Als je elke dag met elkaar op kantoor zit, weet je haast vanzelf wat er speelt en waar je collega’s mee bezig zijn. Bij samenwerken op afstand gaat dat net even anders. Je partner of enthousiaste huisdier is je nieuwe kantoorgezelschap, en je echte collega’s spreek je een stuk minder. Hoe zorg je dan toch voor medewerkersbetrokkenheid? Met deze 6 tips bewaak je jouw band met het team en het bedrijf.
Wat komt aan bod?
- Waarom is medewerkersbetrokkenheid zo belangrijk?
- Hoe zorg je voor betrokkenheid bij thuiswerken?
- 1. Blijf met je collega’s in contact
- 2. Plan koffie-afspraken
- 3. Blijf feedback geven (positief én negatief)
- 4. Vraag naar het eindresultaat
- 5. Houd suggesties niet voor je
- 6. Blijf jezelf ontwikkelen
- Veelgestelde vragen over medewerkersbetrokkenheid
Waarom is medewerkersbetrokkenheid zo belangrijk?
Betrokken medewerkers hebben een hogere productiviteit, een grotere intrinsieke motivatie voor het werk dat ze doen en leveren ook betere prestaties. Maar misschien wel nog belangrijker: ze beleven meer plezier aan hun werk en zoeken daardoor minder snel naar een nieuwe baan. Een heleboel voordelen van betrokken medewerkers dus – voor de organisatie en het team, maar ook voor jou persoonlijk.
De betrokkenheid-betekenis is namelijk als volgt: je voelt je persoonlijk verbonden met je werk en met de organisatie en haar missie of doelen. Daardoor heb je niet het idee dagelijks alleen maar een takenlijst af te vinken, maar voelt het alsof jouw werk echt van toegevoegde waarde is voor het grotere geheel.
Je werkt niet alleen voor het salaris dat op je rekening wordt gestort, maar werkt vooral vanuit intrinsieke motivatie. Je staat achter het bedrijf, hebt het gevoel hier onderdeel van te zijn en voelt je gezien en gewaardeerd.
Hoe zorg je voor betrokkenheid bij thuiswerken?
Wanneer je dagelijks met je collega’s op kantoor zit, samen aan projecten werkt en elkaar bij het koffiezetapparaat van de laatste updates en roddels op de hoogte houdt, creëert dat al snel een teamgevoel. Je hebt eerder het idee samen een prestatie te leveren, in plaats van ieder voor zich.
Op afstand van elkaar werken aan je eigen keukentafel kan dat idee van een teamgevoel in de weg zitten. Nu de dagelijkse lunches wegvallen en je de koffiezetapparaatgesprekken vooral met je eigen partner of met de hond of kat voert in plaats van met collega’s, kun je je ook wat verloren voelen. Je hebt misschien geen idee wat er verder speelt in de organisatie.
Gelukkig hoef je ook bij thuiswerken niet op een eilandje te zitten. Je kunt zelf jouw gevoel van medewerkersbetrokkenheid vergroten. Dat lukt je met deze 6 tips.
1. Blijf met je collega’s in contact
Ook al zie je elkaar niet dagelijks, dat hoeft contact met je collega’s niet in de weg te staan. Het kan vooral helpen om soms de e-mail te laten voor wat het is.
Hoe handig e-mail voor het werk ook is, soms zijn andere communicatievormen efficiënter én persoonlijker.
Als jij bijvoorbeeld een collega een taak wil geven, dan kun je diegene een e-mail van een A4’tje lang sturen met uitleg. Maar dat kost jou heel veel schrijftijd, kost je collega heel veel leestijd (en waarschijnlijk eerst het nodige uitstelgedrag, omdat hij er niet om staat te springen door die lange mail heen te ploegen) en het weerhoudt jullie van echt contact. In zo’n geval kun je dus beter een meeting inplannen.
Een handige tip uit het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ die we je niet willen onthouden: start een 1:1-lijst. Noteer daarop per collega alle verzoekjes of vragen die je voor diegene te binnen schieten. Plan zodra je een aantal dingen op de lijst hebt staan een meeting in waarin je alle vragen tegelijk voorlegt. Dan heb je waardevol 1-op-1-contact en hoef je elkaar daarvoor niet meerdere keren onnodig te storen.
2. Plan koffie-afspraken
Naast de werkbespreekdingen, is ook het bespreken van ditjes en datjes heel prettig voor een gevoel van betrokkenheid op de werkvloer. Waar houden jouw collega’s zich nu eigenlijk mee bezig op het werk? Hoe vergaat het je collega die met zijn pasgeboren baby nu vast elke dag in de poepluiers zit? En wat spoken je collega’s zoal uit in hun weekenden?
Dat zijn stuk voor stuk vragen die je normaal aan de lunchtafel zou stellen, maar waar ook een digitale lunch of koffieafspraak prima geschikt voor is.
Plan daar een paar keer in de week een moment voor, tijdens de lunch of ergens tussendoor. Dat helpt je om een goede relatie met je collega’s te behouden, en is ook gewoon leuk om te doen.
Tips nodig voor meer uren in een dag?
Denk je nu: “Tijd voor koffiedates, waar háál ik dat vandaan?” Volg dan Tijdwinst.com of Björn op Instagram. Daar vind je dagelijks handige tips om meer tijd over te houden door effectiever te werken en je agenda zelf goed te bewaken.
3. Blijf feedback geven (positief én negatief)
“Jeetje, goed gedaan zeg!” is iets wat er op kantoor waarschijnlijk sneller uitfloept dan wanneer je elkaar vooral via e-mail spreekt. Toch is het heel belangrijk om je complimenten niet in te slikken als je vanuit huis werkt. Positieve feedback is motiverend voor je collega’s en draagt bij aan jullie band.
Onderzoek van John Zenger en Joe Folkman onder meer dan 8.000 leiders wereldwijd laat zien dat positieve feedback meer effect sorteert dan negatieve feedback, ondanks dat vaak het tegenovergestelde wordt gedacht. Je maakt je collega’s er meer intrinsiek gemotiveerd mee en het zorgt ervoor dat ze op andere momenten beter met eventuele negatieve feedback kunnen omgaan.
Daarnaast is het wel goed om ook irritaties te blijven uitspreken én om mogelijke verbeterpunten bij collega’s terug te geven als je verwacht dat ze daar iets mee kunnen. Dat verbetert jullie onderlinge samenwerking en voorkomt dat je je gaat afzonderen van irritatie-opwekkende collega’s.
Breng je feedback wel constructief en duidelijk over. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de ik-ik-jij-methode of volgens de 4 G’s.
4. Vraag naar het eindresultaat
Werken doe je niet alleen om dagelijks trots een hele reeks vinkjes op je takenlijst te zetten. Je doet het met een groter doel voor ogen. Je helpt de organisatie verder met wat je doet en draagt bij aan de gezamenlijke resultaten. Om je medewerkersbetrokkenheid te vergroten, is het fijn om te weten wat precies jouw toegevoegde waarde is voor het grotere geheel.
Welke bijdrage lever jij als persoon aan het team? Wat doet jouw werk ertoe voor de organisatie? En ook: wat is er in de resultaten terug te zien van het werk dat jij dagelijks doet? Daar weet van hebben, zal helpen om je meer betrokken te voelen bij de organisatie en de doelen.
Informeer bij je leidinggevende hoe het ervoor staat met een bepaald project, wat er met jouw ideeën is gedaan of hoe het eindresultaat is geworden. Of vraag je collega’s, die er ook bij betrokken zijn, om je op de hoogte te houden.
5. Houd suggesties niet voor je
Heb jij zelf leuke ideeën om het teamgevoel te verbeteren bij thuiswerken? Of merk je dat bepaalde dingen je tegenstaan in de organisatie? Blijf er dan niet in je eentje mee zitten, maar spreek ze uit naar je leidinggevende toe. Omdat de betrokkenheid van medewerkers bij veel hr-afdelingen tegenwoordig hoog op de agenda staat, bestaat de kans dat jouw organisatie daar al middelen voor heeft. Een medewerkersenquête, brainstormsesies of koffieuurtjes met het management bijvoorbeeld. Maar als die er niet zijn, kun je daar ook zelf het voortouw in nemen.
Draag jouw ideeën aan om de organisatie vooruit te helpen. Wees niet bang om ongebruikelijke suggesties te doen of een meeting met je werkgever te plannen.
Als je jouw ideeën overtuigend weet te brengen, bestaat de kans dat er daadwerkelijk iets mee wordt gedaan.
6. Blijf jezelf ontwikkelen
Veel organisaties houden zich nog te weinig bezig met de talenten van hun medewerkers (en het vergroten daarvan). Dat blijkt uit onderzoek van Robert Kegan, die als psycholoog is verbonden aan Harvard University. Dat gebrek aan aandacht voor talenten zou volgens Kegan zelfs de reden zijn dat het aantal burn-outs tegenwoordig de pan uit rijst.
Je kunt niet alleen mentaal uitgeput raken doordat je structureel te veel op je bordje krijgt en geen nee kunt zeggen. Het kan er ook mee te maken hebben dat je juist te weinig uitgedaagd wordt en onder je kunnen presteert. Niets zo demotiverend als dat!
Merk je dat je hier last van hebt? Ga dan met je leidinggevende in gesprek en zoek naar een oplossing. Vraag bijvoorbeeld of je cursussen mag volgen om je verder te ontwikkelen.
Volg je een cursus samen met je teamleden? Dan is het meteen een mooie manier om de gezamenlijke medewerkersbetrokkenheid te vergroten.
Volg bijvoorbeeld een cursus feedback geven om te leren constructieve feedback te geven en te ontvangen. Of kies voor een cursus timemanagement, waarin je leert hoe je in minder tijd meer gedaan krijgt. En wil je je gespreksvaardigheden in allerlei situaties vergroten? Dan is een cursus gesprekstechnieken een aanrader.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over medewerkersbetrokkenheid
Betrokkenheid op de werkvloer (ook wel: employee engagement) is voor veel leidinggevenden en hr-afdelingen een belangrijk thema. Maar ook jij als werknemer kunt er iets aan doen om je meer betrokken te voelen bij het team, het werk en de organisatie. Hoe je dat doet, heb je hierboven uitgebreid kunnen lezen. Maar misschien zit je nog met een paar vragen of wil je het gewoon nog eens samengevat zien.
Daarom hieronder de antwoorden op de meest veelgestelde vragen rondom betrokkenheid op de werkvloer.
-
Wat is betrokkenheid?
Betrokken mensen voelen zich verbonden met het grotere geheel. Ze identificeren zich met de doelen, waarden en idealen van een organisatie. Het werk dat ze doen, doen ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor bijvoorbeeld de klanten of de organisatie als geheel. Dat is de algemene betrokkenheid-betekenis.
-
Wat is medewerkersbetrokkenheid?
Betrokkenheid van medewerkers gaat erover dat medewerkers ergens willen werken omdat ze zich verbonden voelen met de organisatie en met hun werk. Ze kijken niet alleen naar hun eigen takenpakket, maar ook naar het grotere geheel (hoe draagt hun werk bij aan de missie en doelen van het bedrijf?). Daardoor zijn ze intrinsiek gemotiveerd om te doen wat ze doen.
-
Hoe verhoog je de medewerkersbetrokkenheid?
Voor het antwoord op die vraag zit je hier precies op de juiste plek. Dit hele artikel gaat over hoe je als medewerker jouw medewerkersbetrokkenheid kunt vergroten. Een paar belangrijke tips zijn met je collega’s in contact blijven (ook online), feedback geven, vragen naar updates over projecten en ook suggesties aan je baas doorgeven in plaats van ze voor je te houden.
-
Hoe zorg je voor betrokkenheid?
Leidinggevenden kunnen een belangrijke rol spelen in het vergroten van de betrokkenheid van medewerkers, bijvoorbeeld door (online) teammeetings op te zetten en met hun medewerkers in gesprek te blijven. Als medewerker is het belangrijkste wat je kunt doen meetings inplannen (in plaats van alles via e-mail te doen), feedback geven en updates geven over waar jij mee bezig bent en andersom ook vragen naar updates van anderen.
Volg een training thuiswerken
Merk jij dat je het thuiswerken lastig vindt, dat je thuis minder resultaatgericht bezig bent of dat je het contact met collega’s mist? Of zijn er andere dingen waar je tegenaan loopt?
Meld je dan aan voor onze training thuiswerken. Lijkt het je leuk om voor deze training weer eens met je collega’s samen te komen op kantoor (#teambuilding!)? Dan kun je je leidinggevende ook voorstellen om de training in-company te doen. Nog leuker!
Na afloop heb jij onder meer een betere werk-privébalans, ervaar je minder stress, werk je meer zelfsturend en kun je beter samenwerken op afstand met je collega’s. Dat laatste zorgt dan ook weer voor een grotere medewerkersbetrokkenheid. Bij jou én je collega’s.
Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog