Er zijn tal van gesprekstechnieken — en ze werken. Toch is het handig om eerst te weten hoe je momenteel communiceert. Welke communicatiestijl jij toepast, voordat je nieuwe gespreksvaardigheden een kans geeft.
Wat komt aan bod?
- Gebruik je agressieve communicatie?
- Of misschien toch passieve communicatie?
- Passief agressieve communicatie dan?
- Kortom: leer assertief communiceren
Gebruik je agressieve communicatie? Ben je een tikkeltje passief agressief? Of merk je toch dat je je regelmatig laat ondersneeuwen? Belangrijk om te weten, want elk van deze communicatiestijlen vraagt om specifieke gesprekstechnieken. Laten we beginnen met de eerste:
Gebruik je agressieve communicatie?
Agressief communiceren betekent opeisen wat jij wilt, zonder rekening te houden met de wensen of voorkeuren van anderen.
“Het boeit me niet. Ik wil dat het op deze manier gebeurt. Als je daar problemen mee hebt, is er vast nog een ander project waar jij je mee bezig kunt houden.”
Je bent niet bang voor confrontatie of conflict. Discussies? Laat ze maar komen. Meningsverschillen? Je veegt er de vloer mee aan — evenals met mensen die snel op hun tenen zijn getrapt. Jij zegt gewoon wat je vindt “… en kan een ander dat niet aan, dat is dat zijn probleem.”
Deze communicatiestijl zorgt er op de korte termijn voor dat je krijgt wat je wilt. Op de lange termijn loop je echter het risico te verliezen wat je dierbaar is.
Je kwetst er anderen namelijk mee, intimideert ze of wandelt over hen heen. Dat maakt je alles behalve een geliefde gesprekspartner.
… probeer liever assertieve communicatie
Jij zal bewust moeten worden van de wijze waarop jouw agressieve communicatiestijl anderen raakt. Belangrijker nog: jij zal moeten onderzoeken waar de neiging tot agressief reageren vandaan komt.
Schiet je in de verdediging omdat dit een belangrijk onderwerp voor je is? Gebruik je harde woorden omdat je hiermee denkt je gelijk te behalen? Voel je je misschien onzeker, en wil je daarom intimideren?
Je gedrag en emoties onder de loep nemen kan bovenstaande vragen beantwoorden. Je leert inzien dat agressief communiceren je angsten en frustraties niet oplost. Dat er ook andere manieren zijn om je overtuigen, of je gelijk te behalen.
Kijk maar:
- Gespreksvaardigheden wanneer je boos bent
- Overtuigen? Niemand kan je voorstel weerstaan als je deze 9 dingen doet.
- Een moeilijk gesprek aangaan in 2 stappen: “tem je dino-brein!”
Of misschien toch passieve communicatie?
Passief communiceren houdt daarentegen in dat je overdreven veel rekening houdt met de wensen van anderen. Zo erg zelfs dat jij je laat ondersneeuwen. Je negeert wat je vindt of voelt om zo conflict te voorkomen.
“Nee. Kies jij maar. Uhm, ik pas me wel aan aan jou.”
Hiermee denk je aardig te zijn. Attent, zelfs. Niemand gaat immers de confrontatie met je aan zodra je alleen maar ja-knikt, toch? Dat je jezelf hiervoor ondergeschikt moet opstellen, neem je voor lief.
Toch maakt chronisch je eigen wensen negeren je niet aardig. Goed, het zorgt er tijdelijk voor dat anderen je beleefd vinden. Langdurig je eigen mening negeren zorgt enkel voor schuldgevoelens, wrok en onoprechte relaties.
Je vertelt anderen immers niet wat jij nodig hebt, waardoor je de waarheid nooit onder ogen komt.
… probeer liever assertieve communicatie
Besef dat confrontaties en conflicten oké zijn. Dat ze nodig zijn om te groeien. Dat het jou geen slechter mens maakt zodra je een keer aangeeft dat je “… vanavond liever thuis blijft.”
Je hebt het recht om voor jezelf op te komen, om je eigen geluid te laten weerklinken, om eerlijk tegenover jezelf te zijn. Op den duur leer je inzien dat dat niet betekent dat je geen respect hebt voor anderen. Juist wel. Je respecteert hen – en jezelf – genoeg om je mening te geven.
Op deze manieren bijvoorbeeld:
- Stil zijn tijdens meetings? Een pleidooi voor de kracht van introverten.
- Helder communiceren — bereik meer met minder woorden (in 7 zinnen).
- Gespreksvaardigheden bij confrontaties
Passief agressieve communicatie dan?
Communiceer je passief-agressief, dan zijn sarcasme, steken onder water en terloopse opmerkingen jouw go to. Je gebruikt ze om je ongenoegen te uiten of een ander te wijzen op fouten — op zo’n manier dat je enige vorm van conflict vermijdt.
“Nee, laat nu maar. Jij zal wel weer gelijk hebben. Zoals altijd.”
Toch levert het je niets op.
Je kunt wel mokken of je verschuilen achter verkapte grapjes; niet eerlijk uitkomen voor wat je vindt, zorgt enkel voor frustratie. Je bent onoprecht tegenover jezelf én toont daarbij geen respect voor je gesprekspartner.
Je uit namelijk wel je woede, maar op zo’n manier dat een ander maar moet gokken wat je precies bedoelt.
… probeer liever assertieve communicatie
Verschuil je niet langer achter je sarcasme. Communiceer helder en concreet over wat je denkt en vindt — zonder een ander te krenken, zonder een ander omlaag te halen. Door eerlijk te zijn én initiatief te tonen.
Een ander zal dit alleen maar waarderen. Natuurlijk zal hij of zij het niet fijn vinden om negatieve feedback te krijgen. Het blijft vele malen beter om kritiek te ontvangen waar men iets mee kan, dan enkel steken onder water te krijgen.
Probeer het dus eens:
- Negatieve gevoelens loslaten tijdens gesprekken? “Nee, tóón ze juist!”
- Doe (en laat) 3 dingen in je non verbale communicatie
- Het beste slecht nieuws gesprek (volgens wetenschappers)
Kortom: leer assertief communiceren
Zie de de overeenkomst tussen de drie communicatievormen? Of het nu om passieve gespreksvoering gaat, agressieve of de combinatie van die twee: de sleutel tot oprechte en eerlijke communicatie is assertief communiceren.
Het netjes uitspreken van wat je denkt of voelt. Zonder jezelf weg te cijferen, te ontploffen of een steek onder water te geven. Op een respectvolle manier. Tegenover een ander, maar ook naar jezelf. Pas zodra dat lukt, kun je nieuwe en interessante gesprekstechnieken toepassen.
… en die leren wij je graag (in onze cursus Gesprekstechnieken)
Wij bieden namelijk een 1-daagse cursus Gesprekstechnieken aan. Hierin leert een expert je op een assertieve wijze communiceren. Door middel van actuele methodes en invalshoeken leer je nieuwe communicatieve vaardigheden waardoor je niet alleen een leukere gesprekspartner wordt, samenwerken met collega’s verloopt ook stukken soepeler!