We schreven al tamelijk wat over concentratie, op onze blogs én ook zeker in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Laat ons je daarom niet nog eens vervelen met verhalen over waarom het cruciaal voor jou, als kenniswerker, is en waarom je niet zonder kunt. Wat concentratie is en hoe het verstoord wordt — we duiken er meteen in: 10 concentratie tips om je aandachtsspanne te verbeteren!
Tip 1. Creëer een concentratiebubbel
Kijk allereerst naar je werkplek: is deze geschikt om concentratiewerk te verzetten? Is het er stil, comfortabel en is het er opgeruimd? Kan de deur dicht en zit je hier in je eentje of met anderen? Zulke dingen maken wel degelijk een verschil. Ruim daarom voor je start de boel op, sluit de deur of claim de stilte werkplek, zorg voor een aangename temperatuur en draag een noise cancelling headset om omgevingsgeluiden te filteren.
Lees ook: Concentratie verbeteren dankzij onze beste timemanagement tips
Tip 2. Luister naar concentratieverhogende muziek
En die koptelefoon? Als je ‘m toch opzet, speel dan gelijk concentratieverhogende muziek af. Het kan je net dat beetje extra focus geven om je vast te bijten in die lastige klus.
Volgens neurowetenschappers is geluid namelijk de grootste stoorzender voor je concentratie. Daar helpt die koptelefoon dus tegen. Door vervolgens subtiele achtergrondgeluiden na te bootsen verhoog je jouw focus weer. Welke geluiden het beste werken? Omgevingsgeluiden zoals een koffiebar, klassieke muziek of muziek op 60 bpm. Helemaal goed aanpakken? Luister eens naar binaural beats.
Lees ook: Concentratie verhogen? Beïnvloed je breingolven met binaural beats
Tip 3. Zet al je notificaties uit
Over geluid gesproken en dan met name over grote stoorzenders: je digitale devices. Zet ze uit! Of in ieder geval hun afleidende bliepjes en piepjes. Jouw brein kan namelijk geen onderscheid maken tussen een notificatie van een stom appje of een ping van een belangrijke mail. Het is gewoon afgeleid, ongeacht de urgentie. Bestook het daarom niet met allerlei prikkels maar check op gezette tijden (aan het eind van je werkdag of na de lunch) of je iets binnen hebt gekregen. Buiten dat is alles stil.
Lees ook: Eenvoudig van je telefoonverslaving af: onderbreek de verslavingscirkel!
Tip 4. Maak afspraken over je bereikbaarheid
‘Maar als ik mijn telefoon op stil heb staan en mijn mail niet check, hoe kunnen ze me dan bereiken?’ — niet. In ieder geval niet wanneer jij geconcentreerd aan het werk bent. En nee: de wereld vergaat niet. Zelden is iets namelijk echt dringend en in die twee uur dat jij aan in je focuszone zit, is de kans klein dat uitgerekend dan is. Het kans dus best wachten. Maak daar afspraken over met je collega’s en je privé-omgeving:
‘Ik reageer alleen op werkelijk dringende zaken, daar mag je me voor bellen. Voor alle andere dingen: mail het me of zet het op onze één op één-lijst en dan kijk ik er aan het eind van de dag naar.’
Probeer het eens uit en je zult zien hoe drastisch jouw concentratie verbetert wanneer je niet telkens wordt lastiggevallen met “dringendheden”.
Lees ook: Alles even dringend? 4 timemanagement tips stoppen reactief werken
Tip 5. Leg ad hoc verzoeken en ingevingen tussendoor vast
Nu kun je natuurlijk niet voorkomen dat je alsnog wordt gestoord; een collega negeerde de wens om je een uurtje alleen te laten zodat jij aan je concentratietaak kan werken en staat ineens toch aan je bureau — zucht. Of je leid jezelf af: er vallen je dingen binnen die je nog moet vragen of doen. Hoe ga je met zulke onderbrekingen om?
Noteer dingen die bij je opkomen of ad hocverzoeken of -vragen tussentijds op een (digitale) kladblok. Je wil namelijk niet tussendoor je mailbox moeten openen of je timemanagementsysteem erbij nemen. Dat rukt jou uit jouw concentratie. Schrijf het daarom tijdelijk op in je kladblok en verwerk het zodra je met je concentratieklus klaar bent. Dat kan ook met een app:
Lees ook: Braintoss: misschien wel de beste time management app of check onderstaande video. Daar vertelt Björn je meer over de handige app Braintoss.
Tip 6. Plan concentratieklussen in je agenda
Mocht je één ding van dit artikel mogen onthouden, laat het dan dit zijn: klussen die langer dan dertig minuten duren plan je in je agenda. Dat doet wonderen voor je concentratie én maakt tegelijkertijd korte metten met uitstelgedrag. Waarom?
Door te plannen dwing je jezelf na te denken over de tijd die de concentratieklus vraagt. Maar dat niet alleen: ook hoelang je eigenlijk hiermee bezig zal zijn, wat de beste dag is om eraan te werken en het beste tijdstip. Zelfs de plek waar je aan de klus gaat werken. Je vergroot hiermee de kans dat je een lastige taak die jouw concentratie vereist (wat klussen die langer dan dertig minuten al snel zijn) op een geschikt moment uitvoert. Dat zorgt voor minder afleiding.
Lees ook: Hoe maak je een goede planning? De ultieme fail proof handleiding
Tip 7. Mediteer om je concentratie te trainen
Een onderzoek uitgevoerd door Harvard University toonde aan dat je jouw concentratie kunt trainen door te mediteren. De neuroplasticiteit zou toenemen en je brein zou nieuwe neurale patronen ontwikkelen waardoor jij beter je focus kunt vasthouden. Bijkomend voordeel: je raakt ook minder gestresst, verwerkt informatie beter en sneller, en wordt creatiever. De moeite waard om het eens te proberen.
Lees ook: Hoofd leegmaken? Een andere manier van mediteren (zelfs voor wiebelkonten)
Tip 8. Lees eens vaker
Over neuroplasticiteit gesproken; ook lezen zorgt ervoor dat dat toeneemt. En nee, dan hebben we het niet over vluchtig stukjes tekst scannen, scrollend op je telefoon, maar over echte teksten die je integraal leest. Dat is een vorm van lezen waarbij je er echt goed voor gaat zitten en woord voor woord, regel voor regel leest. Dat vereist concentratie. En door dat vaker te doen, train je dus je brein als ware.
Lees ook: Oriënterend lezen knoeit met je brein — om deze redenen is het schadelijk
Tip 9. Zorg voor voldoende slaap
Diverse onderzoeken tonen aan dat we steeds korter en slechter slapen. En naast dat een slaapgebrek zorgt voor een kort lontje en verminderde productiviteit, doet het vooral veel met je concentratie. Dat merk je vast zelf ook wanneer je een korte nacht hebt gehad: lang op iets focussen is dan gewoon lastig.
Haal daarom niet alleen dat slaapgebrek in, maar zorg ook structureel voor een goede nachtrust: maak de uren die je nodig hebt en zorg voor een goede slaaphygiëne. Dan sta je niet alleen fris en fruitig op, maar kun jij je gedurende de dag ook beter concentreren.
Lees ook: Hoeveel slaap heb je nodig per leeftijd? Dit schema vertelt ‘t je
Tip 10. Beweeg meer
Sporten zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar je brein toeneemt. Meer bloed betekent meer zuurstof en voedingsstoffen die op hun beurt er weer voor zorgen dat je concentratie en leervermogen verbeteren. Doe het dus niet alleen zodat je meer energie krijgt en beter in je vel zit, maar ook wanneer je beter wil concentreren: beweeg meer!
Lees ook: 5,3 miljoen zit-doden per jaar. 10.000 stappen per dag blijkt de oplossing!
Probeer bovenstaande 10 concentratie tips eens uit
Jij wil zo goed mogelijk je werkzaamheden verzetten, zelfs die zware concentratieklussen. Afleiding, stoorzenders en interrupties kun je dan niet gebruiken. Probeer de concentratie tips daarom zelfs eens uit en ervaar wat het voor je focus doet:
- Creëer een concentratiebubbel
- Luister naar concentratieverhogende muziek
- Zet al je notificaties uit
- Maak afspraken over je bereikbaarheid
- Leg ad hoc verzoeken en ingevingen tussendoor vast
- Plan concentratieklussen in je agenda
- Mediteer om je concentratie te trainen
- Lees eens vaker
- Zorg voor voldoende slaap
- Beweeg meer
Meer concentratie tips?
En wil je nou meer leren over concentratie op de werkvloer? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen hoe je brein werkt, maar gaan we veel dieper in op de manieren om je focus, concentratie en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.
Check ook eens deze artikelen:
- In 10 stappen je concentratie verbeteren (voor een productieve werkdag)
- Concentratie vasthouden tijdens thuiswerken? Pomodoro techniek blijkt de oplossing.
- Wat is resultaatgericht werken? In 6 timemanagement tips op naar productiviteit
- Aandachtsspanne verbeteren voor productiviteit (en op de lange termijn: succes)
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog