Of je nou begrippen moet leren voor school, een opleiding of cursus – of je vakkennis up-to-date moet houden – soms zul je de precieze betekenis van een woord moeten kennen. Moeiteloos. Van buiten. Uit je hoofd. 8 stappen waarmee dat lukt:
Wat komt aan bod?
- Hoe kun je het beste begrippen leren? 8 stappen
- Hoe kan ik het beste begrippen leren? Een korte recap
Hoe kun je het beste begrippen leren? 8 stappen
Begrippen leren? Daar wil je niet te veel tijd aan kwijt zijn. Plus je wilt ervoor zorgen dat je het ook nog na je toets of certificaat kent. Laten we daarom kijken naar een goede manier om begrippen te leren. Ongeacht of je scholier, student of een kenniswerker bent.
8 eenvoudige stappen om begrippen te leren:
1. Lees de omschrijving van het begrip
Lees het begrip een aantal keren door. Let hierbij op aanvullende zaken: staan er woorden vetgedrukt? Zijn sommige delen gemarkeerd zodat ze extra opvallen? Staan er afbeeldingen bij die ter verduidelijking dienen? Neem dit allemaal goed in je op. Indien je denkt dat het begrip onvolledig is, Google het dan eens. Om een begrip te leren heb je namelijk voldoende informatie rondom de formulering nodig. Kijk daarom eerst of de omschrijving van het begrip volstaat en vul aan waar nodig.
2. Verduidelijk wat niet helder is
Misschien kom je bepaalde woorden tegen die je niet begrijpt. Of een verwijzing naar een hoofdstuk dat je niet gelijk kunt plaatsen. Nu is het moment om zulke dingen te verduidelijken. Zoek woorden op in een digitaal woordenboek, kijk of je synoniemen kunt vinden of raadpleeg het betreffende aanvullende document.
3. Check of je nu alles begrijpt
Pas wanneer je helemaal zeker bent dat je begrijpt wat er staat, kun je een begrip van buiten leren. Zorg er dus voor dat de beschrijving van het begrip begrijpt voordat je doorgaat naar de volgende stappen. Lees iedere zin grondig door en vraag jezelf af: ‘snap ik dit?’.
“If you can’t explain it to a six-year-old, you don’t understand it yourself. – Einstein
In principe kun je nu aan de slag. Je weet wat het begrip betekent en hebt dingen die niet duidelijk waren opgehelderd. Toch kun je nog een aantal extra stappen zetten. Zodat je het écht begrijpt. Zodat je het écht onthoudt. Gebruik hiervoor enkele van onze noteer- en geheugentechnieken (rechtstreeks uit onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping)!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
4. Gebruik geheugentechnieken
Verschillende studies tonen aan dat wanneer we informatie visueel maken, we deze sneller en langer onthouden. Wil jij er dus zeker van zijn dat je die begrippen tot in den treurnis kunt oprakelen, maak hier dan gebruik van.
- Maak het begrip bijvoorbeeld beeldend door te visualiseren: maak associaties of maak het concept zo overdreven of absurd mogelijk.
- Richt een geheugenpaleis in; een ideale manier om grote brokken informatie te onthouden. In het kort? Koppel informatie aan een plek waarmee je goed bekend bent – je huis bijvoorbeeld – en wandel er vervolgens doorheen..
Wil je meer over deze twee geheugentechnieken weten, lees dan eens het uitgebreide artikel. Daarin vertellen we je meer over wat de technieken inhouden en hoe je ze toepast. Of check deze video eens:
5. Leg het begrip vast: mindmap
Hoe kun je het beste begrippen leren? Leg het vast in een mindmap. Het helpt het begrip te verduidelijken en zorgt ervoor dat je in één oogopslag vertakkingen en onderlinge connecties kunt onderscheiden! Het visueel maken van informatie zorgt er op zijn beurt weer voor dat je brein het onthoudt — in tegenstelling tot krampachtig abstracte informatie proberen te onthouden.
6. Lees het begrip nog eens door
Je kent het begrip, hebt het aangevuld, hebt het beeldend gemaakt dankzij enkele geheugentechnieken én het vastgelegd in een mindmap?! Fantastisch, lees het begrip nu voor een laatste keer door en leg je studiemateriaal weg. Je gaat testen of je het begrip nu van buiten kent:
7. Test of je het begrip volledig kent
Schrijf het begrip op in je kladblok. Schrijf vervolgens de betekenis van het begrip eronder. Ga nu na hoe eenvoudig jou dit afgaat; kun je het moeiteloos oprakelen of merk je dat je het toch nog lastig vindt om de betekenis op te schrijven? Beter nog: kun jij het begrip aan een ander uitleggen? Indien je er nog moeite mee hebt, is dat een teken dat je extra aandacht moet schenken aan dit begrip. Lukt het prima, ga dan door naar eventueel andere begrippen die je uit je hoofd moet kennen.
8. Herhaal dagelijks
Om informatie langdurig op te slaan, zul je het moeten herhalen. Vaak. Probeer daarom morgen de begrippen die je vandaag hebt behandeld te herhalen; het liefst hardop zonder naar de betekenis of de mindmap te kijken. Doe dit een aantal dagen achter elkaar. Om je kennis langdurig up-to-date te houden, verlaag je de interval vervolgens naar wekelijks. Dan maandelijks. Zo zorg je ervoor dat het begrip als in steen gebeiteld staat.
Hoe kan ik het beste begrippen leren? Een korte recap
Of het nu om je studie gaat of om een cursus die je vanuit je werk volgt: vaak is het van belang dat je bepaalde begrippen kent. Moeiteloos, uit je hoofd. Kies daarom voor een leermethode waarmee je er zeker van bent dat je het begrip ook na een tijdje nog kent. Bovenstaande 8 stappen helpen je er bij.
Hoe kun je het beste begrippen leren?
- Lees de omschrijving van het begrip
- Verduidelijk wat niet helder is
- Check of je nu alles begrijpt
- Gebruik geheugentechnieken
- Leg het begrip vast: mindmap
- Lees het begrip nog eens door
- Test of je het begrip volledig kent
- Herhaal dagelijks
Meer leren over leren? Lees verder
- Hoe je het beste kunt leren? Eindeloos herhalen (met interval) blijkt het antwoord
- Iets nieuws leren? Begrijp eerst hoe je brein onthoudt én leert
- Nieuwe dingen leren? De 3-stappen-methode waarmee je álles leert
- Hoe kun je het beste een taal leren? 3 tips om een taal te leren
- Snel leren niets te maken met IQ — hoe je leert is belangrijker
Leer je liever in de praktijk?
Vond je dit nou interessant? Wil je meer leren over die genoemde geheugentechnieken? En lijkt mindmapping je ook wel wat? Volg dan eens onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping. Daar leert een van onze experts je technieken aan waarmee je niet alleen sneller leert, maar ook nog eens beter onthoudt!
Wie zijn wij? | Cursus Snellezen
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog