Voorkom dat werkdagen werkavonden worden door je werk/privéleven in balans te houden. Dat was al belangrijk, maar nu je veel vanuit huis werkt blijkt het belangrijker dan ooit te voren. Aldus dit onderzoeksbureau. Hoe je het doet? Met deze 4 onverwachte thuiswerktips.

Afschakelen blijkt lastig nu men veel thuiswerkt

Toen je doorgaans nog naar kantoor ging had je daar zelden last van: je trok de kantoordeur achter je dicht, stapte in je auto en zette een goede podcast op — klaar, op weg naar huis. Dat creëerde onbewust een duidelijke grens, één tussen je werk- en privétijd.

Een grens die nu ontbreekt. Jouw eettafel is nu namelijk gelijk je bureau. Je woonkamer is gelijk je kantoor. En waar je collega doorgaans je lunchbuddy was, vult je partner die plek nu op.

Op zich kunnen deze tijdelijke veranderingen aangenaam zijn. Toch zul je er voor moeten waken dat dit thuiswerken in coronatijd niet voor een disbalans tussen werk en privé zorgt.

Het is nu namelijk maar al te makkelijk om “even” langer door te werken. Om toch ‘s avonds die offerte op te pakken. Om op zaterdagmiddag toch “even” die cijfers uit te werken. Je werkt immers toch de hele week vanuit huis, wat maakt dat ene uurtje extra dan uit?

Veel, blijkt.

tips bij thuiswerken kopie

NCPSB: ‘Thuiswerker heeft 40 procent hoger stressniveau’

Dat wijst het onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out uit (NCPSB). Ze onderzochten de effecten van langdurig thuiswerken in coronatijd. Hoewel de algehele onrust parten lijkt te spelen, blijkt ook het niet juist stellen van grenzen hierin de boosdoener.

En als kenniswerker heb je die welverdiende rust juist nodig. Dat moment waarop je kunt afschakelen en jij je niet bezig hoeft te houden met cijfers en statistieken. Dat moment waarop je tot rust komt en jij je kunt toeleggen op je hobby’s, vrienden en gezin.

Schiet dat er bij in dan loop je niet alleen risico op een verhoogt stressniveau, ook de kans op een burn-out ligt op de loer. Laat staan het effect dat op je vriendschappen en relaties heeft…

4 tips bij thuiswerken creëren een gezonde werk/privé-balans

Jij zal daarom je tijd beter moeten bewaken; grenzen leren stellen aan je werktijd. En hoewel we daar in dit artikel al uitvoerig over hebben gesproken, resten er nog aan aantal andere tips. Tips die niet direct voor de hand liggend zijn, maar wel even nuttig.

Probeer ze zelf uit :

Tip 1: Stel je takenlijst direct aan het eind van je thuiswerkdag op

Veel mensen maken ‘s avonds een takenlijst, soms pas op de dag zelf. En hoewel een takenlijst – ongeacht het tijdstip waarop je ‘m maakt – altijd een goed idee is, raadt psycholoog Nick Wignall het volgende aan:

“Maak het jezelf niet lastig. Thuiswerken is al een klus op zich. Maak daarom gebruik van je momentum en schrijf gelijk aan het eind van je thuiswerkdag de taken voor de volgende dag op.” 

En daar zijn we het volkomen mee eens.

Het is vele malen eenvoudiger een goede takenlijst te maken wanneer je nog in die je workflow zit. De werkzaamheden zitten nog vers in je geheugen; je weet wat er is blijven liggen, en waar je morgen extra aandacht aan moet schenken. Dat wil je nu opschrijven, niet vanavond nog moeten oprakelen zodra je net met een goed boek op de bank zit.

Neem daarom aan het eind van je thuiswerkdag 5 minuten de tijd:

  • Kijk naar wat je vandaag hebt gedaan — Heb je alles kunnen afronden? Zijn er extra of onvoorziene taken bijgekomen?
  • Kijk naar wat je vandaag niet hebt gedaan — Zijn er taken blijven liggen? Wil je die doorschuiven naar morgen, of kun je ze schrappen?
  • Kijk naar wat morgen op de planning staat —  Wat zijn je top drie prioriteiten voor morgen? Heb je nog afspraken staan? Welke andere taken kun je uitvoeren zodra je prioriteiten zijn afgevinkt?

Een paar minuten de tijd nemen om hierbij stil te staan, helpt je jouw thuiswerkdag netjes af te sluiten. Goed voor je rust, beter voor je werk/privé-balans.

tips bij thuiswerken advies

Tip 2: Leg werk buiten handbereik

Aangezien een thuiswerkdag geen duidelijke start-en stoptijden kent, wil het nog wel eens voorkomen dat je langer doorwerkt dan nodig. Zo ga je na het eten nog “even” door aan die statistieken. En ook ‘s avonds nog “even” je werkmail checken is niet heel ongewoon.

Om toch die grens te kunnen trekken tussen werk en privé doet Tim Urban iets nogal… vreemds. De schrijver neemt een trapladder en gebruikt deze om zijn telefoon op een onbereikbare plek te leggen. De trapladder zet hij vervolgens in een andere kamer. Zo kán hij zijn mail niet checken en moet hij zich wel op iets anders focussen.

Hoewel dit natuurlijk een erg aparte manier is om ‘doorwerken’ te voorkomen, begrijpen we het idee van Tim erachter. Door het jezelf moeilijk te maken of zaken uit het zicht te leggen, voorkom je de neiging om bepaald gedrag te vertonen.

Gelukkig zijn daar ook nog andere manieren voor, dan slepen met een trapladder:

  • Leg je werklaptop uit het zicht –  in een andere kamer bijvoorbeeld – zodat je niet telkens aan je werkzaamheden herinnerd wordt.
  • Werk je aan de keukentafel of een een ruimte die je doorgaans ook als leefruimte gebruikt, ruim dan aan het eind van je thuiswerkdag alles op. Je wil niet tegen een stapel dossiermappen aankijken zodra je net rustig op de bank zit.
  • Stel je smartphone zo in dat je na 18.00 geen toegang meer hebt tot werkgerelateerde mail.
  • Leg restricties op bepaalde websites zodat je überhaupt niet door kunt werken aan dat project, al zou je willen.
  • Blokkeer bepaalde contactpersonen zodat je in je privétijd niet gestoord kunt worden (behalve in noodsituaties).

Die laatste 3 punten kun je heel eenvoudig instellen met IFTTT. Het platform stelt je smartphone en apparaten zo in bepaalde acties automatisch worden uitgevoerd.

tips bij thuiswerken ifttt

Stap 3: Geef je brein een seintje met een ‘end-of-workday song’

Een andere – ook ongebruikelijke – tip om je werktijd te scheiden van je privétijd komt van Matt Mullenweg. De oprichter van WordPress begint zijn werkdag dag in dag uit hetzelfde: hij luistert iedere ochtend hetzelfde muzieknummer.

Hierdoor weet zijn brein: “tijd om te beginnen!”. Deze Pavlov-reactie helpt hem in een flow te komen — iets dat ook uitstekend werkt bij het afsluiten van je werkdag:

Zodra jij die laatste mail hebt verstuurd en dat ene nummer hoort, krijgt je brein een seintje dat je privé tijd is aangebroken. Een duidelijk signaal dat je je laptop mag dichtklappen (nee, niet nog “even” doorwerken!) en mag genieten van je vrije tijd.

Ook hierbij komt IFTTT weer goed van pas. Stel het zo in dat op een vast tijdstip je favoriete nummer door de ruimte galmt — werkt op je smartphone, Google Home, Alexa of andere smart devices.

tips bij thuiswerken apps

Tip 4: Laat ook je lijf merken dat je thuiswerkdag erop zit

Na een hele dag gekluisterd te zijn aan een bureau of keukentafel verdient ook je lijf een seintje dat je thuiswerkdag erop zit. Je wil echt fysiek voelen dat je privé tijd is aangebroken. Dat gevoel bereik je niet door van je bureaustoel over te gaan naar je comfortabele bank. Geef het wat beweging, stimulatie. Afhankelijk van de dag die je achter de rug hebt, kies je wat voor jou het beste voelt:

  • Ga voor iets dat je lichamelijk kalmeert — een warme douche bijvoorbeeld, even buiten in het zonnetje zitten of een goede kop kamillethee.
  • Of kies je iets dat je energie geeft? — een stevige wandeling, een korte work-out of een sterke kop koffie?

Aan jou de keus.

Kortom

Laat het feit dat je de komende tijd thuiswerkt die balans niet omver schoppen; bewaak die duidelijke grens tussen werk en privé. Door slimmer te werken, werkgerelateerde zaken buiten handbereik te leggen, en je brein (én lijf) een seintje te geven dat het goed is geweest voor vandaag.

Wil je nou meer lezen – bijvoorbeeld over de voordelen van thuiswerken of andere handige tips – check dan deze artikelen:

Volg je liever de training Effectief Thuiswerken voor Teams?

Woon dan onze 1-daagse training Time Management bij. Een expert leert jou daar alles over slimmer en productiever werken, thuis of op kantoor.

De cursus liever met een aantal collega’s volgen? Overweeg dan onze training Effectief Thuiswerken voor Teams te volgen. Deze behandelt bovenstaande zaken, met als extra kers op de taart: thuiswerken. Hoe werk je effectief samen op afstand? Hoe spreek je anderen aan op hun verantwoordelijkheid? En online vergaderen via Google Hangouts of Microsoft Teams, hoe doe je dat (goed)? Je leert het daar.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog