Of je nu werkt aan de keukentafel, vanuit een vakantievilla of in een hip koffietentje – remote werken is “het nieuwe normaal”. Het betekent werken op afstand. Sinds de lockdowns zijn we het massaal meer gaan doen. Niet gek! Remote werken heeft veel voordelen. Tenminste, als je het goed aanpakt. Dit zijn de 10 beste remote-werk-tips van onze timemanagement-experts.
Wat komt aan bod?
- Wat is remote werken?
- Waarom remote werken?
- Wat zijn de valkuilen?
- Onze 10 beste tips om remote te werken
- Veelgestelde vragen over remote werken
Wat is remote werken?
De betekenis van remote werken is simpelweg werken op afstand. Oftewel: niet op kantoor werken, maar vanaf een andere plek toch je werk doen en samenwerken met collega’s.
Vaak gaat het dan om thuiswerken. Je verruilt één of een paar dagen per week je kantoorplek voor je eettafel of thuiskantoor. Dat scheelt reistijd en maakt je extra productief (even geen collega’s met prangende vragen aan je bureau!). Maar je kunt ook remote werken vanuit een co-working space of in een hip koffietentje met een havermelk latte naast je.
Sommige mensen zullen volledig remote werken. Dat kan bij steeds meer online bedrijven als Amazon, waar remote werk de standaard is. Je werkt dan nooit op kantoor, maar altijd vanaf waar je maar wilt. Maar het is ook mogelijk dat je gewoon flexibel werkt vanuit huis en dat afwisselt met soms naar kantoor gaan. Het is maar net welke invulling je eraan geeft (en wat vanuit je werkgever is toegestaan).
Je kunt remote werken vanuit Nederland, maar er zijn ook exotische mogelijkheden: remote werken in het buitenland. Onze eigen communicatieadviseur Inge werkt bijvoorbeeld remote vanuit Spanje. Zo zien we al pratend via Zoom regelmatig de Spaanse zon en strakblauwe luchten op de achtergrond, terwijl in Nederland de regen met bakken uit de hemel stort. Toegegeven: jaloersmakend is het soms wel.
Volledig remote werken is uiteraard wel lastig als je bijvoorbeeld kapper of loodgieter bent of regelmatig afspraken bij klanten hebt. Het moet dus wel bij je werk passen.
Wat is hybride werken?
Naast remote werken, bestaat er iets wat hybride werken heet. Dit betekent dat je deels op kantoor en deels remote werkt. Dat is eigenlijk wat de meeste thuiswerkers doen. Ze werken bijvoorbeeld twee dagen per week op kantoor en drie dagen per week vanuit huis of een andere locatie.
Hybride werken is meestal een productieve manier van werken. Je kunt dan volledig op je werkzaamheden afstemmen wanneer je naar kantoor gaat en wanneer je juist in alle rust thuis werkt. Zo kun je focustaken oppakken als je niet op kantoor zit en dus niet het rumoer van collega’s om je heen hebt. Aan de andere kant kun je taken die je samen met collega’s oppakt, bewaren voor de dagen dat je wel naar kantoor komt.
Waarom remote werken?
Er zijn steeds meer bedrijven die remote werken volledig omarmen. Niet gek! Het is inmiddels wel duidelijk dat vijf dagen per week op kantoor zitten lang niet altijd bevorderlijk is voor het werkplezier en werkgeluk van medewerkers. En ook niet voor je productiviteit.
Regelmatig op afstand werken heeft allerlei voordelen:
- Veel mensen kunnen zich beter concentreren als ze niet op het werk zijn. Je hebt geen last van collega’s die lange telefoongesprekken voeren, geen langslopende mensen voor het koffiezetapparaat of collega’s die elk kwartier met een vraag aan je bureau staan. Daardoor kun je je meer geconcentreerd op focustaken storten.
- Je bespaart reistijd. Zeker als je wat verder van kantoor woont, is dit een fijn voordeel. Je kunt misschien een half uur langer blijven liggen ‘s ochtends en staat niet een uur in de file tijdens de ochtendspits. Daardoor houd je meer tijd over voor bijvoorbeeld je gezin of om tot rust te komen.
- Je creëert een betere werk-privébalans. Komt er bijvoorbeeld overdag een loodgieter langs, dan is het best een gedoe als je daarvoor op tijd thuis moet zijn vanaf kantoor. Door thuis te werken, hoef je niet tussendoor heen en weer te reizen. Je doet de deur open voor de loodgieter, gaat door met je werk en laat de loodgieter er daarna weer uit. Nog zoiets: je hoeft minder te haasten om op tijd op de kinderopvang te zijn. Dat alles zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.
- Je bent flexibeler. Bijvoorbeeld als je een keer midden op de dag een fysio-afspraak hebt. Je hoeft dan niet na twee uur werken alweer weg en bent geen uren kwijt aan reizen. Je gaat gewoon snel tussendoor en bent na een half uur je rug kraken weer up & running (tenzij je een wat hardhandige fysio hebt natuurlijk).
- Je kunt werken waar je wilt. Althans, als er maar een stopcontact en wifi-signaal zijn. Je kunt dus ook een keer in dat hippe koffietentje gaan zitten in plaats van tussen de vier grijze kantoormuren.
Wist je dat remote werken zelfs gezond voor je is?
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dagelijks reizen van en naar werk nogal wat gevolgen heeft voor je lichaam. Je bloedsuikerspiegel neemt toe, je hebt een hoger cholesterol, je risico op depressies en neerslachtige gevoelens is hoger en je ervaart minder geluk en voldoening. Dat alles bespaar je jezelf met remote werken. Tegelijkertijd lever je er qua productiviteit niet op in.
In een ander onderzoek geeft 77% van de ondervraagden aan productiever te zijn bij remote werken en 52% van de ondervraagden meldt zich minder vaak af/ziek van werk als ze remote mogen werken.
Wat zijn de valkuilen?
Natuurlijk is remote werken niet altijd rozengeur en maneschijn. Er kleven ook wat mogelijke nadelen aan. Tenminste, als je het niet goed aanpakt.
- Je moet wel een goede internetverbinding hebben. Niets is zo storend als een collega die in een Teams-call steeds wegvalt door een haperend wifi-signaal. Vooral als jij graag in koffietentjes werkt, is dit een ding. Je moet dan wel zeker weten dat je daar de juiste voorzieningen hebt.
- Pas op dat je het teamgevoel niet verliest. Een mogelijke valkuil bij veel remote werken is dat je je minder betrokken voelt bij het team. Vergis je niet: de ditjes en datjes bij het koffiezetapparaat dragen veel bij aan je betrokkenheid op het werk. Daarom is het vaak wel prettig als je elkaar af en toe nog op kantoor ziet. Ga je naar kantoor, doe dat dan op een dag waarop je collega’s er ook zijn. En plan ook op thuiswerkdagen regelmatig online meetings in om bij te praten als je iemand al lang niet hebt gesproken.
- Laat je niet te veel afleiden door wasmachines, praatgrage echtgenoten, etc. Als je dan tóch thuiswerkt, is de verleiding soms groot om tussendoor wat wasgoed weg te werken of snel de vaatwasser uit te ruimen. Voor je het weet ben je daardoor alleen steeds uit je concentratie en is je werk-privébalans ver te zoeken. Bewaar daarom liever dat soort dingen voor na werktijd.
- Het verschil tussen werk- en privétijd is lastiger. Als je aan de eettafel werkt, kun je de neiging krijgen om standaard je laptop op de tafel te laten staan. In dat geval is de verleiding groot om ‘s avonds nog even snel je e-mail te checken of om iets langer door te werken dan anders. Het gevaar kan dus zijn dat het onderscheid tussen werktijd en privétijd vervaagt.
- Het vereist meer discipline. Thuis valt het niemand op als jij twee uur lang door Instagram scrolt terwijl je aan het werk zou moeten zijn. Het vereist dus meer zelfdiscipline om daadwerkelijk aan het werk te blijven.
- Mogelijk mis je belangrijke informatie. Als jij bijvoorbeeld steeds niet bij de vergadering op maandagochtend kunt zijn, ben je niet op de hoogte van de laatste projectupdates. Juist daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken met je collega’s. Spreek bijvoorbeeld af wanneer je thuiswerkt en wat je doet met vergaderingen die je mist. Kun je daar via een videoverbinding alsnog bij zijn?
Onze 10 beste tips om remote te werken
Remote werken is dus prettig. Voor jou én mogelijk ook voor je baas (je wordt er namelijk productiever en gelukkiger door). Als je het maar goed aanpakt! Deze tips van onze eigen timemanagement-specialisten gaan je daarbij helpen.
Tip 1. Deel je week slim in
De meeste mensen werken deels remote, deels op kantoor. Deel in dat geval je week op een slimme manier in. Dus denk goed na wat je op je remote-dagen gaat doen en wat je juist oppakt op de dagen dat je op kantoor zit. Taken waarbij je je collega’s nodig hebt, kun je beter plannen op de dagen dat je op kantoor zit. Ga je je juist storten op een project waaraan je gefocust in je eentje werkt? Dan kun je dat beter op een remote-dag doen.
Tip 2. Houd normale werktijden aan
Soms moet je nu eenmaal dingen afstemmen met je collega’s of opdrachtgevers. Daarom is het fijn om wel vaste werktijden aan te houden en die ook af te stemmen op de werktijden van je team. Misschien ben jij een echte nachtbraker en zou je het liefst tot in de late uurtjes doorwerken. Dat is alleen niet heel handig als je daardoor voor collega’s tot twaalf uur ‘s ochtends standaard onbereikbaar bent. Zowel voor de samenwerking als voor je eigen focus is het goed om vaste werktijden aan te houden. Zorg ervoor dat je elke dag rond dezelfde tijd achter je laptop zit. Zo blijf je gedisciplineerd en zit het thuiswerken samenwerkingen niet in de weg.
Tip 3. Kies voor videobellen als dat kan
Videobellen is persoonlijker dan alles via e-mail afhandelen. Om het contact met je collega’s niet te verliezen en het teamgevoel te behouden, is het handig om gesprekken zoveel mogelijk via een videoverbinding te doen. Daar zijn tegenwoordig genoeg opties voor: Teams, Zoom, Google Meet, Skype… Dus wil je iets bespreken wat niet in 2 minuten kan, plan een video-afspraak.
Het voordeel van videobellen is dat je de ander kunt zien en daardoor bijvoorbeeld emoties van iemands gezicht kunt aflezen. Daardoor lijkt het meer op een echt gesprek, kun je het sneller zien als iemand iets niet volledig begrijpt en voorkom je verkeerd begrepen boodschappen.
Nog een fijne bijkomstigheid is dat je je scherm via zulke tools kunt delen, waardoor je collega – net als in het echt – kan meekijken naar de tool of het document waarin je werkt.
Tip 4. Maar let op: kies altijd het juiste communicatiemiddel
Aan de andere kant is een videogesprek wat overdreven als je je collega alleen wilt vragen om een bepaald document naar je te sturen.
Kijk daarom om de productiviteit hoog te houden voor elk bespreekpunt welk communicatiemiddel erbij past.
- Verstuur briefings en debriefings via e-mail (met daarbij het aanbod om erover te (video)bellen als dat handig is).
- Wil je een lastige keuze of vraag voorleggen of bespreken? Plan een video-afspraak.
- Ga je constructieve feedback geven? Doe dat persoonlijk en plan er dus een video-afspraak voor in (of plan het gesprek op een dag dat jullie allebei op kantoor zijn). E-mail is hiervoor zeker niet geschikt.
- Heb je een korte vraag, bijvoorbeeld over een document? Zet het op de e-mail als het even kan wachten. Bel of stuur een chatbericht als het haast heeft.
- Wil je uitgebreid bijpraten om op de hoogte te zijn van een bepaald project? Dan is een videoafspraak geschikt.
Tip 5. Gebruik de juiste tools
Remote werken vraagt om meer tools dan alleen Word en een e-mailprogramma. Zo is het belangrijk dat je altijd bij bestanden kunt komen, ook als de wifi-verbinding niet meewerkt. Zorg daarom voor de volgende remote-tools:
- Werk, als je werk en werkgever dat toelaten, in de cloud (bijvoorbeeld Google Docs, Dropbox, SharePoint of Microsoft 365). Dan heb je altijd toegang tot jouw bestanden en die van je collega’s. Ook kunnen jullie tegelijk aan hetzelfde document werken, zonder dat er daardoor twee versies van een document zijn.
- Installeer een tool voor videocalls. Veel werkgevers hebben daarin een voorkeur voor bijvoorbeeld Google Meet, Teams of Zoom.
- Verdiep je, als je werkgever dat toelaat, in tools om te chatten. Denk aan Slack of een WhatsApp-groep. Maak daarover afspraken met je werkgever en team. Zo is het fijn om af te spreken wat je wel en niet via in zo’n chat zet, zodat je niet steeds wordt gestoord door collega’s die “de bus hebben gemist” of iets anders onbelangrijks komen melden.
- Verdiep je ook in tools als Loom. Dit is een (betaalde) online tool waarmee je video’s kunt maken van je beeldscherm en daarbij voice-over kunt inspreken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een specifieke vraag hebt over een online tool, een element op de website of iets anders waarvoor je wat moet laten zien.
- Zorg voor een stabiele internetverbinding. Werk je veel op externe plekken? Denk er dan aan om een extern wifi-kastje mee te nemen of zet de hotspot van je telefoon aan. Dan ben je niet afhankelijk van het netwerk op een specifieke plek.
- Werk je vanuit het buitenland? Dan is een VPN-verbinding soms handig om je bestanden te beschermen.
Tip 6. Vergeet je pauzes niet
Dat je geen collega’s om je heen hebt om mee te lunchen, betekent niet dat je dan maar je pauzes moet overslaan. Neem alsnog op tijd een rustmoment. Dat heeft iedereen nodig om gefocust te blijven.
Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om focusblokken van 50 minuten of 1 uur met jezelf af te spreken. Werk in die tijd met je notificaties uit en Outlook weggeklikt gefocust aan een taak. Daarna geef je jezelf 5-10 minuten pauze. Neem verder eens in de 3-4 uur een lange pauze van een half uur. Ga in die tijd ook echt even weg van je laptop. Maak een wandeling of eet in elk geval je eten ergens anders dan achter je toetsenbord.
Tip 7. Zorg voor een rustige en fijne werkplek
Het klinkt geweldig om te werken in een strandtentje. Maar als je steeds wordt gestoord door spelende kinderen, rennende honden en de zon die pal op je laptopscherm schijnt, dan ben je daar waarschijnlijk snel klaar mee.
Staar je niet blind op idyllische plekken, maar zoek vooral een plek waar je fijn kunt werken. Binnen in een strandtent of in een co-working space werk je waarschijnlijk fijner dan buiten in het zand.
Zorg verder voor een opgeruimde werkplek met zo min mogelijk afleiding. Leg papieren aan de kant, ruim het aanrecht op als je daar uitzicht op hebt en voorkom te veel licht en lawaai om je heen. Werk je op een plek met veel andere mensen? Zet dan een noise-cancelling headphone op. En plan natuurlijk bij voorkeur vergaderingen met je teamgenoten niet als jij in een druk café zit. Niet fijn voor jou, en niet fijn voor je collega’s!
Tip 8. Maak een dagplanning (en houd je daaraan)
Dat we bij Tijdwinst gek zijn op heldere planningen, zal vast geen verrassing zijn (Heb jij Björns boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ al gelezen?). Maar als je remote werkt, is dit al helemaal essentieel. Er is niemand die jou verplicht om om 8.45 uur achter je computer te zitten.
Stel daarom twee documenten op:
- Een takenlijst waarop je alle concrete (behapbare) taken noteert waaraan je vandaag, morgen, etc. gaat werken. Met onze takenlijst-tips stel jij een takenlijst op die ook echt werkt én realistisch is.
- Een agenda waarin je afspraken noteert en dingen zet die specifiek op een bepaald moment moeten gebeuren.
Kijk verder voor jezelf wat jouw meest productieve momenten zijn en maak daar gebruik van. Ga jij bijvoorbeeld in de ochtend als een speer? Gebruik dan juist dat dagdeel om aan grote taken te werken waar je je aandacht goed bij moet houden.
Tip 9. Maak duidelijke afspraken (met je collega’s, je werkgever én jezelf)
Over de afspraken met jezelf hebben we het al gehad. Remote werken vereist discipline en daarvoor is het belangrijk dat je jezelf niet te snel overgeeft aan leuke afleiding. Maar ook afspraken met je werkgever en collega’s zijn cruciaal. Het werk is immers een teamprestatie en daarvoor zijn goede communicatie en een fijne samenwerking essentieel.
Maak bijvoorbeeld afspraken over:
- je werkdagen en werktijden;
- momenten waarop je wel/niet bereikbaar bent;
- dagen waarop mensen afspraken in je agenda kunnen inschieten;
- wanneer jullie een videogesprek plannen, wanneer e-mail een handig middel is en wanneer je iets juist op Slack of in een andere chat zet;
- tools of programma’s die je van je werkgever nodig hebt (denk aan toegang tot bepaalde mappen of een betaald Teams-account zodat je ook groepsgesprekken van langer dan een uur kunt voeren);
- hoe jullie elkaar updaten over projecten.
Tip 10. Maak gebruik van de 1:1-lijst
Dit is één van Björns favoriete timemanagement-tips (volg je Björn en Tijdwinst al op Instagram voor meer van dit soort praktische tips?). We zijn soms geneigd om collega’s voor allerlei kleine vragen te storen. Of je dat nu op kantoor doet of via de chat, WhatsApp of videobellen, feit blijft dat het iemand uit de concentratie haalt. Bovendien is het niet altijd nodig als het om iets kleins gaat. Een 1:1-lijst biedt daarvoor uitkomst.
Het idee is dat je voor elke collega een lijst bijhoudt waarop je vragen of verzoekjes noteert voor die persoon. Zodra je een paar dingen hebt (of iets hebt wat haast heeft), plan je een afspraak met die persoon om in één keer die verschillende punten te bespreken. Je stoort dan je collega één keer voor tien dingen in plaats van tien keer steeds voor één kleine vraag. Dat scheelt!
Andersom kun je je collega’s natuurlijk ook op deze tip wijzen, zodat jij ook niet voor elk wissewasje wordt gebeld.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over remote werken
-
Wat betekent remote werken?
Remote werken betekent dat je (deels of volledig) werkt vanaf een andere plek dan op kantoor. De term komt van “on remote werken”. Bij iedereen kan dit er anders uitzien. Zo zijn er digital nomads die vanuit een caravan op allerlei plekken op de wereld werken. Maar het kan ook gewoon betekenen dat je veel vanuit huis werkt. Doordat je de juiste tools gebruikt, ben je alsnog in contact met collega’s en kun je, ook als je niet op kantoor zit, nog bij bestanden komen. Daardoor is afstand geen belemmering om je werk te kunnen doen.
-
Wat is een remote worker?
Een remote worker is iemand die niet op kantoor, maar vanaf afstand werkt. Dat kan zijn voor één of een paar dagen per week, maar ook fulltime. Je werkt bijvoorbeeld vanuit huis, vanaf een externe locatie of soms zelfs vanuit het buitenland.
-
Kan ik vanuit het buitenland werken?
Soms is het inderdaad mogelijk om vanuit het buitenland remote te werken voor een Nederlands bedrijf. Of dat ook voor jou een optie is, hangt volledig af van je werkgever. Sommige werkgevers staan hier wel voor open, andere niet. Kijk wat hierover in je arbeidsvoorwaarden staat en ga er ook zeker het gesprek over aan. Wie weet is er meer mogelijk dan je denkt. Het kan helpen als je hier zelf al een plan voor maakt en dat voorlegt aan je werkgever. Misschien kijkt je werkgever dan verder dan de gebruikelijke paden.
-
Hoe kom je aan een baan?
Er zijn steeds meer bedrijven die “remote jobs” aanbieden. Vaak staat er in de vacature al wel iets over de mogelijkheden om deels te werken op remote-basis. Wil je volledig remote werken? Ga dan op zoek naar een baan waarvoor helemaal geen tijd op kantoor vereist is. Dit zal wat meer zoeken vergen. Zoek in dat geval gericht naar vacatures voor remote werken of overweeg om freelancer te worden.
-
Is remote werken iets voor mij?
Of remote werken iets voor je is, kun je het beste zelf bepalen. Het vereist wel de nodige discipline, zeker als je werken en reizen wilt combineren. Vind jij het lastig om jezelf, als er geen collega’s om je heen zijn, te motiveren om aan het werk te blijven? Dan is remote werken misschien niet zo jouw ding. Vind jij het juist fijn om vrijheid te hebben en kun je goed je eigen dagplanning maken, dan kan remote werken zeker bij je passen.
Efficiënter thuiswerken (of werken waar je maar wilt)? Volg een training!
Wil jij op een efficiënte manier en zonder te veel afleidingen en interrupties werken vanuit huis, vanaf je vakantiebestemming, vanuit een koffietentje of waar dan ook? Dat kun je leren! Volg onze 1-daagse training thuiswerken. Daarin leer je hoe je je focus behoudt, prioriteiten stelt, een goede werk-privébalans aanhoudt en aan het eind van de dag daadwerkelijk je to-do-list afgevinkt krijgt.
Zien we je bij onze training? En geen zorgen: je hoeft er niet voor het land door de reizen. Je kunt de training – geheel in remote-stijl – volledig online volgen.
Wie zijn wij? | Training Thuiswerken
Bij Tijdwinst helpen we professionals om slimmer (samen) te werken en om meer uit zichzelf, hun werk en samenwerkingen te halen. We helpen je om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Maar dan door slimmer te werken, niet harder! Door het hele land én online geven we trainingen rondom onderwerpen als thuiswerken, timemanagement en snellezen.
Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog