Je kunt wonderlijke dingen met je hoofd voor elkaar krijgen, maar een beeld haarscherp voor je zien en alle details opnoemen is er daar geen van. Er toch van overtuigd dat je de nieuwe Rainman bent? Be our guest: test of je een fotografisch geheugen bezit. De kans is klein, maar wie weet…
Wat komt aan bod?
- Wat is een fotografisch geheugen precies?
- Klinkt fantastisch, wil ik ook!
- heb ik een fotografisch geheugen?
- In de buurt komen van een fotografisch geheugen?
Een eidetisch geheugen, in de volksmond ook wel bekend als een “fotografisch geheugen”, is iets waar je vast en zeker wel eens van gehoord hebt. In veel films wordt het vermogen gebruikt om een personage tal van onmogelijke zaken te laten onthouden, bijvoorbeeld een dek kaarten tijdens een potje blackjack in een casino.
In de werkelijkheid is het vermogen minder magisch en bestaan er vooral veel broodjes aap verhalen rondom het onderwerp. In dit artikel ontkrachten we die en leggen we je uit wat een fotografisch geheugen precies is, hoe je kunt testen of jij het bezit en – indien blijkt dat het er bij jou aan schort – hoe je een supergeheugen kunt ontwikkelen.
Wat is een fotografisch geheugen precies?
Stel, jij en iemand met een fotografisch geheugen krijgen allebei een plaatje onder jullie neus geschoven. Jullie kijken ernaar. Wanneer we het plaatje wegnemen en jullie vragen wat jullie zien, gebeurt er iets.
Jij zal waarschijnlijk moeten nadenken over welke visuele details je allemaal zag. Je dacht een kat te zien, een klein vogeltje in de hoek en o, ook iemand met een paraplu! Je denkt op dat moment na en put vooral uit de herinnering aan de afbeelding.
Iemand die daarentegen een eidetisch geheugen heeft, kan zich de details moeiteloos herinneren. Niet gek wanneer je nagaat dat hij of zij het beeld nog daadwerkelijk ziet. In zijn of haar hoofd dan.
Huh?
Yes, sommige mensen kunnen na het zien van een afbeelding deze nog zo’n 30 seconden tot enkele minuten “nabeschouwen”. Ze zien ‘m dus nog voor zich. Ze herinneren zich dus niet dat er een kat, een vogel en een paraplu te zien is; nee, zij zien de kat, vogel en paraplu nog helder. Alsof het een foto is.
Natuurlijk blijft dit beeld niet hangen. Ook kunnen ze het niet tot het eind der dagen oprakelen. Op dat gebied werkt hun geheugen hetzelfde als die van gewone stervelingen: ze vergeten het na een tijdje gewoon weer.
Klinkt fantastisch, wil ik ook!
Je bent niet de enige, ook wij willen wel zo’n super geheugen. Het is alleen erg zeldzaam. Het komt praktisch alleen bij kinderen voor en een enkele keer bij een jongvolwassenen, en dan slechts in 2 tot 10% van de gevallen. Als volwassene heb je het gewoonweg niet. Bummer.
‘Maar hoe kan het dan dat ik in beelden denk? Ik moet wel een fotografisch geheugen hebben!’
Ja, we begrijpen waarom je dat denkt, maar helaas is er een verschil tussen beelddenken en het hebben van een fotografisch geheugen.
Er bestaat zoiets als meervoudige intelligentie. Lang verhaal, leuk onderwerp, we schreven er een artikel over. Het verklaart waarom sommige mensen goed zijn in ruimtelijk denken, anderen in taal of anderen weer heel goed kunnen beredeneren, Visueel/ruimtelijke intelligentie is er daar ook één van; ‘beeldslim’ noemen we dat.
Het is een manier waarop je geheugen en brein kan werken; waaraan het de voorkeur geeft. Zo sla jij bijvoorbeeld sneller visuele beelden op dan wanneer we je cijfers onder je neus duwen. Dat jij deze stof hierdoor beter onthoudt wil alleen niet zeggen dat je een fotografisch geheugen hebt. Dat zijn echt verschillende dingen.
Jij slaat vooral flarden van beelden op en onthoudt ze doordat je er associaties aan koppelt. Dat is anders dan daadwerkelijk een beeld zien. Het voelt dus misschien wel alsof je zo’n super speciaal geheugen hebt, maar in feite heb je dat niet. Sorry.
‘Nou, ik geloof jullie nog steeds niet. Ik zie echt beelden!’
Oké, omdat je er zo op aandringt mag je testen of je een fotografisch geheugen hebt.
Doe de test: heb ik een fotografisch geheugen?
We doen het als volgt: zometeen laten we je een van onze lievelingsschilderen zien. Je krijgt vervolgens 30 seconden de tijd om het plaatje in je op te nemen. Na die halve minuut scrol je omlaag zodat het schilderij van je beeldscherm is verdwenen.
Blijf nu naar je scherm kijken en probeer zoveel mogelijk details op te noemen die je hebt gezien. Zodra je verder niets meer kunt opnoemen, scroll je terug naar de afbeelding: wat heb je allemaal gemist?
Oké, klaar?
Indien je werkelijk een fotografisch geheugen hebt, zie de Geboorte van Venus nog steeds voor je. Je kunt de banden om het haar zien die Botticelli schilderde, de bomen tellen of de bloemen die de engel blaast. Misschien zelfs de print op de mantel, die één van de seizoensgodinnen om haar heen wikkelt.
De kans is groter dat je vooral de globale dingen herinnert: (Lees: herinnert, niet ziet) een naakte vrouw in een schelp. Eén iemand die een doek om haar heen probeert te wikkelen…
Niets om je voor te schamen, want zoals je weet is een fotografisch geheugen echt heel erg zeldzaam. Wellicht ben je wel gewoon heel sterk in beelddenken…
In de buurt komen van een fotografisch geheugen?
Dat je niet over een fotografisch geheugen beschikt, wil niet zeggen dat je geen supergeheugen kunt ontwikkelen. Niet alleen handig voor wanneer je jouw boodschappenlijstje vergeet, maar ook zodat je alle informatie die er op een dag op je wordt afgevuurd opslaat.
Door de juiste geheugentechnieken te leren, aandacht te schenken aan je fysieke en mentale gezondheid en jezelf dagelijks bloot te stellen aan nieuwe informatie, lukt dat. We wijzen je graag op enkele van onze artikelen die dieper op dit onderwerp ingaan.
- Wetenschap: brein trainen wérkt (‘maar niet met braintraining’)
- Beter onthouden — 3 (wetenschappelijk) bewezen tips verbeteren je geheugen
- Snel slim worden? Vergroot je creativiteit (5 tips)
Voor nu
Hopelijk ben je tot de ontdekking gekomen dat jij inderdaad geen fotografisch geheugen bezet. Goed, je denkt misschien in beelden, maar de nieuwe Rainman ben je niet. Dit wil niet zeggen dat je geen supergeheugen kunt ontwikkelen. Lees bovenstaande artikelen, probeer eens een aantal tips uit en wellicht gaat je geheugen van “zeef” naar “spons”.
Wie zijn wij eigenlijk? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog