Oneindig veel manieren om nieuwe informatie tot je te nemen: je woont een seminar bij, leest een boek, kijkt een documentaire of luistert naar een podcast. Om maar wat te noemen. Maar wat doe je met die nieuwe opgedane informatie? Hoor of kijk je het aan om het later weer te vergeten? Of leg je het vast? Zodat je er op een later moment nog eens doorheen kunt lopen, ter opfrissing? Als je slim bent, dat laatste. Dan breng je informatie in kaart. Met een mindmap. Dit is hoe je er een in 5 stappen maakt.

Brein denkt niet lineair. Leg informatie dan ook niet zo vast

Je bent vast bekend met het principe van een mindmap; zo’n woordspin waarbij je in het midden een term zet en daaromheen begrippen die daarmee te maken hebben. Die verbind je dan door lijnen te trekken. Erg simpele, misschien zelfs kinderlijke manier om informatie vast te leggen, niet? Toch gaat er een geweldig stukje breinwetenschap schuil achter deze op het eerste oog simpele manier van noteren:

Kijken we namelijk naar het brein, dan zien we dat het niet gemaakt is om grote hoeveelheden informatie te onthouden. Of te organiseren. Goed, je kunt je brein dan een handje helpen door informatie vast te leggen in een puntsgewijs lijstje of door een samenvatting te maken, maar dat is eigenlijk alleen een goede eerste stap.

Indien je verder niets doet met je “horizontale” aantekeningen, blijft je brein achter met een grote onoverzichtelijke massa aan informatie. Want ondanks dat jij het misschien handig vindt om informatie van links naar rechts te lezen, heeft dat niet de voorkeur van je brein. Die denkt niet horizontaal.

Nee, jouw brein maakt connecties aan de hand van onderlinge verbindingen, met associaties en connecties. En dat proces verloopt niet via nette bulletpoints, maar kris kras door elkaar.

Indien je informatie dan ook netjes wil organiseren, doe je er goed aan ook op die manier te werken: met verbindingen en associaties. Geen ellenlange zinnen opschrijven of lijstjes maken, opsommingen of tabellen, dus. Die werken prima om de informatie even kort in kaart te brengen, maar niet om het grote geheel te zien. Zeker wanneer je werkt met meerdere naslagwerken of bronnen aan informatie. Je wil dan in één keer het geheel kunnen overzien.

Mindmap maken 1

De 6x waarom een mindmap fantastisch is voor je brein

Werk daarom op de manier zoals het er ook in je hoofd aan toe gaat: beeldend, associërend, met vertakkingen en onderlinge connecties.

Dat is wat je met een mindmap doet: een grote hoeveelheid complexe informatie op een beeldende manier vastleggen door te werken met associaties, beelden, kleuren en symbolen.

Op die manier heeft je brein er daadwerkelijk iets aan. Die informatie kan het tenminste verwerken en onthouden.

  1. Ineens ziet het in één oogopslag de structuur van een boek, seminar of een verzameling aan naslagwerk.
  2. Informatie is niet langer abstract, maar wordt tastbaar en visueel. Hierdoor kun je hoofd- en bijzaken beter onderscheiden.
  3. Door gebruik te maken van kleuren, symbolen en afbeeldingen, versterk je informatie of ideeën. Dat zorgt voor een helder mentaal plaatje.
  4. Je onthoudt hierdoor de stof ook beter. Concrete zaken zijn namelijk makkelijker te onthouden dan vage abstracte ideeën.
  5. Een mindmap maken dwingt je na te denken over wat je nou zojuist las. Hierdoor moet je moeite doen en daadwerkelijk over de stof nadenken. Je begrijpt de stof daardoor beter.
  6. Daarnaast leg je hierdoor nieuwe verbanden die weer nieuwe ideeën en gedachten kunnen triggeren. Fantastisch voor je creativiteit. Wie weet welke nieuw ontdekkingen je doet?

Met andere woorden:

Het maken van een mindmap is gewoon een fantastische manier om grote hoeveelheden (nieuw) informatie overzichtelijk vast te leggen. Je overziet de informatie beter en  kunt orde en structuur aanbrengen in wat wel of niet belangrijk is. Daarnaast dwingt het je na te denken en de stof in eigen woorden te formuleren. Hierdoor onthoud je de stof niet alleen beter, je begrijpt het ook beter. En omdat je associeert stuit je sneller op nieuwe en verrassende ideeën. 

Een mindmap is de go to noteertechniek, ongeacht of je nou wil brainstormen over een nieuw project, een interessant management boek wil samenvatten of een project uiteen wil zetten.

Mindmap maken 1

Hoe doe je dat nou? Mind mapping in 5 simpele stappen

In principe kun je overal een mindmap maken: in je kladblok, op een whiteboard of zelfs op de achterkant van een servetje indien je iets te binnen schiet. Je zet simpelweg het onderwerp in het midden en knalt daaromheen alle associaties die je daarmee hebt.

Maar indien je het slim wil aanpakken en daadwerkelijk ook op een later moment nog iets aan je mindmap wilt hebben, doe je het lekker digitaal. Zo kun je ook allerlei links, plaatjes en kleuren toevoegen en versleep je makkelijk de “poten” van de mindmap — vergemakkelijkt het associëren en leggen van nieuwe verbanden.

Er zijn tal van online mindmapping-tools die jou  daar graag bij helpen. Zelf geven we de voorkeur aan Mindmeister (geen banden mee, vinden we gewoon fijn werken). Mindmeister is een gratis online mindmap-site waarmee je binnen enkele clicks een mindmap opzet en opslaat. Doe je dat veelvuldig, overweeg dan een betaald account (mogelijkheid tot opslaan van meer mindmaps).

Goed, en dan? Je hebt je mindmapping-manier gekozen (digitaal of op papier). Nu ga je aan de slag:

Let op

Laten we even van een simpel voorbeeld uitgaan: je moet een open dag organiseren voor het bedrijf. We gaan er hier dus vanuit dat de informatie al in je hoofd zit. Je maakt dus geen mindmap aan de hand van een boek, een onderzoek of seminar dat je volgt. We houden het even simpel zodat je de beginselen van een mindmap leert. Later kun je deze stappen toepassen op complexere materie.

Stap 1. Doe een gedachtendump

Je schrijft alles uit je hoofd dat ook maar iets te maken heeft met het project “Open Dag”. Denk aan grote zaken zoals het uitnodigen van sprekers, maar ook aan kleine dingen zoals het huren van een beamer. Neem daar even een kwartiertje voor en schrijf alles dat jou te binnen schiet op. Maak je niet druk over de volgorde of over de hoe-en-wat; dat komt allemaal later.

Mindmap maken 1

Stap 2. Je onderscheidt hoofd- en subthema’s

Er ligt nu een bonte verzameling aan informatie voor je. Enige structuur ontbreekt nog, dat is prima; die gaan we nu aanbrengen.

Denk na over de overkoepelende zaken; de hoofdthema’s. Kun je bepaalde dingen onderbrengen in één categorie? En kun je daar subthema’s aan koppelen? Neem bijvoorbeeld “Eten & Drinken”; daar kunnen een hoop zaken onder vallen zoals “inventariseren diëten” en “inventariseren vegetariërs”. Of het hoofdthema “Promotie”. Alles dat te maken heeft met marketing kun je daar onderbrengen. “Flyers ontwerpen en drukken” kan hierbij een subthema zijn.

Om het visueel aantrekkelijk en overzichtelijk te houden voor je brein, is het slim om iedere categorie een eigen kleur te geven of een symbool dat je associeert met die aftakking. Door het aanbrengen van deze categorieën wordt je mindmap langzaamaan overzichtelijk. Iets dat met een simpel lijstje of samenvatting niet het geval zou zijn.

Mindmap maken 1

Stap 3. Je vult de mindmap aan met aanvullende informatie

Nu je naar de mindmap kijkt, zie je ineens dat je dingen bent vergeten. Je hebt zaken over het hoofd gezien. In deze stap vul je dat aan. Ga iedere vertakking af en bedenk of dit de volledige informatie bevat of dat er iets ontbreekt. Desnoods voeg je extra categorieën toe.

Neem bijvoorbeeld het “inventariseren van vegetariërs”; er zijn misschien ook nog mensen die een voedselallergie hebben. Die mag je ook niet vergeten. Je vult de mindmap daarom aan.

Mindmap maken 1

Stap 4. Je bepaalt de volgorde van de punten

In principe is je mindmap nu klaar, maar wanneer je echt het onderste uit de kan wilt halen, gebruik je de vierde stap om een stukje time management aan je mindmap toe te voegen.

Denk na over wat voor jou het belangrijkste is: wat moet als eerste opgepakt worden? En daarna? En dan? Door de “poten” te verslepen kun je eenvoudig de boel prioriteren. Doe dat kloksgewijs. Voeg er desnoods cijfers aan toe. Dingen die extra belangrijk zijn of die je in de gaten wil houden kun je voorzien van opvallende kleurtjes of een symbool — valt ‘t extra op.

Mindmap maken 1

Stap 5. Je organiseert de informatie die erbij hoort

The finishing touches, ook wel. In deze laatste stap voeg je zaken toe die de boel verduidelijken, bijvoorbeeld afbeeldingen, links of documenten. Denk in dit voorbeeld aan een link naar de website waar je een beamer kunt huren. Ga ook hier iedere vertakking af en bepaal of er nog aanvullende informatie nodig is of dat je mindmap compleet is.

Mindmap maken 1

Dus

Nou is dit voorbeeld natuurlijk heel simpel, maar ook (en juist) wanneer het op complexe informatie aankomt – dat kan een project zijn dat je leidt, maar ook het samenvatten van een paar naslagwerken – is een mindmap een breinvriendelijke methode om structuur en overzicht aan te brengen in een tsunami van informatie. Het helpt je de informatie op één overzichtelijke plek vast te leggen en aan te vullen. Zo kun zie je in één oogopslag wat belangrijk is én begrijp en onthoud je de stof beter.

Indien je mindmapping gebruikt om projecten te managen, zet je eenvoudig een stappenplan waarmee je de samenwerking tussen jou en anderen vergemakkelijkt. De mini scrum gaat hier verder op in. Lees het artikel of volg onze 1-daagse training Time Management.

Daar gaan we namelijk verder in het op het behapbaar maken van projecten. Daarbij leer je ook hoe je de concrete stappen vastlegt in één waterdicht time mangement systeem. Zo verwerk je de informatie niet alleen, je kunt er ook daadwerkelijk productief mee aan de slag! Meer over deze training Time Management vind je hier.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog