We willen het allemaal zijn: gelukkig. Toch weten we niet vaak hoe. We denken dat we het worden als we “eenmaal die nieuwe functie hebben”, “eindelijk die partner” of gewoonweg door zoveel mogelijk te hebben. Dat werkt niet, zegt onderzoek. Wil jij gelukkig worden dan zul je dat op déze manier moeten doen.
Zoeken naar geluk
Het is weer eens ‘zo’n’ dag. Je raakt haast bedolven onder het papierwerk, je rapport is afgekeurd en zojuist morste je koffie over je nieuwe hemd. Sip staar je uit het raam — ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ zucht je. “Is dit nu werkelijk alles dat er is…?”
“… ben ik wel gelukkig?”
Je bent niet de enige die zich dit afvraagt.
Ook al behoren wij als inwoners van dit kleine kikkerlandje tot de top 10 van de meest gelukkige landen ter wereld, we voelen ons niet altijd gelukkig. We kampen bijvoorbeeld steeds vaker met een burn-out of depressies. Het is dus niet gek dat we onszelf vaker de vraag stellen “hoe word ik nou gelukkig?”
Om hier antwoord op te krijgen, zoeken we vaak online naar advies of raadplegen we het zoveelste zelfhulpboek. Helaas ontdekken we niet altijd een kant-en-klaar antwoord en blijft de vraag hoe we ons geluk kunnen vergroten, onbeantwoord.
… tot nu.
5 simpele manieren om je geluk te vergroten
Wij hebben een vijftal tips verzameld die jouw zoektocht naar geluk ondersteunen. Lees ze door, pas ze toe en geef jouw leven weer kleur.
1. Focus op voldoening, niet op geluk
Vaak lijkt het alsof ‘gelukkig zijn’ het enige is waar het om draait. Anderen, en jijzelf ook, verwachten dan ook dat je het constant bent. Toch is dit niet reëel. Geluk is namelijk een erg vluchtige emotie; het is niet blijvend.
Het merendeel van de tijd ervaar jij een geluksgevoel wanneer je een een doel behaalt waaraan een beloning gekoppeld is. Je krijgt bijvoorbeeld een nieuwe functie en je viert dit door te gaan uiteten in je favoriete restaurant. Je voelt je goed, je voelt je gelukkig.
Toch heeft dit geluksgevoel weinig te maken met tevredenheid op de lange termijn. Dit soort geluk focust zich namelijk enkel op voorwaarden — “pas als ik dít bereik, dan voel ik me zó.”
Schuif je echter dat tijdelijk geluksgevoel aan de kant en focus jij je op voldoening, dan zul je merken dat je ook op de lange termijn gelukkig bent.
Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een kind. Studies tonen aan dat het geluksgevoel van ouders daalt na de geboorte van een kind, maar dat het gevoel van voldoening groeit.
Het gevoel van geluk komt dus niet voort vanuit het behalen van een doel, maar vanuit het ervaren van iets met een diepere betekenis. Wil je dus gelukkig worden, stop dan met het scheppen van voorwaarden en zoek naar voldoening, bijvoorbeeld in je werk of in je privéleven.
2. Besef dat geluk niet natuurlijk is
In vele opzichten is onze drang naar geluk best een onnatuurlijk fenomeen. Biologisch gezien hoeven we namelijk niet gelukkig te zijn, zolang we maar in leven blijven. Zegt ook columnist Zat Rana.
“Hoewel geluk het beste gedefinieerd kan worden als een staat waarin je tevreden bent, zijn we er niet echt op gemaakt om tevreden te zijn. We zijn geëvolueerd om te streven, te strijden, te concurreren. Van nature worden we dus niet beloond wanneer we ons gelukkig voelen.”
Met andere woorden:
Echte zingeving komt voort uit weerstand, uit strijd. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat mensen die meer zorgen hebben en meer stress ervaren uiteindelijk een groter gevoel van voldoening hebben. Ze voelen zich daarentegen wel minder gelukkig.
Ook al ben je dus niet zo gelukkig, wie weet bevind jij je wel op de goede weg — een weg die naar voldoening leidt. Stop dus met denken dat je altijd gelukkig moet zijn. Het is niet natuurlijk. Wees daarom minder streng voor jezelf en geef jezelf de ruimte om je rot te voelen — het mag best.
3. Elimineer alle rommel
Misschien ben je al bezig met het ‘Marie Kondo-en’ van je garage. Maar net als dat jij daar beslist of je iets moet weggooien, zul je dat ook met je eigen leven moeten doen: elimineer alles dat jou weghoudt van het bereiken van geluk — doelen, ideeën, projecten, noem maar op.
In Harvard Business Review schrijft Greg McKeown over “onze ongedisciplineerde zoektocht naar meer” — een idee dat hij leent uit het boek ‘How the Mighty Fall’ van Jim Collins. In dit boek beschrijft Collins hoe succesvolle mensen vaak falen door hun eigen geluk. Volgens hem leiden de mogelijkheden die voortkomen uit succes namelijk tot versplintering van onze focus.
Om dit tegen te gaan, suggereert McKeown dat we ons telkens moeten afvragen wat essentieel is — “Weet wat jou gelukkig maakt. Elimineer alles dat daar buiten valt.”
“Het menselijk instinct neigt naar rommeligheid”, zegt McKeown.”Op dezelfde manier dat we onbewust ons bureau vol stapelen met paperassen, doen we dit ook met ons leven: we stapelen maar ideeën en doelen op. De meeste van deze doelen hebben geeneens een deadline en daarnaast weten we niet eens meer wáárom we dit doel ooit wilde bereiken — toch blijven we ermee rondzeulen.”
De oplossing is volgens hem simpel.
“Zoek uit welke wensen en doelen belangrijk voor je zijn — welke wil je écht bereiken?” Houd die. Doelen en ideeën waar je enkel aan vasthoudt uit nostalgie, elimineer je. Doe dit regelmatig. “Blijf kritisch over je wensen, focus en elimineer. Dit houd ook in dat je soms ‘nee’ moet zeggen tegen geweldige kansen.”
Je hebt immers maar beperkt ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Wees daarom tevreden met wat je hebt en probeer niet obsessief jouw ruimte te vullen met ‘rotzooi’. Dit zorgt voor minder stress, meer focus én een verhoogd geluksgevoel.
4. Stil je ego en zet problemen in perspectief
Het is niet lastig om jezelf als het centrum van het universum te beschouwen. Want laten we eerlijk zijn, jij bevindt je enkel in je hersenen. Wat zich daarbuiten afspeelt, is voor ons vreemd. Dit heeft als gevolg dat we vaak de miljarden organismen om ons heen over het hoofd zien. Toch zijn wij als individu, zoals Zat Rana opmerkt, alles behalve belangrijk.
“Ons universum bevat één septillion sterren (dat is een één gevolgd door 24 nullen). Veel van deze sterren bevatten vele, vele soorten materie. Zouden wij allen nou plotseling niet meer bestaan, dan zou er vrij weinig veranderen buitenom de subjectieve, emotionele toestanden van mensen uit onze directe omgeving. We zijn niet meer dan slechts een fractie van een rimpeling in een oneindige zee.”
Dit is misschien een lastig concept om te bevatten, toch heeft hij een punt. Wanneer we onze egocentrische principes kunnen minimaliseren, dan kunnen we ook veel onnodige gedachten omtrent geluk rationaliseren.
Volgens Rana is het daarom belangrijk dat we de egocentrische stem in ons hoofd het zwijgen opleggen — “Deze is namelijk verantwoordelijk voor veel van onze problemen die wij denken te hebben. Ga dus voor een stil ego, in plaats van een luid, agressief en narcistisch ego.”
Wetenschappers Jack Bauer, Heidi Wayment en Kateryna Sylaska verklaren waarom dit werkt.
“Het ‘volume’ van een kalm ego klinkt zachter, minder luid. Hierdoor kan het luisteren naar anderen, maar ook naar zichzelf. Zo kan je het leven humaner en met meer compassie tegemoet treden. Hierbij draait het echter niet om het volledig wissen van het ego, of de ‘ik’. Het gaat erom dat men anderen toestaat het ego te betreden. Dit maakt gelukkig”
De voordelen van een rustiger ego zijn dus gigantisch. In verschillende studies kwam daarnaast naar voren dat mensen die hun ego’s hadden gekalmeerd (en hierdoor zaken in een breder perspectief konden zetten), grote persoonlijke ontwikkeling vertoonden. Ze waren zelfstandiger, hadden meer positieve relaties en hadden over het algemeen een groter zelfvertrouwen.
Wil je dus gelukkig worden, zet je problemen dan eens in perspectief en leg je ego het zwijgen op. Je zult zien dat je niet zo belangrijk bent als dat je dacht — en die nietigheid maakt gelukkig.
5. Ga voor verwondering
Volgens het ‘Greater Good Science Center’ aan de Universiteit UC Berkeley is “verwondering het gevoel dat we krijgen wanneer we in de aanwezigheid zijn van iets enorms — iets dat ons begrip over de wereld uitdaagt.”
Het is het gevoel dat je krijgt wanneer je een adembenemend uitzicht hebt over de uitgestrekte vallei voor je, de sensatie die je voelt wanneer je naar Bach luistert, of wanneer je ziet hoe je dochter haar eerste stapjes zet.
Hoewel wetenschappers ervan overtuigd waren dat een gevoel van verwondering enkel diende als overlevingsmiddel (het spoorde onze voorouders aan samen te blijven wanneer er zich gevaar voordeed), blijkt ook hier verandering in te komen.
Vandaag de dag geloven onderzoekers namelijk dat een gevoel van verwondering helpt bij het vinden van een diepere betekenis. We krijgen het gevoel dat we deel uitmaken van iets groters. Dit helpt bij het ontwikkelen van geluk. Verwondering zorgt ervoor dat we een breder perspectief kunnen ontwikkelen — “Hoe steekt de wereld in elkaar en wat is mijn rol hierin?”
Met andere woorden:
Wil je gelukkig zijn, plaats jezelf dan in ontzagwekkende situaties. Ga er vaker op uit, bezoek dat natuurpark, neem die wandeling!
Kortom, gelukkig worden?
Zoals je ziet draait gelukkig zijn niet om het hebben van zo veel mogelijk dingen of het rijden van de snelste auto. Uiteindelijk komt het er op neer dat jij je leven leuk vindt, je nieuwe dingen probeert en de verwondering opzoekt.
- Focus je op voldoening, niet op geluk. Wil je gelukkig worden, stop dan met het scheppen van voorwaarden en zoek naar voldoening op de lange termijn.
- Besef dat geluk niet natuurlijk is. Wees minder streng voor jezelf. Geef jezelf de ruimte om je rot te voelen.
- Elimineer alle rommel. Vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt. Zoek naar doelen en ideeën die daar bij aansluiten. Elimineer de rest.
- Stil je ego en zet je problemen in perspectief. Je zult zien dat je niet zo belangrijk bent als dat je dacht
- Ga voor verwondering. Plaats jezelf in ontzagwekkende situaties. Ga er vaker op uit.
Nog gelukkiger worden?
Gelukkig worden vraagt dus best wel wat van je vermogen om af te rekenen met de negatieve aspecten in je leven. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Bijvoorbeeld een baan waar jij je niet gelukkig voelt, een te hoge werkdruk of gewoonweg het feit dat je het lastig vindt om voor jezelf op te komen.
Wij kunnen je hiermee helpen — bijvoorbeeld met onze 1-daagse training Time Management (om dat geluk op de werkvloer te verhogen) of met onze 1-daagse training Assertiviteit (om het geluk in jezelf te vergroten).
Kijk welke bij je past, probeer ze uit (misschien wel allebei!) en vergoot je geluk.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog