Betere resultaten. Sneller beslissingen nemen. Geen aspecten over het hoofd zien. Het zijn slechts een paar voordelen van werken in een interdisciplinair team. Bij interdisciplinair samenwerken betrek je vanaf het begin meerdere disciplines bij een project, waardoor jullie samen meer bereiken dan alleen. Klinkt perfect, maar het gaat ook weleens mis. Hoe haal je écht alles uit zo’n samenwerking?

Wat is interdisciplinair samenwerken?

De betekenis van interdisciplinair samenwerken komt op het volgende neer:

Je trekt bij een project of casus vanaf het begin op met professionals uit andere disciplines. Jullie werken toe naar een gezamenlijke doel, waarbij jullie verschillende expertises, achtergronden en kennis bundelen. Zo komen jullie tot een beter resultaat en een efficiëntere manier van werken.

Waarom is interdisciplinair samenwerken gunstig?

Je ziet interdisciplinair samenwerken onder andere veel terug in de zorg, omdat de behandeling van een patiënt meestal niet beperkt is tot één vakgebied. Zeker bij chronische aandoeningen zijn er vaak meerdere disciplines nodig, bijvoorbeeld een gespecialiseerd arts, een fysiotherapeut, een diëtist en een revalidatiearts. 

Interdisciplinair samenwerken maakt het mogelijk om bij iedere casus of project de juiste expertise te betrekken. 

In de zorg werkt dat uitstekend. Uit onderzoek van Chronisch Zorg Net blijkt dat artsen door deze manier van samenwerken betere resultaten behalen, dat patiënten meer tevreden zijn en dat patiënten ook meer trouw zijn aan hun behandeling.

Interdisciplinair samenwerken

Ook buiten de zorg heeft interdisciplinair samenwerken veel voordelen, zeker bij grotere projecten. Zo leidt een interdisciplinaire samenwerking tot:

  • snellere afronding van het project, doordat je niet alles alleen hoeft te doen én je niet in allerlei vakgebieden hoeft te verdiepen.
  • efficiënter werken, aangezien iedereen doet waar hij of zij nu al goed in is.
  • details niet over het hoofd zien, doordat iedere expert op aspecten let waar de anderen misschien niet aan denken. 
  • een luisterend oor en kritische blik als dingen niet soepel verlopen, waardoor je op tijd kunt bijsturen en tunnelvisie voorkomt.
  • betere resultaten, omdat het eindresultaat het gevolg is van gezamenlijke inspanningen en gebundelde kennis. Samen zie je meer dan alleen.
  • niet overal alles van hoeven te weten. Het is bij een interdisciplinaire samenwerking niet nodig dat je zelf alle kennis in huis hebt. Je hoeft niet allerlei boeken te lezen om je nieuwe kennis eigen te maken, maar profiteert van de aanwezige kennis van anderen.
  • innovatieve ideeën doordat er in brainstorms met andere disciplines ideeën ontstaan die je misschien zelf nog niet had bedacht.
  • een deskundige blik van een ander bij lastige beslissingen, waardoor je beslissingen met grote gevolgen niet in je eentje hoeft te nemen en daarbij meer aspecten kunt laten meewegen.

Kortom: het werk gaat er met een interdisciplinaire samenwerking op vooruit én jullie zijn er allemaal minder tijd aan kwijt. Klinkt niet verkeerd, zeker niet als je al een volle agenda hebt! Bovendien zijn veel projecten van zichzelf groot en complex. Dan is het fijn dat je niet alles alleen hoeft op te pakken. Ook is het een prettige tijdsbesparing als je werk aan anderen kunt delegeren die daar beter in thuis zijn dan jij.

Wat is het verschil tussen interdisciplinair en multidisciplinair samenwerken?

Interdisciplinair samenwerken versus multidisciplinair samenwerken? Die twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar komen niet op hetzelfde neer. Een interdisciplinaire samenwerking heeft als betekenis dat je binnen een team op projectmatige wijze samen toewerkt naar een gemeenschappelijk doel.

De betekenis van een multidisciplinaire samenwerking is net even anders. Hierbij heeft iedere professional eigen doelen. Bij multidisciplinair samenwerken werken jullie niet projectmatig samen, maar je betrekt er alleen iemand bij als je een keer behoefte hebt aan een meekijkend oog of advies. Je betrekt er als tekstschrijver bijvoorbeeld alleen een webbouwer bij als je een enkele wijziging op de website wilt laten doorvoeren. Jullie werken niet structureel nauw samen aan de site.

Meestal bestaan deze twee typen samenwerkingen naast elkaar. Multidisciplinair samenwerken is ook zeker van belang. Als je zelf niet alle kennis in huis hebt of voor een lastige beslissing staat, is het altijd goed om er een andere discipline bij te betrekken. Ook dát zie je veel in de zorg. Als een arts bijvoorbeeld twijfelt of bepaalde medicijnen wel samengaan met andere medicijnen die de patiënt slikt, zal diegene met een andere arts overleggen om tot een goed besluit te komen.

Andere vormen van samenwerken

Verder worden in gezondheid en welzijn vaak de termen interprofessioneel en interdisciplinair samenwerken door elkaar gebruikt. Interprofessioneel samenwerken betekent dat je mensen met meerdere functies bij een samenwerking betrekt om naar een gezamenlijk doel toe te werken. Het maakt daarbij niet uit of zij onder dezelfde discipline vallen.

Verder wordt duurzaam samenwerken steeds belangrijker: samenwerkingen aangaan voor de lange termijn, niet alleen voor de duur van een project. Ook is online samenwerken heel gebruikelijk. Steeds minder mensen zitten elke dag op kantoor, waardoor er meer processen en communicatie digitaal verloopt. 

Interdisciplinair samenwerken

Hoe bespaar je tijd door een interdisciplinaire samenwerking?

Dankzij interdisciplinair samenwerken kun je puur doen waar jij goed in bent en doen anderen waar zij goed in zijn. Jij bent bijvoorbeeld een uitstekende communicatieadviseur, kunt goed schrijven en weet moeiteloos een leuk artikel te tikken voor de website. Maar het plaatsen van zo’n artikel is dan weer een technische aangelegenheid. Daar weet jij niet het fijne van. En wat er in de privacyverklaring moet staan? Jij hebt geen idee; daar is een jurist in thuis. En wat je moet doen als een artikel door een technisch gebrek onvindbaar is? Daarvoor moet een webdeveloper aanhaken.

Een interdisciplinaire samenwerking is erop gericht dat verschillende disciplines elkaar snel kunnen vinden en ieder kunnen doen waar ze goed in zijn. Zo verlies jij geen kostbare tijd in pogingen doen tot html-issues fixen of een niet volledig kloppende privacyverklaring schrijven waarin je ongetwijfeld belangrijke details over het hoofd ziet. Taakverdeling is waar het bij samenwerken om draait, en wat je tijd bespaart.

Het scheelt tijd dat je je niet zelf overal in hoeft te verdiepen, dat je sneller beslissingen neemt door met meerdere mensen ergens naar te kijken en dat het resultaat de eerste keer al beter is wanneer je meerdere expertises betrekt

Voorkom dat de samenwerking je ook veel tijd kóst

Tegelijkertijd gaat er in samenwerken tijd zitten. Je moet overleggen, dingen afstemmen, over beslissingen brainstormen in plaats van zelf knopen door te hakken en meer heen en weer mailen… Bovendien heb je kans dat de neuzen niet altijd dezelfde kans op staan, met extra communicatie of soms misschien zelfs oververhitte discussies tot gevolg. 

Dat is dan weer de keerzijde van meerdere disciplines betrekken: jullie zullen niet altijd dezelfde belangen hebben en hetzelfde over dingen denken.

Je wilt dan ook voorkomen dat de samenwerking je door alle overleggen en rompslomp eromheen meer tijd kost dan dat het je bespaart.

Hoe bespaar je met interdisciplinair samenwerken daadwerkelijk tijd?

Deze tips helpen je om de samenwerking daadwerkelijk tijdbesparend te laten zijn, kostbare verloren tijd te voorkomen én de samenwerking aan alle kanten soepel te laten verlopen:

  1. Beperk het aantal overleggen. Bepaal van tevoren een passende frequentie qua overleggen, bedenk wie daarbij aanwezig moet zijn en overleg alleen als het nodig is. Merk je dat er weinig updates zijn? Cancel de meeting en overleg niet om het overleggen.
  2. Blijf in contact met elkaar. Ga niet alsnog op je eigen eilandje zitten, maar houd elkaar op de hoogte. Projectmanagementtools als Asana en Trello kunnen jullie helpen om steeds op de hoogte te blijven van wie wat doet en hoe dat verloopt.
  3. Ga niet van start met taken voordat je éxact weet wat er moet gebeuren en wie wat doet. Zorg ervoor dat de taakverdeling en de taken helder zijn en start dan pas.
  4. Gebruik de CC-regel niet vaker dan nodig is. Natuurlijk is een CC soms handig, maar zet niet standaard het hele team in de CC. Voorkom dat je elkaar overspoelt met e-mails die voor anderen niet relevant zijn. Zet alleen mensen in de CC als dat absoluut nodig is (en lees ook onze andere tips voor e-mailetiquette).
  5. Maak onderscheid tussen 1-op-1-meetings en gezamenlijke meetings. Gooi niet alles in de groep, maar bespreek dingen soms ook met maar één ander teamlid als het alleen die persoon aangaat. 
  6. Stoor elkaar niet te vaak. Wat “dringend” lijkt, is dat niet altijd ook echt. Maak afspraken over wat jullie als dringend zien en bespreek ook hoe je elkaar voor spoedzaken stoort. Verzamel andere vragen of verzoekjes op een 1-op-1-lijst en probeer die gebundeld in één keer voor te leggen aan een collega. Dat scheelt storen tussendoor.
  7. Geef elkaar feedback (ook negatieve!). Ja, dat is niet altijd leuk om te geven. Maar als dingen niet soepel lopen of je je ergens aan stoort, is het belangrijk om daar iets van te zeggen. Alleen als de ander ervan afweet, kan hij of zij het gedrag aanpassen. Dat komt jullie samenwerking en resultaten ten goede én scheelt jou frustratie. Weet je niet hoe je feedback constructief geeft? Bekijk het 4 G’s-model voor een stappenplan.
  8. Deel ook complimenten uit. Niet uit verplichting (“Oh ja, ik heb al een week geen compliment gegeven, eens denken wat ik kan zeggen…”), wél omdat je het meent. Complimenten laten aan anderen zien welk gedrag wél handig en prettig is in de samenwerking. Dankzij complimenten zal de ander bewust met positief gedrag doorgaan en houd je elkaar gemotiveerd en betrokken.
  9. Maak een takenlijst die wél realistisch is. Je takenlijst is geen verzameling van alle taken die je het liefst gedaan zou krijgen. Nee, het is een realistische lijst met alles wat vandaag in jouw beschikbare tijd past. Voorkom dus ambitieus lange takenlijsten en kijk kritisch of jouw to-do-list wel realistisch is. Houd eens bij hoeveel tijd je aan bepaalde taken kwijt bent, zodat je je beschikbare tijd daarna beter kunt inschatten.

Een van de grootste timemangement-valkuilen, is de planning fallacy. We overschatten structureel de tijd die we beschikbaar hebben en onderschatten hoeveel tijd een taak kost. Het resultaat? Structureel tijdgebrek.

Interdisciplinair samenwerken

Wil je weten hoe je voortaan realistischer kunt plannen en je to-do’s wél gedaan krijgt? Lees dan Björns boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Hierin vertelt hij je hoe je een slimme planning opstelt, meer werk gedaan krijgt in minder tijd (door slimmer in plaats van harder te werken) en hoe je je focus vasthoudt. Zelfs in die drukke kantoortuin.

  1. Communiceer korter. Wees eens eerlijk: zijn jouw e-mails soms langer dan nodig? Heb je soms de neiging om briefings wel héél uitgebreid te maken? Kijk of je korter en krachtiger kunt communiceren. Om te beginnen in je e-mails. Val eerder met de deur in huis. Zo leest je e-mail prettiger, ben jij minder tijd kwijt aan het schrijven ervan en is de kans ook groter dat je snel reactie krijgt (het is immers een korte vraag).
  2. Gebruik je e-mail efficiënter. Zet de pop-ups van Outlook uit, klik het Outlook-tabblad standaard weg en spreek met jezelf af om jouw e-mailprogramma nog maar 2-3 keer op een dag te openen. Ga er op die momenten echt voor zitten en beantwoord alle e-mails in één keer. Only Handle It Once, noemen we dat. Die methode werkt als een trein om én minder e-mails door je hoofd te hebben rondspoken (“Oh ja, niet vergeten om Piet te antwoorden!”) én minder vaak uit je concentratie gehaald te worden door je mailbox.
  3. Luister aandachtig. Ook wel “actief luisteren” genoemd. Dus luister écht naar anderen en vraag door totdat je het volledig begrijpt voordat je het woord overneemt of ergens tegen ingaat. Dat voorkomt misverstanden achteraf en laat ook oprechte interesse zien.
  4. Toon begrip voor andere meningen. Niet om tijd te besparen, wel om de relatie met je collega’s goed te houden. Zet niet meteen je hakken in het zand als je een idee hoort waar je wat van vindt. Laat eerst de ander uitspreken en geef dan aan dat je snapt waarom de ander dit zegt. Breng jouw eigen visie constructief en ga er vooral constructief met elkaar over in gesprek.
  5. Gooi je angst om “nee” te zeggen overboord. “Nee” zeggen is belangrijk om jezelf niet over de kop te werken en goed werk te blijven leveren, maar het is ook cruciaal voor de samenwerking. Als jij “nee” zegt terwijl iets helemaal niet in je agenda past, kunnen anderen ook niet weten dat je druk bent en levert dat vaak onnodig irritatie op. Jij ergert je dat je last-minute werk “moet” doen, de anderen balen als jij de deadline niet haalt of het project afraffelt. Dus zeg “nee”. Voor jezelf én voor anderen.
  6. Pak het Eisenhower-model erbij als je te veel werk hebt. Dit model is bedoeld om te kijken of alles wat je “moet” doen wel echt belangrijk en urgent is. Niet alles hoeft NU te gebeuren en het is ook niet zo dat JIJ alles moet doen. Dit model helpt je om te kijken wat je kunt schrappen, delegeren of uitstellen.
  7. Wees niet bang om te delegeren. Het idee van interdisciplinair samenwerken is juist dat je niet alles in je uppie oppakt. Dus delegeer soms taken die beter bij de expertise van een ander passen of die jou niet lukken. Je hoeft niet alles alleen te doen, áls je maar aangeeft dat je hulp kunt gebruiken. Dan pas werk je interdisciplinair samen op een manier die je écht tijd bespaart.

Meer tips om tijd te besparen?

Laten we wel wezen: er zijn maar weinig mensen die een tijdoverschot hebben. De meeste mensen zitten eerder om extra tijd dan om extra werk verlegen. Daarom delen Björn en Tijdwinst op Instagram dagelijks tips waarmee jij slimmer werkt in plaats van harder, tijd bespaart door simpele aanpassingen én meer uit samenwerkingen haalt. Volg jij ons daar al?

Interdisciplinair samenwerken

Mensen vroegen ook

Wat is interdisciplinaire samenwerking?

Interdisciplinaire samenwerking heeft als betekenis dat je met collega’s uit verschillende disciplines samen naar één doel toewerkt. Jullie bundelen de kennis en ervaring om tot het beste resultaat te komen, innovatieve ideeën te bedenken en niets over het hoofd te zien.

Het voordeel van interdisciplinair in plaats van monodisciplinair samenwerken (waarbij je werkt met mensen vanuit één discipline) is dat je geen last hebt van tunnelvisie. Mensen die binnen één discipline werken, kijken vaak met een soortgelijke blik en focussen op hetzelfde. Het is dan fijn als iemand anders weer op andere dingen let.

Wat is interdisciplinair samenwerken in de zorg?

In de zorg zie je vaak interdisciplinaire teams, waarbinnen experts vanuit verschillende disciplines nauw samenwerken om de patiënt zo goed mogelijk te helpen, een behandeling te verbeteren of tot een nieuwe oplossing of denkwijze te komen. Daarbij vindt ook vaak interdisciplinair overleg in de zorg plaats, waarbij verschillende specialisten samenkomen om over oplossingen of behandelingen te praten en belangrijke punten aan te kaarten. 

Leer om tijd te besparen (met je team of alleen) in een training timemanagement

Is het voor jou pijnlijk herkenbaar dat je regelmatig naar huis gaat met het gevoel “Goh, wat heb ik nu eigenlijk gedaan?”, omdat je to-do-list nooit afkomt? Word je vaak geleefd door de waan van de dag op een werkdag? 

Volg dan (in je eentje of met het hele team) onze training timemanagement. Tijdens deze 1-daagse praktische training leer je onze beste tips en methodes om meer gedaan te krijgen op een dag, het overzicht te behouden, de rust in je hoofd te bewaken en productiever te werken. Bekijk onze trainingen op locatie of schrijf je in voor de online training

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst zijn we al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in slimmer (samen)werken. We begeleiden professionals met praktische en 1-daagse trainingen om meer uit zichzelf, uit samenwerkingen en uit hun werk te halen. Hiervoor geven we in het hele land én online trainingen over o.a. timemanagement, snellezen en gesprekstechnieken. Ook jou helpen we graag om je werk slimmer aan te pakken!

Ben je nieuwsgierig naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.