Of je nu uit het hoofd wil speechen als Obama, of voor de lol een pak kaarten wil kunnen onthouden voor wat verjaardagsfeestjes-entertainment. Je kúnt alles onthouden wat je maar wil – zelfs als je van nature een vergiet bent! Met deze bewezen geheugentechniek die al 2500 jaar meegaat.

“Omdat we niets meer hoeven te onthouden, lijken we te zijn vergeten hoe we moeten onthouden”, zegt Joshua Foer in zijn TED-talk over geheugentechnieken.

En dat kun je vast bevestigen. Écht iets onthouden, doe je waarschijnlijk nog maar zelden. Zonde, want je hoofd is er heel goed in. Zelfs dat van jou, als jij zo iemand bent die opstaat om iets te gaan doen – om vervolgens meteen weer vergeten te zijn wat dat ook alweer was.

Tegenwoordig slaan we alles wat we moeten onthouden op. Digitaal. Maar de oude Grieken, die hadden dat soort apparatuur niet, 2500 jaar geleden. Zoals je je kunt voorstellen. Zij onthielden alles. Niet alleen omdat ze niet anders konden, ze onthielden nóg meer dan nodig. Omdat ze geloofden dat het helpt om je brein scherp te houden. Ze maakten er een spel van. Wie kan het meest onthouden?

Interessant wat die oude Grieken deden met hun geheugen, want het werkt. Met de juiste techniek kun je namelijk alles onthouden wat je wil. Van een glanzend inspirerende speech (zoals Obama doet) tot 84 cijfers achter de komma van pi (mocht je dat willen). Er bestaat zelfs iemand die het kan, anno vandaag.

Jij. (O, en Ben Pridmore – drievoudig wereld geheugen kampioen.)

Want als de oude Grieken het konden, en drievoudig wereld geheugen kampioen Ben Pridmore kan het – dan kan jij het ook. Iedereen kan het namelijk, met de juiste techniek.

Wat een wereld geheugen kampioen kan…

Ja, zoiets bestaat: een wereld geheugen kampioenschap, waar de winnaars zichzelf wereld geheugen kampioen mogen noemen. Ben Pridmore is er zo één. Drievoudig winnaar, zelfs. En hij is iemand die niet eens zo bijzonder is, zegt hij zelf.

Dat kun je tegenspreken als je weet wat deze beste man voor elkaar krijgt met zijn geheugen. 36 verschillende kaartspellen, in willekeurige volgorde, onthoudt en herhaalt hij uit z’n hoofd – binnen een uur. Deze reeks van willekeurige binaire getallen, onthoudt en herhaalt hij uit z’n hoofd – binnen een half uur:

Onthouden

Ongelofelijk, toch – zo’n superbrein?

Dat dacht de wetenschap ook. Daarom werd Ben samen met een aantal andere geheugen kampioenen het lab in gelokt door een aantal nieuwsgierige onderzoekers. Zij wilden ontdekken wat die superkracht in hun hersenen zou kunnen zijn.

Wat blijkt? Ze gaven Ben gelijk: er ís niks bijzonders aan hem. Zijn brein is net als ieder ander, met één uitzondering. Het enige verschil dat de wetenschappers zagen met een ‘regulier’ brein, was dat er een ander gedeelte oplichtte bij het proces van dingen onthouden:

Het ruimtelijk geheugen.

Een medische term die je vrij letterlijk kunt interpreteren. De wereld geheugen kampioenen gebruiken het visualiseren van een ruimte, om enorme hoeveelheden te kunnen onthouden.

Ze hebben dus geen superieur brein: ze gebruiken gewoon een ander deel van het brein. Dat ruimtelijk geheugen blijkt namelijk dé superkracht te zijn om dingen te onthouden.

En het mooie is: jij hebt ‘m ook! De geheugen techniek van meervoudig wereld geheugen kampioenen is er dus eentje die jij ook rechtstreeks kunt toepassen om wát je maar wil te kunnen onthouden.

Hoe je die superkracht van je eigen ruimtelijk geheugen inzet? Met ‘het geheugenpaleis’.

Dé truc voor je eigen superbrein

Het geheugenpaleis is dé techniek van de oude Grieken tot aan de nieuwe geheugen kampioenen van deze wereld. Een goede naam, want het gaat hier werkelijk om een paleis. Een bouwwerk, dat je in je hoofd doorloopt. Omdat dat je ruimtelijk geheugen aanspreekt. Het is een ruimte, die je gaat gebruiken om dingen te onthouden.

onthoudenSpeechen als Obama, zo uit het blote hoofd: kwestie van oefenen met de geheugenpaleis techniek!

Stap 1 – bepaal de steekwoorden

Eerst bepaal je wat je wilt onthouden. Je gaat een afscheidsspeech houden voor je collega Henk bijvoorbeeld. De speech moet helemaal uit je hoofd, dus je wil wel wat steekwoorden onthouden in de juiste volgorde, zodat jij je verhaal kunt doen.

Bijvoorbeeld:

  • Afstuderen: Henk werkt al 10 jaar bij het bedrijf, hij is destijds direct na z’n afstuderen bij bij ons komen werken.
  • Finance: Henk is begonnen bij de balie maar is daarna al snel op de afdeling finance tegengekomen.
  • Secuur / grote lijnen: Toen Henk op die afdeling zat ontdekten we al snel dat hij heel secuur is en dat het geen man van de grote lijnen was.
  • Gebroken been: Tijdens zijn derde jaar bij het bedrijf brak Henk z’n been tijdens wintersport. Vervolg was hij vanuit het ziekenhuis aan het werk met z’n laptop. Ongelofelijk hoe betrokken die Henk altijd is geweest.
  • Liefde: op het werk leerde Henk Samantha kennen. Vanuit hun gezamenlijke hobby, golven, bloeide een relatie op en 2 jaar later trouwden ze.
    etc.

Stap 2 – kies een “paleis”

Een fysieke locatie die je heel goed kent, om je ruimtelijk geheugen te porren. Je eigen huis bijvoorbeeld. Bedenk een route er doorheen. Op die route kom je vast opvallende plekken of voorwerpen tegen. Schrijf die voorwerpen in de juiste volgorde op.

Bijvoorbeeld:

⁃ Oprit
⁃ Garagepoort
⁃ Deurmat
⁃ Brievenbus
⁃ Kapstok
⁃ etc

Stap 3 – loop de route

Loop in gedachten door je route en bedenk bij elk voorwerp op je route iets dat een sterke mentale link legt met het steekwoord. Maak daarbij gebruik van je zintuigen (zie het voor je, ruik het etc) maar ook het gebruik van humor werkt goed.

onthouden

Bijvoorbeeld:

  • Oprit: op de oprit zie je een groep van 10 studenten staan. Gekleed in toga’s. Ze gooien hun afstudeerpet in de lucht. Je hoort ze juichen. Dit doet je denken aan Henk en het feit dat hij 10 jaar geleden bij jullie kwam werken.
  • Garagepoort: de garagepoort is vervangen door een grote abacus (zo’n telraam). Van muur tot muur zijn draden gespannen met daaraan grote houten ballen. Je schuift er eentje van links naar rechts. Dit doet je denken aan het feit dat Henk al snel op de afdeling finance terecht kwam.
  • Deurmat: op de deurmat zie je een kleine microscoop staan wat je herinnert aan de microscopische precisie van Henk. Vervolgens kijk je wat er onder het glaasje van de microscoop ligt: een lijntje cocaïne. Henk is namelijk geen man van de grote lijnen en Henk is daarnaast een extreem brave man. Een lijntje cocaïne is daarom wel het laatste wat Henk zou doen. Juist daarom herinnert je brein het!
  • Brievenbus: door de brievenbus steken twee ski’s naar buiten. Je stoot je er zelfs aan op een heel ongelukkige plek. Dit herinnert je meteen aan Henk’s ongeluk.
  • Kapstok: je komt bij de kapstok aan en in plaats van jassen hangen er allemaal golfsticks aan de haakjes. Dit doet je meteen herinneren aan Henks’ hobby: golfen.
    etc.

Klinkt dit omslachtig of tijdrovend? Forget it: je hebt dit letterlijk in minder dan een minuut gefixt.

Stap 4 – de speech!

Je gaat je speech geven. Voor je publiek. Lege handen. Niks spiekbriefje.

Terwijl je daar staat vertel je over Henk, maar in gedachte loop je de route door je huis. Telkens als je een hoofdstuk hebt afgesloten, loop je in gedachte door naar de volgende plek in je route en weet je meteen wat je ook alweer wilde zeggen.

Dit lijkt een heel gedoe, maar je hoofd doet dit allemaal in een fractie van een seconde: door je geheugenpaleis lopen.

onthouden
Wat zit er achter jouw voordeur? Het helpt je onthouden.

Wedden dat je de speech nu namelijk al onthouden hebt, als je goed gelezen hebt? Herhaal de speech maar eens in je hoofd. Zonder te kijken! Die kun je over 10 minuten al geven, als je wil 😉

Waarom het werkt

Foer legt het als volgt uit, in zijn TED talk:

“Het idee achter het geheugenpaleis is om in gedachten een bouwwerk te creëren en dat te vullen met beelden van de dingen die je wil onthouden — hoe maffer, gekker, grilliger, grappiger, ordinairder en hoe ranziger het beeld is, des te onvergetelijker het waarschijnlijk is.”

Wat je, naast het gebruiken van een ruimtelijk bouwwerk, doet is namelijk het gebruiken van associaties. Die doen het namelijk ook goed in je brein, legt Foer uit.

Denk bijvoorbeeld aan de naam Bakker en de term bakker, zegt hij. Zeg tegen iemand dat hij de naam moet onthouden, en een uur later kan deze persoon hem niet reproduceren uit zijn geheugen. Zeg tegen iemand dat hij het woord ‘bakker’ moet onthouden, en een hele dag later kan hij hem eraan herinneren.

onthouden‘Bakker’ onthoudt je brein heel makkelijk

Dat komt omdat je bij ‘bakker’ allerlei associaties hebt. Zo’n grappige bakkersmuts, de geur van brood, de witte schorten, de handen in het deeg, enzovoorts. Het spreekt bijna al je zintuigen aan – waardoor je het des te beter in je brein opslaat.

‘Paleizen’ en ‘bakkers’ dus, doen het goed in je geheugen. Daarom helpen ze je onthouden.

Waarom je dat wil

  • Om te stoppen met ‘vergeten hoe we dingen moeten onthouden’, zoals Joshua Foer het zegt. En te starten met je brein scherp weer te houden – zoals de oude Grieken dat al deden. Liever train je je geheugen, in plaats van het verwaarlozen (is de Radboud Universiteit het mee eens.)
  • Om net zo’n killer keynote speaker als Obama te worden.
  • Of om de meest briljante getuige-op-de-bruiloft-van-je-beste-vriend of collega-verlaat-de-afdeling speech zonder enige moeite neer te kunnen zetten.

Applaus gegarandeerd.

onthouden

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog