Ben jij geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling dan mag ‘The Miracle Morning’ van Hal Elrod niet ontbreken op je leeslijst. Elrod belooft je met zijn 6-stappen ochtend routine een miraculeuze start van je (werk)dag — en wie kan dat nou niet gebruiken? Wij lazen het boek voor je en zetten al zijn beste tips en inzichten op een rij. Ken je SAVERS en pas ze toe:
‘The Miracle Morning’: hoe je van jouw ochtend een succes maakt
Wanneer jij je verdiept in persoonlijke effectiviteit en timemanagement merk je al snel dat het onderwerp ‘ochtendroutines’ daarbij niet mag ontbreken. Hoe jij jouw dag start, bepaalt namelijk al snel met welk humeur en productiviteitsniveau je jouw (werk)dag tegemoet gaat.
Rol je namelijk met tegenzin uit bed om vervolgens gehaast te ontbijten en je kinderen naar school te brengen, dan arriveer je zelden in optimale staat op je werk.
En dat sijpelt door in de rest van je dag:
Bij thuiskomt heb je namelijk zelden nog de puf om een goed boek open te slaan (om nog maar te zwijgen over dat rondje hardlopen…). En jouw goede voornemen om te mediteren? Morgen.
Met andere woorden: aan een hoop van de dingen die je eigenlijk wil doen en waarmee je jouw leven drastisch zou verbeteren, kom je niet toe. ‘s Ochtends niet, omdat je lekker warm onder de wol ligt. ‘s Avonds niet, omdat je een lange werkdag erop hebt zitten.
Hal Elrod herkende zich hierin
Ook hij had een druk werkleven en rende van hot naar her. Dat hij hierdoor niet toekwam aan dingen als sporten of mediteren, nam hij voor lief.
Totdat hij stierf.
Elrod werd doodverklaard nadat hij in een verschrikkelijk auto ongeluk verzeild was geraakt en 6 minuten lang klinisch dood was. Wonder boven wonder kwam hij terug en, na het ontwaken van een coma van 6 dagen, besloot Elrod om zijn leven compleet om te gooien:
Hij schreef ‘The Miracle Morning’.
Hoe hij tot dat punt kwam?
‘Om uit te staan uit de dood’, redeneerde hij, ‘hoef je alleen maar te ontwaken’. En dat is waar jij elke ochtend, keer op keer, de kans voor krijgt. Zorg er daarom voor dat je het op de best mogelijk wijze doet.
Zijn boek gaat jou daarbij helpen, zegt hij. Elrod beschrijft een ochtendritueel bestaande uit 6 stappen dat jouw leven zal transformeren. Hoewel het erg Amerikaans is (zoals je kunt opmaken uit zijn origin story) en vooral veel eigen schouderklopjes betreft, lijkt het boek dat inderdaad waar te maken:
Het is tot op heden nog steeds één van de meest gelezen timemanagement boeken. En terecht. Want Hal Elrod’s inzichten – hoe voor de handliggend ze ook mogen zijn – hebben veel mensen aangezet hun ochtenden actiever in te zetten. We slaan de Amerikaanse fluff en tranentrekkerij over en zetten zijn tips voor je op een rij:
Wat is Miracle Morning? Habit stacking op de vroege ochtend
Hoe werkt Miracle Morning nou precies? Nou:
Elrod beschrijft zijn Miracle Morning als een ochtendroutine die bestaat uit het opstapelen van gewoonten; habit stacking. Dit is niets meer dan het kiezen van een aantal goede en gezonde handelingen om ze vervolgens zo vaak uit te voeren totdat het een gewoonte wordt.
Stel dat je bijvoorbeeld meer wil lezen, dan zou je dat kunnen koppelen aan een handeling die je toch al dagelijks doet: ‘nadat ik mijn eerste kop koffie heb genuttigd, lees ik 2 pagina’s’.
Je drinkt de koffie toch al.
Het zit erin gebakken.
Kun je er net zo goed gebruik van maken.
Elrod wil je aansporen om op deze manier je ochtend te transformeren.
Door bepaalde handelingen elkaar op te laten volgen, creëer je een serie aan goede gewoonten. Hierdoor hoef je niet terug te vallen op alleen doorzettingsvermogen en wilskracht.
Dat zorgt er niet alleen voor dat je de handelingen makkelijker volhoudt, je ontwikkelt er ook sneller de routine. Handig, want zo hoef je niet telkens stil te staan bij wat je doet.
Wat zijn Miracle Morning SAVERS? 6 goede gewoonten
Habit stacking kun je met elke handeling doen die je maar wil. Waarschijnlijk doe je dat ‘s ochtends al: ‘na het ontbijt, poets ik mijn tanden’ of ‘na het voorbereiden van mijn lunch, pak ik mijn werktas in’.
Om volgens Elrod een werkelijk wonderbaarlijke ochtend te hebben, zul jij je op andere routines moeten focussen. Namelijk op gewoonten die bijdragen aan je mentale en fysieke gezondheid, geluk en kennis.
Deze 6 helpen daar volgen hem bij:
- Silence (Stilte)
- Affirmations (Affirmaties)
- Visualisation (Visualiseren)
- Exercise (Beweging)
- Reading (Lezen)
- Scribing (Schrijven)
Zoals je ziet vormen deze een mooi ezelsbruggetje: SAVERS.
Wanneer je aan elk iedere ochtend voldoende aandacht schenkt, zul je volgens Hal Elrond een fantastische dag tegemoet gaan. Je hoeft jezelf niet na een lange werkdag nog naar de sportschool te slepen (want dat heb je ‘s ochtends al gedaan!) en ook hoef je je niet druk te maken over je persoonlijke ontwikkeling (want daar heb je ‘s ochtends al tijd aan besteed!).
Kortom: morgenstond heeft goud in de mond. Dit is wat iedere gewoonte inhoudt en hoe je deze optimaal toepast. Ik vertel je er graag meer over in deze video:
1. Silence
De informatie waaraan jij je brein vroeg op de dag aan bloot stelt, kan de toon van de dag zetten. Check daarom liever niet direct bij het ontwaken je telefoon; al dat nieuws, die whatsappjes en e-mails doen zelden iets goeds voor je gemoedstoestand.
In plaats daarvan probeer je na het ontwaken een prikkelvrij moment te nemen; één waarin je aandacht schenkt aan je gedachten, emoties en gevoelens. Dit helpt je rustig ontwaken en geeft jouw een moment ter reflectie.
‘The Miracle Morning’ raadt hiervoor meditatie aan (altijd een goede keuze), maar ademhalingsoefeningen of het nemen van een (koude) douche zijn ook prima opties. Zolang je maar een moment hebt waarin je niets anders doet dan ‘zijn’.
Een vorm van habit stacking zou hierbij kunnen zijn: ‘zodra ik ontwaak, neem ik eerst een paar minuten om mijn gedachten op een rij te zetten’.
2. Affirmations
Het klinkt meteen altijd zo zweverig, maar positieve self talk moet zeker niet onderschat worden. De wijze waarop je tegen jezelf spreekt (en hoe je dus over jezelf denkt) heeft invloed op je zelfvertrouwen, je gedragingen en de acties je je onderneemt.
Neem daarom iedere ochtend een moment om jezelf wat ‘moed’ in te spreken. Je zult je niet alleen positiever en zelfverzekerder voelen, maar het kan ook je doelen en dromen verduidelijken: waar wil jij (komen te) staan?
Het boek raadt je aan om dagelijks een aantal affirmaties (met de hand!) op te schrijven. Hierbij kun je nadenken over wat je wil, waarom je dit wil en welke actie je daarvoor moet ondernemen. Lees dit lijstje vervolgens hardop voor jezelf voor.
‘… na het mediteren, schrijf ik altijd 4 of 5 affirmaties op die ik vervolgens hardop voorlees’.
3. Visualisation
Visualiseren is het broertje van affirmaties; de twee gaan hand in hand. Toch focussen jouw affirmations zich vaak op de langetermijn en is het einddoel vaak nog vaag. Visualiseren helpt je daarentegen duidelijk voor ogen krijgen wat je precies wil en hoe dit er concreet uitziet.
Dat kan op kleine schaal (‘hoe wil ik dat mijn dag er vandaag uitziet?’), maar ook wanneer het aankomt op doelen en ambities (‘hoe wil ik dat mijn carrière eruit ziet?’)
Je kunt dit, net als mediteren, met je ogen gesloten doen. Visualiseer jouw best case scenario en haal echt de details voor ogen: hoe voelt dit, hoe ruikt dit, welke emoties voel ik hierbij?
Het maken van een vision board is hierbij zeker aan te raden, aangezien het je helpt je doelen concreet voor te stellen. Hang ‘m ook zeker op een plekje waar je ‘m geregeld tegenkomt, bijvoorbeeld in de keuken of op je slaapkamer.
‘Wanneer ik klaar met ben affirmeren, sluit ik mijn ogen en stel ik mijn doelen haarscherp voor. Ook bekijk ik mijn visionboard’
4. Exercise
Over de voordelen van voldoende beweging hoeven we het niet te hebben, die spreken voor zich. Door het gelijk vroeg op de dag te tackelen, kom je tenminste aan je dagelijkse beweging toe en verklein je de kans dat je jouw work out (weer) uitstelt.
Welk soort beweging je doet, is aan jou. Rol je yogamatje uit, pump some iron, ga voor stretchoefeningen of kies voor een kort rondje hardlopen. Zolang je maar iets aan beweging doet, ga je al een gezondere dag tegemoet.
‘Mijn visionboard spoort me aan beter in mijn vel te zitten. Dat is waarom ik iedere ochtend tijd vrij maak om te sporten’.
5. Reading
Lezen is vaak wel het laatste waar je na een drukke dag zin in hebt, zeker wanneer het op non-fictie of zware stof aankomt. Helaas verlies je hiermee een kostbaar leermoment. Door bij het ontwaken enkele pagina’s te lezen, gun jij jezelf die nieuwe inzichten en geef je jouw persoonlijke ontwikkeling én kennis een boost.
Wat je leest, is ook weer aan jou. Wij raden je echter aan om ‘s ochtends voor non-fictie te kiezen zodat je waardevolle informatie opdoet. Afhankelijk van je beschikbare tijd, is het namelijk lastig om volledig op te gaan in een meeslepend verhaal. Bewaar zulke dingen liever voor ‘s avonds, ter ontspanning.
‘Na het sporten neem ik wat rust. Ik sla een interessant boek open en lees een vijftal pagina’s.’
6. Scribing
Hieronder kun je vanalles verstaan, van journaling tot aan freewriting of het opschrijven van je doelen. Zolang je maar pen op papier zet en je gedachten en gevoelens uit je hoofd haalt.
Elrod raadt aan om een papier in twee kolommen te verdelen: aan de ene kant ‘Lessen die ik geleerd heb’ en aan de andere kant ‘Nieuwe uitdagingen’. Probeer vervolgens bij beiden enkele zaken op te schrijven. De één is om te reflecteren, de ander voor je uit te dagen.
Natuurlijk kun je jouw scribing-moment ook gebruiken om een gratitude-journal bij te houden. Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent, klein of groot.
Daarnaast is het een idee om een dagboek bij te houden: schrijf op wat je bezighoudt, wat je wil verwerken of hoe je over bepaalde dingen denkt. Een 5-jaren dagboek is daarbij ook een leuke optie.
‘Ik sluit mijn ochtend af met een reflectiemoment; ik schrijf enkele gedachten op en bedenk drie dingen waar ik dankbaar voor ben’.
‘Maaruh, hoe laat moet je voor Miracle Morning opstaan?’
We begrijpen je vraag. Wanneer je bovenstaande gewoontes leest, krijg je het idee dat je om half vier uit de veren moet. Dat hoeft zeker niet.
Volgens Hal Elrond heb je voldoende aan één uur. Zou je 10 minuten per onderdeel uitvoeren, dan kun je de hele ochtend routine makkelijk uitvoeren, nog vóór acht uur.
Natuurlijk is het wel even passen en meten. Je hoeft namelijk echt geen tien minuten naar je vision board te staren. En misschien ben je na vijf minuutjes schrijven ook wel klaar. Hal raadt daarom zelf de volgende duur aan:
- Silence: 5 minuten
- Affirmations: 5 minuten
- Visualisation: 5 minuten
- Exercise: 20 minuten
- Reading: 20 minuten
- Scribing: 5 minuten
Kijk hierbij zeker naar waar jij je goed bij voelt, maar probeer wel aan minstens ieder onderdeel aandacht te schenken.
Durf ook de duur te verlengen en hussel de volgorde om wanneer jij dat praktischer vindt; sport jij liever eerst een half uur om daarna te mediteren, dan mag dat gerust!
Samenvatting Miracle Morning
Ben jij klaar om je leven volledig op de schop te gooien, dan begint dat volgens Hal Elrod bij het aanpakken van je ochtendroutine! Ga voor een Miracle Morning, dat doe je in 6 stappen:
- Silence (5 minuten) — Neem een moment om je gedachten en gevoelens te beschouwen. Meditatie, ademhalingsoefeningen of een (koude) douche kunnen hierbij helpen.
- Affirmations (5 minuten) — Schrijf een aantal affirmaties op en lees ze hardop voor.
- Visualisation (5 minuten) — Sluit je ogen en bedenk je hoe jouw dromen, ambities of je dag eruit zien. Gebruik hier desnoods een visionboard voor.
- Exercise (20 minuten) — Beweeg. Ga hardlopen, enkele yoga-oefeningen of pak gewichten op.
- Reading (20 minuten) — Lees enkele pagina’s uit een (non-fictie) boek.
- Scribing (5 minuten) — Zet je gedachten en gevoelens op papier. Denk na over je doelen, schrijf op waar je dankbaar voor bent of houdt een journal bij.
Door gebruik te maken van habit stacking (een serie maken van goede gewoonten), zul je merken dat je deze ochtend routine makkelijk volhoudt. Vertel jezelf gewoon iedere ochtend opnieuw:
‘Zodra ik ontwaak, neem ik eerst een paar minuten om mijn gedachten op een rij te zetten. Hierna schrijf ik altijd 4 of 5 affirmaties op die ik vervolgens hardop voorlees.
Wanneer ik klaar met ben affirmeren, sluit ik mijn ogen en stel ik mijn doelen haarscherp voor. Ook bekijk ik mijn visionboard’. Deze spoort mij aan beter in mijn vel te zitten. Dat is waarom ik ook iedere ochtend tijd vrij maak om te sporten.
Daarna neem ik wat rust. Ik sla een interessant boek open en lees een vijftal pagina’s. Vervolgens sluit mijn ochtend af met een reflectiemoment; ik schrijf enkele gedachten op en bedenk drie dingen waar ik dankbaar voor ben’.
Jij bent klaar voor de dag (en dat vóór 8 uur!)
Bovenstaande dingen tot een gewoonte maken?
Meer persoonlijke ontwikkeling? Volg een training Timemanagement
Dat je dit artikel leest, toont aan dat je geïnteresseerd bent in in het constant verbeteren van jezelf. Dat juichen we alleen maar toe! Mocht je nou op zoek zijn naar meer manieren, overweeg dan eens een training Timemanagement.
Wanneer je namelijk je tijd kritisch leert bewaken, weet wat jouw prioriteiten zijn en wat wél en niet jouw aandacht verdient, maak je enorme sprongen op het persoonlijke vlak. Woon daarom eens zo’n training bij en ontdekt het effect dat productiviteit op jouw succes kan hebben!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog