We kennen de theorie en wéten dat het goed is om meteen duidelijke feedback te geven. Toch komt het er maar niet van omdat ‘iets’ ons tegenhoudt. Eén en ander heet te maken met onze natuurlijk angst voor veranderingen.
In het uitstekende en complete boek De kick van feedback geven auteurs Eeke Dijkstra en Jurriaan Dolman een overzicht van belemmerende overtuigingen. Dit zijn dingen die we onszelf wijsmaken; redenen die we verzinnen om toch maar geen feedback te geven. Voorbeelden hiervan zijn:
- ‘Zij heeft lange tenen, dus ik kan maar beter uitkijken met wat ik tegen haar zeg.’
- ‘Laat ik eerst maar eens kijken hoe de anderen hierover denken. Ik wil niet de enige zijn die klaagt.’
- ‘Zag hij niet dat ik boos naar hem keek? Hij heeft de boodschap echt wel begrepen.’
- ‘Laat ik er maar niets van zeggen. Ik wil niet dat ze me als een zeurkous gaan beschouwen.’
De schrijvers van het boek geven vervolgens vier redenen waarom we excuzen verzinnen om geen feedback te geven:
-
Doemdenken
Je kunt en wilt best feedback geven, maar je ziet allerlei beren op de weg. Je ziet allemaal rampscenario’s voor je, waardoor je het feedback geven maar láát.
-
Love junk
Je wilt door iedereen aardig worden gevonden. Feedback geven kan ervoor zorgen dat mensen je niet langer aardig vinden. Daarom doe je dit maar liever niet. Omgekeerd vertroebelt deze overtuiging ook de ontvangen feedback: ‘Zij heeft kritiek dus ze vindt me niet aardig.’
-
Overdreven perfectionisme
Als je het idee hebt dat je alles goed moet doen en geen fouten mag maken, kan feedback erg pijnlijk voor je zijn, vooral als je het ontvangt. Ook kan je erover gaan twijfelen of je gevoel wel klopt en laat je het geven van feedback daarom achterwege.
-
Eisen aan jezelf en aan de wereld
De wereld zou rechtvaardiger in elkaar moeten zitten. Je vindt dat mensen zelf moeten inzien dat hun gedrag niet correct is, of je vindt dat iemand zijn gedrag moet veranderen nadat je jouw feedback gegeven hebt.
De eerste stap naar een assertievere houding is jezelf leren kennen. Hoe gedraag jij je in bepaalde situaties? Kijk eens naar de bovenstaande categorieën. Welke raakt bij jou een gevoelige snaar? Wanneer je daar duidelijkheid over hebt, kun je aan de slag met het veranderen van deze belemmerende overtuigingen.
Wat ga je met deze kennis doen?
In het volgende blogartikel bekijken we of jouw overtuigingen wel kloppen. Als ze niet kloppen, is er geen obstakel meer om feedback te geven. En als je overtuiging wel klopt, wat dan? Wat zijn de consequenties als je tóch feedback geeft?
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog