Einstein bekende ooit dat hij zonder muziek zijn werk nooit voor elkaar had gekregen. Het hielp hem productief en oplossingsgericht denken en zo tot wetenschappelijke doorbraken te komen. Hedendaags brein-onderzoek bevestigt dat dit echt zo werkt, en Einstein dus helemaal gelijk had.
Wat komt aan bod:
“Zonder muziek zou ons leven een vergissing zijn”, zei Friedrich Nietzsche ooit. Een gegeven waarover collega-grootmeester Albert Einstein het met hem eens was. Wat Einstein gezegd zou hebben, als antwoord op Nietzsche: “Zonder muziek zou ons werk een vergissing zijn.”
Ooit vertelde Albert Einstein zijn leerling en vriend Max Wertheimer dat hij nooit op nieuwe ideeën en wetenschappelijke doorslagen was gekomen als hij in logische symbolen en wiskundige vergelijkingen was blijven denken, maar dat beelden, gevoelens en muzikale werken hem daartoe hebben gebracht. (Een uitspraak die Wertheimer later onthulde in zijn wereldberoemde boek ‘Productive Thinking’ uit 1945.)
“Als ik geen natuurkundige was geweest, was ik waarschijnlijk muzikant geweest. Ik denk vaak in muziek. Ik beleef mijn dagdromen in muziek. Ik zie mijn leven in muziek… Ik haal de mooiste dingen in het leven uit de muziek.”, was één van Albert’s aanprijzingen van de muziek, waaraan hij zijn wetenschappelijk inzichten en levensgenot aan te danken had.
Einstein, toch wel het grootste creatief genie van de afgelopen eeuw, gebruikte muziek dus consequent om hem te helpen in zijn (denk)werk. Sterker nog: zonder muziek waren zijn wetenschappelijke onderzoeken en uitvindingen er waarschijnlijk nooit geweest.
Hoe dat kan? Doordat muziek denkprocessen in het rechter gedeelte van ons brein bevordert – het gedeelte dat staat voor oplossingsgericht denken en ‘het grote plaatje’ begrijpen. Daarmee kom je een heel eind verder wanneer je vastloopt in detailgeoriënteerd en logisch (linkerhelft-)denken.
Het grootste genie ter wereld wist dat in de 20e eeuw al – wij zijn er nu officieel pas achter, door de resultaten van verschillende onderzoeken naar dit fenomeen.
Wat muziek met Einstein’s brein deed (en ‘t voor jou kan doen)
Volgens zijn zus Maja liep Albert wel eens vast in zijn wetenschappelijk denkwerk. Wat hij dan deed was naar de piano lopen, een paar noten aanslaan, opstaan en zeggen: “Nu heb ik het.” Probleem – opgelost.
Iets in de muziek zette Einstein’s gedachten op een rijtje en bood hem de verbeeldingskracht en de inzichten die hij nodig had om tot zijn briljante wetenschappelijke resultaten te komen.
Dat iets heeft hij zelf nooit kunnen verklaren. Nu, decennia later, hebben zijn collega’s Parag Chordia, Jonah Lehrer en Daniel J. Levitin dat voor hem gedaan. Een onthulling over de werking van muziek op ons (creatieve) brein.
Dát muziek je probleemoplossend vermogen bevordert, is inmiddels niet alleen een bewering van ene A. Einstein – het is een zekerheid. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben dat in de afgelopen jaren uitgewezen.
Parag Chordia – directeur van het Music Intelligence Lab aan de Georgia Tech universiteit – is één van de belangrijkste onderzoekers van dit fenomeen. Hij onderzocht de neurologische grondslag van het creatieve proces, waarbij muziek de sleutel is. Hij noemt muziek op basis van zijn onderzoeken “een significante, zo niet essentiële, bijdrager aan het ontwikkelen en cultiveren van creativiteit.”
“Om een goede technicus te zijn, om echt innovatieve producten te maken en om wetenschappelijke grenzen te verleggen, moet je brein creatief zijn. Muziek is daarbij geen hulpmiddeltje of afleidingsmanoeuvre, het is essentieel voor je werk en leven.”
Dat komt doordat muziek je brein ontspant, voegt collega-neurowetenschapper en auteur van het boek ‘Imagine’ Jonah Lehrer toe.
“Ontspanning is de sleutel tot creatief en oplossingsgericht denken”, volgens hem.
Hoe dat werkt
Een constant ritme van alpha-golven komt voort uit de rechterhersenhelft, wanneer deze gestimuleerd wordt door muziek, wat resulteert in activatie van die helft; goed voor creatief en oplossingsgericht denken.
“Wanneer ons brein ontspannen is, wanneer die alpha-golven door je brein spoelen, zijn we meer geneigd om de focus naar binnen te verplaatsen. Wanneer we geforceerd tot ideeën of oplossingen proberen te komen focussen we ons op alles dat om ons heen gebeurt.”
Denk aan Einstein die wat op zijn piano pingelde wanneer hij vastliep en zo wél tot inzichten kwam… Rechtstreeks door zijn muziek!
Muziek laat het brein dus lekker natuurlijk dwalen. Iets waar Daniel J. Levitin – eveneens neurowetenschapper en de man achter ‘The Organized Mind’ en ‘This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession” – alles van af weet.
“Muziek is één van de fijnste en meest effectieve manieren om in de ‘dwaal-modus’ van je brein terecht te komen”, zegt Levitin die aan het topic ‘muziek’ een compleet hoofdstuk wijdt in zijn laatste boek (en aanrader!) ‘The Organized Mind’.
Deze zogenaamde ‘dwaal-modus’ van je brein (wanneer je gedachten gewoon natuurlijk verlopen, in plaats van geforceerd) is de staat waarin het verkeert als het niet geleid wordt – de natuurlijke staat van je brein. In deze staat kan je rechterhersenhelft pas echt op volle toeren draaien en je helpen met oplossingen en nieuwe ideeën in je werk. Het enige dat je hoeft te doen om je brein in deze modus te brengen, is de juiste muziek luisteren!
Muziek voor beter denkwerk… maar welke dan?
Welke muziek er precies voor zorgt dat je in die ontspannen modus terecht komt… – dat is geheel aan jou. Brengt metal jouw brein tot rust? Dan luister je naar metal. Ben je meer van de Justin Timberlakes of de Rihanna’s? Kan ook. Klassiek? Hip hop? Trance? Kies maar!
Let er alleen op dat je tijdens creatieve processen waar woorden aan te pas komen muziek met tekst vermijdt. De woorden in songteksten saboteren het taal-gedeelte in je brein, doordat je tegelijkertijd woorden leest of schrijft én naar andere woorden luistert. En je brein kan nu eenmaal niet multitasken.
Dus… Of je nu een complex rapport moet reviseren, met een idee op de proppen moet komen, een presentatie creatief moet insteken, of je een lastig organisatorisch of technisch probleem op je afdeling moet oplossen of dat je dé uitvinding van de eeuw wilt bedenken – muziek helpt je brein vooruit.
Naar de dichtstbijzijnde piano lopen om er een paar toetsen aan te slaan zal niet voor iedereen haalbaar zijn, maar een fijn deuntje aanzetten op je koptelefoon moet wel lukken, toch? Net zo’n goeie truc als die met de piano!
Hoe je het ook doet, volg Einstein’s voorbeeld op – en laat de muziek het werk doen!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog