Communiceren is meer dan alleen het gebruik van woorden. Met enkel je lichaamstaal, het bieden van een luisterend oor én door gebruik te maken van stiltes kun jij ook je boodschap luid en duidelijk overbrengen. Stop daarom met wauwelen en doe het eens anders: gebruik 3 gespreksvaardigheden die niets te maken hebben met praten. 

Er zijn tal van gesprekstechnieken die je kunt gebruiken om een gewoon gesprek om te toveren in een goed gesprek. Ze helpen je jouw boodschap over te brengen, je gesprekspartner te leren kennen en diepgang aan te brengen in een conversatie.

Hoewel ze ontzettend handig zijn, focussen ze zich meestal op één aspect van communiceren, namelijk: praten.

Jij zegt iets, de ander antwoordt. Toch is dit maar de helft van het verhaal.

Communiceren is namelijk meer dan simpelweg het gebruik van woorden. Integendeel. Zelfs door géén woorden te gebruiken, zeg je soms al meer dan wanneer jij je verbaal probeert uit te drukken.

In dit artikel kijken we daarom eens verder dan onze neus lang is — geen gespreksvaardigheden die je leren wát je moet zeggen, maar manieren waarmee je – zonder het gebruik van woorden – óók je boodschap kunt overbrengen.

Daarom voor jou: 3 simpele gespreksvaardigheden mét bijbehorend artikel mocht je meer willen weten — en dat in 5 minuten.

Op naar de eerste:

Gespreksvaardigheden

1. Leg de aandacht bij de ander: luister

Een gespreksvaardigheid die regelmatig over het hoofd wordt gezien, is het tegenovergestelde van praten, namelijk: het bieden van een luisterend oor.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig; we hebben namelijk allemaal de neiging om iemand die veel spreekt meer te waarderen dan iemand die luistert — vooral wanneer het op leiders aankomt. 

Maar toch is iemand die werkelijk luistert, een veel leukere gesprekspartner dan iemand die alleen maar output levert. Daarnaast leer je ook nog eens dingen die je geeneens wist. En dat laatste; dát zorgt ervoor dat jij als persoon groeit.

Wil je daarom je gespreksvaardigheden aanscherpen, waak er dan voor dat jij je niet alleen focust op het verbeteren van je babbel-vaardigheden, maar leer ook luisteren.

Luister vanuit nieuwsgierigheid, met de bedoeling om het verhaal te begrijpen — niet enkel aanhoren om vervolgens zo snel mogelijk jouw mening te geven. En dat gaat verder dan alleen maar knikken en af en toe “uhuh” zeggen.

Een paar snelle tips:

  • Kijk je gesprekspartner aan en geef hem of haar je volle aandacht. Geen smartphones, geen andere zaken die jouw volledige aandacht wegkapen. Let wel op dat het geen staren wordt. Houd de blik en ontspannen en enigszins beweeglijk.
  • Wacht tot iemand werkelijk is uitgepraat. Reageer niet wanneer je gesprekspartner een adempauze neemt, maar geef hem of haar de kans het verhaal af te ronden.
  • Stel vragen. Wanneer je tijdens het gesprek constructieve vragen stelt, toon je aan dat je werkelijk luistert, daarnaast creëert het een diepgaander gesprek.

Spoedig zul je merken dat je niet alleen een leukere gesprekspartner bent, je ontwikkelt jezelf ook omdat je misschien dingen hoort die je eerder nooit opvielen.

Meer weten over luisteren, lees dan dit artikel waarin we je leren hoe je 360° luistert.

Gespreksvaardigheden

2. Gebruik non verbale communicatie

Een groot deel van je communicatie is non-verbaal. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit deel ruim 93% is. Slechts 7% zou dus aankomen op wát je zegt en de rest op hoe je het zegt. Denk hierbij aan de wijze waarop jij je stem gebruikt (geluid, toon en intonatie) en je fysieke communicatie (postuur, gebaren en gezichtsuitdrukking).

Hoe jij je gedraagt tijdens het overbrengen van een boodschap is belangrijker dan de woorden die uit je mond komen. Wees je daarvan bewust.

Let daarom op een aantal punten:

  • Zorg voor een open houding. Wanneer jij je armen over elkaar slaat of in je zij zet, kun je al gauw intimiderend overkomen. Hou je echter je armen en schouders laag, met je handpalmen geopend, dan geef je aan dat je openstaat voor interactie.
  • Gebruik een vriendelijke toon. Zodra je zenuwachtig of gefrustreerd bent, heeft je stem de neiging omhoog te gaan. Hierdoor lijk je minder zelfverzekerd. Door je ademhaling te verdiepen en te verlengen krijg je je eigen stemgeluid weer terug.
  • Let op de subtiele trekjes in je gezicht. Je mondhoeken en wenkbrauwen verraden hoe jij je voelt. Beiden een klein beetje omhoog trekken, doet wonderen tijdens een gesprek.

Dus: wil je niet alleen verbaal, maar ook non verbaal je boodschap overbrengen dan moet je even goed op je lichaamstaal letten. Daar zitten namelijk de minimale verschillen die het maximale verschil kunnen maken

Wil je hier meer over leren, lees dan dit uitgebreide artikel. Hier gaan we verder in op het zogenaamde fysieke gesprek dat jij en je gesprekspartner onbewust leiden naast het bewuste, verbale gesprek. 

3. Gebruik de stilte in je voordeel

Tot slot: probeer niet telkens de stilte op te vullen door te praten. Ook wanneer je niet het hoogste woord voert kun je aanwezig zijn en tactisch communiceren. Laat daarom eens af en toe stiltes vallen wanneer je spreekt.

Hierdoor geef je jezelf tijd om na te denken over wát je gaat zeggen. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerd overkomt én dat je de mogelijkheid hebt om bewust je woorden te kiezen. Je voorkomt hiermee die “uh’s” en “dus…

Daarnaast krijgt je lijf de kans om te ontspannen en kan je stem stabiliseren. Hiermee voorkom je dat je stem verraadt of je gefrustreerd of gespannen bent. Zo kom je doordacht én kalm over — ongeacht de situatie, ongeacht het gesprek.

Probeer het dus eens: praat minder en gebruik die stilte in je voordeel:

Doe dit door nadat een ander is uitgesproken één seconde te wachten en dán pas je reactie te geven. Het is precies die seconde die de ander laat zien dat je de ruimte neemt. Ruimte om te verwerken wat je gesprekspartner zojuist heeft gezegd. Om te laten zien dat je actief luisterde en het nu actief overdenkt.

Wil je nou meer leren over stil zijn en welk effect dit heeft op jouw communicatie? Check dan eens dit artikel: ‘Stil zijn — 3x hoe het in je voordeel werkt (zoals bij Steve Jobs).

gespreksvaardigheden anders dan praten

Kortom: communiceren is meer dan alleen spreken

Communiceren is meer dan enkel woorden gebruiken: soms gebruik je je lichaamstaal, soms zeg je helemaal niets, soms luister je naar wat een ander te zeggen heeft. Ook deze gespreksvaardigheden helpen je jouw boodschap duidelijk over te brengen.

Onthoud daarom 3 eenvoudige gespreksvaardigheden:

  1. Leg de aandacht bij de ander: luister.
  2. Gebruik non verbale communicatie.
  3. Gebruik de stilte in je voordeel.

Merk je nu dat je hier toch nog moeite mee hebt – je vindt het bijvoorbeeld intimiderend om stiltes te laten vallen en vult deze het liefst op met nerveus gepraat – volg dan eens een cursus gesprekstechnieken. 

In deze 1-daagse cursus duiken wij namelijk verder in op verschillende communicatievormen en geven we je handige tips hoe jij nog beter jezelf kunt verwoorden. Heb je veel aan, zowel op de werkvloer als in het dagelijks leven. Volg ‘m dus eens, die cursus Gesprekstechnieken!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog