Angst houdt ons in het dagelijks leven vaak tegen om daadkrachtig en productief te werken. Maar angst kan ook in je voordeel werken. Leer hoe je jouw angsten kunt overwinnen en in actie omzetten door 4 vragen te beantwoorden.

Wat komt aan bod:

  1. Hoe angst voor mislukking ons tegenhoudt
  2. Overwin je angst: stel jezelf deze 4 vragen

Iedereen heeft er wel eens last van: angst voor mislukking. Je laat een project, een idee of een kans liever liggen dan dat je riskeert om er écht mee aan de slag te gaan. De onzekerheid van de uitkomst beangstigd ons en weerhoudt ons van echt daadkrachtig en productief werken. Zonde! Kom in actie en overwin je angst om toch aan dat project te beginnen, dat idee op te pakken of die kans te grijpen.

Hoe angst voor mislukking ons tegenhoudt

Om je angst te overwinnen en in actie om te zetten, moet je eerst meer weten over je ‘prefrontale cortex’. Wat die met je angst voor mislukking te maken heeft? Veel. We bedenken de hele dag door allerlei mogelijke (doem)scenario’s als gevolg van een bepaalde actie – klein en groot. “Als ik dit nu doe, loop ik dat mis” of “Als ik dit niet doe, krijg ik die promotie nooit”. Of door te blijven denken in termen van “Wat als ik toch die keuze had gemaakt in plaats van deze?”.

“Dingen en mensen mislukken voornamelijk door angst voor mislukking”, stelde de oprichter van het succesvolle Airbnb Joe Gebbia eens.

Gebbia had gelijk. Het doemdenken en de angst voor mislukking die de prefrontale cortex voor ons in werking zet, houdt ons tegen en maakt ons ook nog eens doodongelukkig – zo ondervond niet alleen Gebbia, maar ook de wetenschap:

Laat je dus niet kisten door je eigen prefrontale cortex. Wees hem vóór. Leer zelf je prefrontale cortex kennen en gebruik hem, misbruik hem – zo je wil, door je angst te erkennen en hem om te zetten in actie.

Overwin je angst: stel jezelf deze 4 vragen

Enorm productieve en succesvolle mensen als de eerder genoemde Gebbia, maar ook Jobs, Zuckerberg en Gates hebben angst voor mislukking gekend. Stuk voor stuk. Het enige verschil is dat zij deze angsten erkend hebben en omgezet hebben in actie.

Hoe ze dat gedaan hebben? Daar heeft Jonathan Fields – zelfbenoemd meester in het omzetten van angst in actie en auteur van het boek ‘Uncertainty’ – het antwoord op. Hij kwam er achter dat je je angst kunt omzetten in actie door jezelf de juiste vragen te stellen. De volgende 4 vragen, om precies te zijn:

Angst overwinnen lukt zo

Vraag 1: “Wat zou je doen, als je zeker wist dat het niet zou kunnen mislukken?”

Een klassieker, deze. Misschien ken je hem zelfs wel. Het kenmerk van een goede, activerende vraag is dat hij blijft circuleren in de kringen van innovators en succesvolle ondernemers. Deze zwerft al jaren rond in die kringen. Zo wordt hij regelmatig ge-quote door grootheden als Regina Dugan van Google, Udacity’s Sebastian Thrun en Airbnb mede-oprichter Joe Gebbia.

“Wanneer je jezelf deze vraagt stelt”, zei Google’s Dugan tijdens haar TED-talk, “voel je je waarschijnlijk ongemakkelijk. Dat komt omdat angst voor mislukking ons weerhoudt van groots denken en groots doen. Geweldige dingen houden op met gebeuren.”

Geef jezelf maar eens een flink ongemakkelijk gevoel door deze eerste vraag te beantwoorden. Als het niet zou kunnen mislukken, zou je dan ongegeneerd voor die promotie gaan? Zou je dan zonder twijfel dat zomerhuis in Frankrijk laten bouwen? Zou dat boek dat je altijd al hebt willen schrijven, dan al geschreven zijn?

Vraag 2: “Wat als ik niets doe?”

“Je kunt je niet opzij ontwikkelen. Als je niet vooruit gaat, ga je in feite achteruit.” – Jonathan Fields

Dus: wat als je niet voor die promotie gaat, wat als je er niets voor doet? Gaat je collega er dan mee vandoor? Blijf je dan voor altijd op diezelfde bureaustoel zitten? Denk daar eens goed over na en laat die angst je inspireren om toch tot actie over te gaan.

Vraag 3: “Wat als het lukt?”

Dit is een opvallende, volgens Fields. Ons brein heeft namelijk de neiging om automatisch op een negatief scenario over te gaan. Stuur je prefrontale cortex daarom op een positief scenario aan om tot actie over te gaan, in plaats van angst.

Door jezelf de vraag te stellen ‘wat als het lukt?’ denk je je brein blij en geef je jezelf een enorme motivatie-schop onder je kont.

Wanneer je je doel (positief) visualiseert, helpt je dit bovendien om helder te denken. Je ziet je doel letterlijk voor je, in plaats van een vage plek met een vage weg er naartoe. Daardoor zie je waarschijnlijk ook helder welke acties er nodig zijn om tot dit doel te komen.

Meer weten over heldere doelen stellen om de weg ernaartoe makkelijker te maken. Lees dit artikel dan eens.

Vraag 4: “Áls het mislukt, hoe zou ik er dan weer bovenop komen?”

Een minder filosofische en meer praktische vraag. Juist omdat angst zo vaag en vaak onredelijk is, is het belangrijk om een redelijke vraag als deze te stellen. Het zet ons aan tot helder denken en relativeren.

Stel jezelf eens voor dat je donkerste doemscenario uitkomt. Geen moeilijke taak voor onze prefrontale cortex. Laat het gebeuren. Wat gebeurt er daarna? Hoe pak je draad weer op? Haal je die promotie niet, ben je dan ontslagen? Of ben je dan nog precies waar je eerst ook al was, maar heb je het op zijn minst een kans gegeven? Speel het scenario in je hoofd af en beslis of je de actie de moeite waard vindt. Durf te falen, want ook falen is geen weg terug maar een weg vooruit.

De grootste en meest succesvolste mensen op deze aardbol zijn zelden in één keer succesvol geworden. Zij hebben gefaald. Hebben een doemscenario uit zien komen. En kwamen er gewoon weer bovenop. De weg naar succes is nu eenmaal een kwestie van mislukking, vallen, opstaan, leren en beter worden.

Dat de vraag populair is, blijkt wel uit het feit dat er een complete beweging rondom mislukking en succes bestaat: Fail Forward. Hun filosofie luidt: “Risico is inherent aan innovatie. Mislukken is dus niet erg. Je bent pas verkeerd bezig wanneer je niet leert van je mislukkingen.” John C Maxwell schreef er het boek ‘Failing Forward‘ over. Geen zin of tijd om een heel boek over het fenomeen waar vraag 4 op gebaseerd is te lezen? Bekijk dan hier de samenvatting. Er werd zelfs een instituut voor mislukkingen opgericht: het Insituut voor Briljante Mislukkingen. Kun je nagaan.

Angst overwinnen doe je zo

Bekijk de mislukkingen van angst-in-actie-omzetters op Twitter met #failforward om te zien dat het kan, en dat jij het ook kan. Niks om bang voor te zijn dus. Deel zelf je eigen ervaringen met angst voor mislukking en hoe je daar uit bent gekomen met #failforward of in een reactie hier beneden. 

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog