Samenwerkend leren. Een term die bij veel van ons uit een ver verleden komt. Vroeger ging het vooral over kinderen leren samenwerken en ze het belang van samenwerken bij te brengen, maar wat blijkt? Samenwerken doe je de rest van je leven, samenwerkend leren hoort daar ook bij. Maar wat is er nu zo belangrijk aan leren van elkaar?

Wat komt aan bod?

Om te beginnen, wat is samenwerkend leren?

Bij samenwerkend leren, of coöperatief leren, staat gezamenlijke verantwoordelijkheid voorop. Collega’s helpen elkaar en samen werken zij allemaal naar hetzelfde doel toe, ze voorzien elkaar van feedback en evalueren samen de resultaten. Allemaal om elkaar zo veel mogelijk te leren en te laten verbeteren.

Zodra je in een team werkt merk je al snel dat iedereen een andere achtergrond en persoonlijkheid heeft. Zo kijkt iedereen met een andere blik naar een probleem en oplossing. Een van de voordelen die bij deze coöperatieve werkvormen naar voren komt is dat je elkaar kunt versterken, aanvullen en dat je van elkaars verschillende visies kan leren. Een van de grootste voordelen bij samenwerkend leren.

De term samenwerkend leren wordt veel gebruikt in het onderwijs, en voor de lezers met kinderen zal deze term ook bekend zijn. Er zijn verschillende termen voor bedacht zoals “coöperatief leren” , staat het bij veel klassen bovenaan de leerdoelen “samenwerkenen zijn er verschillende boeken met een theorie over samenwerken. Samen samenwerken staat voorop, en hordes aan kinderen leren samenwerken in de klas. Alles om die samenwerkingsvaardigheden een boost te geven om van elkaar te leren en elkaar tot een goed resultaat te leiden.

Dit is niet anders voor de (hopelijk) serieuzere projecten waar jij als kenniswerker mee bezig bent. Je kunt veel van elkaar leren en als leerdoel samenwerken op hebben staan blijft zelfs tot ver na de kleuterklas van belang.

Waarom samenwerkend leren, wat maakt het belangrijk?

Bij samenwerkend leren zijn er nog een aantal andere voordelen:

  • Je ontdekt waar iedereen goed in is, zo kun je inspelen op elkaars kwaliteiten om tijd en energie te sparen.
  • Je doet meer kennis op over een onderwerp en leert door de samenwerking ook met een andere visie naar iets te kijken.
  • Collega’s blijven niet in problemen hangen en leren om met elkaar deze problemen zo effectief mogelijk op te lossen.
  • Er ontstaat een open cultuur, iedereen kan constructieve feedback geven en krijgen. Zo zullen minder snel problemen ontstaan en wordt er eerder aan de bel getrokken mocht er iets gebeuren.
  • Je leert effectief communiceren aan, zodra iemand ergens mee zit of iets niet lekker vind lopen wordt dit aangekaart. Een van de belangrijkste samenwerkingsvaardigheden.
  • Je leert je eigen kwaliteiten kennen, hallo zelfvertrouwen boost!

Niemand is perfect en samen kun je meer van elkaar leren dan je ooit alleen zou doen. Dat is ook waarom samenwerken zo belangrijk is. Je weet niet wat je niet weet, je hebt altijd blinde vlekken of een tunnelvisie. Laat andere helpen om je kennis uit te breiden en leer dingen op een andere manier te bekijken, dit zal je productiviteit alleen maar boosten.

Kenmerken van samenwerkend leren

Je kunt niet zomaar een groep mensen zoeken, ze aan een tafel zetten, een projectplan in het midden neerleggen en zeggen “Teamwork makes the dream work.” en daarna op het beste hopen. Nee, je team moet zich inzetten, een effectieve planning aanhouden, samen voor het resultaat strijden en ook nog constructieve feedback aan elkaar geven. Er hangen dus wat voorwaarden aan vast.

Ben jij dus iemand die zijn planning niet op orde heeft, of zijn feedback inslikt of toch liever op je eigen eilandje taken oppakt? Weet dan wel dat dit niet alleen je samenwerking minder efficiënt maakt, de voordelen samenwerkend leren mis je ook.

Wat zijn de kenmerken van samenwerkend leren?

  • Het team werkt nauw met elkaar samen om een zo goed mogelijk gezamenlijk resultaat te boeken en om de deadlines te behalen. Iedereen werkt daar op hetzelfde moment naar toe.
  • Het team werkt in een kleine groep, zo kan iedereen zijn mening geven en ziet iedereen elkaars bijdrage.
  • Bij de teamleden is er wederzijdse afhankelijkheid, iedereen is afhankelijk van de inzet van anderen voor een succesvol resultaat.
  • Directe interactie is van belang bij samenwerkend leren. Hou de lijntjes kort zodat iedereen oplossingen kan bedenken en zijn mening kan delen zonder dat hier veel tijd aan verloren gaat doordat het eerst bij 4 mensen neergelegd moet worden. 

In de wereld van het onderwijs is het GIPS model voor cooperatief leren de leidraad: Gelijke deelname, Individuele aansprakelijkheid, Positieve wederzijdse afhankelijkheid en Simultane actie. In andere woorden, hetzelfde als hierboven staat.

Groep mensen die samen aan iets aan het werken is

Dus, hoe stimuleer je samenwerkend leren?

We gaan hier niet “leren leren, basisonderwijs methodes” of de “cooperatieve werkvormen groep 1 2” voor je uitschrijven. Nee deze ingewikkelde termen laten we lekker in het basisonderwijs. Dat het leren samenwerken in de klas zo belangrijk is, komt doordat op de werkvloer veel projecten samen worden opgepakt. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat jij en je collega’s zoveel mogelijk van elkaar leren en om zo efficiënter door jullie projecten heen te komen? Door deze 4 tips te volgen:

1. Communiceer open en eerlijk

Communicatie staat bovenaan de vaardigheden “samenwerken”. En het is dan ook van belang dat je dit open en eerlijk doet. Wanneer iets niet lekker loopt, geef het direct aan. Merk je dat je te weinig tijd hebt om het project goed af te ronden, weer dezelfde tip, geef het direct aan. Zodra iedereen open en eerlijk naar elkaar kan, en durft te communiceren levert dit minder fouten, een efficiënter verloop en een beter eindresultaat op. Geef elkaar constructieve feedback, en vraag hier ook zeker naar bij je collega’s, opdrachtgever of leidinggevende. 

Daarbij is het ook belangrijk dat als een van je teamleden naar je toekomt je naar hem luistert. En nee, we bedoelen niet alleen ja knikken en lachen. Nee, we bedoelen actief luisteren, doorvragen op wat diegene zegt en je gesprekspartner blijft stimuleren om door te vertellen. 

Maar met alleen luisteren ben je er nog niet, want denk jij meteen “Wat een onzin, daar denk ik totaal anders over!” Ga dan niet meteen met gestrekt been de aanval in, maar toon begrip voor je collega. Geef aan dat je snapt waar zijn idee of zorgen vandaan komen, wees empatisch en laat het die persoon merken dat je het snapt. Zorg dus voor directe interactie, samenwerkend leren valt of staat er mee

2. Wees assertief

Durf je mening uit te spreken en zorg ervoor dat jullie elkaars belangen respecteren. Het klinkt heel simpel maar we merken bij onze cursisten vaak dat collega’s eerder subassertief, passief agressief of helemaal agressief op elkaar reageren. En dat is dus juist reuze onduidelijk en disrespectvol. 

Wees daarom niet bang om te zeggen dat je planning volstaat als er iemand naar je toe komt met een probleem wat op dit moment niet belangrijk is. En geef dan ook aan dat je dat op een ander moment kan oppakken, kan deze persoon dit zelf doen? Zeg hem dat ook zeker. Zo hou je je prioriteiten in orde en zodra je deze grenzen stelt krijg je ook een stuk meer gedaan omdat je werk niet versnipperd raakt.

Meer weten over assertief communiceren? We schreven er een blog vol over!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

3. Plan realistisch

Onmisbaar bij een succesvolle samenwerking is een realistische planning. Zorg ervoor dat je planning haalbaar en realistisch is. Het is voor jou, en ook voor je collega’s, geen pretje als werk te laat aangelevert word of dingen beloofd worden die niet nagekomen worden. De kwaliteit van je werk gaat ook alleen maar omlaag zodra je alles halsoverkop op het einde moet afraffelen.

Zo hebben we, als timemanagement bureau, natuurlijk al verschillende artikelen over dit onderwerp geschreven. Check deze onderstaande artikelen vooral als jouw planning nog wel eens in de soep loopt:

Meer leren over slim timemanagement?

Klinkt slimmer plannen, to-do-lijsten maken, en efficiënter werken bij jou als muziek in je oren?Dan heb je geluk: Björn schreef er een compleet boek over: in ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ zet hij een handig planningssysteem op een rij waarmee jij twee uur op een dag kunt besparen. Heb je nog behoefte aan tips en kun je niet wachten tot jouw nieuwe timemanagement bijbel door de brievenbus heen dondert? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram om dagelijks tips in je tijdlijn te krijgen over slimmer (samen)werken.

4. Blijf je communicatie to the point houden

Veel mensen krijgen het op school aangeleerd om eindeloos uit te wijden om aan een minimum aantal woorden te voldoen. Bij assertief communiceren is dit totaal omgedraaid. Maak niet teveel woorden aan dingen vuil en hou het lekker direct en to the point. Zo ook bij mailen, ga dit vanaf nu zo efficiënt mogelijk doen. Bewaar de lange inleidingen voor een leuk essay en ga geen briefing via mail doorsturen, plan hier een afspraak voor in.

Maar ook bij mondelinge communicatie, hou het kort en bondig. Kom snel tot je punt in een vergadering en maak die telefoongesprekken niet te lang. Zo bespaart iedereen tijd, wek je geen irritatie en je boodschap komt veel krachtiger over. Klinkt alleen maar goed toch? Bij samenwerkend leren boek je de beste resultaten zodra je teamleden snappen wat je bedoelt, ze niet op hete kolen zitten en ze hun aandacht er met gemak bij kunnen houden.

Conclusie: samenwerkend leren doe je op deze manier

Wil je nu efficienter in een team werken en meer uit je samenwerking halen. Dan is samenwerkend leren de oplossing voor jouw problemen. Samenwerk levert een tal van kansen op waarbij leren van je collega’s een enorm voordeel kan opleveren. Deze voordelen overstijgen de kleuterklassen waar ze als eerste naar voren komen en leveren zelfs op de werkvloer goede resultaten op.

Volg deze 4 tips om je samenwerking zo efficiënt mogelijk te maken door van elkaar te leren. Dus, hoe stimuleer je samenwerkend leren?

  • Communiceer open en eerlijk
  • Wees assertief
  • Plan realistisch
  • Hou je communicatie to the point

Zo kan iedereen optimaal van elkaar leren. Zo ontstaat een sterker team dat sneller en met een beter eindresultaat projecten kan afleveren. Dat was vroeger al handig bij welk team de hoogste toren kon bouwen en dat is zeker handig bij je serieuze werkprojecten.

Veelgestelde vragen over samenwerkend leren

  • Waarom is het belangrijk om te leren samenwerken?

    Je bereikt met collega’s altijd meer dan in je eentje. Zodra je als team dingen op gaat pakken, wordt er veel tijd en moeite bespaard. Zo kun je ook van elkaars expertise en kennis leren en wijzen andere visies je op je eigen blinde plekken.

  • Coöperatief leren betekenis

    Wat is cooperatief? Cooperatief leren betekent eigenlijk hetzelfde als samenwerkend leren. De definitie “samenwerken” geldt hier dus ook voor. De coöperatief betekenis houdt ook in: ”… de bereidheid en het vermogen om samen te werken met anderen, met het oog op gedeelde doelen en gemeenschappelijk succes.”

Nog beter leren samenwerken én samenwerkend leren? Volg één van onze cursussen

Wil je jouw samenwerkingsvaardigheden verbeteren. Staat actief en samenwerkend leren bij jou op de eerste plaats? Wil je zo nog meer uit je samenwerking met collega’s halen, tot betere resultaten komen én jezelf verbeteren? Beter leren samenwerken kan met een aantal van onze cursussen, die jou de juiste tips en technieken leren. Zo wordt je eigen werk beter, leer jij meer en worden je samenwerkingen alleen maar beter.

  • Volg onze cursus gesprekstechnieken om direct aan de slag te gaan met tips en manieren om een krachtige gesprekspartner te zijn, effectiever te communiceren en altijd duidelijk en to the point te zijn in je communicatie. 
  • Leer bij onze training timemanagement hoe je gefocust werkt, een haalbare planning opstelt, je to-do-list daadwerkelijk afgewerkt krijgt én je niet verliest in randzaken die er niet toedoen. Zo krijg jij jouw aandeel in een samenwerkingsproject daadwerkelijk gedaan.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst is een trainingsbureau gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. Daar helpen we professionals uit heel Nederland bij met praktijkgerichte en interactieve 1-daagse trainingen. We geven o.a. trainingen in feedback geven, timemanagement, gesprekstechnieken en assertiviteit. Kortom: alles wat jou helpt om je werk en samenwerkingen te verbeteren. Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online. 

Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.