Goed nieuws: je hebt er geen fotografisch geheugen voor nodig. Dat bestaat namelijk niet. Wat wel bestaat zijn de 3 stappen die Bill Clinton gebruikte om de namen te onthouden van alle mensen die hij in zijn carrière tegenkwam. Kun jij ook.

“Als er mensen in mijn staat zijn die hun baan verliezen, dan is de kans groot dat ik ze met naam en toenaam ken.”

Wat komt aan bod:

  1. Fotografisch geheugen bestaat niet
  2. Namen onthouden (zoals Clinton) werkt zo
  3. Dat wil ik ook leren! (Kan.)
  4. Veelgestelde vragen over namen onthouden

Het was de memorabele reactie van een gouverneur van een kleine staat in Amerika, tijdens een debat met onder andere George Bush senior in 1992. Een gouverneur die zelf de naam Bill Clinton droeg.
Dat van die banen verliezen, was een antwoord op een vraag in het debat (over het effect van de nationale schulden op de bevolking). Dat van die namen, dat is waar het echt interessant wordt.

Het lijkt een overstatement, om zijn punt extra kracht bij te zetten; de bewering dat hij de naam van ongeveer iedereen in zijn staat kent. Maar Clinton bluft hier niet helemaal.

Fotografisch geheugen bestaat niet

Niet veel later, toen Clinton zijn presidentiële carrière maakte en in alle staten en over de hele wereld gezien en gehoord werd, begonnen mensen te beweren dat hij een fotografisch geheugen zou hebben. Hij kon namelijk feilloos hun namen onthouden!

En dan niet alleen van de vrouwen die hij om zich heen verzamelde; hij wist werkelijk hoe hij alle namen onthouden kon.

Richard Harris, journalist en producer die destijds de presidentsverkiezing versloeg, kan het zich nog goed herinneren:

“Het was november 1992. Eindelijk was Stephanopoulos (collega-journalist, red.) er in geslaagd om de presidentskandidaat (Clinton, red.) de tuin in te krijgen, waar we alles aan het opzetten waren voor het interview. Hij schudde de hand van een dozijn aan producers en technische medewerkers, en vroeg elk van hen naar hun naam. Ted Koppel voerde toen het 15 minuten durende interview met de presidentskandidaat.

Nadien bedankte Bill Clinton ieder van ons persoonlijk, met naam en toenaam. Hij miste er niet één.”

namen onthouden Clinton in 1992, toen iedereen begon te denken dat hij een fotografisch geheugen had

De aanname die velen daarop deden, was dat het een fotografisch geheugen moest zijn, waar de president mee bedeeld was. Waaronder Oprah Winfrey, die hem interviewt over zijn lijvige biografie waar iedereen die de revue passeerde in zijn leven voorbij komt:

“Je hebt duidelijk een fotografisch geheugen. Je herinnert je elke buurman, elke ontmoeting.”

Een fotografisch geheugen dus? Nee, dat bestaat niet.

Hoe kreeg deze beste man het dan voor elkaar, om zijn hele leven lang die mensen, namen (én informatie) te onthouden van iedereen die hij ontmoet – en van wie hij besluit dat ze de moeite waard zijn om te onthouden?

Namen onthouden (zoals Clinton) werkt zo

Je hoeft er dus niet genetisch goed bedeeld voor te zijn. Je hoeft er niet eens aanleg voor te hebben. Namen onthouden is een oefening of gewoonte, die iedereen kan uitvoeren. In 3 stappen.

Stap 1. Luister met aandacht tijdens de ontmoeting

Waar het nu vaak mis gaat, is dat jij vooral bezig bent met focussen op je eigen naam noemen, in plaats van luisteren naar de ander. ‘Wat zei diegene ook alweer dat z’n naam was?’, denk je seconden nadat de ontmoeting voorbij is.

Focus op de naam van de ander, geef het prioriteit, boven alles – adviseert David Badre, professor in cognitie, lunhuïstiek en psychologische wetenschappen aan Brown University:

“Het gaat om prioriteit geven aan wat je opslaat als herinnering. Wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten, maakt ons brein overuren. Er is zoveel waardevolle informatie dat je brein op dat moment bezighoudt.”

Stap 2. Registreer de persoon met aandacht – en link dat aan de naam

Heb niet alleen aandacht voor het moment waarop de ander z’n naam uitspreekt. Heb aandacht voor de hele ontmoeting, en voor de hele persoon die voor je staat. Luister aandachtig, kijk aandachtig, maak oogcontact, voel bewust hoe de handgreep is, registreer bijzondere kenmerken, vraag misschien hoe je de naam schrijft (“Frederique, is dat met een accent op de é’s?”) of waar de naam vandaan komt (“Frederique… Heb je toevallig Franse roots?”) – registreer en neem alles wat opvalt in je op, zoals Clinton dat deed.

“Mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in de verhalen van andere mensen”, schreef hij in zijn biografie ‘My Life’. “Ik heb hen altijd willen leren kennen en begrijpen.”

Of, in de visie van productiviteitsdeskundige Tim Ferriss:

“Als politicus begreep Clinton het verschil tussen tegen mensen praten, of met hen praten. Aandacht was, en is nog steeds, zijn geheime wapen.”

En die oprechte aandacht en registratie, dat kan 10 seconden duren, terwijl je de hand schudt en allebei je naam noemt, maar ook 10 minuten, waarin je steeds meer van de ander te weten komt. Link die geregistreerde gegevens nu aan de naam van de persoon. Hoe opvallender, hoe memorabeler.

Bijvoorbeeld:

  • “Barry heeft een bril.”
  • “Stephanie schudt handen als een stevige kerel van 100 kilo.”
  • “Frederique is geen Francaise.”

De regel die geldt, is in elk geval: hoe meer aandacht je aan een persoon besteedt, hoe beter die blijft hangen – inclusief naam!

namen onthouden Karakteristieke kenmerken: bril, gordijnsjaal?

Stap 3. Herhaal de naam

Vlak na de ontmoeting, blik je – opvallend of subtiel – nog even terug op de persoon. Je kijkt, registreert nog eens en herhaalt de naam. Als het kan hardop (door bijvoorbeeld te zeggen “leuk je te ontmoeten, Frederique!”) of in jezelf (‘dat is niet-Franse Frederique, dat is Barry met de bril, dat is stevige handdruk Stephanie’).

Clinton deed het zonder het te verbergen. Zozeer, dat actrice Gillian Anderson het zich nog kan herinneren:

“Zodra hij bij jou aankomt, pakt hij je hand vast en maakt oogcontact. Nadat hij doorloopt naar de volgende persoon, kijk hij terug naar jou en ‘seals the deal’.”

En dat deed hij niet alleen omdat hij een mooie vrouw zag, flirter als hij was. Hij ‘sealt de deal’ omdat het helpt bij de namen onthouden! Seal die dea dus, direct na de ontmoeting. Of ook nog iets langer daarna – mocht dat nodig zijn.

namen onthouden Hij doet het: de ‘deal sealen’ door namen te herhalen

Wil je namelijk namen onthouden op nog langere termijn dan bijvoorbeeld alleen vandaag, herhaal de naam of namen dan na een dag nog eens. Misschien uit je hoofd, of vanuit je notities – zoals Clinton dat deed. Als student aan Oxford University deed hij het volgende bij elke ontmoeting:

“Wat doe je hier op Oxford, Jeff?”, vroeg Clinton dan.

“Ik ben hier in Pembroke geplaatst via een Fulbright beurs”, reageert Jeff. Clinton schrijf ‘Pembroke’ in zijn boekje, terwijl hij vraagt naar Jeff’s vorige opleiding en zijn major-keuze.

“Bill, waarom schrijf je dit op?”

“Ik ga de politiek in en ben van plan om gouverneur van Arkansas te worden, dus ik hou bij wie ik allemaal ontmoet.”

Misschien wat rigoureus, maar je kunt ook alleen de namen en personen opschrijven die er voor jou het meest toe doen – en je kunt het ook ongemerkt doen, vlak na de ontmoeting, wanneer je kortetermijn geheugen nog actief is.

De naam gaat zo van je kortetermijn (enkele seconden tot minuten, tijdens ontmoeting) naar je langetermijn geheugen (oneindig, bij genoeg herhaling).

Dat wil ik ook leren! (Kan.)

In de 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen leer je meteen bij de aftrap al hoe dat namen onthouden in de praktijk werkt. Alle trainers zijn het levende bewijs dat niet alleen Clinton het kan, maar dat iedereen het kan leren. (Nee, ze zijn niet toevallig allemaal geboren met het namen onthouden gen.) Niet alleen een leuk trucje, maar een manier om met hun volle aandacht naar jou te luisteren en je effectiever op weg te helpen in wat je wil leren. Leer het zelf dus ook, en nog veel meer geheugentechnieken gecombineerd met optimaal snellezen, op de eerstvolgende trainingsdag.

Daan licht met deze video alvast een tipje van de namen-sluier op:

Meer weten over slimme geheugentechnieken?

Lees verder!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons ondere andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Veelgestelde vragen over namen onthouden

  • Waarom is het belangrijk om namen te onthouden?

    Het onthouden van iemands naam toont respect en interesse, wat de basis vormt voor sterke persoonlijke en professionele relaties.

  • Waarom vergeet ik vaak namen direct na een introductie?

    Dit gebeurt vaak omdat we tijdens een introductie meer gefocust zijn op onszelf of op wat we willen zeggen, waardoor de naam van de ander niet goed wordt opgeslagen in ons geheugen.

  • Hoe kan ik beter luisteren om namen te onthouden?

    Richt je volledige aandacht op de persoon die zich voorstelt. Herhaal de naam direct na het horen en probeer deze in het gesprek te gebruiken.

  • Helpt het om een naam te associëren met een beeld?

    Absoluut! Door een naam te koppelen aan een visueel beeld of een kenmerk van de persoon, wordt het gemakkelijker om de naam later te herinneren.

  • Wat als ik de naam niet goed heb verstaan?

    Vraag beleefd om herhaling: “Sorry, ik heb je naam niet goed verstaan. Zou je het nog eens willen zeggen?” Dit toont interesse en zorgt ervoor dat je de naam correct onthoudt.

  • Hoe kan ik namen onthouden in een groepssetting?

    Probeer tijdens groepsintroducties elke naam te herhalen en te associëren met een uniek kenmerk van de persoon. Herhaal de namen in je hoofd of schrijf ze discreet op.

  • Is het effectief om namen op te schrijven?

    Ja, het opschrijven van namen helpt bij het versterken van je geheugen en biedt een referentiepunt voor later.

  • Hoe kan ik mijn geheugen trainen om beter namen te onthouden?

    Oefen regelmatig met geheugentechnieken, zoals het maken van associaties, het herhalen van namen en het visualiseren van de naam in combinatie met het gezicht van de persoon.

  • Wat moet ik doen als ik een naam ben vergeten?

    Wees eerlijk en vraag beleefd: “Het spijt me, ik ben je naam even kwijt. Zou je me deze nog eens willen vertellen?” Mensen waarderen eerlijkheid en het toont dat je hun naam belangrijk vindt.

  • Zijn er hulpmiddelen of apps die kunnen helpen bij het onthouden van namen?

    Er zijn diverse apps en technieken beschikbaar die je geheugen kunnen trainen. Echter, de meest effectieve methoden blijven persoonlijke aandacht, herhaling en het maken van associaties.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog