Elke leidinggevende wil hetzelfde: medewerkers die niet alleen werken voor de maandelijkse salarisstrook, maar die oprecht betrokken zijn. Ze identificeren zich met het bedrijf en kunnen zich vinden in de idealen. Een mooier droomscenario kun je als leidinggevende niet hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar en kun je de medewerkersbetrokkenheid vergroten? ‘t Is simpeler dan je denkt.
Wat is medewerkersbetrokkenheid?
Medewerkersbetrokkenheid houdt in dat jouw medewerkers zich emotioneel verbonden voelen met het bedrijf. Dat klinkt misschien wat zweverig. Concreet is de betrokkenheid-betekenis dat jouw medewerkers zich identificeren met de doelstellingen en de missie van de organisatie en dat ze zich daar persoonlijk voor willen inzetten. Niet alleen omdat je ze maandelijks met een mooi bedrag aan salaris verblijdt, maar vooral omdat ze zich persoonlijk onderdeel voelen van de organisatie.
Waarom zijn betrokken medewerkers zo belangrijk?
Met medewerkers die vooral achterover leunen in afwachting van de maandelijkse pay day kom je helaas niet ver. De resultaten van een team vallen of staan bij medewerkers die gemotiveerd zijn. En die motivatie bereik je deels door medewerkers betrokken te laten zijn bij het bedrijf.
Er zitten vele voordelen aan betrokken medewerkers. Medewerkers die zich betrokken voelen, kijken naar het grotere geheel. Ze zitten niet op hun eigen eilandje, maar houden altijd de missie van de totale organisatie voor ogen. Daarom betrekken ze er ook eerder collega’s bij in plaats van alles op eigen houtje te doen.
Verder hebben betrokken medewerkers een hogere productiviteit, mede doordat ze een grote intrinsieke motivatie hebben om zich in te zetten voor de organisatie. Dat alles leidt dan weer tot betere prestaties. Oh ja, en ook tot medewerkers die minder snel op zoek gaan naar een andere baan, omdat ze zich juist met jouw organisatie verbonden voelen.
Kortom: win-win-win-win-win!
Je medewerkersbetrokkenheid verhogen, zo doe je dat!
Maar hoe krijg je het voor elkaar dat jouw medewerkers zich vól inzetten voor je bedrijf en zich betrokken voelen? Het antwoord op die vraag zal je verbazen.
Het eerste waar mensen vaak aan denken is de extrinsieke motivatie van medewerkers aanwakkeren. Strooien met salarisverhogingen, bonussen, vele extra vakantiedagen, onvergetelijke vrijmibo’s of superdeluxe kerstpakketten – het zijn zomaar wat dingen die worden genoemd om medewerkers aan je te binden. Maar werkt dat wel echt?
Nee dus.
Het budget voor al die “lokkertjes” kun je mooi in je zak houden om aan andere dingen uit te geven. Medewerkersbetrokkenheid vergroten zit ‘m in heel andere dingen. Met dit soort externe prikkels geef je medewerkers een tijdelijke beloning. Een appeltje voor de dorst. Maar je betrekt daarmee je medewerkers niet blijvend bij je organisatie; daar is wat anders voor nodig.
Waar het werkelijk om gaat? Geef je medewerkers het gevoel dat hun bijdrage ertoe doet, dat je hun inzet waardeert en betrek ze bij wat je doet en waarom je dat doet.
De onderstaande 4 tips gaan je daarbij helpen.
1. Geef positieve én negatieve feedback
Laat het salaris niet de enige blijk van waardering zijn naar je medewerkers toe. Complimenten geven is belangrijker dan je wellicht denkt. Bewaar complimenten niet tot het functioneringsgesprek en gebruik ze ook niet om negatieve feedback mee af te zwakken (“Maar verder doe je het wel heel goed, hoor!”). Nee, geef positieve feedback op het moment zelf, spontaan, zodra je iets observeert wat een compliment verdient.
Máár het bovenstaande verdient een kleine kanttekening. Je medewerkers willen niet dat jij enkel met complimenten strooit. Bijna elke medewerker wil ook groeien. Dat betekent dat je soms ook – op een constructieve manier! – laat weten wat er beter kan. Zie je bijvoorbeeld dat een teamlid moeite heeft met nee zeggen en daardoor vaak in de knoei komt met zijn agenda? Zeg dit dan eerlijk (en tip ‘m eventueel het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ om van dat niet-helpende gedrag af te komen).
Als je je feedback netjes brengt volgens bijvoorbeeld de ik-ik-jij-methode, dan zal je medewerker zich minder snel aangevallen voelen.
Een goed uitgangspunt is dit: geef 80% positieve feedback en 20% opbouwende feedback waarmee je iemand iets leert.
2. Laat ieders bijdrage aan het eindresultaat zien
De medewerker die de laatste puntjes op de ‘i’ zet voor een project heeft vaak veel meer zicht op het eindresultaat dan iemand die aan het begin kort was aangehaakt. Om je medewerkersbetrokkenheid te vergroten, moet je laten blijken dat ieders werk aan het project van toegevoegde waarde is.
Naast welgemeende complimenten uitdelen, vraagt dit er ook om dat je betrokken medewerkers het eindresultaat laat zien. Heeft iemand uit je team bijvoorbeeld het concept bedacht voor de nieuwe marketingcampagne? Laat diegene dan ook meegenieten van het eindresultaat, zodat hij wéét dat met zijn idee iets is gedaan.
Krijg je websitestatistieken onder ogen en zie je dat een artikel geschreven door een teamlid het bijzonder goed doet? Stuur de statistieken dan naar hem door, en laat weten hoe belangrijk zijn werk is geweest voor de mooie resultaten.
Ook tussentijdse updates doen het goed. Het is heel simpel: de betrokkenheid verhogen vraagt erom dat je medewerkers betrekt en op de hoogte houdt. Zowel voor, tijdens als na het project. Zo hebben ze niet het gevoel vanaf hun eigen eiland dagelijks aan taken te werken, maar laat je hen ook het grotere geheel zien.
Geef trouwens ook updates als dingen minder goed gaan. Het is beter om daar meteen eerlijk over te zijn dan dat je uiteindelijk maanden later een slechtnieuwsgesprek voert.
3. Vraag zelf om feedback
Het blijkt uit onderzoek dat zo’n 70% van de verschillen tussen organisaties qua employee engagement te maken heeft met hoe goed of niet de manager is. Je speelt als leidinggevende dus een cruciale rol bij het behalen van medewerkersbetrokkenheid.
Dat de gemiddelde medewerker blijer wordt van vrijheid dan van controle, zal geen verrassing voor je zijn. Dat het belangrijk is om te werken aan een goede relatie met je medewerkers ook niet. Wat kun je dan wel aanpassen als leidinggevende om de betrokkenheid van je medewerkers te verhogen?
Heel simpel: vraag het je medewerkers. Niemand weet dit zo goed als de mensen die dagelijks voor jou aan het werk zijn. In plaats van enkel feedback te geven, is het ook belangrijk om feedback te ontvangen. Wat vinden jouw medewerkers dat beter kan? Wat missen ze? En wat waarderen ze juist aan jou?
Nu bestaat de kans dat het voor je medewerkers onwennig voelt om jou te beoordelen. Faciliteer daarom zelf een feedbackmoment. Creëer daarvoor een veilige context, schiet niet meteen in de verdediging als je kritiek ontvangt, luister actief en toon begrip. En liever nog: doe iets met de feedback. Dit geeft je teamleden het gevoel dat hun mening ertoe doet. Dat kan dan weer de betrokkenheid vergroten.
Naast feedback op jou persoonlijk, kun je ook denken aan een enquête over het bedrijf. Neem bijvoorbeeld twee keer per jaar bedrijfsbreed een enquête af waarin je medewerkers laat meedenken over verbeterpunten. Rapporteer over de resultaten en laat het ook blijken als met sommige resultaten iets is gedaan.
4. Versterk het teamgevoel (júist bij thuiswerken)
Medewerkersbetrokkenheid gaat er niet alleen over dat medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie. Het is óók belangrijk dat ze zich betrokken voelen bij het team en een goede relatie hebben met hun collega’s.
Dat kan een uitdaging zijn nu steeds meer organisaties thuiswerken omarmen. Want hoe blijf je met elkaar in contact als iedereen aan zijn eigen keukentafel zit? Jij als leidinggevende kunt er wat aan doen om het teamgevoel te behouden.
Een paar tips:
- Doe niet alles per e-mail. Hoe handig e-mail ook lijkt, het is niet voor alles het beste communicatiemiddel. Plan bijvoorbeeld ook eens een meeting in om toelichting te geven in plaats van een ellenlange mail richting je collega te sturen.
- Ga met je medewerkers in gesprek. Ook over niet-werkdingen. Hoe druk je ook bent, ga soms met elkaar lunchen. Vraag of je medewerkers een fijn weekend hebben gehad. Informeer hoe het ervoor staat met de grootste verbouwing van die ene collega. Laat blijken dat jouw medewerkers hier niet alleen zitten als productiviteitsmachine, maar dat je ze ziet als persoon.
- Plan Teams/Google Meet/Zoom-sessies in met het team. Een wekelijkse update over lopende projecten is bijvoorbeeld een goed idee. Zo weet iedereen waar de anderen mee bezig zijn en bij wie ze moeten zijn voor bepaalde vragen.
- Laat je teamleden samen trainingen volgen. Een cursus timemanagement bijvoorbeeld. Daar hebben je medewerkers een stuk meer aan dan aan een middagje suppen samen, je laat ermee zien dat je investeert in hun groei (goed voor de betrokkenheid van je medewerkers!) en je helpt je medewerkers er ook nog mee om voortaan met minder stress en meer plezier aan het werk te gaan. (Tip: volg ook zeker het Tijdwinst.com-account op Instagram voor gratis tips over timemanagement.)
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over medewerkersbetrokkenheid
Betrokkenheid op de werkvloer, dát wil je als leidinggevende. Door dit artikel weet je inmiddels dat dat niets te maken heeft met royale salarissen en duurbetaalde lease-auto’s, wél met je medewerkers waarderen en hen zich betrokken laten voelen bij de organisatie. Dán profiteer je van de vele voordelen van betrokken medewerkers. Meer vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden een paar veelgestelde vragen:
-
Wat is betrokkenheid?
Betrokkenheid op de werkvloer houdt in dat mensen zich verbonden voelen met de organisatie en met het werk dat ze doen. Externe beloningen als salaris en bonussen zijn niet hun enige reden om hier te werken; ze voelen zich gewaardeerd en belangrijk, en identificeren zich met de organisatie. Daardoor blijven ze bijvoorbeeld langer hier werken en zijn ze meer intrinsiek gemotiveerd.
-
Hoe verhoog je de medewerkersbetrokkenheid?
Dit artikel over de betrokkenheid verhogen heeft al laten zien dat dat anders gaat dan vaak wordt gedacht. Het zit ‘m vooral in kleine dingen: je medewerkers laten meebeslissen, feedback laten geven en ook laten zien dat hun ideeën een verschil maken in de organisatie. Verder is het belangrijk dat je medewerkers zien hoe hun werk bijdraagt aan het resultaat.
-
Hoe zorg je voor betrokkenheid?
Betrokkenheid verhogen in het algemeen doe je door te voorkomen dat mensen op een eigen eiland blijven zitten. Betrek ze bij het grotere geheel. Vertel waar je met het team en de organisatie naartoe gaat. Geef updates over projecten, ook als die minder soepel verlopen, en sta ook open voor feedback. Door dat alles zullen je medewerkers zich meer betrokken voelen.
Help jij je medewerkers groeien met een training?
Betrokken medewerkers kun je op nóg een manier bereiken: investeer in hun ontwikkeling. Uit onderzoek van psycholoog Robert Kegan komt naar voren dat veel organisaties zich te weinig bezighouden met de capaciteiten van hun medewerkers. Dat zou zelfs in veel gevallen een burn-out in de hand werken, als gevolg van te weinig kansen en uitdaging.
Wil jij investeren in de groei van je medewerkers en daarmee in de medewerkersbetrokkenheid? Stuur dan je medewerkers op training. Dit kan een in-company training zijn, maar ook een open training of een online training is mogelijk. Door je medewerkers dit samen te laten doen, is het ook nog eens een mooie (en leerzame) teambuildingsactiviteit.
Wil je jouw medewerkers leren om constructieve feedback te geven én te ontvangen? Kijk dan naar een cursus feedback geven (kan ook online).
Heb je teamleden die graag zouden leren om voor zichzelf op te komen en helder te communiceren? Dan is een assertiviteitstraining (offline of online) wellicht een goede.
En wil je dat ze meer in het algemeen leren een goede gesprekspartner te zijn en daarmee betere relaties op te bouwen? Dan kunnen je medewerkers een (online) training gesprekstechnieken vast waarderen.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog