Hoe krijgt de president van één van de grootste landen ter wereld het voor elkaar om zijn takenlijst af te werken en ook nog eens tijd voor zijn familie en (nacht)rust over te houden? Laat je inspireren door de werkroutine van Obama…

Jij dacht dat je een volle dag hebt? Veel lastige collega’s? Moet iedereen altijd wel wat van je? Last van een stroeve bedrijfscultuur? Een takenlijst zonder einde?

Wat dacht je van duizenden collega’s, 100 assistenten, een eeuwige rij lobbyisten aan de deur, 24 uur doorlopende kritiek op je werk uit alle lagen van de samenleving, een takenlijst met punten die vaak draaien om leven en dood – en dat alles in het epicentrum der kantoor-bureaucratie: the Oval Office in Washington.

obama-time-management-1

Voor meneer Barack Obama is het dagelijkse kost. En toch zien we hem niet krom lopen onder de zware last op zijn schouders, geen burn out in de loop van al die jaren en met zijn vrouw en kids zit ook alles snor. Hoe krijgt deze superman dát voor elkaar; zó hard werken en gewoon thuiskomen voor wat familie-, rust- en sporttijd?

Obama’s time-management aanpak

Journalist Michael Lewis volgde Obama een aantal jaar geleden dag en nacht op de voet om zijn geheim te ontrafelen voor Vanity Fair. Wat doet deze man goed? Hoe krijgt hij al dat belangrijke werk gedaan? En hoe houdt hij zijn welzijn en relaties ondertussen kerngezond?

Het geheim: zijn (heilige) routine, die dag en nacht doorloopt.

Obama’s dag bestaat in feite uit een reeks rituelen. Een reeks die hij telkens opnieuw uitvoert, en die hem helpt om slim, efficiënt en lekker evenwichtig zijn takenlijst af te vinken. En een reeks die gewoon heel concreet is. Samen te vatten in één alinea zelfs, in Obama’s eigen woorden:

“Ik ben een nachtvlinder. Een normale dag voor mij is: sporten in de ochtend, naar kantoor rond half negen – negen uur, werken tot half zeven, avondeten met mijn familie, tijd met de kids doorbrengen en hen naar bed brengen rond half negen. Daarna lees ik nog wat documenten, schrijf of verwerk nog wat papierwerk tot ongeveer half twaalf. Ik lees nog een half uurtje voor ik naar bed ga en rond middernacht slaap ik, soms iets later.”

obama time management aanpak

Dat is heel anders dan Bush het bijvoorbeeld aanpakte. Die zat elke ochtend om 6 uur in zijn Oval Office en lag ‘s avonds om 10 weer in zijn bedje. Een routine die voor hem werkte.

Wat er zo knap is aan Obama’s routine, is dat hij zijn eigen sterke en zwakke kanten kent. Hij zegt letterlijk: “Ik ben een nachtvlinder.” Hij wéét dat 6 uur aan de bak en dan vroeg het nest in voor hem niet werkt.

Hij kan beter zijn ochtend rustig beginnen, met familietijd en wat oefeningen, om daarna volop aan de slag te gaan. En ‘s avonds richting de nacht nog een paar uurtjes te werken.

En wat er verder zo slim is aan die routine:

1. Tijd voor gezondheid: sporten in de ochtend

‘S ochtends tijd maken voor beweging. Daarmee voorkomt Obama burn out en instorting van zijn zware werk. Elke ochtend pakt hij 45 minuten om wat gewichten te heffen of aan zijn cardio te werken. Niet alleen goed voor de fysieke, maar zeker ook de mentale gezondheid van de president.

Obama: “De rest van mijn tijd is veel productiever wanneer ik mezelf die work-out-tijd gun. Je moet wel sporten, anders stort je vroeg of laat gewoon in.”

Met een (korte) work-out in de ochtend krijg je dus veel meer gedaan gedurende de dag, dan wanneer je vanaf negen meteen volop in het werk duikt en rond de middag uitgeput bent. Een handigheid die Twitter-oprichter Evan Williams ook al ontdekte, maar vlak vóór die middagdip. Kan ook. Zo lang je er maar tijd voor maakt.

2. Tijd voor familie: samen om tafel

Familietijd = heilige tijd. Dat is de regel. En daar zit ‘m de truc in zijn privé-balans. Geen ontbijt of diner zal Obama zonder zijn familie doorbrengen. Die momenten zijn heilig. ‘S ochtends iedereen klaarmaken om naar school te gaan en samen de dag voorbespreken. ‘S avonds uitgebreid samen tafelen en vragen hoe hun dag was. Dat houdt de band met zijn vrouw en dochters ijzersterk: vragen, luisteren en samenzijn.

“Zijn kinderen zijn niet altijd geïnteresseerd in wat hij allemaal op kantoor doet, daar zijn ze kinderen voor. Hij vraagt hen hoe hun dag was. Dat is veel belangrijker, focus op hun leven.”, onthulde Obama’s Senior Advisor Valeria Jarrett aan Michael Lewis.

3. Tijd voor overzicht: in de gouden avonduren

In de avonduren, als de kinderen naar bed zijn, pakt hij in alle rust de tijd om overzicht in zijn aankomende dag aan te brengen.

Dat doet hij door de puntjes op de i van de afgelopen dag te zetten (geen losse eindjes!) en de prioriteiten voor de volgende dag helder te krijgen. Op die manier heeft hij ‘s ochtends daadwerkelijk tijd én een helder hoofd voor zijn beweging en het gezamenlijk ontbijt. Daarnaast is dit zijn moment om taken waar rust voor nodig is uit te voeren. Speeches schrijven, documenten doornemen, dat soort zaken lukken gewoonweg niet in de hectiek van alledag – dus doet hij ze bewust in de uren daarbuiten.

Obama noemt het “vandaag een voorsprong maken, op morgen”.

Zie je hoe Obama zo de belangrijkste dingen om de hectiek van de dag heen plant? Zijn slimste rituelen gebeuren niet tussen 9 en 5, maar juist daar buiten. Tijd om aan zichzelf, zijn familie en aan overzicht toe te komen. Tijd die gewoonweg niet bestaat, als deze rituelen er niet zouden zijn om die tijd te maken. Slimme vent, die president.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog