De iPhone is een indrukwekkend stukje technologie. Het is geen verrassing dat we tegenwoordig bijna niet meer zonder kunnen. Echter, de telefoon kan veel meer bieden dan alleen vermaak. Op dit moment kan jouw iPhone eerder een bron van afleiding zijn dan een handig hulpmiddel. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Laten we de ‘smart’ weer terugbrengen in de smartphone met behulp van deze 35 iPhone-instellingen.

In dit artikel zal ik je leren hoe je je iPhone kunt instellen om je productiviteit en concentratie te verbeteren. Met slechts een paar handige aanpassingen zul je minder snel worden afgeleid en efficiënter werken doordat je op een slimme manier met je iPhone omgaat. Bovendien helpt het je ook bij het aanpakken van je telefoonverslaving, wat een leuke bijkomstigheid is. 

Om het overzichtelijk te houden, hebben we alle tips in categorieën ingedeeld. Neem ze door en kies degene die jij denkt te kunnen gebruiken. Of werk de complete lijst af, zodat je zeker weet dat je het maximale uit je iPhone haalt!

De 35 beste iPhone instellingen, voor jou op een rij:

  1. Zet (bijna) alle notificaties uit
  2. Verberg je social media apps
  3. Verberg je inkomende berichten
  4. Check je berichten- en social media apps op gezette tijden
  5. Zet app review uit
  6. Zet ‘niet storen’ aan
  7. Kies een strategische achtergrond foto
  8. Zet ’til om te activeren’ uit
  9. Gebruik de Schermtijd widget
  10. Leg restricties op sites met afleidende inhoud
  11. Leg tijdelijk een restrictie op Safari
  12. Organiseer je apps en folders op de juiste manier
  13. Kies voor Gmail
  14. Kies voor Google Calendar
  15. Kies voor Google Maps
  16. Kies voor Gboard
  17. Stap over op Google Photo’s
  18. Gebruik Todoist voor het onthouden van taken
  19. Plaats de camera in je toolbar
  20. Gebruik deze podcasts
  21. Gebruik Safari slimmer
  22. Breng leerzame en nuttige apps naar de voorgrond
  23. Houd je stappen nauwkeuriger bij
  24. Zet night shift eerder aan
  25. Stel je medische ID in
  26. Verander de naam van je telefoon
  27. Zet je advertising tracker uit
  28. Zet automatisch vergrendelen op de maximum tijd
  29. Stel een slim wachtwoord in je voor je personal hotspot
  30. Stel je control center in zodat je er altijd toegang tot hebt
  31. Laat apps automatisch updaten
  32. Ontwikkel het verbaal geheugen van Siri
  33. Stel sneltoetsen voor tekst in
  34. Stel je adres op verschillende plekken in
  35. Maak een juiste back-up

Aan de slag!

iPhone instellingen

12 iPhone instellingen voor een betere concentratie

Ben je net lekker bezig met het opstellen van dat verslag, licht je telefoon op om je te melden dat je een nieuw bericht hebt. Meteen laat jij alles uit handen vallen.

Dag concentratie. Dag verslag. Hallo afleiding.

Voorkom dit, met deze iPhone instellingen om je concentratie te bewaren:

1. Zet (bijna) alle notificaties uit

Jouw notificaties uitzetten is één van de slimste dingen die jij kunt doen, wil jij beter jouw concentratie bewaren. Allereerst zorgen de afleidende geluidjes en meldingen er namelijk voor dat je minder snel in een zogenaamde flow terecht komt. Daarnaast train jij je brein sneller afgeleid te raken wanneer jij bij iedere ‘piep’ of ‘bling’ je telefoon checkt. Zet ze daarom dus uit, die stoorzenders.

  • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Berichtgeving’.
  • Ga vervolgens alle apps af en zet handmatig de berichtgeving voor elke uit.

iPhone instellingen

Zodra je dat hebt gedaan, ziet het merendeel van je notificatie-instellingen er zo uit:

iPhone instellingen

Echter, bij enkele apps zet je de notificaties niet uit:

  • Als je normaal gesproken weinig tekstberichten ontvangt, zet je de notificaties uit, maar laat je de meldingen op je scherm aan. Je krijgt dan geen afleidende notificaties, maar ziet wel dat een tekstbericht is binnengekomen zodra jij je telefoon ontgrendelt.Krijg je dagelijks een stroom binnen, dan zijn alle meldingen simpelweg uit en check je deze, net als bijvoorbeeld je inbox, op vaste tijden.
  • Meldingen van je agenda app laat je aan – herinnerd worden aan aankomende afspraken is praktisch het hele nut van je smartphone.
  • Meldingen van ‘Kaarten’ of ‘Google Maps’ worden ook niet uitgezet. Deze apps sturen alleen meldingen wanneer je actief om een routebeschrijving vraagt.
  • Laat ook meldingen voor binnenkomende telefoongesprekken aan – wel zo handig. Je kunt altijd later nog het geluid uitschakelen of op vibreren zetten.

Voor alle notificaties die je wel aan laat staan, zorg je dat de ‘badgesuit staan. Deze rode bolletjes leiden enorm af en sporen je aan apps te openen – funest voor jouw concentratie!

iPhone instellingen

Laten we ook vooral de grootste boosdoener voor concentratieverlies niet vergeten; je social media apps:

2. Verberg je social media apps

Jij opent je telefoon om het nieuws te checken en voordat je het weet ben je een kwartier van je kostbare tijd kwijt omdat je ‘even’ over je facebook-tijdlijn scrolt. Het is dan ook overduidelijk: als er ook maar iets is dat jou afleidt en kostbare tijd van je opslokt, zijn het wel je social media apps. Ze verslaven praktisch je brein.

Om jezelf hiervan te weerhouden zou je al die apps kunnen verwijderen – voor velen een ondenkbare situatie. In plaats daarvan plaatsen sommigen hun social media apps in één gezamenlijke map, in de hoop dat ze ze daarom minder snel openen.

Dat werkt niet. De apps blijven namelijk verleidelijk zichtbaar:

iPhone instellingen

  • In plaats daarvan plaats je alle apps in het tweede scherm van die map. Het eerste scherm bevat dus één, het liefst een saaie, app – het tweede scherm van de map bevat Facebook, LinkedIn, Pinterest en noem maar op:

iPhone instellingen

  • Noem deze map ook niet ‘Social Media’, maar ‘Vrijetijdsbesteding’ – zo weet je waar je mee bezig bent zodra je een van deze apps opent: je tijd recreatief besteden.
  • Plaats deze map op het derde scherm van je iPhone. Hoe we de rest invullen, lees je zo.

Op die manier heb je wel nog altijd toegang tot jouw social media apps en al die andere ‘concentratie vreters’ – maar is het openen van die apps een eerder een keuze dan een gewoonte vanuit een verslaafd brein.

3. Verberg je inkomende berichten

Hetzelfde principe geldt voor al jouw berichten-apps. Ze zichtbaar laten spoort je aan ze te openen, ook al is daar geen reden toe.

  • Plaats alle app waarmee jij berichten ontvangt in één map en sleep deze naar het derde scherm op je iPhone.
  • Verplaats vervolgens je mail app, ‘Berichten’, WhatsApp en Facebook Messenger naar het tweede scherm in de map – een saaie app staat neemt dus weer de eerste plek in.

iPhone instellingen

  • Apple noemt deze map automatisch ‘productiviteit’, terwijl het vaak juist voor het tegenovergestelde zorgt. Noem daarom deze map ‘Berichten’.

4. Check je berichten- en social media apps op gezette tijden

Jouw telefoon is al een minder grote concentratie-killer nu jij al die stoorzenders een minder zichtbare plek hebt gegeven. Blijf jij echter om de 10 minuten deze apps checken om te zien of jij nieuwe berichten hebt, heeft het uit het zicht bewaren van deze apps nog steeds geen nut.

Check ze daarom op gezette tijden. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je om de 90 minuten (de beste tijd om je concentratie een break te gunnen) je berichten- en social media apps checkt op nieuwe mails of berichtjes. Op die manier behoud jij je concentratie en blijf je productief.

Wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat jouw telefoon je minder snel afleidt?

5. Zet app review verzoeken uit

Ontzettend vervelend wanneer je een app gebruikt  en er springt een pop-up op die vraagt of je een beoordeling wil achterlaten. Om zoveel mogelijk afleiding te voorkomen, kun je ook deze uitzetten:

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Apple ID’> ‘iTunes en App Store’ en zet ‘Beoordelingen en recensies’ uit.

iPhone instellingen

6. Zet ‘Niet storen’ aan

Deze functie is helemaal niet zo drastisch als je denkt, het is niet dat je helemaal geen oproepen meer kunt ontvangen. Door een sub-functie kun jij namelijk nog steeds gecontacteerd worden door je ‘favorieten’. Wees dus niet bang om ‘m te gebruiken.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Niet storen’ en schuif deze aan. De instelling zal nu actief blijven totdat je deze handmatig uitzet.
  • Je kunt deze instelling ook ‘Plannen’, zodat je bijvoorbeeld in je vrije tijd en in de avond niet gestoord kan worden, bijvoorbeeld van 18.00 tot 8.00. Kies ‘Gepland’ en stel vervolgens de gewenste tijd in.
  • Stel in dat oproepen van ‘favorieten’ wel zijn toegestaan. Kies ‘Sta oproepen toe van’ > selecteer ‘Favorieten’.
  • Er is een optie die je kunt instellen zodat herhaalde oproepen wel binnenkomen, bijvoorbeeld bij een noodgeval. Zet deze daarom aan.

iPhone instellingen

7. Kies een strategische achtergrondfoto

De beste achtergrondfoto voor je telefoon is geen flitsende, aandachttrekkende foto, maar gewoon een simpele zwarte. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder snel wordt afgeleid en daardoor je telefoon sneller oppakt, het bespaart 60% op je batterijduur – minder opladen, dus!

Kies ‘Instellingen’> ‘Achtergrond’> ‘Kies een achtergrond’> ‘Stilstaand’> helemaal op het eind vind je de zwarte achtergrond – selecteer deze.

iPhone instellingen

8. Zet ‘til om te activeren’ uit

Zodra jij je telefoon oppakt, springt hij meteen aan. Hierdoor kun je meteen notificaties zien die je hebt ontvangen. Dit is alles behalve handig – voor je concentratie tenminste. Zet deze functie daarom uit.

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Beeldscherm en helderheid’ > selecteer ‘Til om te activeren’ om deze uit te zetten.

iPhone instellingen

Deze instelling lijkt misschien geen grote impact te hebben, maar het is weer een stapje dichter bij de baas zijn over jouw eigen telefoongebruik.

9. Gebruik de schermtijd widget

Reuze handige functie, die schermtijd. Je kunt bijhouden hoe vaak jij je telefoon gebruik en waar precies jouw aandacht heen gaat. Deze functie bij de hand houden, helpt je overmatig telefoongebruik onder controle te houden – zet hem daarom op je ‘Vandaag scherm’:

  • Ga naar het ‘Vandaag scherm’ door op je beginscherm naar rechts te vegen.
  • Onderaan aan je scherm vind je ‘Wijzig’. Dit laat een lijst zien met beschikbare widgets.
  • Selecteer het groene plusje dat voor ‘Schermtijd’ staat om deze toe te voegen.

iPhone instellingen

Aan het eind van de dag checken hoe jouw telefoongebruik ervoor staat , geeft je meer zicht op jouw telefoongebruik en helpt je er bewuster mee om te gaan. Je zou zelfs nog een maximale duur met jezelf kunnen afspreken hoeveel tijd je per dag mag spenderen aan social media of andere ‘vrijetijd apps’. Schermtijd helpt jou vervolgens dit doel te monitoren – reuze handig.

10. Leg restricties op sites met afleidende inhoud

Soms kan het handig zijn bepaalde websites te blokkeren die jou onnodig afleiden, bijvoorbeeld onder werktijd. Instellen dat je deze pagina’s niet meer kunt bezoeken, helpt jouw concentratie enorm.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Schermtijd’> ‘Materiaal en privacy’> ‘Beperkingen voor materiaal’> ‘Webmateriaal’> ‘Beperk expliciete websites’.
  • Vervolgens kun je websites toevoegen die je niet langer kunt bezoeken.

iPhone instellingen

Wees dus niet bang een restrictie te leggen op sites met afleidende inhoud – het is geen geen teken van zwakte, het is een slimme strategie om je productiviteit en concentratie een ware boost te geven.

11. Leg tijdelijk een restrictie op Safari

Wil jij er echt zeker van zijn dat je niet meer afgeleid kunt worden door je telefoon, schakel dan je gehele webbrowser safari uit. Grondige oplossing, zeker – maar wellicht een idee voor wanneer jij je echt twee weken wil toeleggen op ‘diep werk’ en het niet kunt veroorloven afgeleid te raken.

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Schermtijd’> ‘Materiaal en privacy’ > ‘Toegestane apps’ > selecteer ‘Safari’ om deze uit te zetten.

iPhone instellingen

Indringend, maar effectief.

12. Organiseer je apps en folders op de juiste manier

Er zijn een aantal manieren waarop jij je apps kunt sorteren; op naam, functie of zelfs op kleur. Wil je werkelijk productief zijn, dan doe je het zo:

Je sorteert de schermen op basis van functie:

  • Jouw eerste scherm, je thuisscherm, is leeg. Hier staan alleen de hoognodige apps waarvoor een smartphone is bedoeld.

iPhone instellingen

  • Het tweede scherm bewaren we voor apps die jouw productiviteit verbeteren in plaats van verminderen.

  • Je derde scherm is voor overige en minder belangrijke apps en folders – denk aan social media- of entertainment apps

iPhone instellingen

  • Jouw vierde, en tevens laatste scherm, bewaren we voor zogenaamde ‘rotzooi’. Apps die Apple niet toestaat om te verwijderen.

iPhone instellingen

Op de schermen en in de mappen zelf, organiseer je de apps en tools op alfabetische volgorde:

  • Op je tweede scherm sorteer je alle apps op naam, waarbij cijfers (zoals 1Password) eerst komen.
  • In het derde scherm staan jouw mappen. Sorteer de mappen zelf op alfabetische volgorde. Vervolgens sorteer je de apps in de mappen ook op die manier.
  • In het vierde scherm stonden alle de apps waarbij Apple het niet toestaat dat je deze verwijderd, weet je nog? Plaats deze ook allemaal in één map – natuurlijk weer in alfabetische volgorde.

Je wil je telefoon zo instellen dat jij de keuzes maakt wanneer je welke app opent, en niet jouw ‘verslaafde’ brein dat constant op zoek is naar nieuwe prikkels. Sorteren op zowel functie als alfabetische volgorde maakt dit makkelijker omdat je op een meer rationele wijze een app zoekt.

Deze 12 iPhone instellingen, hoe simpel ze soms ook lijken, maken het je net ietsjes makkelijker om die concentratie te bewaren. Combineer ze met de volgende tips en verbeter daarbij ook nog eens je productiviteit:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

10 iPhone instellingen om je productiviteit te verbeteren

Je telefoon zó instellen dat je telefoon vóór je werkt in plaats van tegen je? Het kan:

13. Kies voor Gmail

Standaard gebruikt jouw iPhone ‘Apple mail’. Als je daar aan gewend bent en je vindt het prima werken, ga er gerust mee door. Echter, de Apple hardware leent zich uitstekend om gecombineerd te worden met Google Cloud services – zoals ‘Gmail’, ‘Calendar’, ‘Foto’s’ en ‘Maps. Zeker het proberen waard:

  • Maak een Google account aan als je er nog geen hebt.
  • Download the Gmail app.
  • Plaats de app in de ‘Berichten’-map die je eerder hebt aangemaakt.
  • Zorg dat de notificaties en de badges uitstaan.
  • Verwijder vervolgens de ‘Apple mail app’.
  • Ga naar Gmail op je pc en verwijder de vooringestelde inbox filters. Je zou denken dat het reuze handig is dat Google automatisch jouw binnenkomende mail sorteert, maar om zelf het overzicht te behouden is het verstandig om je aan te wennen dit zelf te doen.

Je mail app is nu juist ingesteld. Om er vervolgens ook productief mee om te gaan zul je je mail workflow moeten verbeteren, hier lees je hoe je dat doet.

14. Kies voor Google Calendar

Hetzelfde geldt voor een andere functie die Google biedt: Google Calendar. Kom je prima uit de voeten met de agenda van Apple, prima. Wil jij je iPhone optimaal gebruiken, kies dan de Google Calendar App.

  • Installeer de Google Calendar app.
  • Zoals eerder besproken in de tip over meldingen en notificaties, laat je hier de notificaties aan, maar zet je de ‘badge’ uit.
  • Ga vervolgens naar ‘Google Calendar instellingen’.
  • Stel je week in zodat deze begint op maandag in plaats van zondag.
  • Zorg dat ‘Geweigerde afspraken weergeven’ uitstaat – je hoeft immers afspraken die je bij voorbaat hebt geweigerd, niet zichtbaar in je agenda te hebben staan.
  • Zet ook ‘Gebeurtenisillustratie weergeven’ uit – leidt alleen maar af.
  • Ga naar ‘Standaard afspraakduur’ en selecteer dat de standaard afspraak 30 minuten duurt.

iPhone instellingen

  • Ten slotte, voeg de widget van Google Calendar als widget toe aan je startscherm: ga naar het startscherm> veeg naar rechts> druk op ‘Wijzig’> druk op het groene plusje voor Google Calendar> sleep de widget naar de bovenkant van het scherm.

iPhone instellingen

Het is ontzettend handig om je dagplanning in één swipe voor je neus te hebben; je behoudt het overzicht en weet precies wat jij je die dag had voorgenomen. Dáár is jouw smartphone nou voor bedoeld!

15. Kies voor Google Maps

Nog zo’n pareltje van Google: Google Maps. Siri gebruikt standaard ‘Kaarten’ zodra je hem vraagt je te begeleiden naar een bepaalde plek. Echter, Google Maps blijft tot op de heden de beste keuze.

iPhone instellingen

  • Ga naar Google Maps ‘Instellingen’> ‘Navigatie instellingen’ en zorg dat ‘Noorden bovenaan kaart houden’ aanstaat.
  • Deze app plaats je op je thuisscherm; het is een reuze handige tool die jouw productiviteit alleen maar verbetert.

16. Kies voor Gboard

Sneller je berichten of mail opstellen? Het kan zodra je sneller typt – of in ieder geval slimmer. Dat doe je door te swipen in plaats van te tikken, met Gboard.

  • Installeer Gboard.
  • Ga naar Apple ‘Instellingen’> ‘Algemeen’> ‘Toetsenbord’> ‘Toetsenborden’> ‘Voeg toetsenbord toe…
  • Om te voorkomen dat je tussen het typen door per ongeluk wisselt van toetsenbord, verwijder je het standaard iPhone toetsenbord: ‘Instellingen’> ‘Algemeen’> ‘Toetsenbord’> ‘Toetsenborden’> ‘Wijzig’> ‘Verwijder ‘Nederlands (Nederland)’.
  • Als Gboard nu niet automatisch tevoorschijn komt zodra jij een bericht typt- wellicht omdat je de voorgaande stap hebt overgeslagen –  tik je op de wereldbol om te wisselen tussen toetsenborden.
  • Het is mogelijk het thema van je toetsenbord te veranderen – bijvoorbeeld naar zwart – om je telefoon minder prikkelend te maken en ietsiepietsie op je batterijduur te besparen.

iPhone instellingen

Weer een kleine verandering die veel impact heeft op de manier waarop jij je telefoon gebruikt.

17. Stap over op Google Photo’s

Het laatste onderdeel van Google waarmee jij je iPhone verbetert: Google Photos. Deze app zorgt er door middel van een slim algoritme voor dat jij tussen foto’s kunt zoeken;

Wil jij bijvoorbeeld een screenshot vinden van een werkdocument, dan typ je simpel ‘offerte’ in en Google Photo’s haalt de juiste foto naar boven – weer een kleine tijdwinst!

  • Installeer Google Photos app en volg de instructies die de app geeft.
  • Tot nu toe heb jij je foto’s opgeslagen in de cloud. Dit is nu overbodig. Deze foto’s omzetten naar Google Photos doe je zo.
  • Om te voorkomen dat jouw foto’s nu dubbel worden opgeslagen, in zowel Google Photo’s als in de Cloud, schakel je de Cloud uit: ‘Instellingen’> ‘Apple ID’> ‘iCloud’> ‘Foto’s’> ‘iCloud-foto’s’.
  • Plaats vervolgens deze app op je eerste scherm. Deze is namelijk belangrijk en verdient een plekje tussen de andere handige tools.

18. Gebruik Todoist voor het onthouden van taken

Gebruik je een app waarmee je notities maakt of taken onthoudt en kom je hier ook prima mee uit de voeten, super. Wil je echter je productiviteit naar een hoger niveau tillen, kijk dan eens naar de taskmanager ‘Todoist’.

Deze ontzettend handige app zorgt ervoor dat jij bovenop al jouw taken zit. Het interne puntensysteem stimuleert je vervolgens om zoveel mogelijk van die taken te voltooien. Een musthave voor op je iPhone.

  • Download de Todoist app.
  • Volg de instructies die de app geeft.
  • Plaats de app op je tweede scherm én in je toolbar:
  • Doe dit door het icoontje lang ingedrukt te houden totdat alle apps ‘beven’.
  • Sleep de app vervolgens naar de balk en laat los.
  • Druk op de home toets om de app vast te zetten.
  • Ten slotte, voeg de widget van Todoist als widget toe aan je startscherm: ga naar het startscherm> veeg naar rechts> druk op ‘Wijzig’> druk op het groene plusje voor Todoist> sleep de widget naar de bovenkant van het scherm.

iPhone instellingen

Wil je ook meer gedaan krijgen en je leven beter organiseren? Probeer dan nu Todoist Premium! 🚀 Met Todoist Premium krijg je toegang tot geweldige functies zoals labels, herinneringen en het bijhouden van je productiviteit. Het goede nieuws? Je kunt het nu 2 maanden lang helemaal gratis uitproberen. 🎉 Klik gewoon op deze link ➡️ Todoist Premium – 2 maanden gratis en begin meteen met het plannen van je taken op een slimmere manier.

19. Plaats de camera in je toolbar

Er zijn verschillende manieren om je camera te openen; je kunt swipen zodat je in je control center terecht komt, de camera selecteren op het lockscherm, of je kunt naar links swipen als je telefoon gelocked is. Maak het jezelf nog makkelijker door je camera toe te voegen aan je toolbar, zoals je ook met Todoist deed:

  • Houd het icoontje van de camera app ingedrukt totdat alle apps beginnen te ‘beven’.
  • Sleep het icoon vervolgens naar de toolbar en laat hem los.
  • Druk op de home toets om de nieuwe plek vast te zetten.

Als je dan toch bezig bent, stel je camera meteen goed in.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Camera’ > ‘Bewaar instellingen’> zet ‘Cameramodus’ aan. Op die manier hoef je niet steeds opnieuw handmatig de modus in te stellen die je gebruikte voordat je de app sloot.

iPhone instellingen

  • Als je voldoende opslagruimte op je telefoon hebt, stel dan ook meteen de juiste resolutie in voor het vastleggen van video’s en slowmotions videos.
  • Ten slotte, de meeste mensen nemen betere foto’s zodra ‘raster’ aanstaat – zet deze aan.

iPhone instellingen

Al een stuk productiever, die iPhone van je. Laten we ‘m nu nog stimulerend maken:

10 iPhone instellingen om je brein te stimuleren

Over smartphones gesproken… – wie zegt dat een telefoon geen perfecte leeromgeving kan zijn? Met de volgende tips kun jij altijd en overal jouw kennis verbreden.

20. Gebruik deze podcasts

Nog zo’n app die jij op je tweede scherm wil hebben; podcasts. Het is een ontzettend slimme manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste informatie of om jezelf te entertainen door naar hoorspelen, internieuws of spannende verhalen te luisteren – waar en wanneer het jou uitkomt.

Welke wil jij nou op je lijst hebben staan?

  • By the Book. In deze podcast wordt iedere maand het nieuwste zelfhulpboek getest – wat is de achterliggende theorie, wat zijn de praktische tips en ook erg belangrijk: werkt het?
  • Found My Fitness. Ben jij meer geïnteresseerd in hoe je jouw fysieke en mentale gezondheid verbetert, dan is deze podcast iets voor jou. Dr. Rhonda Patrick legt door middel van wetenschappelijke onderzoeken uit hoe jij jouw energielevels en focus naar een hoger niveau tilt.
  • Happier with Gretchen Rubin. Wil je wellicht wat zonniger in het leven staan, luister dan eens naar ‘Happier’. Rubin geeft praktische tips en inzichten over hoe jij net iets vaker de wereld door een roze bril kan zien.
  • Jacko Podcast. Zoek jij een podcast met een hoger schop-onder-je-kont-gehalte, dan ben je bij Jacko aan het juiste adres. Deze voormalige militair geeft je no-nonsense tips hoe jij zonder flauwekul overgaat tot actie.
  • Tim Ferris. Deze kan natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. De schrijver van het het alom bekende boek ‘The 4 hour Workweek’ besteedt iedere week aandacht aan verscheidene topics op het gebied van zelfontwikkeling. Een absolute aanrader wil jij jouw podcast lijst uitbreiden.

Je hoeft natuurlijk niet elke aflevering in een podcast te beluisteren. Kies gewoon die ene uit die jou aanspreekt en waar jij van denkt dat je er iets van kunt leren.

21. Gebruik Safari slimmer

Ben je net een interessant artikel aan het lezen, druk je per ongeluk op die advertentie die de pagina bevat – irritant. Gelukkig heeft Safari een reuze handige optie om dit te voorkomen door alleen de tekst weer te geven: ‘Lees-modus’.

  • Druk op het icoontje met de vier ‘lijntjes’ links bovenin de hoek.
  • Druk je het icoontje langer in dan krijg je de optie om voor deze website altijd ‘lees-modus’ te gebruiken.

iPhone instellingen

Op deze manier kun je niet meer per ongeluk op advertenties klikken én laat jij je minder snel afleiden door allerlei opschmuck op pagina’s – win-win.

22. Breng leerzame en nuttige apps naar de voorgrond

Je hebt al je afleidende apps eerder in een aparte map geplaatst – uit het zicht. Natuurlijk kun je ze nog steeds ieder moment openen. Niet echt bevorderend, wil je jouw telefoonverslaving om zeep helpen.

Om van deze, bijna slechte, gewoonte af te komen, zullen we die neiging moeten onderdrukken. Hoe? Door ‘m te vervangen. Met leerzame en nuttige apps, om precies te zijn.

Dit zijn die apps die werkelijk niet kunnen ontbreken op jouw tweede scherm:

  • Oak app. Altijd druk in je hoofd en vooral na zo’n lange werkdag? Kom tot rust – mediteer. Oak is een reuze handige app die jouw helpt te kalmeren na een lange, stressvolle dag. Van begeleidende meditatie, ademtechnieken of simpelweg ondersteuning om sneller slaap te vatten. Deze app is onmisbaar zodra jij hunkert naar meer ontspanning.

iPhone instellingen

  • Chains. Heb je jezelf voorgenomen meer te sporten, meer te lezen of misschien minder tijd op je telefoon door te brengen? Houd je goede gewoontes vol door de app Chains te gebruiken. Iedere dag dat jij je gewoonte uitvoert, verdien je een schakel. Het doel? De ketting zo lang mogelijk maken. Mis je 1 dag, jammer, maar geen man overboord. Je pakt de dag erna weer de draad op, zolang je maar niet meer dan 2 dagen mist!
  • Braintoss. Niet langer krabbelen op een post-it die je toch vervolgens kwijtraakt. Met deze app sla jij snel en moeiteloos zaken op die je niet moet vergeten. Bij thuiskomst voeg je ze gemakkelijk toe aan je to do-lijst. Extra handig: hij is integreerbaar met Evernote, Todoist, of Wunderlist.

iPhone instellingen

  • Scannable. Krijg je weer het zoveelste visitekaartje in je handen gedrukt of wil je er zeker van zijn dat je dat declarabele bonnetje niet verliest? Scan het – met je iPhone! De app verwerkt het gescande materiaal in een ‘digitale archiefkast’. Zo vind je het gemakkelijk op een later tijdstip terug.

  • Pocket. Heb je een interessant artikel gevonden, waar je op een later tijdstip eens goed voor wil gaan zitten? Gebruik de later-lezen-app Pocket. Het slaat ze op, jij leest ze wanneer het jou uitkomt – en dat op je telefoon.

Nu pas kun je jouw telefoon omschrijven als smart.

10 iPhone instellingen om je gezondheid een handje te helpen

Op je gezondheid letten, nooit eerder was het zo makkelijk – en je hoeft geeneens een dure fitness tracker te gebruiken. Je iPhone, ook die klaart de klus, zolang je hem goed instelt natuurlijk:

23. Houd je stappen nauwkeuriger bij

Zodra je een fitbit gebruikt of een ander meetinstrument die jouw stappen nauwkeurig vastlegt, kun je deze tip overslaan. Laat jij het echter aan jouw iPhone over om je stappen te meten – dat doet ‘ie namelijk automatisch – dan valt er een hoop te verbeteren, namelijk met ‘Pedometer ++’.

Deze app legt op een veel nauwkeurigere manier vast hoeveel stappen jij hebt gelopen, zonder dat daarbij je batterijduur lijdt.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Privacy’< ‘Beweging en conditie’ en zorg dat ‘Houd conditie bij’ aan staat.
  • Installeer vervolgens de Pedometer ++ app.
  • Plaats de widget op je ‘Vandaag scherm’ zoals je dat ook met de Google Calendar Widget deed.

iPhone instellingen

Je kunt nu op een zeer eenvoudige wijze bijhouden hoe actief je bent geweest en jezelf uitdagen die 10.000 per dag te behalen – zoals Beethoven dat deed.

24. Zet night shift eerder aan

Tegenwoordig is het alom bekend; het blauwe licht van jouw smartphone zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. Waarschijnlijk gebruik je daarom in de avonduren de functie night shift die er met zijn warme oranje gloed voor zorgt dat je toch eerder slaap kunt vatten.

Hoewel de standaardinstelling is ingesteld op het advies dat je 2 uur voordat je naar bed gaat de kleurtemperatuur moet wisselen, is het verstandig om deze tijd te vervroegen naar minimaal 4 uur.

Door onze telefoonverslaving gaan we namelijk steeds later naar bed. Night shift vroeger instellen, zorgt ervoor dat je onbewust je bedtijd opschuift. Hierdoor val je niet alleen eerder in slaap, maar ook veel makkelijker omdat je brein simpelweg meer rode gloed heeft waargenomen, dan koude blauwe.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Beeldscherm en helderheid’ > ‘Night shift’> Stel de gewenste tijd in.
  • Sleep de indicator van de kleurtemperatuur volledig naar rechts; ‘warmer’.

iPhone instellingen

Slaap zacht.

25. Stel je medische ID in

In het geval dat je een ongeluk krijgt en buiten bewustzijn bent, maakt de ‘Medische ID’ functie het mogelijk dat een vreemde toegang krijgt tot jouw medische informatie terwijl je telefoon vergrendeld is. Het zou zomaar je leven kunnen redden:

  • Zou je in een levensbedreigende situatie terecht komen, dan kan jouw sos-contactpersoon makkelijk op de hoogte worden gesteld.
  • Bevind jij je in een situatie waarin je zelf de hulpdiensten wil bellen, dan kun je simpelweg 5 keer snel op de vergrendel/ontgrendel-toets op je telefoon drukken en de hulpdiensten – én jouw sos- contactpersonen – worden automatisch gecontacteerd. Daarnaast ontvangen ze de exacte locatie van waar jij je op dat moment bevindt.
  • Een andere handige functie – en iets meer opbeurend – is dat deze functie het ook mogelijk maakt voor een vreemde jouw contactpersoon te bereiken wanneer jij bijvoorbeeld jouw telefoon ergens bent kwijtgeraakt.

Stel je ‘m daarom in:

  • Ga naar de ‘Gezondheid’ app > Kies ‘Medische ID’ > Kies ‘Wijzig
  • Stel een contactpersoon in die in noodgevallen kan worden bereikt, ook al is jouw telefoon vergrendeld.
  • Jouw medische gegevens zijn openbaar voor degene die op dat moment jouw telefoon in handen heeft. Vind je dat vervelend, dan kun je een opmerking erbij plaatsen: “Bel mijn sos-contactpersoon voor medicaties en medische aandoeningen.

iPhone instellingen

Lifesaver, die iPhone – letterlijk.

iPhone instellingen

10 overige, maar zeker handige, iPhone instellingen

Natuurlijk mogen ook de volgende iPhone instellingen niet ontbreken:

26. Verander de naam van je telefoon

De standaardnaam van jouw telefoon is waarschijnlijk ‘’s iPhone’. Qua privacy niet heel handig zodra jij jouw hotspot aanzet – iedereen ziet namelijk je voor- en achternaam.

Pas hem daarom aan. Je zou een grappige naam kunnen kiezen of een naam die jou op een positieve wijze aanspoort, zoals ‘Ik ben gefocust’. Een klein beetje positieve self-talk kan nooit kwaad…

iPhone instellingen

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Algemeen’> ‘Over’> ‘Naam’> stel de gewenste naam in.

27. Zet je advertising tracker uit

Je hebt vanmiddag een website bezocht omdat je op zoek was naar een nieuwe racefiets. Je opent youtube en wat zie je – juist, reclames voor die specifieke fiets. Handig zou je denken, maar deze ‘targeted advertising’ zorgt er op deze manier voor dat je sneller geld uitgeeft en berooft jou van je focus.

Aangezien jij zelf de touwtjes in handen wil hebben en wilt bepalen waar jij jouw geld – maar ook jouw tijd, focus en aandacht – aan besteedt, is het verstandig deze instelling uit te schakelen. Je ontvangt wel nog steeds advertenties, helaas, maar ze zijn niet meer specifiek op jou gericht.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Privacy’ > ‘Reclame’ > Schakel ‘Beperk reclametracking’ uit.

iPhone instellingen

28. Zet automatisch vergrendelen op de maximum tijd

Zodra jij je telefoon niet meer gebruikt, voorkomt ‘automatisch vergrendelen’ het dat een vreemde jouw telefoon kan gebruiken – handig. Echter, het merendeel van de tijd ontgrendel je je telefoon voor jezelf.

Aangezien het grootste deel van de mensen zijn telefoon praktisch altijd binnen handbereik heeft – in een broekzak of tas – is je telefoon langer van deze ontgrendel stand houden niet bepaald een groot risico. Je maakt het jezelf alleen maar makkelijker door deze tijd iets te verlengen, waardoor je niet om de 30 seconden je telefoon hoeft te ontgrendelen als je deze niet gebruikt.

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Beeldscherm en helderheid’> ‘Automatisch slot’> Kies ‘5 minuten’.

iPhone instellingen

Deze tip bespaart je wellicht een paar luttele seconden van je tijd, maar dat geldt bij de meeste van deze instellingen. Bekijk je het echter in zijn totaliteit, dan zul je op de lange termijn toch wel degelijk verschil opmerken in je dagelijkse telefoongebruik en de tijd die daarmee gemoeid gaat.

29. Stel een slim wachtwoord in voor je personal hotspot

Soms wil je jouw hotspot delen met een een vriend. Het wachtwoord vervolgens moeten spellen met al die hoofdletters, cijfers en speciale tekens, maakt het bijna tot een uitdaging. Maak het je – en jouw vriend – daarom makkelijk door een wachtwoord te kiezen dat bestaat uit drie aaneengekoppelde woorden, bijvoorbeeld ‘banaaneendfilm’.

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Persoonlijke hotspot’ en stel jouw nieuwe wachtwoord in.

iPhone instellingen

Scheelt je ook zeker weer wat tijd!

30. Stel je control center in zodat je er altijd toegang tot hebt

Veeg van onder naar boven op je scherm en je hebt toegang tot je control center, wat onder andere snel toegang tot  jouw rekenmachine, zaklamp en wifi geeft.

Apple heeft het echter zo ingesteld dat wanneer jij je in een andere app bevindt, deze swipe niet werkt – nogal onproductief. Je wil namelijk, ongeacht welke app jij op dat moment gebruikt, toegang hebben tot je wifi of al die andere hulpmiddelen. Deze instelling daarom aanpassen, is ontzettend handig.

  • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Bedieningspaneel’ > zet ‘Toegang vanuit apps’ aan.
  • Personaliseer ook meteen de regelaars. Je kunt bijvoorbeeld je alarm en je timer toevoegen – zo heb je binnen één swipe toegang tot beide.

iPhone instellingen

Je kunt nu gemakkelijk vanuit iedere app je wifi bedienen of je timer instellen, in een handomdraai.

31. Laat apps automatisch updaten

Stond dit vroeger aan, dan was binnen no time je MB op en je batterij leeg. Tegenwoordig is dit allang niet meer het geval. Zet ‘m daarom gewoon aan, die instelling.

  • Ga naar ‘Instellingen’> ‘Algemeen’> ‘Ververs op achtergrond’> Kies ‘Wifi en mobiele data’.
  • Zorg er vervolgens voor dat iedere app geselecteerd staat.

iPhone instellingen

Op die manier hoef jij niet meer handmatig iedere app te updaten en gebeurt dat gewoon automatisch – scheelt jou wat tijd.

32. Ontwikkel het verbaal geheugen van Siri

Sommigen gebruiken Siri voor alles, anderen hebben er nog nooit gebruikt van gemaakt – dat is niet erg. Echter, door Siri nooit te gebruiken krijg de tool niet de mogelijkheid een ‘verbaal geheugen’ op te bouwen, waardoor – wanneer je ‘m dan wel eens sporadisch gebruikt – hij niet naar behoren werkt.

‘Oefen’ daarom eens een paar zinnen met Siri, zodat wanneer je ze dan toch nodig hebt, Siri jouw taak herkent. Om Siri te activeren druk je lang de knop aan de rechterkant van je telefoon in.

  • Zet de wekker voor morgen om acht uur.
  • Herinner me eraan dat ik de oven check over 35 minuten.
  • In welk jaar werd Albert Einstein geboren?
  • Zet een timer voor tien minuten.
  • Wat is 20% van 43?

Stel Siri ook meteen zo in dat het makkelijk is om bepaalde contactpersonen te bellen.

  • is mijn partner.
  • Stuur een bericht naar mijn partner dat ik een uur later ben.

Mocht je Siri dan toch ooit nodig hebben, dan weet je zeker dat hij naar je ‘luistert’

33. Stel sneltoetsen voor tekst in

Je kunt praktisch voor ieder woord of zin die je regelmatig gebruikt, een sneltoets instellen. Op die manier ben jij minder tijd kwijt aan typen. Ongeacht waarvoor je zo’n sneltoets gebruikt, gebruik ze minimaal voor deze 2 zaken: je mailadres en je woonadres. Scheelt je, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, tijd.

  • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Toetsenborden’> ‘Tekstvervanging’> Klik op het plusje om gepersonaliseerde sneltoetsen in te stellen.
  • Voor jouw mailadres kun je de afkorting ‘ma.’ gebruiken. Een afkorting voor je woonadres is ‘wa.

iPhone instellingen

Je hoeft nu maar ‘ma.’ te typen en jouw volledige mailadres komt tevoorschijn – niet zo omslachtig als telkens jouw hele mailadres moeten uit tikken.

34. Stel je adres op verschillende plekken in

Tot zover heb je op een aantal plekken al je adres ingevuld; Google Maps en in de voorgaande tip als sneltoets. Er zijn echter nog een aantal andere plekken op je iPhone waar er regelmatig om je woonadres wordt gevraagd.

Deze nu meteen instellen scheelt je later een hoop werk. (Nu je bovendien ook nog eens een sneltoets hiervoor hebt aangemaakt, nog meer!)

  • Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Apple ID’ > ‘Betaling en bezorging’ > Selecteer ‘Verzendadres’ > Stel je adresgegevens in.

iPhone instellingen

  • Een andere plek, waar Siri bijvoorbeeld jouw adres vandaan haalt, is jouw eigen contact in ‘Contacten’ Pas ook deze aan.

Weer een onsje tijdwinst!

35. Maak een juiste back-up

Hoewel bijna alle apps afzonderlijk gegevens opslaan in de cloud, is het verstandig om toch ook zelf te zorgen voor een back-up, in het geval dat jij jouw telefoon verliest of overstap naar een nieuwer model.

Ga naar ‘Instellingen’> ‘Apple ID’ > ‘iCloud’ > ‘Beheer opslag’.

iPhone instellingen

Hier staan alle applicaties die gebruik maken van de cloud. Afhankelijk van het opslag pakket dat jij hebt, kies je de apps die voor jou van belang zijn dat ze worden opgeslagen.

Het kost dan wel maandelijks of jaarlijks een klein bedrag, maar dat is het waard – denk aan alle kopzorgen die jij je bespaart als je al jouw gegevens en foto’s zou verliezen.

Kortom

Dat waren ze, de allerbeste iPhone tips – 35 om precies te zijn. Pas ze toe, allemaal of een paar. Wat je ook kiest, aan het eind van de dag gaat het erom dat jij de baas bent over je productiviteit en je concentratiespanne, niet die o-zo-leuke – maar afleidende – smartphone. Dat is vanaf nu verleden tijd.

Meer weten?

Wil je nou weten hoe jij je leven nóg productiever kunt maken – ook buiten jouw smartphone om? Volg dan eens een cursus Time Management.

In minder dan 1 dag leer jij hoe je op een slimme en efficiënte manier kunt omgaan met die dagelijkse stortvloed aan ad hoc zaken en andere afleidingen. Want laten we eerlijk zijn, jouw smartphone is niet geheel de boosdoener voor de chaos in jouw (werk)leven – jouw workflow zou ook best opgefrist mogen worden.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog