Hoe zorg je voor een goede concentratie, vraag je? Dankzij 7 praktische concentratie tips krijg jij laserfocus. Zo behoud jij je aandacht, krijg je een heleboel gedaan én lever je ook nog eens een betere kwaliteit. Zeg daarom dág tegen afleiding en versnippering, en hallo tegen eindelijk geconcentreerd werken.

Concentratie boosdoeners: multitasking en versnippering

Het is belangrijk dat jij je kunt concentreren, wil je als moderne kenniswerker jouw werk kunnen verrichten. Het zorgt er natuurlijk voor dat je aan je klussen toekomt en deze ook binnen een bepaalde tijd afrondt, maar ook dat je minder fouten maakt. Vanzelfsprekend begrijp én onthoud je ook beter wat je leest of tegenkomt wanneer je voldoende aandacht kunt opbrengen.

Niet alleen krijg je meer gedaan, de kwaliteit die je neerzet wanneer jij geconcentreerd aan de slag gaat, is ook vele malen hoger dan wanneer je telkens wordt afgeleid.

Maar hoe zorg je er nou voor dat jij je kunt concentreren? Dat je niet om de haverklap je aandacht verliest? Tamelijk eenvoudig:

Goed concentreren betekent dat jij jouw aandacht kunt richten op één specifieke taak. Dat lukt alleen wanneer je niet te maken krijgt met afleiding of versnippering — dé twee boosdoeners van een gebrek aan concentratie. 

Bij afleiding kun je denken aan prikkels uit je omgeving die je concentratie verstoren, bijvoorbeeld een rinkelende telefoon, storende collega maar ook een gedachte die bij je opkomt. Versnippering draait meer om het verdelen van je aandacht, bijvoorbeeld tussen twee taken. Doorgaans wordt dit ook wel “multitasking” genoemd.

Beiden zijn funest voor je aandacht.

En wanneer je jouw concentratie wil verbeteren, schuilt ook daarin het geheim: afleiding en versnippering voorkomen. Geen multitasking dus en zo weinig mogelijk prikkels om je heen.

Hoe multitasking voorkomen?

Om te beginnen met multitasking: de oplossing is erg simpel. In plaats van twee of drie verschillende taken tegelijkertijd of afwisselend uit te voeren, werk je slechts aan één taak. Singletasken, noemen we dat.

Dat klinkt kinderlijk eenvoudig, maar probeer het maar eens: geen telefoon, niet tussendoor je e-mail checken en ook niet “even” die vraag van je collega oppakken omdat je dat toch zo gedaan hebt.

Hoe afleiding tegengaan?

Dan afleiding, oftewel prikkels. Die kun je tijdens het werken aan een belangrijke taak niet gebruiken. We geven je daarom zometeen tips om die te vermijden en daarbij tackelen we gelijk de externe prikkels als de interne prikkels.

Bij externe prikkels kun je denken aan een telefoon die rinkelt of een collega die luidkeels kletst — afleiding van buitenaf dus. Interne prikkels draaien vooral om je eigen gedachten en ingevingen: “wat moest ik vandaag ook alweer doen” of “ik moet dat boek eens lezen”. Afleiding van binnenuit die net zo goed afleidt als een rinkelende telefoon.

Afleiding en versnippering tegengaan dus. Om je daarmee te helpen, hebben we de beste concentratie tips verzameld. In ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar gaan we hier uitgebreid op in. Mocht je dus meer willen leren over het verbeteren van je concentratie, dan raden we je aan het boek te lezen of één van onze trainingen te volgen, bijvoorbeeld de 1-daagse Training Timemanagement.

Laten we voor nu kijken naar enkele praktische tips waarmee jij jouw concentratie in één klap verbetert:

Tip 1. Kies het moment en je werkomgeving bewust uit

Het ligt voor de hand dat jij je niet kunt focussen wanneer je op het midst van de dag, temidden van een rumoerige kantoortuin, je wil toeleggen op dat belangrijke dossier. Houd daarom altijd rekening met de plek en het moment waarop je een concentratieklus uitvoert.

Plan belangrijke klussen altijd zo vroeg mogelijk op de dag in, wanneer je concentratie nog “vers” is. Bijkomend voordeel: concentratieklussen zijn doorgaans belangrijke klussen. Door maar gelijk aan die klus te beginnen, maak je een productieve start en heb je het zwaarste werk achter de rug.

Kijk daarbij ook naar je werkplek. Zonder je af indien je omringt wordt door kletsende collega’s of rinkelende telefoons. Claim bijvoorbeeld de lege vergaderzaal, maak gebruik van de stilte werkplek of werk desnoods vanuit huis. Een noise cancelling headset is in ieder geval in alle situaties aan te raden om die externe prikkels te voorkomen.

Tip 2. Plan grote concentratie klussen altijd in

Over klussen plannen gesproken: plan al die concentratieklussen die meer dan 30 minuten in beslag nemen (gelijk) in je agenda. Daarmee zet je bewust tijd opzij om aan je taak te werken en dwing jij jezelf om na te denken over de taak: ‘hoe lang duurt dit?’, ‘hoeveel tijd moet ik hiervoor vrij maken?’, ‘wat is het beste moment om hieraan te werken?’, ‘en waar?’.

Wat je hiermee bereikt? Je voert de taak sneller op een geschikt moment en in een geschikte omgeving uit. Daarnaast wéét je wat je moet doen en hoelang je hiervoor hebt. Hierdoor ervaar je minder interne afleiding.

Tip 3. Werk met één timemanagementsysteem

Die agenda uit de vorige tip maakt deel uit van een timemanagementsysteem. Net als een takenmanager. We kunnen uitgebreid vertellen waarom werken vanuit één waterdicht timemanagementsysteem het beste is dat je ooit voor je concentratie en productiviteit kunt doen, maar dit is waar het op neerkomt:

Zodra jij wéét wat er vandaag op de agenda staat en welke taken er op je wachten, neem je al die onrust in je hoofd weg. Hierdoor kun jij je eindelijk toeleggen op die ene taak, met al je aandacht.

Je hoeft niets tijdens het geconcentreerd lezen van dat verslag telkens je gedachtegang te onderbreken met opkomende gedachten als ‘sh*t, had ik niet om drie uur een afspraak’ — nee, jij weet wat wanneer moet gebeuren. Dág interne afleiding, hallo concentratie.

Tijdens een training Time Management vertellen we je daar graag meer over. Wil je daar nu al meer over weten, check dan eens deze artikelen:

Concentratie tips

Tip 4. Werk met focusblokken

Eén van onze favoriete concentratie tips is toch wel het werken in blokken. Je kunt je namelijk maar zo lang op iets concentreren voordat je aandacht verslapt of je toch onverhoopt wordt gestoord. Beter nog: werken in focusblokken dwingt je te singletasken. In de tijdsduur die je hebt leg je je toe op één taak. Pas wanneer de tijd verstreken is of je klaar bent met de taak, ga je naar de volgende.

Je kunt hiervoor de bekende Pomodoro Techniek gebruiken. Hierbij zet je een timer op 25 minuten en werk je door tot het belletje rinkelt, waarna je een pauze van 5 minuten neemt.

Voor zware concentratieklussen of grote taken raden we je echter aan een langere tijdsduur te kiezen, bijvoorbeeld 40, 50 of zelfs 60 minuten. Hierdoor heb je voldoende tijd om je vast te bijten in die taak en vergroot je de kans dat je in die gewilde flow terecht komt. De app Forest is hierbij ook een uitkomst.

Tip 5. Neem geregeld pauze

Geef je brein tussentijds de kans om op te laden en zijn focus te herpakken. Met enkel doorknallen kom je er niet, pauzeer daarom na ieder focusblok.

Afhankelijk van de blokken die je aanhoudt, kies je de duur. Zoals gezegd wordt er in de Pomodoro Techniek vastgehouden aan 5 minuten pauze na iedere 25 minuten werk. Na vier “ronden” mag je een pauze van 15 minuten nemen. Werk je daarentegen met lange focusblokken, bijvoorbeeld van 50 minuten, maak je pauze dan iets langer en neem tussendoor ook een keer een pauze van een half uur.

Ongeacht de duur die je kiest: houd je pauze zo prikkelarm mogelijk. Je doet het per slot van rekening zodat je brein kan opladen; het vervolgens stimuleren met Youtube-filmpjes of het beantwoorden van appjes of e-mail doet alles behalve dat.

Ga in plaats daarvan even naar buiten, wandel, neem een kop koffie of stretch. Doe gewoon echt even helemaal niets.

Tip 6. Zet al je notificaties uit

Afleiding door externe prikkels voorkom je heel eenvoudig door zoveel mogelijk (audio)visuele stimulans te elimineren. Te beginnen bij je digitale devices:

Zet al je notificaties, pop-ups, meldingen en andere toeters en bellen gewoon uit. Je mist niets – echt niet – en wat het je oplevert is vele malen kostbaarder.

Jouw brein kan namelijk geen onderscheid maken tussen een notificatie van een stom appje of een ping van een belangrijke mail. Het is gewoon afgeleid, ongeacht de urgentie. Bestook het daarom niet met allerlei prikkels maar check op gezette tijden (aan het eind van je werkdag of na de lunch) of je iets binnen hebt gekregen. Buiten dat is alles stil.

vooraanzicht , man schrijvend in groot schrift

Tip 7. Maak afspraken met je omgeving

Maar wat nu als ze me een dringende mail sturen of een middels een appje op de hoogte willen stellen van een noodgeval?’ — zoek nieuwe collega’s. Werkelijk, want dan liegen ze tegen je. E-mail kan nooit dringend zijn. Een appje ook niet. Indien iets werkelijk dringend is, dan bellen ze wel. Let hierbij op het woord “werkelijk”.

Veel mensen hebben namelijk een verkeerd beeld van wat dringend is. Zo kan een vraag bijvoorbeeld ontzettend dringend voelen, maar is het dat niet. Het kan best wachten totdat jij klaar bent met die belangrijke concentratietaak.

Wat we hiermee willen zeggen is: om je te kunnen concentreren, reageer je alleen op werkelijk dringende verzoeken en vragen. Al dat andere kan wachten.

Maak daarover afspraken: bespreek met je collega’s, leidinggevende maar ook privéomgeving wat werkelijk dringend is én hoe jullie daarmee omgaan.

Is het echt dringend (het moet nu gebeuren en moet alles uit handen laten vallen) dan mogen ze je bellen of je kantoor binnenlopen. Voor al dat andere (en dat is 95% van de gevallen) zetten ze het maar in een mailtje of op hun één op één lijst.

Probeer het eens uit en je zult zien hoe drastisch jouw concentratie verbetert wanneer je niet telkens wordt lastiggevallen met “dringendheden”.

Kortom: 7 concentratie tips maken het verschil

Je concentratie bewaren; het lijkt simpel en dat is het ook. Voorkom prikkels en stop met multitasking. Makkelijker kunnen we je het niet uitleggen. Hoe je het deed?

  1. Kies het moment en je werkomgeving bewust uit
  2. Plan grote concentratie klussen altijd in
  3. Werk met een timemanagementsysteem
  4. Werk met focusblokken
  5. Neem geregeld pauze
  6. Zet al je notificaties uit
  7. Maak afspraken met je omgeving

En wil je nou meer leren over concentratie op de werkvloer? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen hoe je brein werkt, maar gaan we veel dieper in op de manieren om je focus, concentratie en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Check ook eens deze artikelen:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog