Pauze werk onproductief? Nee hoor. Voel je niet langer schuldig zodra je achterover leunt of duimen draait, vertel je baas gewoon dat je bezig bent je productiviteit te verhogen — één van de dingen die namelijk gebeurt wanneer je méér pauzes neemt. Wel alleen als je het op deze manier doet. (4 tips vertellen hoe)

Pauze werk even belangrijk als rust topatleet

Als je ooit naar een tenniswedstrijd hebt gekeken, dan weet je hoeveel uithoudingsvermogen de sport vergt. Tussen sets door doen spelers er dan ook alles aan om hun energie en focus te behouden, van een paar sprongetjes tot aan ademhalingsoefeningen.

Het cruciale onderdeel van de wedstrijd vindt echter plaats wanneer de korte pauze tussen de wedstrijden door zich voordoet — een korte micropauze van 90 seconden wanneer de spelers van veld wisselen.

Wanneer je goed kijkt, zie je dat de spelers er alles aan doen om zoveel mogelijk uit deze anderhalve minuut te halen; ze wisselen van raket, duwen vlug een banaan naar binnen of begraven hun gezicht in hun handdoek om zichzelf zo weer even goede moed in te praten.

Wat hun methode ook is, deze atleten hechten ontzettend veel waarde aan deze korte pauze — het geeft hen een frisse dosis energie en de motivatie om door te gaan met de volgende game.

Pauze werk even belangrijk als rust topatleet

Net als zo’n tenniswedstrijd kan ook jouw werkdag een mentale en fysieke uitdaging zijn, vooral wanneer je gedurende de dag moet presteren. Ook jij zult daarom, atleet of niet, baat hebben bij het nemen van meerdere pauzes per dag om zo je productiviteit te verhogen.

Ja, dat lees je goed:

Geregeld pauze nemen verhoogt je productiviteit.

Hoe zit dat?

Wetenschappelijk bewezen: pauze werk verhoogt productiviteit

We leven momenteel in een workaholic-cultuur waarin tijdverspillende dingen, zoals het nemen van pauzes of het surfen op het web, streng wordt afgekeurd; je zou niet productief genoeg zijn en het leidt tot het verlies van concentratie — een schande.

Onderzoek toont echter aan dat dit niet het geval is: pauzes nemen zou juist je prestaties op meerdere gebieden verbeteren.

  • Korte periodes van afleiding verbeteren namelijk niet alleen jouw vermogen tot besluitvorming, maar verhogen ook je creativiteit. Langdurig je aandacht aan een taak schenken, zonder pauze, zou daarentegen juist je prestaties verslechteren. Een avondje doorhalen om dat verslag af te krijgen is dus geen goed idee. (In onze 1-daagse training Time Management leren we je meer over het effect dat afleiding op jouw concentratie én productiviteit heeft. Volg ‘m eens.)
  • Daarnaast is er ook wetenschappelijk bewijs dat periodes van mentale rust je geheugen verbeteren. Wanneer jij namelijk pauze neemt, blijkt dat je brein de kans krijgt de informatie die het net heeft opgedaan, te verwerken. Zou je géén pauze nemen, dan loop je kans dat de informatie het ‘ene oor inkomt, en het andere oor uitgaat’.

Erg belangrijk dus, het nemen van die pauzes.

4 pauze werk tips voor maximale productiviteit

Betekent dat dan dat jij voortaan wanneer het je uitkomt een kwartiertje kunt nemen waarin je lui achterover leunt? Nou nee — je wil je pauze nuttig gebruiken.

Dat kan op een aantal manieren:

1. Geef je prefrontale cortex rust

Een pauze waarin jouw prefrontale cortex de kans krijgt te rusten, is een pauze die je nuttig besteedt.

Dit gedeelte van je brein regelt namelijk een aantal belangrijke zaken; van jouw logisch denkvermogen tot aan het onderdrukken van impulsen. Belangrijk dus dat dit stukje brein regelmatig de kans krijgt om af te koelen.

Hoewel er verschillende manieren zijn om dit te doen, is de makkelijkste manier om gewoonweg je gedachten te laten dwalen — precies, dagdromen.

Een studie toont aan dat wanneer onze gedachten afdwalen het hetzelfde effect heeft als mediteren. Niet alleen versterkt dat je focus, je geeft je prefrontale cortex de kans te ontspannen en op te laden.

Neem dus eens 5 tot 15 minuten de tijd om eens niets te doen — het lijkt misschien alsof je nutteloos bezig bent, maar je geeft je concentratie een flinke oppepper.

Pauze werk. 4 tips voor maximale productiviteit

2. Breng je lichaam en brein in beweging

Ook een korte pauze werk nemen waarin je fysiek actief bent, is ontzettend nuttig. Je hoeft hierbij niet direct een rondje te joggen.

Om het uur steeds even 5 minuten de tijd nemen om een wandelingetje te maken, kan al een ontzettend groot effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid, zegt ook onderzoek.

Niet alleen is dat lekker voor jezelf, het blijkt dat wanneer jij en je collega’s beter in je vel zitten, ook de productiviteit op de werkvloer verbetert. Daarnaast verhoogt wandelen ook je creativiteit, zegt de Universiteit van Stanford.

Strek je benen dus eens en wandel. Veel groten gingen je al voor; Bill Gates, Jeff Bezos of Sundar Pichai — elk een liefhebber van een goede wandeling.

Pauze werk. Breng je lichaam in beweging

3. Klets bij bij het koffieapparaat

Alleen pauze nemen is goed voor je, doe je het samen met collega’s dan is dat nog eter;

Een pauze waarin je sociaal bent is namelijk niet alleen leuker, het is ontzettend goed voor je welzijn, zegt onderzoek. Zo versterken ze niet alleen de onderlinge band, maar ze verbeteren het moreel en maakt het samenwerken toegankelijker.

Zo werd in een andere studie bijvoorbeeld ontdekt dat de collega’s die bijkletsen bij de kopieermachine niet de tijd van hun baas verspilden, maar juist productieve gesprekken voerden over werkgerelateerde zaken. Deze informele en ‘casual’ gesprekken zorgden vervolgens voor een productiviteitstoename van maar liefst 20%.

Wil je dus alles uit je pauze halen, doe eens sociaal — drink bijvoorbeeld een koffie met je collega of maak een ommetje.

Pauze werk. Klets bij bij het koffieapparaat

4. Zorg voor een frisse neus

Bomen, planten en de wind door je haren is niet alleen rustgevend, het blijkt ook nog eens een immens effect te hebben of je fysieke en mentale welzijn: het vermindert stress, maakt je innovatiever en helpt je beter in je vel te zitten.

Zo blijkt dat wanneer jij tijd doorbrengt in de natuur jouw beslissingsvermogen drastisch verbetert. Ook maakt het je hulpvaardiger, volgens onderzoek — iemand die net flinke boswandeling erop heeft zitten, bleek sneller iemand te hulp te schieten. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer bedrijven het ‘groen’ naar binnen willen halen.

Facebook en Google bijvoorbeeld, hechten steeds meer waarde aan de aanwezigheid van planten of natuurlijk ontwerp in hun kantoren. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld een dakterras waar werknemers kunnen relaxen of tussentijds tuinieren.

Ga dus een lekker naar buiten, naar een park of bosrijke omgeving. Veel stimulerender dan onder TL-buizen je bammetje opeten.

Uiteindelijk maakt het niet enorm veel uit hoe jij je pauze besteedt, zolang je die prefrontale cortex maar wat rust gunt, of je dat nu doet door buiten een luchtje te scheppen of met een collega samen koffie drinkt.

Hoe lang moeten moeten mijn pauzes zijn?

Nu rest natuurlijk nog de vraag hoe lang je daadwerkelijk pauze moet nemen — en wanneer. Het kan namelijk nog wel eens een uitdaging zijn om voldoende pauzes te nemen, vooral wanneer de telefoon roodgloeiend staat.

Volgens onderzoek zou je ieder 75 tot 90 minuten pauze moeten nemen — het liefst 15 minuten.

“75 tot 90 minuten werken vraagt veel van het brein, met name van twee functies: leren of focussen en het verwerken ervan. Wanneer mensen een taak uitvoeren en vervolgens een pauze van 15 minuten nemen, helpen ze hun brein de informatie sneller samen te voegen en dus te verwerken.”

Kijk je naar een andere benadering, bijvoorbeeld de Pomodoro Techniek, dan wordt er aanbevolen om na iedere 25 minuten een pauze te nemen van 5 minuten. (In onze 1-daagse training Time Management gaan we dieper op deze techniek in, geweldig voor je concentratie!)

Afhankelijk van hoeveel focus en aandacht een taak vereist, zul je daarom moeten kijken wat het beste voor jou en je werksituatie werkt.

Kortom — pauze werk onproductief? Integendeel

Voel je dus niet langer schuldig zodra jij 10 minuten duimen draait. Het lijkt misschien alsof je totaal niet productief bezig bent, maar het tegendeel is waar: zodra jij een nuttige pauze neemt, geef jij jezelf juist de kans je focus en concentratie op te laden.

Laten we daarom workaholic-cultuur op de werkvloer doorbreken en het nemen van pauze niet zien als iets dat alleen ongemotiveerde collega’s doen. Moedig het aan!

Zorg bijvoorbeeld voor een gezellige pauzeruimte waar jij en je collega’s even kunnen ontspannen — koffie, snacks en voldoende planten kunnen natuurlijk niet ontbreken. Of wat dacht je van regelmatig eens een ommetje maken met je team — gezellig én gezond.

Op die manier ben ook jij klaar voor de volgende match — op het tennisveld, of op de werkvloer 🙂

Pauze werk onproductief? Integendeel

Meer weten over productiviteit? Volg een training Time Management

Wil je nou meer leren over hoe jij jouw productiviteit kunt verhogen op de werkvloer? Volg dan eens een 1-daagse training Time Management. We gaan hier dieper in op het thema productiviteit en nemen jouw workflow onder de loep om te kijken hoe jij nog meer uit jouw (werk)dag kunt halen!

Volg ‘m eens, die training Time Management en krijg nog meer gedaan, mét meer pauzes!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog