Wat is een sympathieke baas volgens jou? Iemand die bij de koffieautomaat de nieuwste roddels doorneemt? De leidinggevende die een oogje toeknijpt wanneer je een steek laat vallen? Of is het de leider die weet dat hij niet hoeft in te leveren op respect om aardig gevonden te worden? Je raadt het. Je bereikt deze instant likability (zonder verlies in gezag) met deze 10 tips.
Een sympathieke baas zijn, zonder in te leveren op respect
Er is geen enkele manager die ‘s ochtends wakker wordt en zich voorneemt om “vandaag zijn team eens goed het leven zuur te maken.” Natuurlijk niet.
Jij wilt de mensen waarmee je werkt aanmoedigen, inspireren zelfs. Jij weet immers dat een gezonde relatie met je teamleden belangrijk is — voor de werksfeer en de resultaten die daaruit voortvloeien. Daarvoor zul je prettig in de omgang moeten zijn.
Maar hoe doe je dat? Begroet je iedereen met een warme knuffel? Knijp je een oogje toe wanneer iemand zijn targets niet haalt? Of ben jij die baas die te pas en te onpas leuk uit de hoek komt?
Het antwoord daarop is erg simpel.
Wil jij als leidinggevende sympathiek gevonden worden? Aardig zelfs? Focus je dan niet teveel op aardig zijn, maar pas de manier waarop je leiding geeft aan. Daar kom je een heel eind mee.
1. Leg er niet teveel nadruk op
Er is niets zo vervelend als iemand die te hard zijn best doet. Vooral wanneer het op het onderhouden van vriendschappen en relaties aankomt. En ja, natuurlijk is het fantastisch wanneer je van nature een charismatische leider bent, maar leg het niet te dik erop.
Het is namelijk niet jouw taak om een ‘coole’ baas te zijn. Je bent er om je team aan te sturen. Om leiding te geven. Daar zul je inderdaad een goede band met je team voor moeten opbouwen, maar daar hoef je geen lolbroek voor te zijn.
Houd dat in je achterhoofd, terwijl je de volgende tips leest.
2. Luister naar je team
Als leidinggevende vervul je een voorbeeldfunctie. Je stuurt een team aan, maakt beslissingen en neemt verantwoordelijkheid. Kortom: mensen kijken naar je op. Ze verwachten dat jij degene bent die het antwoord heeft op vragen die ze geeneens wisten dat ze hadden.
Draai toch regelmatig de rollen om. Luister naar je teamleden. Hoe denken zij over dat nieuwe project? Zal het in de praktijk net zo verlopen als hoe jij het je voorstelt? Wat vinden zij van de nieuwe visie?
Kortom: ga er niet vanuit dat je alles weet. Vaak kan een teamlid je een nieuw perspectief bieden. Luister naar ze. Dat maakt je niet alleen een leukere gesprekspartner, je leert er ook nog wat van.
3. Leer negatieve feedback ontvangen
Ook jij maakt fouten. Je bent immers menselijk en hebt niet altijd alles in de hand. Dat is oké. Wat echter niet oké is, is wanneer je als leidinggevende je eigen fouten wegwuift of kritiek uit de weg gaat.
Negatieve feedback is namelijk ontzettend waardevol. Ook voor jou, als manager. Moedig daarom een feedbackcultuur aan. Laat je team zien dat je openstaat voor positieve en negatieve feedback.
Niet alleen zullen je collega’s je hierdoor sympathieker vinden, het geeft ook aan dat je verantwoordelijkheid neemt voor je fouten. Dat inspireert.
4. Durf zaken uit handen te geven
Je kunt natuurlijk wel ieder project oppakken. Toch getuigt het van enig vertrouwen wanneer je een taak uit handen geeft. Aan die stagiair bijvoorbeeld, omdat het een mooi leermoment voor haar kan zijn. Of aan die junior projectmanager, omdat je weet dat hij zich graag in zulke problemen vastbijt. Het toont aan dat je vertrouwen in hen hebt, en dat je waarde hecht aan hun ontwikkeling.
Wil je daarom als leidinggevende aardig gevonden worden, delegeer dan eens vaker. Jij ervaart het overdragen van een taak misschien niet als iets beduidends, maar voor een collega kan dit wel degelijk van grote betekenis zijn.
5. Betrek je team bij je visie
Ditzelfde geldt voor het delen van je plannen en denkbeelden. Jij hebt misschien een duidelijk doel voor ogen, toch is het belangrijk dat ook je team weet welke kant je met het bedrijf op wilt. Zij maken hier namelijk ook deel van uit.
Geef je collega’s daarom regelmatig updates. Over beslissingen die je hebt genomen bijvoorbeeld, of over doelen die je dit jaar wilt behalen. Niet alleen motiveer jij je team hiermee, het creëert ook een gevoel van samenhorigheid.
6. Leg de focus op persoonlijke ontwikkeling
Je verwacht dat je team hun werk zo goed mogelijk uitvoert. Het liefst met zo weinig mogelijk fouten of aansturing. Toch kun je niet voorkomen dat er zaken misgaan. Zo zal een nieuwe collega vast een paar fouten maken. En bij een teamlid die weinig ervaring heeft, zullen vast en zeker een aantal zaken in de soep lopen.
Aan jou als leidinggevende om hier constructief mee om te gaan. Niet alleen omdat je wilt dat je team je aardig vindt, maar omdat je hen wilt laten leren van hun fouten. Laat hen daarom zien dat het oké is om ze te maken. Dat je ze niet als fouten bestempelt, maar als leermomenten.
Geef je de team de mogelijkheid om hun zwakheden te verbeteren. Bijvoorbeeld door cursussen of trainingen aan te bieden. Daarmee verbeter je niet alleen hun vaardigheden, ook hun motivatie en werkplezier zal toenemen.
7. Weet waar en wanneer je kritiek uit
Onthoud daarnaast dat – in het geval dat er fouten worden gemaakt – je kritiek nooit en public uit. Dat doe je onder vier ogen. Uit de buurt van alle nieuwsgierige aagjes. Val de persoon daarnaast niet aan op zijn persoonlijkheid, maar focus je op feiten. Op wat er fout gaat, niet op de persoon die iets fout doet.
Een collega publiekelijk de wind van voren geven, zet jou niet alleen in een kwaad daglicht, het doet ook iets met de eigenwaarde en motivatie van een teamlid.
Wees daarom tactvol. “Criticize in private, compliment in public”.
8. Moedig je team aan
Vergeet daarnaast zeker niet je teamleden en het werk dat ze uitvoeren, te waarderen. Positieve feedback uiten is immers veel waardevoller dan negatieve terugkoppeling.
En nee, je doet dat niet zodat teamleden je aardig zullen vinden. Je doet het omdat af en toe een collega complimenteren een groot verschil kan maken. Zowel in de resultaten, als in werkhouding. Dat mensen je vervolgens sympathieker vinden is een logisch gevolg.
9. Zorg voor een leuke (werk)sfeer
Natuurlijk zijn je teamleden er om te werken; om resultaten neer te zetten en om klanten binnen te halen. Toch zul je als leidinggevende moeten beseffen dat een beetje gezelligheid op de werkvloer niet kan – en mag – ontbreken.
Wil je daarom aardig gevonden worden, besef dan dat je het mensen regelmatig naar hun zin moet maken.
Uitjes, team trainingen, zelf een nieuwjaarsborrel: ze zorgen er allemaal voor dat het team hechter wordt. Organiseer ze daarom vaker. En probeer ook op de werkvloer momenten te creëren waarin het team even samenkomt — bijvoorbeeld door een ‘fika’ te houden.
10. Leid
Al deze bovenstaande tips staan of vallen met de manier waarop je leiding geeft. Ben je enkel aardig, maar voeg je geen daden bij woorden, dan blijft je team stuurloos. Durf daarom te leiden, ook al betekent dit dat mensen je misschien niet aardig zullen vinden.
Zolang je oprecht blijft en je team laat zien dat je in hun belangen doet wat je doet, zullen ze je respecteren. En vaak is dát belangrijker dan enkel aardig gevonden worden.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog