Hartstikke leuk, hoor. Zo’n teambuilding dag eens per jaar. Maar liever bouw je die teamspirit elke dag op met je collega’s… Door elkaar vaker feedback te geven! Geen corrigerende vinger, maar elkaar naar de “sweet spot” helpen – voor vooruitgang en een positieve sfeer. Deze 2 Google managers weten hoe. Volgens 3 regels.

Je verwachtte hier misschien wat leuke teambuilding dag ideeën. Samen de hei op, uit een escape room breken of speuren door de stad – om maar een paar teambuilding dag activiteiten voorbeelden te noemen. Er zijn er genoeg om je een hele dag te vermaken met je collega’s.

Maar échte teambuilding gaat dieper dan een dagje loskomen van de werkplaats en samen puzzels oplossen of persoonlijkheidstesten doen (“Ik ben rood, jij bent blauw, wij gaan goed samenwerken”). Echte teambuilding doe je dagelijks – volgens deze 2 Google managers, Kim Scott en Russ Laraway. In dit artikel leer je hoe:

Door elkaar feedback te geven. Je helpt elkaar verbeteren – door goed werk te benoemen – zonder elkaar te corrigeren.

Het is niet alleen de manier om samen uit een escaperoom te komen (binnen de tijd!), op de gewone werkvloer helpt het je team vooruit en bevordert de teamspirit, claimen zij.

En dat doe je door je team samen naar “the sweet spot” te helpen – zoals zij het noemen – met 3 teambuilding feedbackregels: focus op het goede, heb het altijd over prestaties en hoe je keiharde kritiek zachtjes maar duidelijk brengt.

Dát is teambuilding. Een gezonde samenwerking, door effectieve onderlinge feedback. De ware teambuilding betekenis:

Wat is teambuilding

Belangrijk om te weten, want zodra je weet wat er écht komt kijken bij teambuilding en hoe je goed samenwerkt in groepsactiviteiten, weet je hoe het ook elke dag op de werkvloer kan werken.

Daarom éven een droge, maar officiële definitie van teambuilding – waarbij je vooral even op de vetgedrukte woorden moet letten:

“Teambuilding is een verzamelnaam voor een reeks groepsactiviteiten, waarbij samenwerking centraal staat.

Doel van deze activiteiten is om: onderlinge samenwerking, sociale binding, vertrouwengroepsdynamiek en efficiëntie te creëren binnen een groep mensen.”

Klopt heel aardig, Wikipedia. Een goede basis om zometeen uit te leggen hoe je die samenwerking altijd krijgt – inclusief sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiënt werken.

En dan volgt er dit:

“Teambuilding kan verschillende soorten activiteiten omvatten, zowel mentaal (puzzels en vraagstukken) als fysiek (hindernisloop, sportactiviteiten enz). De voornaamste soorten opdrachten zijn: opdrachten gericht op communicatie en het geven van feedback, problemen oplossen, hindernissen overwinnen, opdrachten waarbij planning belangrijk is en opdrachten waarbij onderling vertrouwen vereist is.”

Opdrachten gericht op communicatie, feedback, problemen oplossen, hindernissen overwinnen, met als belangrijkste factoren planning en vertrouwen? Klinkt als een dagje raften of escaperoomen inderdaad.

teambuilding

Maar wat als je iets anders deed, waar toch al deze factoren bij gelden? Zoiets als… (Samen)werken – gewoon op de werkvloer!

Want wat als je die “een reeks groepsactiviteiten” eens ziet als de projecten waar je samen aan werkt? Niet samen puzzelen op dat dagje uit, maar de dingen die je elke dag samen met je collega’s doet en uitpuzzelt? Opdrachten voltooien, problemen creatief oplossen, plannen, … – dié activiteiten?

Daarin wil je je teamspirit opbouwen – in de dagelijkse samenwerkingen. Elke dag weer, werk je dus aan teambuilding. Mits je dat elke dag goed doet: Die “hindernissen” en “problemen” samen fixen met de juiste “communicatie” en “feedback”, om zo “efficiënter”, “dynamischer” en met meer “onderling vertrouwen” te werken.

Maar hoe doe je dat goed – communiceren en feedback geven – voor dagelijks teambuilding? Daar hebben Google managers Russ Laraway en Kim Scott het antwoord op.

Hoe feedback teambuilding helpt

Je vraagt je nu waarschijnlijk iets af als:

“Hoe kan uitgerekend feedback de teamspirit opkrikken? Dat is toch ontzettend vervelend, om elkaar onderling op de vingers te tikken?”

Juist.

Daarom ga je elkaar niet op de vingers tikken. Je gaat elkaar helpen verbeteren, door aan te geven wanneer iets goed gaat en wanneer de ander van die goede weg afdrijft.

Onderling communiceren, in plaats van alleen maar denken dat diegene het beter zus-of-zo had kunnen aanpakken.

Want dat laatste – je feedback voor je houden – is een behoorlijk slechte zaak, claimt Kim Scott, voormalig Google manager en bedrijfsadviseur:

“Als je over iemand praat en niet tegen iemand, ben je manipulatief en onoprecht bezig.”

Help elkaar liever, als collega’s onderling, elke dag weer, door wél te zeggen wat goed gaat en beter kan – en daar zelf voor open te staan. Zo help je je hele team vooruit. Dát is teambuilding, elke dag weer op je eigen werkvloer.

Nog een aannemelijke vraag, die je nu zou kunnen hebben:

“Maar dat moet de manager toch doen – feedback geven – niet collega’s onderling?”

Onjuist.

Managers doen het, en dat is goed ook. Hopelijk doen ze het zelfs veel en vaak – feedback geven – in plaats van alleen maar eens per jaar tijdens het functioneringsgesprek. Maar het is een grote misvatting om te denken dat alleen managers het moeten doen.

Waarom niet collega’s onderling ook? Dat werkt namelijk nog veel beter dan wanneer managers het doen!

Russ Laraway, voormalig manager bij Google, Twitter en de Marine:

“Het is absoluut idioot om te denken dat alleen de manager feedback op iemand kan geven het is de taak van iedereen. Feedback van collega’s heeft meer effect dan feedback van managers.”

Doe je het namelijk wél – als collega’s onderling feedback geven – dan heeft dat z’n uitwerking op de samenwerking (“sociale binding, vertrouwen, groepsdynamiek en efficiëntie”) en op jullie prestaties, voegt Kim Scott toe – in de podcast waarin ze dit thema samen bespreekt met Laraway:

“Hoe meer feedback er tussen mensen in een team gegeven wordt, hoe succesvoller dat team waarschijnlijk is.”

Hoe je dat dan doet, je directe collega’s feedback geven, om je team te verbeteren én de teamspirit niet te bederven (integendeel)? – Door elkaar naar de “sweet spot” te helpen.

Feedback je team naar de “sweet spot” – met 3 regels

Zo noemen managers Laraway en Scott het tenminste: “the sweet spot”. Het is feedback geven aan je collega-teamleden, zodat je als geheel team samen op de juiste plek terecht komt: daar waar de oplossing voor een probleem ligt, daar waar succes is, daar waar klanten tevreden zijn.

En dat doe je onderling dus niet met een corrigerende vinger, maar juist met een positieve insteek. Focus op het goede, is wat de managers aanraden. En da’s meteen de eerste (en belangrijkste) regel van de 3.

1. Focus op het goede

Dit betekent niet dat je elkaar alleen maar op de schouders klopt de hele dag en duimen naar elkaar aan het opsteken bent. Dat zou niet realistisch zijn.

Wat je doet is benoemen wanneer het goed gaat, en bijsturen wanneer het beter kan. Samen naar “the sweet spot”. Een gevalletje “ja, daar zit je goed, nee niet hier, ja precies daar”. – Nee, niet zoals jij nu denkt. Je gaat niet elkaars rug krabben.

Het is meer zoiets als je vroeger op verjaardagen deed, waarbij de jarig z’n verstopte cadeautje moest vinden en de rest hem aanmoedigde door aan te geven of hij “warm” of “koud” zat.

teambuilding

Hoe dichterbij het “succes” degene is, hoe meer jij “ja, daar zit je goed!” roept. Niet zo letterlijk en luid als op dat verjaardagsfeestje vroeger, maar met lovende woorden:

  • “Bedankt, Marleen. Echt fijn hoe je de input voor mijn research hebt aangeleverd. Ik kon er meteen mee aan de slag.”
  • “Hey, dat is echt een mooie en duidelijke presentatie. Die heb je goed in elkaar gedraaid. Welk programma gebruik je ervoor?”

Meteen goede voorbeelden van de juiste woorden om je collega’s in de richting van de sweet spot te wijzen, omdat ze ook voldoen aan de tweede regel:

2. Betrek alleen bedrijfsprestaties, geen karaktertrekken

Je mag je (positieve en negatieve!) feedback leveren op input, research, rapporten en presentaties. Allemaal bedrijfsmatige prestaties. Nooit is je feedback gerelateerd aan persoonlijke karaktertrekken.

Dus geen:

“Bedankt, Marleen. Je bent duidelijk een pietje precies, dat zie ik in je input. Heel volledig allemaal, ik kan er zo meteen mee aan de slag.”

Ga je de boel persoonlijk maken – “je bent…” – dan raak je namelijk net de verkeerde snaar. Ook al bedoel je iets positief, het kan al heel gauw fout opgevat worden als het iemands karakter betreft. Mensen zijn gevoelig, en zien persoonlijke dingen al gauw als kritiek.

“Ik ben een pietje precies? – Wat zou dat betekenen? Zo pietluttig ben ik toch niet? Zegt hij nu dat ik…?”, zal Marleen nu denken.

En kritiek – bedoeld of onbedoeld – dat is altijd een lastige. Als je dat verkeerd of onbedoeld aflevert, dan raak je een defensief oersysteem – en dan ben je nog lang niet jarig. Was het geen kritiek, maar een compliment? Hou het bij de feiten: “fijne input, Marleen”.

Was het wel kritiek – dat mag, een beetje bijsturen omdat iemand “koud!” zit – lever het dan goed:

3. Kritische noot? Zo breng je dat

Net als op de kinderverjaardag kan het zo zijn dat de ander net richting de verkeerde hoek gaat, terwijl hij daarvoor telkens in de juiste richting zat – en jij maar “warm!” bleef roepen.

Je collega kan ook op zo’n dwaalspoor raken en daarmee de prestaties van jullie als team verlagen of dwarsbomen. Is een kritische bijsturing terecht, dan mag je dat zeker doen. Ja, ook als directe collega.

Had Marleen die input toch niet zo netjes afgeleverd, en je kun je er in deze chaotische wirwar van notities eigenlijk niks mee? Benoem dat dan. Maar doe het goed.

“Hey Marleen, ik krijg je input document voor mijn research net binnen. Ik zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet echt in deze notities. Wat ik je kan aanraden is Mindmeister: een mindmap-programma waar je alles heel simpel in kwijt kunt, overzichtelijk en fijn om in samen te werken. Zou je het daarin kunnen zetten?”

In deze kritische noot gebeuren 3 dingen:

  • Je bent eerlijk en rechtuit over iets dat beter kan (“…eerlijk gezegd…”)
  • Je brengt het vanuit je eigen perspectief (“Ik zie…” / “Ik merk…” / “Ik heb het idee dat…”)
  • Je brengt je kritiek als advies (“Wat ik je kan aanraden…”)

Leg die bijsturing bij je collega neer – in niet teveel woorden, maar in elk geval met de 3 bovenstaande componenten – en luister daarna naar de reactie. Oordeel niet, noem geen meningen, maar luister actief. Help Marleen eventueel door het programma te installeren en kort uit te leggen.

Zo help je je collega, je team en daarmee uiteindelijk jezelf. Jij krijgt je input goed aangeleverd, kan er op die manier duidelijke conclusies uit trekken en er een fenomenaal rapport van maken.

Top-teamprestatie: voltooid.

Let wel! Seniors blijken wat gevoeliger voor kritische noten dan juniors. De laatste zal graag willen leren en je advies en hulp met beide handen aangrijpen. De eerste zal denken zijn sporen verdient te hebben, en hij hoeft na al zijn jaren ervaring echt niet meer verteld te worden hoe hij input moet aanleveren.

Wees bij senior-collega’s dus zuinig met kritiek, en let extra goed op de manier waarop je hem levert: eerlijk en rechtuit, vanuit eigen perspectief, in de vorm van advies, waarna je actief luistert en je hulp aanbiedt.

Samengevat

Tot op heden dacht je dat teambuilding iets was dat je eens per jaar met je collega’s doet tijdens een leuk uitje. Is het natuurlijk ook, maar teambuilding reikt veel verder dan dat. Je zou het eigenlijk zelfs elke dag moeten doen met je collega’s. Niet buiten de deur, maar op de werkvloer; terwijl je samenwerkt aan projecten en problemen, in plaats van puzzels en hindernisbanen.

Teambuilding door effectieve teamsamenwerking, elke dag weer. Door elkaar feedback te geven. Dat werkt namelijk ontzettend goed voor gezamenlijke prestaties én positieve teamspirit. Mits je het goed doet, zeggen Google managers Russ Laraway en Kim Scott.

Door geen corrigerende vinger op te steken, maar een duim – als iemand goed bezig is en je je collega complimenteert – of wijzende vinger in de goede richting – als iets beter kan en je advies geeft.

Daarmee hou je je aan de 3 regels voor feedback voor teambuilding:

  1. Focus op het goede – vooral die opgestoken duim dus, als het even kan!
  2. Betrek alleen bedrijfsprestaties – nóóit persoonlijke karaktertrekken!
  3. Wees bij een kritische noot:
    • eerlijk en rechtuit,
    • spreek vanuit eigen perspectief,
    • breng het in de vorm van advies,
    • luister dan actief,
    • bied je hulp aan,
    • en wees zuinig bij bij seniors.

Zo help je je collega’s naar “the sweet spot” van Laraway en Scott – net zoals vroeger op die verjaardag, en net zoals je op die ene dag tijdens het teamuitje doet! Zo Presteer je met z’n allen beter doordat je elkaar vooruit helpt, en krik je die teamspirit op alsof je elke dag op teamuitje bent!

teambuilding

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog