Je hebt een korter lontje, je gedachten lijken non-stop te malen als een windmolen in een storm en je staat altijd aan. Een afspraak met een vriend(in)? Je ziet er als een berg tegenop. Het liefst kruip je met een dekentje op de bank en doe je voorlopig niets meer. ‘Heb ik een burn out?’, vraag je jezelf af. Je wilt weten wat de symptomen van een burn out zijn. Nog beter: een burn-out test doen, zodat je meteen weet of je er last van hebt. In dit artikel behandelen we het allemaal.
Wat komt aan bod:
- Wat is een burn out precies?
- Burn out klachten op een rij
- Waardoor komt het dat je burn out verschijnselen hebt?
- Wat wel en wat niet te doen bij een burn-out?
- Wat niet te doen bij een burn-out?
- Conclusie: voorkom of verminder burn out klachten door de regie terug te pakken
- Veelgestelde vragen over burn out klachten
Wat is een burn out eigenlijk?
Een burn-out is een toestand van extreme fysieke, mentale en emotionele uitputting die ontstaat door langdurige stress en overbelasting.
Het treedt op wanneer iemand gedurende een langere periode meer van zichzelf vraagt dan hij of zij kan geven, zonder voldoende herstelmomenten.
Een burn-out ontstaat vaak door langdurige werkdruk, maar kan ook voortkomen uit andere stressfactoren zoals relationele problemen, perfectionisme of een verstoorde werk-privébalans. Het herstel vergt tijd en richt zich op rust, grenzen stellen en het opnieuw vinden van balans.
Burn-out klachten: de symptomen op een rij
Wat zijn de symptomen van een burn-out? Burn-out symptomen zijn de signalen dat je lichaam en geest langdurig overbelast zijn geraakt. Ze ontstaan vaak geleidelijk en worden steeds heftiger als je er niets aan doet. Je kunt ze onderverdelen in lichamelijke, psychische en gedragsmatige klachten:
Lichamelijke klachten bij burn out
- Soms duizelig
- Oververmoeid
- Tintelingen
- Hoofdpijn
- Sneller ademhalen
- Een hogere ademhaling
- Snel ziek of grieperig
- Pijn op de borst
- Hartkloppingen
- Versnelde hartslag, zelfs in rust
- Vaak buikpijn of last van spijsvertering
- Minder trek of juist overmatig eten
- Spanning in je schouders of spierpijn in je lichaam
Psychische klachten bij burn out
- Concentratieproblemen
- Lusteloosheid
- Depressie
- Vergeetachtig
- Slecht in slaap komen
- Vaak wakker worden
- Piekeren, ook ‘s nachts
- Huilen om de kleinste dingen
- Zenuwachtig voelen
- Moeite met beslissingen
- Rusteloos voelen
- Niet kunnen ontspannen
- Angst- en paniekklachten
- Snel geïrriteerd en prikkelbaar
- Laag zelfbeeld
- Zenuwtics: nagelbijten, tikken met vingers of voeten of krabben
- Snel overprikkeld door omgeving of geluiden
Gedragsveranderingen bij burn-out
- Je trekt je terug uit sociale situaties
- Je meldt je vaker ziek of werkt op automatische piloot
- Je maakt meer fouten of neemt meer risico’s
- Je stelt alles uit (zelfs simpele dingen)
- Je hebt moeite om beslissingen te nemen
- Je zegt overal ‘ja’ op en negeert je grenzen
Herken je meerdere van deze klachten al langere tijd (meerdere maanden)? Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een huisarts of psycholoog. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je herstelt!
Marjolijn Bongers, LinkedIn-trainer en beïnvloedingspsychologe, ontdekte dit zelf maar al te snel. Luister nu naar deze boeiende en informatieve aflevering van de Tijdwinst Podcast, waarin Björn met haar in gesprek gaat over herstellen van burn-out en de kracht van beïnvloeding.
‘Heb ik een burn-out’ zelftest: hoe zit het met jouw energie en stressniveau?
Denk je last te hebben van burn-out? Doe de zelftest eens. Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk. Tel aan het einde hoeveel van de stellingen op jou van toepassing zijn.
1. Gevoel van controle
- Ik heb het gevoel dat ik geen controle meer heb over mijn leven of situaties in mijn leven.
- Alles voelt als te veel en ik weet niet waar ik moet beginnen.
- Ik voel me machteloos en weet niet hoe ik hieruit moet komen.
2. Fysieke en mentale uitputting
- Ik ben lichamelijk en geestelijk uitgeput, zelfs na een goede nachtrust.
- Ik heb moeite om mezelf op te laden voor dagelijkse taken.
- Zelfs kleine inspanningen voelen als een grote belasting.
3. Emotionele reacties
- Ik voel me constant gespannen of opgejaagd.
- Ik heb moeite om mijn emoties onder controle te houden (bijvoorbeeld snel huilen of geïrriteerd raken).
- Mijn stemming wisselt sterk, van somberheid tot frustratie of boosheid.
4. Mentale overbelasting
- Mijn hoofd lijkt nooit uit te staan; ik blijf piekeren, zelfs als ik wil ontspannen.
- Ik heb moeite met concentreren en vergeet vaak dingen.
- Drukke omgevingen en harde geluiden zijn snel te veel voor me.
5. Sociale en werkgerelateerde problemen
- Ik voel me uitgeput na sociale interacties, zelfs met vrienden en familie.
- Ik heb steeds minder zin om af te spreken of naar sociale gelegenheden te gaan.
- Werk- of studietaken lukken me niet meer zoals vroeger.
6. Slaapproblemen en herstel
- Ik heb moeite met inslapen of word ‘s nachts vaak wakker.
- Mijn slaap voelt niet verkwikkend; ik word moe wakker.
- Ik voel me pas later op de dag een beetje energieker, maar niet fit.
7. Hoe lang ervaar je deze klachten?
- Ik heb deze klachten langer dan een paar weken.
- De klachten houden al minstens drie maanden aan.
- De klachten duren zes maanden of langer en lijken niet te verbeteren.
Uitslag:
- 0-3 keer ‘ja’ → Je ervaart waarschijnlijk geen burn-out, maar let op jezelf. Stress kan zich opbouwen.
- 4-7 keer ‘ja’ → Mogelijk ervaar je overmatige stress of een beginfase van burn-out. Neem op tijd rust en zoek steun.
- 8-12 keer ‘ja’ → Er is een grote kans dat je tegen een burn-out aanloopt. Luister goed naar je lichaam en zoek professionele hulp.
- 13+ keer ‘ja’ → Je vertoont sterke burn-out symptomen. Het is belangrijk om direct stappen te ondernemen om je herstel te starten.
Burn-out, overspannen of depressief? Zo herken je het verschil (en wat je eraan hebt)
Als je overspannen bent, heb je ook moeite met je dagelijkse activiteiten. Maar overspannenheid is makkelijker terug te draaien. Je hebt rust nodig en een nieuwe manier van je tijd indelen en dan kom je er al gauw vanaf. Heb je langer dan een half jaar overspannen kenmerken? Voel je je compleet uitgeblust en helpt rust nemen en goed slapen niet? Dan spreken we van burn-out.
Wist je dat? Hoe heftig de symptomen van burn out zijn, verschilt per persoon. En ook de symptomen van een burn-out bij een vrouw kunnen verschillen met burn-out klachten bij een man. Vrouwen zijn vaak emotioneler en mannen kruipen meer in hun schulp. En de één heeft matige burnout symptomen, de ander zeer ernstige burn-out symptomen. Zo ernstig dat er uitvalverschijnselen in het lichaam zijn, tijdelijke verlamming aan de benen of andere niet te verklaren klachten die door stress komen.
Burn out of depressie? Dit is het verschil
Bij een burn-out kun je je depressief voelen, maar een depressie is anders dan een burn-out. De oorzaak van een burn-out is vaak langdurige stress. Bijvoorbeeld omdat je het continu druk hebt en daardoor geen rust neemt. De burn out symptomen zijn vaak oververmoeidheid, niet goed kunnen functioneren en emotioneel uitgeput. Bovendien voelen ze zich minder gemotiveerd, snel geïrriteerd en alsof ze geen controle hebben over het leven.
Een depressie is een stoornis. Deze stoornis beïnvloedt hoe je denkt, handelt en voelt. De oorzaken van een depressie zijn verschillend: genetisch, trauma, stress of het uit balans zijn van chemische stoffen in de hersenen. Wanneer je last hebt van een depressie ben je vaak verdrietig. Je voelt je emotioneel zwaar, leeg en hopeloos. De symptomen van depressie kunnen slapeloosheid zijn, vermoeidheid, verminderde eetlust of juist meer zin in eten en moeite met concentratie.
De oorzaak is dus het grootste verschil tussen de twee.
Burn-out is vaak veroorzaakt door te veel stress. Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. Bij beide is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een professional. Een dokter of psycholoog kan jou helpen aan de juiste depressie of burn-out behandeling.
Hoe ontstaan een burn-out verschijnselen?
Vaak krijgen mensen last van een burn-out omdat ze te veel stress ervaren in een te lange tijd. Het beetje spanning dat je hebt voor het geven van een presentatie is prima. Het houdt je scherp en zorgt dat je er met je aandacht bij blijft. Maar als die spanning daarna dagen, weken en maanden blijft doordenderen in je lichaam, kom je niet meer tot rust. Je lichaam maakt geen verschil meer tussen een presentatie geven en de wc poetsen. Je bent ieder moment van de dag alert en pakt niet de rust die je nodig hebt. Je rent van hot naar her en blijft doorgaan. Tot je lichaam zegt: stop!
De oorzaken van een burn out kunnen per persoon verschillen. En ook hoe vatbaar je ervoor bent. Zo kan je buurvrouw twee banen hebben, drie kinderen en een druk sociaal leven en nergens last van hebben, terwijl jij al moe wordt als je aan haar drukke programma denkt.
Dit zijn de oorzaken van een burn-out:
- Te veel werkdruk voor een te lange tijd. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk, wilt alle deadlines halen en gaat soms ook in het weekend door. Je hebt veel werkstress en bent overwerkt.
- De afgelopen tijd is er veel veranderd in je leven. Of je hebt iets heftigs meegemaakt, zoals het overlijden van dierbare, een ernstig zieke in je kring, je bent gescheiden, verhuisd of zit in een moeilijke situatie op het werk. Hierdoor heb je veel stress.
- Ook al is het avond, weekend of vakantie, je blijft aan je werk denken. Je hebt het gevoel dat je op verschillende vlakken faalt en anderen daardoor in de steek laat.
- ‘Nee’ zeggen, daar doe je liever niet aan. Je wilt een ander graag helpen, ook al gaat het ten koste van jezelf. Je probeert alle ballen hoog te houden, ook al heb je veel op je eigen bordje liggen.
- Je leven is drastisch veranderd door de komst van kinderen, maar toch probeer je je oude leven te leiden. Je werkt nog steeds evenveel, je sport, gaat naar alle sociale verplichtingen en rent van hot naar her met je kinderen.
- Je maakt je veel zorgen om je familieleden, hebt geldzorgen of schulden, problemen in je relatie of je kinderen hebben problemen.
Heb je een burn out test gedaan, herken je je in een aantal van de burn-out symptomen? Dan is het tijd om daar wat aan te doen. Zorg dat je geen verwaarloosde burn-out krijgt, want dan ben je nog verder van huis. Door eerder aan de noodrem te trekken, voorkom je dat je meer tijd nodig hebt voor het herstellen van een burn-out. Sommige mensen komen door een burn-out in ziekteverlof (langdurig) terecht, anderen herstellen sneller.
Wat te doen bij burn-out klachten? 7 praktische tips om stress te verminderen en te herstellen
Kan een burn-out vanzelf overgaan? Helaas niet. Maar door al vroegtijdig dingen te veranderen, voorkom of verminder je wel een burn-out. Dus wat te doen bij een burn out?
1. Zorg voor een realistische planning
Veel mensen maken een planning, of een to-dolijst. Maar veel mensen maken ‘m verkeerd. Ze zetten er enorm veel op. Ze overschatten wat ze op een dag gedaan krijgen. Waardoor aan het eind van de werkdag de lijst nog steeds eindeloos lijkt. En dat werkt alleen maar demotiverend en zorgt voor meer stress. De volgende dag had je al allerlei plannen en nu moet je alles wat niet gelukt is er ook nog bij proppen. En dat geeft je veel stress.
Elke dag loop je achter de feiten aan. Je vergeet mailtjes te beantwoorden of neemt juist uitgebreid de tijd om mailtjes te beantwoorden en komt niet toe aan je werk. Voor je het weet begin je de eerste tekenen van een burn out te krijgen.
Een burn out voorkomen doe je door een realistische planning te maken. Schrijf alles wat je op een dag doet op. Noteer daar ook bij hoeveel tijd iets je kost. Maak dan een planning en reserveer altijd een half uur tot een uur de tijd per dag voor onverwachte to do’s. In ons boek Elke Dag Om 15.00 Uur klaar leer je hoe je een timemanagement-systeem bouwt wat staat als een huis.
2. Stel prioriteiten met de Eisenhower-matrix
Neem je alles maar op je? Vind je het lastig om prioriteiten te stellen en je planning te maken? Dan is de Eisenhower-matrix de oplossing. Dankzij deze matrix verdeel je alles wat je op je planning hebt in op basis van urgentie en belang. Want niet alles wat op je lijstje staat, moet je ook à la minute doen. Soms is het zelfs iets wat een ander moet doen, of wat je kunt inplannen.
Voordat je jouw agenda vol stopt met alles wat je uit het vorige punt hebt opgesomd, maak je de Eisenhower-matrix. Deze matrix laat je zien wat belangrijk is, wat dringend is en wat niet. Je voert alles in onder de volgende kwadranten:
- A: Dringend en belangrijk – taken die je direct moet doen (in ieder geval binnen 30 minuten)
- B: Niet dringend, wel belangrijk – taken die je in je agenda en takenmanager zet.
- C: Dringend, niet belangrijk – taken die je delegeert.
- D: Niet dringend of belangrijk – taken die je schrapt.
Hiermee voorkom je dat je overwerkt raakt, je doet simpelweg niet meer alles wat op je lijstje staat of wat binnenkomt als verzoek.
3. Leeg je hoofd en schrijf alles op
We denken vaak dat ons geheugen een ijzersterk systeem is dat alles onthoudt wat je wilt onthouden. Dus wanneer je tijdens een meeting iets afspreekt, verwacht je dat je geheugen je eraan herinnert om het te doen. Totdat je jouw collega in de hal tegenkomt en je vraagt naar de vorderingen… Shit, helemaal vergeten.
Je brein kan maar beperkt geheugen opslaan. Daarom is het niet slim om volledig te vertrouwen dat je hoofd het wel onthoudt. Ook als je nog geen voortekenen van een burn out hebt, is het slim om dit anders aan te pakken. Zet alles wat binnenkomt aan informatie op een logische plek.
- Mailverzoeken: beantwoord de mail en zet de taak op je takenlijst. Voeg de e-mail als bijlage toe, zodat je altijd de mail er gemakkelijk bij kunt pakken.
- Interessant leesvoer: een nieuwsbrief, krantenartikel of andere bron van interessante informatie tegengekomen? Bewaar het en maak een agendapunt in je agenda wanneer je het wilt bekijken.
- Afspraken: heb je een afspraak bij de dokter of komt er een klusjesman langs? Zet het in je agenda.
- Verzoeken van collega’s: vraagt een collega om informatie en is het iets wat je snel kunt doen? Doe het gelijk. Ben je nog bezig met iets anders of moet je er wat meer werk voor doen? Zet het dan op je takenlijst.
- Feedback: wacht je op feedback van een collega? Zet het op een wachten-op lijst en zet er een deadline achter. Is de deadline verstreken? Dan stuur je je collega een reminder als je nog niets hebt ontvangen.
Hiermee voorkom je dat deze zaken op de gekste momenten je aandacht vragen in je gedachten. En je vergeet het nooit meer.
4. Wees bewust onbereikbaar
Je hebt een paar uur in je agenda geblokkeerd in je agenda om te werken aan een project. Maar om de haverklap word je gebeld voor vragen die ook wel kunnen wachten. Of raak je afgeleid door je collega’s die een overleg houden aan het bureau. Niets is meer funest voor je concentratie dan continu afgeleid te worden. Je mag best onbereikbaar zijn voor die 2 uur die je geblokt hebt in je agenda. Maar hoe zorg je dat je niet afgeleid raakt door ieder wissewasje?
- Zet alle notificaties uit. Van je telefoon, maar ook van je e-mail. Je e-mail check je alleen op gezette tijden wanneer je ook tijd hebt om iets te doen met de e-mails. Daarvoor pas je de OHIO-methode toe. Deze methode helpt je om alleen nog maar een keer een e-mail te lezen en meteen te besluiten wat je ermee gaat doen.
- Geef aan dat je de komende 2 uur niet gestoord wilt worden. Je collega’s kunnen echt wel even wachten met hun vragen of informatie. Spreek ook af waarvoor je wel gestoord mag worden, zodat als er echt nood aan de man is, ze je wel kunnen bereiken.
- Zet een noise-cancelling koptelefoon op om niet afgeleid te raken door anderen. Luister naar muziek waardoor je goed gefocust raakt. Binuaral beats doen het ook altijd goed om beter te kunnen concentreren.
5. Sluit je werkdag écht af
Burnout verschijnselen kun je ook krijgen omdat je altijd met je werk bezig bent. In de weekenden denk je eraan, tijdens je vakantie en op vrije dagen. Maar ook ‘s avonds als je thuis bent. Het is belangrijk om bewust je werkdag af te sluiten. Helemaal op thuiswerkdagen. Bepaal hoe laat je stopt met werken. Daarvoor stuur je nog de laatste mail en sluit je je programma’s af. Je evalueert je dag en bekijkt je planning voor de volgende dag. En daarna laat je het los.
Stel een out of office in als je een vrije dag of vakantie hebt. Was je voorheen dag en nacht voor je collega’s bereikbaar? Geef aan dat je dat vanaf nu niet meer bent en houd je eraan.
6. Zeg vaker ‘nee’ (zonder schuldgevoel)
Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Dan heb je grotere kans om overspannen of burn out te raken. Doordat je altijd wilt doen wat een ander je vraagt, loop je jezelf voorbij. Je agenda wordt voller en voller, je hebt geen tijd meer om te ontspannen, omdat je altijd voor een ander klaar staat. Zeg daarom vaker ‘nee’. Tegen een extra project, om elke week te chaufferen voor een vriend, om elke week voor te lezen voor de klas van je kinderen of de hond van je buurvrouw uit te laten.
Niet iedereen zal blij zijn met jouw ‘nee’ en zullen misschien wel proberen in te praten op je geweten. Maar weet dat je voor jezelf mag kiezen. Daarmee doe je uiteindelijk iedereen een plezier. Niemand heeft er wat aan als je een burn-out hebt. En wanneer je wel ‘ja’ zegt, is dit ook een oprechte ja. Waardoor je nooit meer hoeft te denken: ik kan niet meer.
Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen? Volg dan een cursus assertiviteit. Daarna lukt het je zeker weten.
7. Ontspan met mindfulness
Heb je moeite met je te ontspannen als je niet aan het werk bent? Pas dan mindfulness toe. Deze ontspanningsmethode helpt je om aan één ding aandacht te besteden. Door bijvoorbeeld je ademhaling te volgen. Of door een bewuste wandeling te maken door de natuur en te focussen op de sensaties die je voelt. Door mindfulness te beoefenen, lukt het je beter om geconcentreerd te werken en gedachtes te laten gaan.
Volg ons Instagram voor meer handige tips en inzichten. Of ontvang iedere twee weken alle nieuwste artikelen overzichtelijk in je mail. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Wat je beter niet kunt doen bij een burn-out?
Bij burn-out symptomen zijn er ook verschillende dingen die je beter kunt vermijden om het herstelproces niet tegen te zitten. Deze valkuilen vertragen je herstel (of maken het erger)
- Blijven doorwerken. Geef je lichaam en geest rust. Door te blijven werken kun je een zeer ernstige burn-out ontwikkelen.
- Je gevoelens negeren. Onderdruk gevoelens als stress, vermoeidheid of frustratie niet. Erken je gevoelens en praat erover.
- Te veel hooi op je vork nemen. Alles tegelijkertijd proberen te doen is overweldigend. Herken je grenzen en neem niet te veel verantwoordelijkheden op je op.
- Je gezondheid verwaarlozen. Je mentale en fysieke gezondheid zijn belangrijk bij een goed herstel. Ongezond eten, te weinig slaap of te weinig bewegen kunnen het herstel in de weg zitten.
- Isoleren van anderen. Het vermijden van sociale contacten kan het gevoel van eenzaamheid vergroten. Zoek steun bij vrienden, familie of een therapeut.
- Symptomen van een burnout negeren. Sommige mensen denken dat ze zichzelf ‘gewoon niet moeten aanstellen’ en sterk moeten zijn. Daardoor negeren ze de kenmerken van een burnout.
- Verwachten dat je snel volledig herstelt. Het herstellen van burnout heeft tijd nodig. Verwacht niet dat je snel weer de oude bent.
Conclusie: neem de regie terug over je energie
Een burn-out komt niet uit het niets opzetten. Het is een gevolg van langdurige stress en overbelasting. Vaak omdat je al te veel hooi op je vork neemt. Of omdat je jezelf voortdurend voorbij loopt.
De symptomen van een burnout – zowel lichamelijk als mentaal – kunnen je leven dagelijks flink beïnvloeden. Laten de eerste klachten van een burnout een signaal zijn dat het tijd is om in te grijpen. Hoe eerder je erkent dat je tegen je grenzen aanloopt, hoe sneller je herstelt.
Pak je rust, maak een realistische planning, zeg vaker ‘nee’, wees soms onbereikbaar en zorg voor een goede werk-privébalans. Zoek professionele hulp als het nodig is. Een burn-out gaat namelijk niet vanzelf over. Maar met de juiste stappen krijg je weer grip op je energie!
Volg een training Time Managament om beter met stress om te gaan
Een burn-out is geen kattenpis. Je kunt er maanden tot een jaar mee bezig zijn en het heeft een grote impact op je leven. Voorkomen is beter dan genezen. Dus pak je stress op tijd aan door prioriteiten te stellen, realistisch te plannen en ‘nee’ te durven zeggen. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan onze 1-daagse Training Time Management. Tijdens deze training krijg je praktische tips om direct toe te passen, je leert een waterdicht timemanagement-systeem op te zetten en bij te houden. Ook leer je om je grenzen te bewaken, productiever te werken en sneller klaar te zijn met je to-do’s. Slim met je tijd omgaan zonder harder te werken, zo noemen we het ook wel.
Veelgestelde vragen over burn out klachten
-
Wat is een burn out?
Een burn-out is een toestand waarin je lichamelijk en mentaal uitgeput bent. Het wordt veroorzaakt door langdurige stress en overbelasting. Continu voel je je moe, opgejaagd en prikkelbaar. Ook eenvoudige taken voelen zwaar en overweldigend aan.
-
Wat zijn de symptomen van een burn-out?
De symptomen van een burn out zijn mentaal en fysiek. Veelvoorkomende klachten zijn extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en het gevoel van emotionele uitputting. Fysiek kunnen symptomen als hoofdpijn, slaapproblemen, gespannen spieren en hartkloppingen optreden. Net als angstgevoelens en somberheid.
-
Wanneer heb je een burn out?
Je hebt een burn-out als je langdurig overbelast bent geweest en je lichaam en geest daarvan uitgeput zijn. De klachten duren langer dan een half jaar. Normale rust helpt niet meer. Je voelt je opgebrand, hebt concentratieproblemen, bent snel prikkelbaar, gestresst en slaapt slecht.
-
Hoe weet je of je een burn out hebt?
Je weet dat je een burn-out hebt als je langdurig uitgeput bent, fysiek en mentaal. Rust helpt je niet meer om op te laden. Je ervaart symptomen zoals extreme prikkelbaarheid, aanhoudend gevoel van stress en emotionele afstand. Dagelijkse taken voelen zwaar aan en wat je vroeger leuk vond, kost je nu moeite.
-
Kan burn out vanzelf overgaan?
Nee, het gaat niet vanzelf over. Vaak heb je ook professionele hulp nodig. Je moet je leven drastisch veranderen om minder stress in je leven te hebben en beter met stress te leren omgaan. Met de juiste stappen kom je wel van je burn-out af.
-
Hoe lang duren burn out klachten?
De duur van burn-out klachten varieert per persoon en hangt af van de ernst en hoe snel je ingrijpt. Gemiddeld duurt het herstel enkele maanden tot een jaar. Zonder de juiste aanpak kan het langer aanhouden. Rust, professionele begeleiding en het aanpakken van de stressbronnen spelen een grote rol in het herstellen van burnout.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Al meer dan 20 jaar helpt Tijdwinst professionals in heel Nederland om efficiënter en effectiever te werken. We leren je hoe je meer uit je tijd haalt, zodat je productiever én met meer plezier werkt. Onze trainingen in timemanagement, gesprekstechnieken, feedback geven en assertiviteit helpen je daarbij. Kies voor een training op locatie of online, hoe en wanneer het jou uitkomt. Nieuwsgierig naar onze trainingen of inspirerende artikelen? Ontdek meer op onze website of schrijf je direct in.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog