Eerder kon je je terugtrekken. Naar een stilteruimte of een lege vergaderzaal. Of deed je de deur van je kantoor op slot zodat niemand je kon storen wanneer je een hoop leeswerk had. Nu je (veel) vanuit huis werkt, is dat lastig. Je bureau staat in je woonkamer, je partner werkt ook vanuit huis en de enige deur die op slot kan, is die van je badkamer — maar om nou dáár die stukken door te nemen… Wees daarom creatief. Zowel in de manier waarop je werkt, maar ook zeker in de manier waarop je leest. 4 manieren waarop dat kan:
Hoe je het ook wendt of keert; gelezen zal er moeten worden. Dat stopt niet nu je thuiswerkt. Ook nu zul je gewoon die verslagen, jaarstukken of processen moeten doornemen. Sommigen vlug, anderen grondig. En aangezien je nogal wat afleiding om je heen hebt én ook niet alle tijd van de wereld hebt, zul je een manier moeten verzinnen om je leeswerk zo efficiënt mogelijk te doen. Zodat je er niet alleen snel doorheen gaat, maar ook nog eens begrijpt én onthoudt wat er staat.
Dit alles doe je dus door je leessnelheid te verhogen.
Yes, dat lees je goed. Door sneller te lezen verhoog je jouw begrip van de tekst. Dat voelt misschien tegenstrijdig – want: als je sneller leest begrijpt je toch juist minder van wat er staat? – maar dat is niet het geval. Juist zodra je jouw leessnelheid verhoogt begrijp je méér van de tekst. Je slaat de stof die je leest ook beter op.
Hoe zit dat?
Nou, jouw denksnelheid ligt vele malen hoger hoger dan jouw leessnelheid. Je vormt dus sneller gedachten dan dat jouw brein woorden tot zich neemt. Hierdoor ontstaat er dus ruimte voor je brein om zich te vervelen; een bepaalde overcapaciteit. Het gevolg is dat je afdwaalt.
En dat herken je vast: aan het eind van de pagina heb je totaal geen idee van wat je zojuist las. Alsof je er zelf niet bij was. Niet alleen frustrerend,maar ook ontzettend zonde van jouw kostbare tijd. Je kunt de hele pagina namelijk weer van voorafaan lezen.
Zou je nou je leessnelheid verhogen dan maak je het voor je brein wat lastiger. Het wordt als ware een soort “uitdaging”. Dat houdt jouw brein bij de les. Gevolg? Je aandacht en focus nemen toe, waardoor jij je beter kunt concentreren en minder snel afgeleid raakt.
Hierdoor lees je daadwerkelijk wat er staat. Hoef je niet telkens terug te lezen of terug te bladeren. Nee, jij leest gewoon stug door, mét concentratie, mét tektbegrip.
Leessnelheid verhogen door 3 zaken te temperen
Goed, je leessnelheid verhogen is dat het beste wat je kunt doen indien je waarde hecht aan daadwerkelijk efficiënt lezen. Je bent overtuigd, prima.
Het enige dat jij nu nog wilt weten is hoe je dat dan precies doet. Alleen: voordat we jou dat uitleggen, moet je weten waardoor jouw leessnelheid nou precies wordt bepaald. Anders zijn de tips en adviezen slechts een pleister op de wond.
Het zijn er dus drie; drie factoren die bepalen hoe hoog of laag jouw leestempo ligt. Allereerst subvocalisatie. Dan regressie. En tot slot jouw oogbewegingen. We zetten ‘t voor je uiteen.
Subvocalisatie
Toen je net leerde lezen, zo in groep 3, deed je dat hardop in de klas. Zodra je jouw maan-roos-vis beter onder de knie kreeg, verplaatste die voorleesstem zich naar binnen. Je las in je hoofd. Dat doe je nu nog steeds.
Dat stemmetje is ontzettend nuttig, want het helpt je de tekst beter te begrijpen. Alleen: het mag een onsje minder. Met die stem dan. Zeker wanneer je sneller wil leren lezen, is het raadzaam om die voorleesstem iets af te zwakken. Je hoeft dus niet letterlijk ieder woord in je hoofd uit te “spreken”.
Regressie
Regressie is die vervelende gewoonte die je nu vaak hebt om woorden of stukken terug te lezen. Dit kan twee oorzaken hebben: (1) je raakte afgeleid en (2) je vertoont een bepaalde onderzekerheid in je leesgedrag. (‘Heb ik wel goed begrepen wat er staat?’).
Door de tekst opnieuw te lezen verlies je jouw lees- flow. Je overziet de structuur van de tekst niet meer, waardoor jouw tekstbegrip afneemt. En dat kun je niet gebruiken, zeker niet zodra je een belangrijk document doorpluist.
Indien je jouw leessnelheid wil verhogen, wil je dit dus zoveel mogelijk voorkomen. Niet alleen zodat je sneller leest, maar ook zodat je oog blijft houden op wat er daadwerkelijk staat.
Oogbewegingen
Als laatste je ogen, en dan doelen we voornamelijk op die bewegingen die die ogen maken. Indien je sneller wil lezen zul je die moeten afzwakken: niet op ieder woord moeten laten fixeren, maar laten glijden. Over de tekst. Die “sprongetjes” wat je ziet zodra iemand leest, die wil je dus zoveel mogelijk voorkomen.
Zodra het je dus lukt om die drie dingen onder de knie te krijgen – het afzwakken van je voorleesstem, niet langer teruglezen en je ogen minder laten “stuiteren” – verhoog je jouw leestempo als vanzelf. Je zult merken dat je sneller door dat verslag heen gaat, minder tijd nodig hebt voor dat paginalange voorstel en zelfs die ene stukken beter begrijpt.
Maar hoe doe je dat dan?
Er is dus geen kant-en-klare oplossing om bovenstaande zaken de baas te worden. Geen quick fixes. Het is meer een verzameling aan tips and tricks waarmee je jouw leesgedrag beïnvloedt, waardoor je weer jouw leessnelheid beïnvloedt.
De gemene deler is dat ze stuk voor afleiding en onzekerheid gedurende het lezen proberen te voorkomen. En dat is wat je wil.
Een aantal ideeën:
1. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving
Zoals eerder genoemd is het gewoon niet te doen om je op jouw leeswerk te storten zodra daar je partner en kinderen bij aanwezig zijn. Of neem je collega’s, die je telkens via direct messaging tools, lastig vallen met vragen. Werkt gewoon niet.
Voordat je daarom aan het lezen gaat, kies je bewust jouw omgeving uit. Dat kun je letterlijk opvatten: kies de juiste ruimte uit — een zolderkamer die je provisorisch inricht tot thuiskantoor of het blokhutje in de tuin waarin je jouw concentratiewerk verricht. Maar ook figuurlijk: houd rekening met de omgeving waarin jouw aandacht zich bevindt — berg de wasmand uit het zicht die jou eraan herinnert dat dat óók nog moet gebeuren, draag een noise cancelling headset op storende geluiden uit de straat uit te filteren en zet de notificaties van je telefoon uit.
Kortom: bevind jezelf in een werkomgeving waarin je ongestoord aan de slag kunt. Komt jouw leessnelheid alleen maar ten goede.
2. Kies het juiste leesmoment
Ook is niet ieder moment geschikt om zwaar leesvoer tot je te nemen. Zo raak je toch eerder afgeleid wanneer je kinderen thuis zijn met een speelafspraakje, dan wanneer je een rapport doorneemt zodra de kids op school zijn.
Daarnaast zul je rekening moeten houden met je aandachtsspanne. Een ingewikkeld voorstel doornemen zo vlak na de lunch? Niet het beste idee, wanneer je nagaat dat dan jouw befaamde after lunch-dip inkickt. Je concentratiepeil is dan gewoon niet optimaal.
Wees daarom kritisch en bepaal wat de momenten zijn waarop jij je het beste kunt concentreren. Rooster je leeswerk vervolgens op die momenten in. Desnoods is dat ‘s avonds zodra de kinderen in bed liggen. Je werkt thuis, maak gebruik van die flexibiliteit.
3. Hanteer een goede leeshouding
Niemand die jou gedurende het thuiswerken verplicht je werk te verzetten achter een bureau. Het komt dan ook geregeld voor dat je je met de laptop op de bank nestelt. En laten we eerlijk zijn: de houding die jij op de bank aanneemt is er géén waar de arbodienst trots op zijn zijn.
Om je leessnelheid te verhogen doe je er goed aan om ook zeker op je leeshouding te letten. Dat betekent dus niet onderuitgezakt op de bank, maar correct: rechtop, boek vóór je, in een actieve leeshouding. Weet namelijk dat jouw hersenen zich laten beïnvloeden door je houding. Té comfortabel geeft een signaal naar jouw hersenen af dat het tijd is om te ontspannen en af te schakelen. Niet bepaald bevorderlijk voor je aandachtsspanne en leestempo.
4. Gebruik een bijwijzer
Tot slot is het gebruik van een bijwijzer een fantastische manier om je leessnelheid te verhogen. Door je ogen te begeleiden door middel van een soort “aanwijsstokje” voorkom je dat je ogen “zwabberend” over de tekst gaan (die oogbewegingen van hierboven, weet je nog?). Een pen, potlood, liniaal of bij voorkeur een marker voorkomt dit. Je ogen glijden over de tekst, waardoor je minder snel de neiging hebt om terug te lezen (regressie).
Probeer bovenstaande zaken uit, zeker wanneer je een hoop leeswerk te verzetten hebt. Zeker wanneer je thuiswerkt en je woonsituatie moet combineren met je werkzaamheden. Dan heb je niet altijd de luxe om een andere plek te zoeken of te verkassen naar een stilteruimte, zoals dat op kantoor doorgaans wel zo kunnen. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt.
Door een afleidingsvrije omgeving op te zoeken of te creëren, rekening te houden met het moment waarop je leest, een actieve leeshouding aan te nemen én je ogen te begeleiden, zul je merken dat lezen dan stukken beter gaat. Ook al ben je thuis.
Meer weten? Over sneller lezen, maar ook over thuiswerken?
Tijdwinst.com verzorgt verschillende soorten trainingen, allemaal op het gebied van slimmer (samen)werken. Ongeacht of dat werken plaatsvindt op kantoor of thuis.
Neem bijvoorbeeld onze cursus Snellezen; daar leer je binnen één dag hoe je jouw leessnelheid verhoogt. De technieken die je hierboven ziet komen daar aan bod, maar natuurlijk nog veel, véél meer. (Zoals geheugentechnieken en mindmapping!) Of onze training Effectief Thuiswerken voor Teams; die richt zich meer op productief (samen)werken op afstand. Handig, zeker in deze tijd.
Kortom: voor ieder wat wils. Kijk wat bij jou (en je team) past en schrijf je snel in!