Het druist in tegen alles dat motivational speakers, guru’s en persoonlijke effectiviteit boeken claimen: wil je grootste ambities waarmaken, denk dan klein. Ja, dat lees je goed: de reden dat jij niet je doelen bereikt, is omdat je te groots denkt. Think small, dus. Om momentum op te bouwen en het balletje aan het rollen te krijgen. 

Ouderwets doelen stellen werkt niet om 1 reden

Je hoeft maar de term ‘doelen stellen’ op te zoeken en je wordt overladen met goedbedoelde adviezen. Adviezen die jou stuk voor stuk beloven dat wanneer je ze opvolgt jouw stoutste dromen uitkomen. En daarbij is geen doel of ambitie is te groot — zolang je maar de volgende stappen volgt:

    1. Bepaal wat je wilt
    2. Vertel het tegen familie en vrienden
    3. Bepaal de deadline
    4. Breek je doel op in kleinere stappen
    5. Zoek iemand die hetzelfde doel behaald heeft en raadpleeg hun methoden
    6. Geloof heel hard dat je het kunt
    7. Werk keihard
    8. Herhaal stappen 6 en 7 iedere dag totdat je je doel hebt bereikt

En dat is het wel zo’n beetje. Dát zijn die stappen die je volgens het gros van de Experts in Doelen Stellen moet nemen, wil je succesvol een doel afvinken. En op zich is daar niets mis mee — mits je een rotsvast vertrouwen hebt;

Grote doelen + geen vertrouwen = 

Vertrouwen werkt als een spier; tenzij je het iedere dag traint blijft het zwak, klein en in wezen nutteloos. Je kunt er niet op bouwen.

Stel jij dus zo’n immens doel – een doel dat zo ambitieus is dat je moeite moet doen om er zelf in te geloven – dan kun je het nog zo graag “willen”, bereiken zul je het niet. 

Want ineens is daar ‘afleiding’. Ineens wordt het moeilijk. Ineens ben je moe. Ineens stellen vrienden spontaan plannen voor, crasht je computer of vind je wel een andere reden om “vandaag even niet” aan je doel te werken.

Op zo’n momenten besef je dat het niet uitmaakt hoe graag je jouw doel wil bereiken. Dat het niet van je motivatie of wilskracht afhangt;

Maar dat het doel gewoonweg te groots en te intimiderend is, waardoor je vroeg of laat toegeeft aan afleiding, verleiding of uitstelgedrag.

Zaken die er vervolgens toe leiden dat jij, een gepassioneerd en gemotiveerd mens, de handdoek in de ring gooit en je doel laat voor wat het is; een droom.

Tenzij je het anders doet.

Kleine Doelen Stellen tips

Nope.

Momentum: het balletje aan het rollen krijgen

We zijn het er nu over eens dat grote, ambitieuze doelen stellen niet werkt; simpelweg omdat je er niet in gelooft. En dat geloof is nodig, wil je niet de hele boel van wilskracht laten afhangen.

Met die kennis gaan we aan de slag. Je gaat kleine doelen stellen. En dan bedoelen we écht klein. Dat is iets totaal anders dan een groot doel in kleine stukken hakken. Wij sporen je echt aan te starten met een klein doel.

  • Het ambitieuze doel “20 kilo verliezen vóór juni” wordt daarom “1 gezonde maaltijd per week eten
  • De droom om je “eigen, goedlopende bedrijf te starten” wordt “1 ondernemer interviewen over zijn of haar aanpak
  • Je voornemen om aan het “het eind van het jaar een boek op de planken te hebben” wordt “iedere week twee uur schrijven

Zoals je ziet zijn dit stuk voor stuk doelen die je binnen 3 tot 7 dagen kunt voltooien. En daar gaat het om: dat je zoveel mogelijk kleine doelen behaalt. En de reden daarvoor is vrij simpel:

Je wilt gebruik maken van een bepaald momentum. Niets wakkert je vertrouwen en productiviteit immers zo snel aan als het kunnen afvinken van een paar successen.

Dat ervaar je niet wanneer je enkel grote doelen in kleine stappen verdeelt. Je hebt dan nooit het gevoel dat je daadwerkelijk meters maakt of vordering boekt.

Week na week kleine doelen afvinken gaat niet over het wel of niet behalen van een eindstreep; het gaat over het opbouwen van zelfvertrouwen en een rotsvaste overtuiging dat je doelen – geen stappen – bereikt.

En ineens ben je die kilo’s kwijt, run je dat bedrijf, of ligt dat boek in de schappen.

Kleine doelen stellen (in 9 kleine stappen)

Laten we daarom die voorgaande stappen vervangen. Aanpassen met stappen die wel op de lange termijn vol te houden zijn en die niet afhankelijk zijn van motivatie en wilskracht.

  1. Maak een overzicht van alle doelen die je in het verleden hebt gesteld, maar die je niet hebt bereikt
  2. Kies daaruit één doel dat je alsnog wilt bereiken
  3. Maak er een klein doel van, een die je binnen 3 tot 7 dagen kunt bereiken
  4. Plan het uitvoeren van dit doel in je agenda zodat je er ook daadwerkelijk tijd voor hebt
  5. Onderneem actie en voer het volledig uit
  6. Kies vervolgens een nieuw klein doel
  7. Plan het in je agenda, onderneem actie, voer het volledig uit
  8. Herhaal dit tot je 3 tot 5 afgeronde doelen hebt verzameld — doelen die stuk voor stuk groter zijn dan de vorige…
  9. Stop pas wanneer je tevreden bent met het resultaat en je naar eigen zeggen je ambitieuze droom hebt bereikt.

Op die manier werk je aan de hand van momentum; het balletje is gaan rollen. Je hebt tig van kleine prestaties achter de rug, waardoor het bereiken van ambitieuze doelen niet lang kan uitblijven.

Kleine Doelen Stellen waarom

Kortom: think small

Een olifant eet je niet in één dag. En zou je hem in kleine stukken hakken (zoals traditionele doelenstellers claimen dat je moet doen) zit je alsnog aan te hikken tegen het idee dat je een zestonner af moet krijgen. Ongeacht of je poot voor poot oppeuzelt.

Maak je echter het doel (en niet de stap) klein, dan stelt dat gerust. Een muis achter de kiezen hebben blijft dan alsnog onsmakelijk, je kunt het in ieder geval afvinken. Dat motiveert.

Meer weten over doelen stellen? Volg een cursus Time Management

Werken aan doelen vereist tijd — en tijd krijg je alleen wanneer je daar ruimte voor maakt.

Je zal daarom moeten plannen. En dat niet alleen: weten hoe je zo efficiënt mogelijk dat kleine doel uitvoert. Leren hoe je een zo hoog mogelijke kwaliteit neerzet en afrekenen met afleiding. Stuk voor stuk zaken die wij tijdens onze 1-daagse cursus Time Management aanhalen.

Volg ‘m daarom zeker eens. Zodat je doelen daadwerkelijk tot uitvoering komen en niet alleen een ambitieuze droom blijven.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog