In tijden van 24/7 bereikbaarheid lijkt het niet meer mogelijk om af te schakelen. Werk en leven vloeien in elkaar over en een burn-out ligt op de loer. Op zoek naar een manier om dat te voorkomen? Maak kennis met de Perlow methode.
Wat komt aan bod?
- Waarom hebben we de Perlow Methode nodig?
- Wat is de Perlow Methode?
- Hoe Werkt de Perlow Methode?
- Hoe het precies werkt?
Waarom hebben we de Perlow Methode nodig?
Typisch: de technologie die ontworpen is om ons leven gemakkelijker te maken, maakt het juist drukker en stressvoller.
We denken 24/7 bereikbaar te moeten zijn voor ons werk, zelfs als dat niet van ons gevraagd wordt. 65% van de werknemers slaapt zelfs met de smartphone op het nachtkastje. Hierdoor ligt een burn-out voor veel breinwerkers op de loer, volgens een studie van British Psychology Society.
Is er nog een weg terug? Nee – maar er is wel een weg vooruit, een die je werk minder stressvol maakt en je leven leuker: de Perlow methode.
Wat is de Perlow Methode?
Leslie Perlow, docente Harvard Business School en werkplek-adviseur, onderzocht met een case-study bij Boston Consulting Group (BCG) hoe werknemers konden afschakelen van hun werk zonder dat dat werk er onder zou lijden.
BCG kampte met een snelgroeiend aantal werknemers met een burn-out; Perlow vond een manier om het werk van BCG én het leven van de werknemers te verbeteren. Door als individu systematisch af te schakelen en dit als team op te vangen.
De impact van Perlow’s aanpak was enorm. Kort na dit experiment gaf 54% van de werknemers al aan tevreden te zijn met de werk-privé-balans, eerder was dit slechts 38%. Maar liefst 72% tegenover een eerdere 49% gaf aan dat ze tevreden waren met hun werkplek. 58% van de werknemers gaf zelfs aan van plan te zijn om op lange termijn bij BCG te blijven werken – dit was vroeger 40%. 95% tegenover een eerdere 84% was er van overtuigd dat ze waardevol werk deden voor klanten.
BCG zag dat werknemers aanzienlijk meer betrokken waren bij het bedrijf en het werk, beter werk afleverden bij klanten en minder burn-out symptomen vertoonden. BCG besloot na Perlow’s experiment om de werkwijze toe te passen op inmiddels 2000 van hun teams in 32 kantoren verdeeld over 14 landen.
Hoe Werkt de Perlow Methode?
Hoe kun je de Perlow-methode als werknemer gaan implementeren op jouw kantoor? Werk je bijvoorbeeld met vijf collega’s aan één project? En is het belangrijk dat iedereen altijd bereikbaar is voor elkaar en voor de klant? Dan heb je de ideale situatie te pakken. Varianten kunnen natuurlijk ook.
Hoe ga je er voor zorgen dat elke collega minder stress heeft, maar meer betrokken is bij het project, het team en het werk in het algemeen? Simpel: Stuur hem of haar één middag in de week naar huis – zónder laptop, tablet of smartphone.
Ben je flink geschrokken? Denk je nu ‘leuk bedacht, maar dat kan bij óns op het werk écht niet’. Goed zo. Dan heb je wederom de ideale situatie te pakken.
Hoe het precies werkt?
• Het is van levensbelang dat de Perlow methode wordt toegepast door het hele team. Niemand heeft een excuus om niet volledig mee te werken. Het kan alleen slagen wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan en het team écht als team gaat functioneren.
• En dan het essentiële ingredient: Spreek met elkaar af dat iedereen een middag per week vrij neemt. Dat betekent: niet stiekem toch doorwerken, want nu heb je het écht even heel druk. Één middag in de week, om 12:00 sharp naar huis toe, zonder materiaal waarmee je thuis aan het werk zou kunnen gaan.
• Iedereen is verantwoordelijk dat de betreffende collega ook daadwerkelijk vertrekt, en dat zijn werk door de rest opgevangen wordt.
Bij BCG hebben ze er voor gekozen om een extra collega op het project te zetten, zodat de klant ook zeker niets in het afgeleverde werk zou terugzien van de vrije middagen. Het is denkbaar dat dit niet voor elk bedrijf haalbaar is, maar teamwork gaat je in elk geval een heel eind op weg helpen.
• Plan een wekelijkse bijeenkomst waarin de bevindingen worden besproken. Laat iedereen op individueel niveau spreken: hoe bevalt het werk loslaten, hoe bevalt het thuis zijn zonder werkdruk, welke zaken zijn opgevallen? Spreek ook op algemeen niveau: hoe ontwikkelt de toepassing van de methode zich, hoe ontwikkelt het team zich en hoe ziet het afgeleverde werk er daardoor uit?
• Teamleiders en managers spreken hun steun en (positieve en negatieve) kritiek uit over de betrokkenheid van de teamleden in het proces.
Zo simpel kan zijn!
Voor BCG heeft het wonderen op het gebied van betrokkenheid, samenwerking, productiviteit en algemeen welzijn van de werknemers en het bedrijf gedaan.
Weten of het ook zou kunnen werken voor jouw bedrijf? Kaart het aan bij je manager of – als jij te touwtjes in handen hebt – ga er meteen mee aan de slag! Dit voorproefje van het boek helpt je een heel eind op weg; gebruik hem bijvoorbeeld om je baas te overtuigen of – als je manager bent – om je team uit te leggen wat er gaat gebeuren.
Eerst meer lezen over Perlow en haar theorie? Bekijk hier haar TED-talk over de case-study bij BCG ‘Sleeping With Your Smartphone – How to Change the 24/7 Habit and Change The Way You Work‘.
Meer weten over efficiënt werken binnen een team?
In onze 1-daagse cursus Timemanagement gaan we dieper in op het effectief samenwerken binnen een team. Volg ‘m dus eens samen met je collega’s (alleen mag natuurlijk ook) en ontdek hoe jij met een paar simpele technieken de samenwerking kunt verbeteren.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog