Samenwerken is in elke branche belangrijk, maar in de zorg al helemaal. Een patiënt zo goed mogelijk helpen is altijd een kwestie van teamwork. Tegelijkertijd schuilt juist daarin een uitdaging. Als zorgprofessional is je agenda al vol en moet je met vele mensen samenwerken. Hoe pak je samenwerken in de zorg goed aan? Wat zijn de valkuilen? En de beste tips? Je leest het in deze complete gids.
Wat is samenwerken in de zorg?
Samenwerken in de zorg betekent dat je je met meerdere zorgprofessionals bezighoudt met één vraagstuk om door de gezamenlijke inspanningen tot een betere oplossing of resultaat te komen.
Het kan dan gaan om samenwerking tussen meerdere zorgprofessionals omdat dat nodig is voor de behandeling van één patiënt. Maar samenwerken in de zorg kan ook betekenen dat je met andere professionals optrekt om de zorg te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan landelijke projecten rondom maatschappelijke thema’s, aan onderzoeksgroepen of aan samenwerkingen tussen zorginstanties in een wijk of regio.
Welke vormen van samenwerkingen in de zorg zijn er?
Er bestaan meerdere samenwerkingsvormen in zorg en welzijn. Voorbeelden daarvan zijn:
- Interprofessioneel samenwerken. Wat interprofessioneel samenwerken is? “Interprofessioneel” houdt in dat mensen met verschillende functies nauw samenwerken in een team om, ieder vanuit hun eigen expertise en achtergrond, tot oplossingen te komen voor een project of casus. Het doel is dat de experts hun kennis en expertise bundelen om tot innovatieve oplossingen of nieuwe denkwijzen te komen.
- Multidisciplinair samenwerken. Multidisciplinair samenwerken in de zorg betekent dat je meerdere expertises combineert tijdens een behandeling of traject zonder dat de professionals nauw met elkaar samenwerken. In dat opzicht is het een minder intensieve vorm van samenwerking dan interprofessioneel samenwerken.
- Verbindend samenwerken. Verbindend samenwerken in de zorg betekent dat mensen op een gelijk niveau samenwerken om met elkaar iets te creëren. Ze hebben ieder een verantwoordelijkheid om een gezamenlijk doel te bereiken. Hierin spelen vaak niet alleen zorgprofessionals een rol, maar bijvoorbeeld ook patiënten of ervaringsdeskundigen.
- Regionaal samenwerken. Soms is binnen één zorgorganisatie niet alle kennis aanwezig, kom je een keer handen tekort of is het fijn om met een andere organisatie uit de omgeving van gedachten te wisselen. In die gevallen zie je vaak regionale samenwerking. Dit komt bijvoorbeeld voor bij fusies. Er is dan vaak één overkoepelende afdeling voor meerdere zorginstellingen.
- Samenwerken op projectbasis. Soms wordt er binnen de zorg een project opgestart om bepaalde maatschappelijke issues aan te pakken. Hierin hebben zorgprofessionals uit één of meerdere zorgorganisaties elk een eigen rol.
- Duurzaam samenwerken. Duurzaam samenwerken betekent dat je van plan bent om op de lange termijn op regelmatige basis met elkaar te blijven samenwerken. Je laat dit dus niet afhangen van bijvoorbeeld een subsidie of een lopend project, maar wilt ook na die tijd met elkaar blijven werken. Dat is essentieel om innovaties te laten slagen of om nieuwe werkwijzen van de grond te krijgen.
Daarnaast zijn er nog meer vormen van samenwerking te bedenken. Zo werk je natuurlijk ook samen met je directe collega’s en met het ondersteunend personeel, zoals roostermakers, secretaresses of communicatieprofessionals. In dit artikel omvat de term “samenwerken in de zorg” dan ook elke mogelijke vorm van samenwerken met collega’s die je in de zorg kunt tegenkomen.
Waarom is samenwerken in de zorg zo belangrijk?
Het belang van samenwerken is groot in de zorg. Veel vraagstukken zijn te complex om door één persoon te laten oplossen. Het is dan ook zinvol en vaak zelfs een vereiste om meerdere mensen te laten meekijken, zodat jullie samen de beste zorg kunnen bieden.
Samenwerken in de zorg is nodig om drie redenen:
- Je verbetert de kwaliteit van de zorg door meerdere expertises te bundelen. Vaak heeft elk persoon een eigen specialisme en wordt de zorg beter door van die verschillende specialismen te profiteren.
- Het kan kostenbesparend zijn om het werk te verdelen en iedereen te laten doen waar hij of zij goed in is. Zo wordt er bewust voor gekozen om de arts niet afspraken te laten inplannen, maar doet de secretaresse dit. Zij is goed in het organiseren van dingen; de arts kan zich zo focussen op de zorg voor patiënten.
- Samen zie je meer dan alleen. Samen naar vraagstukken kijken helpt vaak om een ander licht op de kwestie te schijnen. Je komt tot oplossingen waar de ander nog niet aan had gedacht of ontwikkelt nieuwe, innovatieve methodes. Ook zie je minder snel belangrijke aspecten over het hoofd als mensen met diverse specialismen meekijken.
De kracht van samenwerking zie je terug in allerlei voorbeelden van professionele zorg. Stel: een patiënt moet geopereerd worden aan staar. Daar gaat een heel traject aan vooraf.
De patiënt gaat als eerste naar de huisarts voor een doorverwijzing. De huisarts maakt een korte beschrijving van het probleem. Daarna verzamelt de secretaresse in het ziekenhuis alle gegevens van de patiënt om de oogarts goed voor te bereiden. Daarna gaat de patiënt naar een oogarts die het probleem bestudeert. Diegene overlegt in teamverband wat een goede oplossing is om de staar te verhelpen. Daarna vindt een operatie plaats, waar een oogarts en diverse andere professionals bij betrokken zijn.
Wat zijn valkuilen?
Veel zorgprofessionals zien de waarde van samenwerken maar al te goed in. Toch kan het een uitdaging zijn om samenwerking in de zorg goed te laten verlopen. Iedereen heeft zijn eigen expertise, werkwijze, processen en systemen. Zie die maar eens perfect op elkaar te laten aansluiten.
Dit zijn de belangrijkste valkuilen die we zien bij samenwerkingen in de zorg:
- De druk op zorgverleners is groot. Dat heeft onder andere te maken met de vergrijzing. Mensen krijgen daardoor steeds meer te maken met combinaties van aandoeningen, wat veel tijd en aandacht vraagt. Bovendien komen er steeds meer richtlijnen en voorschriften vanuit zorgorganisaties, waardoor veel zorgverleners een volle agenda hebben en veel druk voelen.
- Er is weinig overleg door drukke agenda’s, waardoor bijvoorbeeld niet duidelijk is waarom een andere professional bepaalde keuzes heeft gemaakt.
- Er zijn juist te veel updates. Het is bijvoorbeeld onnodig om wekelijks een meeting in te plannen als er niet elke week iets te bespreken valt. Daar gaat veel tijd aan verloren, wat vooral zonde is als mensen al druk zijn.
- Je weet niet precies wie waarmee bezig is. Daardoor doen jullie dubbel werk of werken mensen langs elkaar heen. Dat is niet in het belang van de patiënt.
- Er is geen ruimte om eigen ideeën in te brengen. Niet iedereen voelt zich daardoor gehoord of gewaardeerd. Het gevolg is dat zorgprofessionals op hun eigen eilandje blijven zitten.
- Frustraties of strubbelingen worden niet uitgesproken. Bijvoorbeeld door tijdgebrek of doordat het lastig is om één op één met elkaar te zitten. Daardoor loopt de samenwerking merkbaar niet soepel, maar is het lastig om daar iets aan te doen.
- Door specialisatie kijkt iedereen met een andere bril. Dat is op zich een voordeel, maar vraagt er wel om dat je ook openstaat voor de visies van anderen.
- Iedereen heeft een drukke agenda, waardoor het lastig is om tijd te vinden voor overleg. Zeker als je met een grotere groep mensen bij elkaar moet komen.
- Samenwerking vertraagt processen in zekere zin. Er moet eerst overleg plaatsvinden voordat je de patiënt meer kunt vertellen over de behandeling. Zeker bij grote overleggen gaat daar soms wat tijd overheen. Dat kan vervelend zijn als er voor de patiënt veel van afhangt.
Hoe zorg je voor een goede samenwerking?
Er bestaat geen quickscan voor dé perfecte samenwerking. En dé 10 gouden regels voor samenwerken zijn ons nog niet bekend. Wel zijn voor een goede samenwerking altijd een paar dingen cruciaal. Dat is in elk geval het volgende:
- een heldere individuele en gezamenlijke planning;
- een slim timemanagementsysteem;
- een productieve en positieve werkhouding;
- goede onderlinge communicatie;
- empathische en heldere communicatie met patiënten;
- positieve en negatieve feedback over de samenwerking;
- met elkaar afgestemde methodieken en samenwerkingsprocessen;
- een assertieve houding.
Klinkt als een hele set tips en tools die je jezelf moet aanleren. Maar dat valt best mee! We geven je onze beste tips voor een vlekkeloze samenwerking in de zorg, ingedeeld op thema.
Tips voor plannen en organiseren
Een goede planning is het halve werk. Zo heb je helder hoeveel tijd je hebt en welk werk prioriteit heeft én kun je eerlijk naar collega’s toe communiceren wat wel en niet lukt. Ook helpt een planning om productief te werken.
Pas als zorgprofessional deze planningstips toe om efficiënter te werken:
- Verzamel korte verzoeken om die in één keer te stellen. Probeer vragen die kunnen wachten te bundelen op een “wachten op”-lijst en leg ze in één keer allemaal voor in een gesprek. Dan hoef je elkaar niet steeds voor iets kleins te storen. Dat scheelt tijd.
- Stel prioriteiten. Als je niet oplet, heb je al snel een uitpuilende takenlijst. Gebruik het Eisenhower-model om orde te scheppen in jouw takenlijst. Daarmee zal je al snel ontdekken dat niet alles zo urgent en belangrijk is als het in eerste instantie lijkt.
- Werk met Todoist om een dagelijkse takenlijst op te stellen. Dit is onze favoriete tool om een takenlijst te maken. Bekijk onze handleiding voor Todoist en ontdek hoe deze tool jou verder helpt.
Wil je ook meer gedaan krijgen en je leven beter organiseren? Probeer dan nu Todoist Premium! 🚀 Met Todoist Premium krijg je toegang tot geweldige functies zoals labels, herinneringen en het bijhouden van je productiviteit. Het goede nieuws? Je kunt het nu 2 maanden lang helemaal gratis uitproberen. 🎉 Klik gewoon op deze link ➡️ Todoist Premium – 2 maanden gratis en begin meteen met het plannen van je taken op een slimmere manier. - Maak afspraken over wanneer je beschikbaar bent voor overleg. Geef bijvoorbeeld aan dat je ‘s middags na 16.00 uur meestal bereikbaar bent. Of deel je digitale agenda met collega’s met wie je veel samenwerkt. Zo kunnen zij makkelijk een afspraak inplannen.
- Houd ruimte vrij voor onverwachte dingen. We weten allemaal hoe dat gaat in de zorg: een dag loopt nooit zoals gepland. Er komen altijd belangrijke dingen tussendoor. Houd daar in je agenda rekening mee door elke dag 1 uur of langer vrij te houden voor tussendoordingen. Dan kom je niet direct met je tijd in de knoop als dingen anders lopen.
- Reserveer uitlooptijd tussen meetings. Voorkom dat je van de ene meeting naar de andere moet rennen. Houd rekening met een klein beetje uitlooptijd tussen meetings. Dan is het niet meteen een ramp als dingen langer duren.
- Plan focustijd in. Aan sommige taken, zoals rapporten of behandelplannen, moet je geconcentreerd kunnen werken. Reserveer voor die taken bewust tijd in je agenda en zorg ervoor dat je dan niet gestoord wordt. Zet ook je notificaties uit tijdens die taken en zorg ervoor dat alleen spoedtelefoontjes je telefoon laten rinkelen.
- Check je e-mail op vaste momenten op een dag. Doe dat bijvoorbeeld ‘s ochtends, na de lunch en aan het eind van de dag een keer. Gebruik de OHIO-methode om je inbox leeg te maken én om te voorkomen dat er steeds e-mails door je hoofd spoken.
- Zeg “nee” tegen taken die niet urgent zijn en die nu niet passen. Je moet soms “nee” verkopen om je werk goed te kunnen doen. Laat je niet altijd leiden door de waan van de dag. Durf dingen te delegeren of terug te geven als het niet lukt.
- Bundel taken die op elkaar lijken. “Batching” noemen ze dat. Het werkt bijvoorbeeld tijdbesparend als je meerdere behandelplannen achter elkaar schrijft in plaats van dat je er elke dag één oppakt. Dan hoef je er niet steeds opnieuw in te komen.
- Geef aan hoeveel tijd je hebt voor een afspraak. Doe dat zowel bij patiënten als bij collega’s. Laat bijvoorbeeld weten dat de afspraak een uur duurt. Dreigt het uit te lopen? Zeg dan vijf minuten voor de eindtijd dat jullie nog een paar minuten hebben. Zo voorkom je uitloop.
- Houd een braindump tegen een vol hoofd. Merk je dat er zo veel taken door je hoofd spoken dat je het overzicht kwijt bent? Dan is een braindump een handige oplossing. Dit houdt in dat je 15 minuten lang alles opschrijft wat in je hoofd zit. Daarna schep je orde in de chaos door de punten op de braindump-lijst te sorteren. Wat verdient een plek in je agenda? Wat zijn dingen die je aan anderen moet voorleggen (en die je dus op je “wachten op”-lijst zet)? Welke punten kun je direct afhandelen?
- Zorg voor online samenwerkingsvormen. Zeker als je niet voor dezelfde zorginstelling werkt als de anderen, zal je regelmatig online moeten overleggen of samenwerken. Bekijk onze tips voor online samenwerken én de tools die daarbij van pas komen (zoals Trello, Teams en Slack).
Ontdek al lezend meer planningstips
Wie staat er nu niet te springen om een paar uur extra op een werkdag? We kampen massaal met tijdgebrek en lange takenlijsten, dus tijd overhouden op een werkdag is nooit weg. Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Björn Deusings, directeur van Tijdwinst én timemanagement-expert, schreef er een boek over. In ‘Elke Dag om 15:00 Uur Klaar’ deelt hij zijn beste tips om niet harder maar wel slimmer te werken. Ontdek hoe ook jij 2 uur op een dag kunt besparen.
Tips voor gesprekstechnieken met collega’s
Voor een soepele samenwerking in de zorg kun je niet om communicatie heen. Je zult altijd met elkaar in gesprek moeten gaan om op één lijn te zitten, irritaties te voorkomen en tot betere resultaten te komen.
Dit zijn onze belangrijkste gesprekstips voor de samenwerking met collega’s:
- Luister oprecht. Dus zorg er niet alleen voor dat het in je oren binnenkomt wat de ander zegt, maar dat je het echt begrijpt. Vraag door totdat je snapt wat de ander bedoelt. Zo voelt de ander zich gehoord, wat het gesprek dan weer ten goede komt.
- Spreek elkaar regelmatig. Houd elkaar op de hoogte van wat er speelt en waar je mee bezig bent, zeker als je samen bij een patiënt betrokken bent. Ga een keer samen lunchen of drink een kop koffie. Bij goede samenwerkingen heb je niet alleen contact als het erop aankomt, maar ook tussen de bedrijven door.
- Communiceer to the point. Voorkom te lange vergaderingen en draai niet om de boodschap heen. Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen, schrijf het desnoods op en kom in het gesprek snel tot de kern.
- Kies het juiste communicatiemiddel voor de boodschap. Hiermee bedoelen we dat je over lastige situaties beter kunt bellen dan er een lange e-mail aan te wijden. Heeft iets spoed? Zet het niet op de e-mail (dan blijft die op de stapel liggen), maar bel je collega of zoek diegene op.
- Laat ruimte voor elkaars ideeën. Het is normaal om het soms niet met elkaar eens te zijn. Laat de ander dan alsnog zijn verhaal doen en kets het idee of de mening niet meteen af. Zo voelt de ander zich meer gehoord en houd je de samenwerking goed.
- Vraag door. Snap je niet wat de ander zegt? Of vind je het moeilijk om zijn voorstel of mening te begrijpen? Blijf vragen stellen totdat je het volledig begrijpt. Als je laat blijken de ander te willen begrijpen, komt het minder hard over als je later toch aangeeft er anders in te staan.
- Neem de regie over het gesprek als iemand nogal afdwaalt of als je tot nu toe niet hebt kunnen zeggen wat jij wilde zeggen. Dat doe je op deze manier.
- Voer lastige gesprekken één op één. Dus zeg niet tijdens een vergadering dat je je ergens aan stoort in een samenwerking met een specifieke collega. Ga daar op een rustig moment alleen met die persoon over in gesprek.
- Doe een DISC-analyse en ontdek wat jouw persoonlijkheid en communicatievoorkeuren zijn. Merk je dat een samenwerking niet soepel verloopt? Ga eens na wat voor type DISC-profiel je collega kan hebben. Kun je vanuit jullie verschillende profielen de strubbelingen in de samenwerking verklaren?
- Wees open over onzekerheden of twijfels. Twijfel je of je in een bepaalde situatie het goede doet? Ben je ergens onzeker over? Communiceer erover. Vaak levert het alleen maar waardering op als je open bent en het biedt je ook nog kansen om dingen te leren.
- Let op je non-verbale communicatie. Zorg ervoor dat die in lijn is met wat je zegt en met hoe je wilt overkomen. Wil je bijvoorbeeld laten zien open te staan voor de ander? Sla dan niet je armen voor je borst, maar laat je armen langs je lijf hangen.
- Wees duidelijk in wat je zegt. Denk niet dat je altijd maar aardig moet zijn. Duidelijkheid is veel belangrijker. Draai niet om een lastige boodschap heen en ga er ook niet allerlei overbodige dingen bij betrekken. Wees duidelijk in wat je bedoelt, geef voorbeelden en zorg ervoor dat de ander het snapt en er iets mee kan.
Tips voor gesprekstechnieken tijdens patiëntgesprekken
Naast dat je samenwerkt met collega’s, werk je als zorgprofessional ook samen met patiënten. Misschien heb je regelmatig patiëntgesprekken op de planning staan. Die wil je natuurlijk zo goed en empathisch mogelijk voeren.
Deze gesprekstips helpen om die gesprekken soepel te laten verlopen, zelfs als je (helaas) slecht nieuws te brengen hebt:
- Reserveer ruim de tijd voor patiëntgesprekken, zodat er ruimte is om vragen te stellen of om de patiënt zijn verhaal te doen. Zeker bij slechtnieuwsgesprekken of als het om belangrijke keuzes gaat, is dit belangrijk.
- Spreek in begrijpelijke taal. Voorkom lastig medisch jargon en verval ook niet in details die voor de patiënt niet belangrijk zijn. Beschrijf in gewone-mensentaal wat er aan de hand is, wat de consequenties zijn en welke behandelopties er zijn.
- Draai bij slechtnieuwsgesprekken niet om het slechte nieuws heen. Kom, hoe moeilijk ook, snel tot de minder positieve kern. Uit onderzoek blijkt dat de boodschap dan het beste overkomt en dat het voor patiënten ook prettiger is als je het niet heel uitgebreid inleidt.
- Toon empathie voor de reactie van de patiënt. Dat betekent niet dat je gaat meehuilen of voelt wat de patiënt ook voelt. Wel betekent het dat je aangeeft zijn of haar emoties te begrijpen en daar ruimte voor laat in het gesprek.
- Geef de tijd om vragen te stellen. Vraag ook wat de boodschap met de patiënt doet. Dan kun je daarop inspelen. Merk je dat de patiënt met zijn mond vol tanden staat? Laat dan weten dat hij of zij ook later contact met je kan opnemen bij vragen.
- Overspoel patiënten niet direct met informatie. Als je net een moeilijke boodschap hebt overgebracht, is het voor patiënten lastig om direct aandacht te hebben voor alle informatie die je gaat delen. Ze zitten nog vol in hun emoties. Doseer de informatie daarom en houd het bij de kern. Het helpt ook als je de informatie op papier zet. Of raad de patiënt aan om het gesprek op te nemen. Dan kan iemand het later terugluisteren.
- Luister naar wat de patiënt wil vertellen. Luister actief. Dat geeft de patiënt het gevoel gehoord te worden.
- Spreek affirmaties hardop uit voordat je een lastig gesprek ingaat. Dat kan je helpen om te aarden en het gesprek rustiger te starten.
Tips voor feedback geven
Of je nu strubbelingen in de samenwerking met collega’s ervaart of juist heel tevreden bent over hoe dingen lopen, het is belangrijk om elkaar regelmatig feedback te geven. Zowel positief als negatief. Dit is hoe je dat goed aanpakt:
- Breng feedback altijd vanuit jezelf. Dus zeg niet “Jij bent altijd zo kortaf”, maar geef aan dat jij iets merkt of observeert. Zeg bijvoorbeeld “Je reacties komen soms wat kortaf op mij over”. Zo breng je het niet als een vaststaand feit, maar als jouw mening of observatie.
- Geef negatieve feedback op een opbouwende manier. Zorg ervoor dat de ander daadwerkelijk iets met de feedback kan en snapt wat er beter kan en waarom dat belangrijk is. Onze tips voor opbouwende kritiek helpen daarbij.
- Maak gebruik van bewezen effectieve feedbackmodellen, zoals de 4 G’s of de ik-ik-jij-methode. Daarmee bouw je je feedback automatisch op een constructieve manier op.
- Spreek feedback zo snel mogelijk na een voorval uit. Wacht er niet wekenlang mee. Feedback is het krachtigst als je er al snel na het voorval mee komt en dat voorbeeld ook benoemt.
- Vraag ook regelmatig om feedback aan anderen. Doe dat bijvoorbeeld met deze voorbeelden van feedbackvragen. Daarmee laat je blijken open te staan voor feedback en creëer je een cultuur waarin feedback geven en ontvangen om daarvan te leren normaal is.
- Sta zelf ook open voor feedback en probeer ervan te leren. Schiet niet direct in het aangevallen gevoel.
- Vergeet niet om complimenten te geven. Positieve feedback is niet alleen “leuk” om soms te geven. Nee, het is cruciaal om ook te zeggen wat je goed vindt gaan. Dat laat waardering blijken en maakt aan collega’s duidelijk welke dingen ze vooral zo moeten blijven doen. Geef positieve feedback wel altijd oprecht. Strooi er niet mee omdat het “moet”, maar omdat iets in je opkomt.
Tips voor een assertieve houding
Tot slot mag een assertieve houding niet ontbreken om goed om te gaan met collega’s in de zorg. Een assertieve houding betekent dat je zegt wat je vindt, maar wel met respect voor je gesprekspartner. Je wordt dus niet agressief, maar schuift aan de andere kant ook niet je eigen behoeften onder het tapijt. Met een assertieve houding heb je respect voor zowel jouw behoeften als die van de ander.
Deze tips helpen je om vanuit een assertieve houding met je collega’s samen te werken:
- Geef je grenzen aan. Kun je bepaalde taken er niet meer bij hebben? Vind je een collega erg veeleisend? Geef het eerlijk aan, bij voorkeur al voordat je de grens overgaat.
- Stop met de sandwichmethode. Vergeet dat je negatieve feedback altijd moet sandwichen tussen twee vergezochte positieve boodschappen. Wees duidelijk in wat je vindt en houd het bij enkel de negatieve feedback. Bewaar complimenten voor een andere keer.
- Communiceer vanuit jezelf. Dus “Ik vind dat…” of “Ik merk dat…” of “Dat doet met mij…”. Op zo’n manier kan de ander de boodschap niet ontkrachten. Je verwoordt immers jouw gevoel.
- Neem een zelfverzekerde houding aan als je iets vertelt. Dus ga er niet in elkaar gezakt bij staan, maar sta rechtop, recht je rug en doe je schouders naar achteren. Dan komt wat je zegt vanzelf krachtiger over.
- Zeg wat je vindt. Niets meer en minder dan dat. Natuurlijk zonder de ander in een negatief daglicht te zetten of te horkerig uit de hoek te komen. Maar ga niet pleasen en ook niet hopen dat de ander jouw boodschap tussen de woorden door ertussenuit weet te vissen. Wees duidelijk.
- Geef voorbeelden. Maak concreet waarom je iets vindt door voorbeelden te noemen. Dat maakt het duidelijker voor de ander.
- Gooi twijfeltaal overboord. Dus vermijd woorden als “misschien”, “het spijt me, maar…” of “het zou kunnen dat…”. Wees krachtig in je bewoordingen.
- Neem dingen niet te persoonlijk. Als een ander het vervelend vindt dat jij een taak niet kunt oppakken, zegt dat niet meteen iets over jou als persoon. De ander is teleurgesteld omdat dit het voor hem lastiger maakt. Trek je dingen niet te persoonlijk aan. Laat bij de ander wat van de ander is.
- Vraag proactief om hulp. Loop je over van het werk? Zijn er dingen die niet soepel lopen? Trek aan de bel en kaart het aan. Wacht niet totdat iemand anders merkt dat je er niet lekker bij zit, maar kom er zelf mee. Dan kun je er sneller iets aan doen.
Dus: wat is noodzakelijk voor samenwerking in de zorg?
Samenwerken in de zorg is van levensbelang. Je kunt er levens mee redden door op een goede manier met andere zorgprofessionals samen te werken. Ook als het niet over leven of dood gaat, is samenwerking in de zorg belangrijk om een patiënt goed te helpen, om tot goede oplossingen te komen én om je werk goed te kunnen doen en niet alles alleen te hoeven doen.
Een goede samenwerking in de zorg vereist een goede communicatie met collega’s én met patiënten en ook positieve en negatieve feedback om de samenwerking te verbeteren. Verder is het belangrijk dat je je planning op orde hebt en dat je helder hebt waar je aan gaat werken, wat de prioriteiten zijn en wat wel en niet lukt. Zorg ook voor een slimme samenwerkingsmethode, bijvoorbeeld met vaste overlegmomenten of met een periodiek 1-op-1-gesprek waarin jullie de belangrijkste punten bespreken.
Lopen er dingen niet soepel? Communiceer er assertief over. Zo voorkom je strubbelingen en kun je samen met anderen een patiënt zo goed mogelijk blijven helpen.
Meer tips om efficiënt samen te werken?
Over het algemeen is Instagram niet je grootste productiviteitsbooster. Maar wel als je doorklikt naar de Instagram-accounts van Björn en Tijdwinst. Op Instagram delen we dagelijks praktische tips om productief te werken, effectief te communiceren, krachtige feedback te geven en meer uit jezelf, je werk en samenwerkingen te halen.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over samenwerken in de zorg
-
Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?
Voor een goede samenwerking is effectieve communicatie van groot belang. Houd elkaar op de hoogte van waar je mee bezig bent en laat het ook weten als dingen niet soepel verlopen. Verder is het handig om samen een werkwijze af te spreken. Maak bijvoorbeeld afspraken over overlegmomenten of over de manier van communiceren. Dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan. Zorg verder voor een goede planning, waarin je voor jezelf helder hebt waar jij aan gaat werken én waar je met collega’s mee aan de slag gaat.
-
Wat is verbindend samenwerken in de zorg?
Verbindend samenwerken betekent dat mensen op een gelijk niveau met elkaar samenwerken binnen de zorg om samen een bepaald doel te behalen. Vaak doe je dit binnen een bepaald project. Het gaat vaak om een samenwerking tussen zorgverleners, maar je kunt er bijvoorbeeld ook patiënten of ervaringsdeskundigen bij betrekken.
-
Wat is de waarde van samenwerken in de zorg?
Samenwerken in de zorg is cruciaal voor de patiënt én voor de zorgverlener. Patiënten kunnen beter geholpen worden als er meerdere professionals bij betrokken zijn, die ieder vanuit een eigen expertise meekijken. Zorgverleners hoeven door een samenwerking niet alles zelf te weten, maar kunnen sparren over de beste oplossing. Verder is het fijn om het werk te verdelen. Daardoor kunnen zorgprofessionals efficiënter te werk gaan, wat fijn is gezien hun volle agenda.
-
Wat is belangrijk voor een goede samenwerking in de zorg?
Voor een goede samenwerking in de zorg is het belangrijk dat iedere professional weet wat zijn of haar taken zijn en wat er wordt verwacht. Verder is het cruciaal om regelmatig met elkaar te communiceren. Doe dat altijd op een assertieve manier: zeg wat je vindt, maar met respect voor de ander. Zo voorkom je dat niet goed overkomt wat je bedoelt of dat de ander zich onnodig gekwetst voelt. Geef elkaar verder regelmatig constructieve feedback én vraag zelf om feedback.
-
Wat is interdisciplinair samenwerken in de zorg?
Interdisciplinair samenwerken in de zorg betekent dat je meerdere disciplines betrekt bij een vraag of project. Deze professionals kijken elk vanuit hun eigen expertise mee en denken na over de oplossing voor het vraagstuk. Het doel is dat zij samen tot een doordachte oplossing komen of betere zorg kunnen leveren door verschillende aspecten mee te nemen.
-
Wat is interprofessioneel samenwerken in de zorg?
Interprofessioneel samenwerken houdt in de zorg in dat zorgprofessionals met verschillende functies nauw met elkaar samenwerken om zo samen een project of een vraagstuk op te pakken en tot de beste oplossing of werkwijze te komen met elkaar. Ze hebben samen één doel en overleggen ook regelmatig in hun zoektocht naar een oplossing.
Wat is belangrijk tijdens het samenwerken?
Voor een goede samenwerking is effectieve communicatie van groot belang. Houd elkaar op de hoogte van waar je mee bezig bent en laat het ook weten als dingen niet soepel verlopen. Verder is het handig om samen een werkwijze af te spreken. Maak bijvoorbeeld afspraken over overlegmomenten of over de manier van communiceren. Dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan. Zorg verder voor een goede planning, waarin je voor jezelf helder hebt waar jij aan gaat werken én waar je met collega’s mee aan de slag gaat.
Wat is verbindend samenwerken in de zorg?
Verbindend samenwerken betekent dat mensen op een gelijk niveau met elkaar samenwerken binnen de zorg om samen een bepaald doel te behalen. Vaak doe je dit binnen een bepaald project. Het gaat vaak om een samenwerking tussen zorgverleners, maar je kunt er bijvoorbeeld ook patiënten of ervaringsdeskundigen bij betrekken.
Wat is de waarde van samenwerken in de zorg?
Samenwerken in de zorg is cruciaal voor de patiënt én voor de zorgverlener. Patiënten kunnen beter geholpen worden als er meerdere professionals bij betrokken zijn, die ieder vanuit een eigen expertise meekijken. Zorgverleners hoeven door een samenwerking niet alles zelf te weten, maar kunnen sparren over de beste oplossing. Verder is het fijn om het werk te verdelen. Daardoor kunnen zorgprofessionals efficiënter te werk gaan, wat fijn is gezien hun volle agenda.
Wat is belangrijk voor een goede samenwerking in de zorg?
Voor een goede samenwerking in de zorg is het belangrijk dat iedere professional weet wat zijn of haar taken zijn en wat er wordt verwacht. Verder is het cruciaal om regelmatig met elkaar te communiceren. Doe dat altijd op een assertieve manier: zeg wat je vindt, maar met respect voor de ander. Zo voorkom je dat niet goed overkomt wat je bedoelt of dat de ander zich onnodig gekwetst voelt. Geef elkaar verder regelmatig constructieve feedback én vraag zelf om feedback.
Wat is interdisciplinair samenwerken in de zorg?
Interdisciplinair samenwerken in de zorg betekent dat je meerdere disciplines betrekt bij een vraag of project. Deze professionals kijken elk vanuit hun eigen expertise mee en denken na over de oplossing voor het vraagstuk. Het doel is dat zij samen tot een doordachte oplossing komen of betere zorg kunnen leveren door verschillende aspecten mee te nemen.
Wat is interprofessioneel samenwerken in de zorg?
Interprofessioneel samenwerken houdt in de zorg in dat zorgprofessionals met verschillende functies nauw met elkaar samenwerken om zo samen een project of een vraagstuk op te pakken en tot de beste oplossing of werkwijze te komen met elkaar. Ze hebben samen één doel en overleggen ook regelmatig in hun zoektocht naar een oplossing.
Beter samenwerken in de zorg? Volg een passende training (alleen of met je team)!
Zoals je hebt gezien, komen er bij een goede samenwerking in de zorg allerlei vaardigheden om de hoek kijken. Denk aan gesprekstechnieken, assertief communiceren, feedback geven en timemanagement. Hoe jij en je collega’s julliezelf al die skills eigen maken? Volg één van onze trainingen. We bieden ze zowel op locatie als online aan, ook voor hele teams.
- Bij onze training timemanagement leer je hoe je efficiënter werkt, een slim planningssysteem inricht en goed prioriteiten stelt.
- Bij de 1-daagse training feedback geven leer je om collega’s constructieve feedback te geven waar zij echt iets mee kunnen. Ook leer je om zelf feedback te ontvangen en uit die feedback belangrijke verbetermogelijkheden voor jezelf te halen.
- Bij onze cursus gesprekstechnieken leer je om krachtiger te communiceren, zowel een op een als in groepen. Je leert bijvoorbeeld om snel to the point te komen, duidelijk te zijn en de regie te nemen als het gesprek afdwaalt.
- Bij de training assertiviteit ga je oefenen met een assertieve houding aannemen. Je krijgt praktische tips om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen, stevig in je schoenen te staan en op een respectvolle manier te vertellen wat jij vindt en nodig hebt.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Bij Tijdwinst helpen we professionals in heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Met trainingen in onder meer timemanagement, gesprekstechnieken en feedback helpen we mensen om meer uit zichzelf, uit hun werk en uit hun samenwerkingen te halen. Onze trainingen zijn altijd praktisch ingestoken en interactief. De trainingen zijn zowel online als op locaties in heel Nederland te volgen.
Ben je nieuwsgierig naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog