Als je een introverte koffieliefhebber bent, heb ik helaas slecht nieuws voor je. Jullie tweeën zijn geen goede combi – volgens wetenschappelijk conclusies. Extraverten varen er wel bij, maar voor jou geldt: een kop thee is een beter idee.

 Je bent introvert en je staat op het punt om naar een vergadering te gaan. Je kunt nu het beste:

  1. Thee drinken
  2. Koffie drinken
  3. Frisdrank drinken

Nee, dit is geen flauwe mop of een onnozele Triviant-vraag. Het is serieus. En sinds kort weten we dat het antwoord (serieus) A moet zijn.

Hoe weten we dat?

Dat zit zo: antwoord C is het sowieso niet, want suiker is nooit een goed idee – of je nu introvert of extravert bent. En dat het antwoord ‘B. Koffie drinken’ niet is, blijkt uit een onderzoek dat Brian Little deed voor zijn nieuwste boek ‘Me, Myself and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being’.

In zijn zoektocht naar meer psychologische achtergrond over persoonlijkheidskenmerken (zoals introversie en extraversie), externe prikkels en hun effect op je functioneren, stuitte hij op een merkwaardig onderzoek uit 1976.
Ene William Revelle, Professor Psychologie aan de Northwestern University, onderzocht destijds samen met 2 van zijn studenten het effect van koffie op introverte en extraverte personen: 

30% van de deelnemers was introvert, 30% extravert en de rest ambivert (een beetje van allebei). De reactie van ambiverten na koffie-inname was, zoals verwacht, heel gemixt. De reacties van extraverten en introverten waren echter heel eenduidig en duidelijk waarneembaar: de extraverte deelnemers waren in hun nopjes terwijl het introverte deel er bijzonder onwel bij voer.

 Het onderzoek kreeg destijds een korte, bijna flauwe vermelding in de Pittsburgh Press op 12 april 1976:

koffie-drinken-introvert-2

Brian Little heeft ervoor gezorgd dat we dit bijna 40 jaar oude onderzoek weer terug kunnen brengen in het koffie en psychologie debat. Little pleit ervoor dat we de verregaande effecten van koffie – afhankelijk van onze persoonlijkheidskenmerken – weer serieus gaan nemen.

Wat zijn die effecten dan?

Je zou verwachten dat het effect van koffie op iedereen ‘energie-gevend’ is, omdat dat is waar het drankje om bekend staat. Voor de extraverten onder ons blijkt dat ook te kloppen, maar op introverten heeft het achteroverslaan van een kop koffie een heel ander effect.

Koffie bevordert bij deze persoonlijkheidsgroep ‘terugtrekkend gedrag’, het vermindert rationeel denken (door adrenalineverhoging in je lichaam) en doet aanwezigheid, gespreksdeelname en productiviteit de das om.

Hoe kan dat nou?

Introverten en extraverten verwerken hun kopje koffie heel anders. Dat komt doordat ze anders op hun omgeving reageren.

De één krijgt energie van externe prikkels, de ander moet zijn energie in zijn eentje opladen na een prikkelsessie.

“Neocortical arousal” wordt dat genoemd, letterlijk: de mate waarin de neocortex in je brein zich opwindt – het gedeelte dat verantwoordelijk is voor zintuiglijke waarnemingen. 

Bij extraverte persoonlijkheden heeft dit een onder-optimaal niveau, om het zo maar te noemen. Zij varen wel bij externe (sociale) prikkels en stimulansen omdat het dat niveau omhoog krikt tot het gewenste neutrale niveau.

Introverte persoonlijkheden daarentegen zitten van nature al boven dat optimale niveau. Daardoor zijn alle extra prikkels al gauw teveel voor hun neocortex. Alle stimulerende prikkels en middelen, dus ook koffie – die door de cafeïne een stimulerend effect heeft op je brein – laten de neocortex van een introvert overuren draaien.

Het gevolg: kortsluiting in de cortex.

Mag een introvert dan helemaal geen koffie meer drinken?

Jazeker wel. Want of je nu extravert of introvert bent, een koffieliefhebber is een koffieliefhebber. Het is alleen slim om je koffiemomenten vanaf nu wat strategischer te kiezen, als introverte koffiedrinker. 

Aan het einde van de werkdag bijvoorbeeld wanneer je productiviteit of aanwezigheid er niet meer zo toe doet, of op de momenten in de dag wanneer je energieniveau van nature wat lager is (op de zogenaamde ‘optimale koffiegebruik momenten’).

Neem als introverteling in elk geval liever geen koffie op cruciale productieve momenten van de werkdag of tijdens gelegenheden waarbij je actief moet nadenken en deelnemen of moet samenwerken. Vlak voor een vergadering of presentatie is ‘B. Koffie drinken’ dus inderdaad écht geen goed idee.

Neem op die momenten liever een rustgevende jasmijn, kamille, lavendel of groen theetje. Klinkt misschien wat suffer dan een bak pleur, maar het is wel beter voor jezelf en je werk.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog