Een juiste leeshouding kan het verschil maken tussen weten wat er staat en er overheen lezen. Of tussen een pijnlijke nek en geen vuiltje aan de lucht. Werk daarom aan je houding, wil je lezen daadwerkelijk efficiënt laten zijn. En of het daarbij blijft? Zeker niet. Want niet alleen je houding is van belang, ook waar je leest en hoe. Ontdek daarom: de perfecte leeshouding en 2 andere technieken.

Efficiënter lezen door (onder andere) je leeshouding te verbeteren

Onderuitgezakt in je bureaustoel of op de bank is zelden een goed idee. Niet alleen voor je rug natuurlijk, maar vooral voor je tekstbegrip.

Het blijkt namelijk dat de houding die je aanneemt wanneer je leest het verschil kan maken tussen werkelijk begrijpen wat er staat en de tekst slechts waarnemen. Tamelijk belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een boek voor je werk of studie leest; dan wil je juist zoveel mogelijk van de tekst opslaan. Laten we het daarom hebben over jouw leeshouding. Over hoe jij deze kunt verbeteren en waar je op moet letten.

Toch is dat niet het enige dat we willen aankaarten. Het verbeteren van je houding is namelijk maar één ingrediënt van het beter-en-gezonder-lezen-gerecht. Ook de plek waar je leest is ontzettend belangrijk. En de manier waarop.

Je kunt namelijk nog zo’n actieve leeshouding aannemen, wanneer je een boek openslaat in een rumoerige ruimte of de verkeerde leestechnieken hanteert, heb je er nog niets aan.

Je rug is je misschien dankbaar, maar de tijd die je aan foutief lezen hebt verspild krijg je nooit meer terug. Leer daarom juist lezen. Door 3 factoren aan te pakken:

leeshouding2

1. Neem een actieve leeshouding aan

Laten we eerst je houding tackelen. Om je tekstbegrip te stimuleren wil je deze zo actief mogelijk houden. Dat houdt in dat je dus niet langer onderuit gezakt door een boek bladert, maar netjes rechtop plaatsneemt. De reden?

Een onjuiste houding kan de zuurstoftoevoer naar je brein afsluiten. Niet helemaal natuurlijk want dan zou je überhaupt het boek geeneens kunnen vasthouden, maar zelfs een minimaal verschil in zuurstof heeft invloed op je leessnelheid, concentratie en geheugen.

Daarnaast kan een verkeerde houding van je hoofd knoeien met je evenwichtsorgaan. Stel dat je jow hoofd naar voren laat hangen, dan kan je lijf de indruk krijgen dat je een slaaphouding hebt aangenomen. Je brein krijgt een signaaltje dat het tijd is om te dutten en verslapt daardoor zijn aandacht. Hierdoor kun jij je minder goed concentreren, voel je je ook daadwerkelijker moeer en neemt je alertheid af.

Wat kun je hiertegen doen?

  • Ga aan een bureau of tafel zitten en zorg voor een comfortabele (bureau)stoel.
  • Houd je rug recht en ondersteun je armen door deze voor je op tafel te leggen.
  • Leg het boek voor je, op een afstand die voor jou(w ogen) comfortabel is.
  • Maak hierbij gebruik van een leesplankje (een laptopsteun werkt ook) zodat je het boek iets kunt verhogen en kantelen.

Neem bovenstaande leeshouding eens aan, de volgende keer dat je echt moet begrijpen wat er staat. Je zal merken dat het inderdaad iets met je alertheid, concentratie en tekstbegrip doet.

Lees je voor je plezier?

Dat mag je gerust in een houding doen die jij comfortabel vindt. In bed bijvoorbeeld, net voor het slapengaan. Of op de bank onder een plaid, vergezeld met een kop thee. Dan hoef je echt niet keurig kaarsrecht aan tafel te zitten.

Weet dat bovenstaande houding en de technieken die volgen zich enkel richten op leesmateriaal waarbij concentratie en tekstbegrip cruciaal zijn.

2. Zorg voor een prikkelvrije en comfortabele leesomgeving

De omgeving waarin je leest is natuurlijk ook van belang. Goed, je hebt een tafel en comfortabele stoel nodig, maar buiten dat zijn er nog meer zaken waar je op moet letten, wil jij je concentreren. Word jij gedurende het lezen namelijk gestoord – door een ander, jezelf of iets – dan doet dat vanzelfsprekend iets met je concentratie en de mate waarin je de tekst leest en onthoudt.

Het is daarom belangrijk dat je een zo prikkelvrij mogelijke omgeving creëert. Dat kan op een aantal manieren:

  • Zet voor je begint ook alle devices uit, of in ieder geval hun notificaties. Denk hierbij aan je telefoon, je mail of Teams-berichten.
  • Om andere (omgevings)geluiden te weren kun je een noise cancelling headset dragen. Luister eventueel naar white noise op de achtergrond om je concentratie (nog meer) te verhogen.
  • Doe de deur van je kamer of kantoor dicht. Vanzelfsprekend, maar hiermee geef je ook een visueel signaal aan je partner, kids of collega’s af dat je niet gestoord mag worden.
  • Zorg ervoor dat je bureau of leesplek is opgeruimd en rommel jou niet kan afleiden.
  • Een aangename temperatuur is ook belangrijk. Te koel of te warm kan met je focus knoeien. De ideale temperatuur? 18-21 graden.
  • Voldoende en gericht leeslicht is daarnaast ook een must. Lezen in een te donkere ruimte doet niet alleen indommelen, maar veroorzaakt ook hoofdpijn.
  • Tijdens het lezen richt jij je enkel op het lezen. Geen multitasking dus (“even tussendoor deze mail versturen”). Alleen jij, je leesplankje en je boek.

Je hebt dus niet alleen een actieve leeshouding nodig, wil je optimaal een tekst tot je nemen. Let ook zeker op bovenstaande punten. Daarmee geef je je concentratie net dat beetje extra.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

 

3. Hanteer de juiste leestechnieken

De wijze waarop je leest is vanzelfsprekend ook belangrijk. Dat bepaalt immers grotendeel hoe goed de tekst bij je binnenkomt en binnen blijft.

Tijdens onze training Snellezen leer je daarom alles over goed en efficiënter lezen: hoe werkt je lezend brein, hoe onthoudt het en hoe heb jij daar invloed op? Dat vertellen we je daar natuurlijk uitgebreid, maar voor nu heb je genoeg aan een aantal pointers:

  • Blader voor je begint even vluchtig door het boek heen. Wat valt je op? Welke zaken komen aan bod? Scannen en skimmen noemen we dat.
  • Door je leestempo te verhogen verlies je minder snel je aandacht. Probeer daarom iets vlugger door de tekst heen te gaan dan normaal.
  • Een bijwijzer kan hierbij erg nuttig zijn. Dat mag je vinger zijn, maar een pen of markeerstift dient gelijk nog een ander doel:
  • Tijdens het lezen markeer of annoteer je woorden of begrippen die je lastig vindt of die extra moeten opvallen.
  • Wil je iets echt uit je hoofd kennen, maak dan na afloop een samenvatting van wat je hebt gelezen. Dat kan door middel van de Cornell methode, maar een mindmap werkt ook fantastisch.

Kortom

Je las dit artikel om een juiste leeshouding te leren. Hopelijk begrijp je nu dat effectief en goed lezen meer is dan een rechte rug. Ook je omgeving en de wijze waarop je een tekst benadert bepalen hoe goed je een tekst leest. Let daar daarom ook eens op.

  • Neem een actieve leeshouding aan
  • Zorg voor een prikkelvrije en comfortabele leesomgeving
  • Hanteer de juiste leestechnieken

Mocht je hier meer over willen weten, check dan eens onderstaande artikelen. Wil je lezen echt serieuzer aanpakken, overweeg dan eens om onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen te volgen. Daar leer je alles over lezen én onthouden. Heb je veel aan.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog