijd aandachtig aan één taak en neem je geen pauze, dan zou dat juist je prestaties verslechteren. Het is dus niet verstandig om een avondje door te blijven werken.
  • Daarnaast blijkt ook uit het wetenschappelijk onderzoek dat korte pauzes en ruimte voor mentale rust je geheugen verbeteren. Het zit namelijk zo; door je brein even de kans te geven de informatie van zojuist te verwerken, zorg je ervoor dat het brein deze informatie ook opslaat. Neem je geen pauze en blijf je maar doorgaan, dan sla je deze informatie ook niet op. Het gaat er het ene oor in en het andere oor er weer uit. Dat heeft dus ook geen zin.

Erg belangrijk dus, het nemen van die pauzes.

5 tips om pauze te nemen tijdens het werk voor maximale productiviteit

Nu is het niet zo dat je regelmatig even een kwartier de tijd moet nemen om lui achterover te leunen. Die korte pauzes moet je natuurlijk wel nuttig besteden om er ook het maximale uit te kunnen halen. Met deze tips helpen wij jou een handje:

1. Geef je prefrontale cortex rust

De prefrontale cortex is een gedeelte van het brein dat je regelmatig rust moet geven. Doe dat dan ook tijdens je pauze. Dit gedeelte van het brein regelt namelijk zaken zoals jouw logisch denkvermogen en het onderdrukken van impulsen. Door dit stukje brein even pauze te gunnen, krijgt het ook de kans om rust te nemen.

Hoe doe je dat dan? Heel simpel! Door je gedachten even af te laten dwalen, dagdromen bijvoorbeeld. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat je hetzelfde effect bereikt met mediteren, dan wanneer je je gedachten volledig laat afdwalen. Zo geef je je prefrontale cortex de kans om te ontspannen en weer op te laden.

Neem hiervoor 5 tot 15 minuten om je gedachten af te laten dwalen. Het lijkt misschien nutteloos en je hebt het gevoel alsof je nu alleen maar tijd verliest, maar in werkelijkheid geef je je concentratie een flinke oppepper. Doen dus!

2. Maak een wandeling

Nu je thuis aan het werken bent, loop je misschien veel minder dan je op kantoor zou doen. Gebruik een korte pauze daarom ook om even fysiek actief te zijn. Je hoeft heus niet een rondje te joggen, maar even 5 minuten wandelen is al voldoende.

Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat een kleine wandeling al een groot effect heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Je zit beter in je vel, het verhoogt de productiviteit en volgens de Universiteit van Stanford verhoogt wandelen zelfs ook je creativiteit.

Veel grootheden zoals Bill Gates, Jeff Bozes en Sundar Pichai zijn een goed voorbeeld. Ook zij zijn een liefhebber van een goede wandeling.

Dus, ga lekker naar buiten! Al is het maar voor  minuten.

3. Houd een online koffiepauze

Ben je thuis aan het werken, dan zit een korte pauze in de koffiecorner er even niet in. Maar, niet getreurd. Houd in plaats daarvan bijvoorbeeld een online koffiepauze. Samen pauze houden met je collega’s is namelijk nog beter, dan dat je dat alleen doet. Even kletsen met collega’s en de waan van de dag doorspreken.

Ook uit onderzoek blijkt namelijk dat het sociaal moment goed is voor je welzijn. Informeel contact met collega’s versterk de werksfeer én het blijkt ook beter te zijn voor je humeur en motivatie. Daarnaast verbetert dit sociale moment het moreel en het maakt samenwerken tussen collega’s ook toegankelijker. Vergeet dus absoluut niet om het sociaal contact te onderhouden als je thuiswerkt.

Prik hiervoor een vast moment. Houd bijvoorbeeld iedere maandag even een online koffiepauze. Bespreek wat jullie het afgelopen weekend gedaan hebben en klets even bij met elkaar. Het klinkt kneuterig, maar het blijkt zeer effectief!

4. Breng de pauze met het gezin door

Aansluitend op de voorgaande tip is het ook goed om de koffie- en lunchpauzes door te brengen met het gezin. Misschien zijn je kinderen thuis of werkt je partner vanuit huis. Zo heb je toch even dat sociale momentje en kunnen jullie de dag met elkaar doornemen.

Het zorgt er niet alleen voor dat jij je kunt opladen, maar het voorkomt ook dat je kinderen je de rest van je werkdag storen. Soms is het voor kleine kinderen nog lastig te begrijpen waarom je wel thuis bent, maar geen tijd voor ze hebt. Gebruik dus deze pauzes om wel even tijd voor ze te hebben. Je kinderen laten je dan op de andere momenten wellicht sneller met rust.

5. Zorg voor een frisse neus

In de pauze je telefoon checken is een absolute no-go. Laat je telefoon links liggen en trek erop uit! We zeiden al dat even bewegen, ook al is het maar 5 minuten, al een boost is voor je productiviteit. Met name de frisse buitenlucht is ook goed voor je fysieke en mentale welzijn. Bomen, planten en de wind door je haren werken niet alleen rustgevend, het vermindert ook stress, helpt je beter in je vel zitten en het maakt je innovatiever.

Ook het beslissingsvermogen wordt drastisch verbetert, wanneer jij je tijd doorbrengt in de natuur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat iemand die net een flinke boswandeling had gemaakt, iemand sneller te hulp schiet. Ga dus lekker naar buiten voor een frisse neus en kruip daarna weer terug achter je pc.

Conclusie

Kortom, er zijn verschillende manieren om de korte pauzes zinvol te benutten. Of je nu een korte wandeling maakt en een frisse neus haalt of gezellig met collega’s of het gezin (online) koffie gaat drinken. Zolang je die prefrontale cortex maar even wat rust gunt, om vervolgens weer vol goede moed en een dosis frisse energie weer aan het werk te gaan.

Hoe lang moeten de pauzes zijn?

Nu je weet hoe je pauze moet houden, is de vraag natuurlijk wel wanneer en hoe lang deze pauzes mogen duren. Stel je hebt een hectische baan en de telefoon staat vaak roodgloeiend, dan kan dat een uitdaging zijn. Daarom hangt het ook af van jouw werksituatie. Je zult moeten ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Volgens onderzoek zou je in ieder geval iedere 75 tot 90 minuten pauze moeten nemen — en dan het liefst 15 minuten.

“75 tot 90 minuten werken vraagt veel van het brein, met name van twee functies: leren of focussen en het verwerken ervan. Wanneer mensen een taak uitvoeren en vervolgens een pauze van 15 minuten nemen, helpen ze hun brein de informatie sneller samen te voegen en dus te verwerken.”

Je zou ook kunnen werken volgens de Pomodoro Techniek. Deze techniek geeft aan dat je na iedere 25 minuten even 5 minuten pauze moet nemen. Voor iedereen werkt dit anders, weer afhankelijk van de taken die je moet uitvoeren en de focus die je daarvoor nodig hebt. Ontdek wat voor jou het fijnste werkt, maar weet dat korte pauzes nodig zijn om vervolgens weer productief te kunnen werken.

Conclusie: pauze tijdens het werk is nodig om productief te zijn

Korte pauzes heb je echt nodig om je concentratie en focus terug te krijgen, om vervolgens ook weer productief met andere taken aan de slag te kunnen gaan. Voel je daarom absoluut niet schuldig als je thuiswerkt en een pauze neemt. Waak er zelfs voor dat je die pauze ook op tijd neemt. Zie een pauze niet als een luxe, maar als een vereiste. Je hebt het nodig om productief te zijn.

Zodra jij een nuttige pauze neemt, geef jij jezelf juist de kans je focus en concentratie op te laden.

Moedig pauzes daarom aan! Laten we met zijn allen die workaholic-cultuur eens doorbreken en laat zien dat het nemen van pauze niet iets is dat alleen ongemotiveerde collega’s doen. Maak je klaar voor de volgende match, op het tennisveld of thuis achter je pc.

Pauze

Volg een training Effectief Thuiswerken

Wil je nog meer leren over productiviteit en hoe jij nog slimmer en efficienter je tijd kunt indelen tijdens het thuiswerken? Volg dan eens een 1-daagse training Effectief Thuiswerken. We gaan tijdens deze training dieper in op het onderwerp productiviteit en we bespreken allerlei handige tips en praktische tools om productief aan het werk te gaan. Deze training volg je individueel of met enkele collega’s. Zijn jullie met het volledige team toe aan handige tips? Volg dan een in-company training Thuiswerken. Deze in-company training geven we bij jou op locatie en is volledig afgestemd op jullie team, doelstellingen en vragen.

Volg ‘m eens, die training Time Management en krijg nog meer gedaan, mét meer pauzes!